پخش زنده
امروز: -
پروفسور اونا هاتاوی استاد حقوق بین الملل دانشگاه ییل آمریکا گفت اقدام دولت ترامپ در به شهادت رساندن سردار سلیمانی در تناقض کامل با مفاد حقوق بین الملل است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، استاد حقوق بین الملل دانشگاه ییل آمریکا گفت اقدام دولت ترامپ در به شهادت رساندن سردار قاسم سلیمانی در تناقض کامل با مفاد حقوق بین الملل است.
پروفسور اونا هاتاوی (Oona hathaway) استاد حقوق بین الملل دانشگاه ییل در مصاحبه با سی ان ان در پاسخ به این سئوال که آیا آنطور که میچ مک کانل گفته است کشتن (شهادت) قاسم سلیمانی قانونی بوده و چارچوب حقوق بین المللی می گنجد، گفت: او ادعا کرده که این کشتن قانونی بوده همانطوری که دولت ترامپ هم این ادعا را کرده است، اما هنوز جزئیات لازم به ما ارائه نشده که بتوانیم این ادعاها را ارزیابی کنیم. به نظر می رسد که مقامات دولت ادعا می کنند که حمله ای قریب الوقوع در دست اجرا بوده و ضروری بوده که سلیمانی را مورد حمله قرار دهند تا مانع این حمله شوند، اما آنها تاکنون هیچ گونه شواهدی که چنین ادعایی را تايید کند ارائه نکرده اند و اگر این ادعاها درست نباشد این اقدام آشکارا نقض حقوق بین الملل به شمار خواهد آمد.
این استاد دانشگاه در پاسخ به سئوال مجری سی ان ان که از وی پرسید فرق کشتن اسامه بن لادن و کشتن (به شهادت رساندن ) قاسم سلیمانی چیست؟ گفت: سلیمانی مقام ارشد یک دولت بود در حالی که اسامه بن لادن تروریستی بود که در افغانستان و پاکستان پنهان شده بود و عضوی از یک دولت نبود. اقدام علیه سلیمانی اقدامی علیه کشور ایران و به معنای نقض حاکمیت این کشور بود که بر اساس منشور ملل متحد محترم شمرده شده و استثنائات بسیار کمی بر آن وجود دارد و به این علت این دو مورد بسیار با هم متفاوت هستند.
پروفسور اونا هاتاوی در پاسخ به این سئوال که آیا این اقدام چون در قلمرو عراق رخ داده نقض حاکمیت عراق نیست؟ گفت: بله به نظر می رسد که در این مورد عراقی ها به این حمله رضایت نداشته اند و بصورت خیلی شفاف و موکد از همان ابتدا این حمله را مردود دانسته و به شدت از آن عصبانی بوده اند کما اینکه یک عضو نیروهای عراقی هم در جریان این حمله کشته شده است. بنابراین بله، بخاطر اینکه این اتفاق در خاک عراق و بدون رضایت عراقی ها صورت گرفته مسلماً در تناقض با حق حاکمیت عراق است و آنها دلایل کافي را برای شکایت در زمینه نقض حقوق بین الملل دارند.
این استاد حقوق بین الملل در پاسخ به این سئوال که در دولت اوباما هم در بسیاری از حملات افرادی کشته شده اند آیا این موارد هم بر خلاف موازین حقوق بین المللی محسوب می شود؟ گفت به خاطر داشته باشید که در چنین مواردی که شما اشاره کردید ما از مقابله با تروریسم صحبت می کنیم. این عملیات ها علیه القاعده و گروه های وابسته به القاعده و داعش صورت گرفته است یعنی گروههایی که به آمریکا حمله کرده بودند آنها گروه های غیر دولتی بوده اند و برای همین می شد ادعا کرد در قالب برداشتی موسع از مقوله "دفاع از خود" توجیه کرد که این کار برای دفاع از خود بوده است. می توان گفت به لحاظ قانونی توجیه قوی تری نسبت به اتفاقی که الان افتاده و در جریان آن یک عضو دولت دارای حاکمیت ملی مورد حمله قرار گرفته، وجود داشته است.
در ادامه مجری از این استاد دانشگاه پرسید افراد غیرنظامی که در جریان حملات آمریکا کشته شده اند آیا آنها هم می توانند شاکی شوند گفت قطعا بطور نامناسبی افراد بی گناه زیادی در این حملات کشته شده اند که می تواند به عنوان نقض حقوق بشردوستانه بین المللی تلقی شود و من مطمئنم که در جریان این حملات علیه اهداف تروریستی هم در دولت اوباما و بخصوص در دولت ترامپ تعداد زیادی از غیرنظامیان کشته شده اند و این مایه نگرانی واقعی است که نمی توانیم نسبت به آن بی تفاوت باشیم اما در جریان اتفاق اخیر با مشکل کاملا متفاوتی مواجه هستیم در اینجا ما شاهد حمله به یک عضو ارشد دولتی هستیم که بعنوان یک کشور دارای حاکمیت ملی بوده است. بر خلاف حمله به تهدیدات تروریستی که در آن افراد غیرنظامی هم کشته شده و در حقیقت در جای خود در تناقض با حقوق بشروستانه بوده و جای نگرانی دارد اما درباره نگرانی در مورد موضوع اخیر با نگرانی درباره موضوعی که مطرح شد تفاوت وجود دارد.
پروفسور اونا هاتاوی در پاسخ به سئول مجری سی ان ان که از وی درباره تهدید ترامپ در زمینه حمله به اهداف فرهنگی پرسید، گفت: این اقدام نقض بسیار آشکار حقوق بین المللی خواهد بود. این موضوع نقض کنوانسیون 1907 لاهه خواهد بود که بر لزوم مراقبت از مکان های شاخص فرهنگی تاکید دارد این کار همچنین در تناقض با کنوانسیون 1954 لاهه درباره مراقبت از دارایی های فرهنگی است که آمریکا هم یکی از امضاءکنندگان آن به شمار می آید. این کار همچنین نقض پروتکل الحاقی به کنوانسیون ژنو است که جز حقوق بین الملل محسوب می شود. بدون تردید این کار نقض حقوق بین المللی خواهد بود و به صورت بالقوه جنایت جنگی به شمار می آید.