پخش زنده
امروز: -
پژوهشگر مسایل بین الملل تاکید کرد: در این شرایط جدید که به وجود آمده است، آمریکا هزینه بالایی پرداخت خواهد کرد.
یاسر شامانی در برنامه «آغاز با آمریکا، پایان با ایران» ویژه شهادت سردار قاسم سلیمانی گفت: اگر بخواهیم چرایی این اقدام را که توسط ترامپ انجام شده است، تبیین کنیم، باید به اهمیت منطقه و روند اتفاقات منطقه و جریانهایی که رخ میدهد و آیندهای که برای منطقه و کشور محتمل است توجه داشته باشیم.
وی با اظهار به اینکه دورانی را طی میکنیم که کشورهای دخیل در منطقه دچار تزلزل شده اند و رقابتهایی را در منطقه بین ابرقدرتها مشاهده میکنیم، بیان کرد: آمریکا، انگلیس و فرانسه به دنبال این هستند تا پایگاه خودشان را در منطقه خاورمیانه داشته باشند نگاهی نیز به شرق دور دارند تا بتوانند پایگاه خودشان را در برابر بزرگترین تهدید خودشان چین مستحکم کنند.
وی افزود: از طرفی شاهد هستیم روسیه دارد قدرت میگیرد و در برابر آمریکا میایستد و از انزوای خودش خارج میشود و تبدیل به قدرتی شده که رقیب است و منافع را تهدید میکند. در این میان هر کشوری که بتواند منطقه خاورمیانه را در اختیار داشته باشد و بتواند حکومتهای منطقه خاورمیانه را مدیرت کند، آینده از آن اوست.
پژوهشگر مسایل بین الملل با اشاره به تشنجهای اخیر در کشورهای منطقه اظهار کرد: در چند وقت اخیر دیدیم که اعتراضهایی در لبنان و عراق شروع شد، ترکیه و کویت بهم ریختند، سفارت ایران در عراق متشنج شد، میتوانیم این حدس را بزنیم که آمریکا به دنبال کم کردن قدرت ایران در منطقه است.
وی با اشاره به اینکه ایران بزرگترین و تاثیرگذارترین کشور مستقل تعیین کننده تحولات خاورمیانه است و اگر کشور و قدرتی بخواهد تبدیل به قدرت اول منطقه شود باید ایران را با خودش همراه کند، اظهار کرد: آمریکا وقتی دید نمیتواند ایران را با خود همراه کند شروع کرد به از بین بردن پایههای قدرت ایران. از بعد اقتصادی تحریمهای اقتصادی فراوانی کرد. در بعد سیاسی ایران را منزوی کرد و قطعنامههایی را علیه اش صادر کرد. در بعد فرهنگی، تهاجم فرهنگی و جنگ نرم را شروع کرد، اما با این همه شاهدیم که هر روز پایههای قدرت ایران و نفوذ ایران در منطقه بیشتر میشود. از این جهت آخرین حربهای را که توانست استفاده کند و دید هرجایی که در صحنه واقعی نبرد وارد میشود ضربه میخورد، بعد نظامی است.
شامانی یادآور شد: وقتی داعش وارد شد، ایران بود که تقریبا داعش را مهار کرد و آن قسمتی که نتوانست مهار کند در سوریه آمد و قدرتهای بزرگ را وارد کرد و در این میدان بازیگری کرد. در حوادث اخیر عراق نیز دیدیم که آمریکاییها دوباره داعش را فعال کردند و دوباره شاهد بودیم ایران در حال مدیریت بود و این برای آمریکا تهدید محسوب میشد، چون نمیتواند بازیگری کند و جلوی بازیگری اش در منطقه را میگیرد و مانع بازیگری فعالش میشود.
وی افزود: در کنار همه این تغییرات ما مانور دریایی بزرگی را با روسیه و چین داشتیم که معنی بزرگی داشت. آمریکا به عنوان جواب آمد و سعی کرد شاخه و توان نظامی ایران را تضعیف کند. مهمترین و قدرتمندترین شاخه قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه قدرت نظامی است و قدرت نظامی ایران از طریق سپاه قدس دارد اعمال میشود. حشدالشعبی، حزب الله و انصارالله و بقیه شاخهها بعد نظامی شان از بقیه ابعادشان قویتر است. به همین خاطر حذف نفر اول و مغز متفکر سپاه قدس یکی از راهکارهای موثر و تاثیرگذار در این روند بود که این کار را انجام دادند.
پژوهشگر مسایل بین الملل با بیان اینکه سردار سلیمانی یک چهره ملی نبود بلکه چهره منطقهای و بین المللی است، گفت: ما در کشورهای محور مقاومت در دو، سه ماه اخیر شاهد تغییراتی بودیم که یک مقدار قدرت محور مقاومت را تقلیل میداد در لبنان شاهد اعتراضات میدانی بودیم که حزب الله مورد انتقاداتی قرار گرفت هرچند هنوز مقبولیت، مرجعیت و مشروعیت دارد. در عراق شاهد تحولاتی بودیم و حدالشعبی تحت فشار بود مردم عراق نسبت به فعالیتهای ایران اعتراضاتی داشتند هرچند ما دیدیم هرجا بحرانی برای عراق به وجود آمد مانند جریان داعش مجدد حشدالشعبی بود که جلو رفت، اما این اختلافات درون عراق باعث شده بود قدرت عمل حشدالشعبی کاهش پیدا کند.
وی افزود: حشدالشعبی و حزب الله محورها و بازوهای مقابله با دشمنان هستند و ابزار قدرت نظامی هستند که اجازه بازیگری بازیگران خارجی را نمیدهند.
شامانی با ذکر اینکه اتفاقی که افتاد هرچند دردناک بود، اما روی خوشی هم دارد، گفت: این زخمی که از طریق آمریکا کشور ایران و عراق خورد، باعث شد این اختلافات یک مقداری کاهش پیدا کند و از طرفی احساسات مردم برانگیخته شد. این تغییرات باعث میشود انسجام و اتحاد بین نیروهای مردمی افزایش پیدا کند و این یعنی قدرت برای محور مقاومت و تهدید برای آمریکا.
وی اظهار کرد: افزایش اتحاد درونی نیروهای مردمی، کنار رفتن اختلافات حداقل تا دو الی سه ماه آینده و ناراحتی و کینهای که در برابر آمریکا ایجاد شده این مسئله را میتواند تقویت کند که این نیروها به صورت خودجوش یا سازمان یافته به مقابله و انتقام گیری از دشمن دست بزنند. منافع امریکا و اروپا در منطقه خاورمیانه خصوصا در کشورهای عراق، سوریه و ایران شدیدا در تهدید است و به نوعی میتوانیم انتظار این را داشته باشیم حتی نیروهای نفتی انگلیس و آمریکا منطقه را دارند ترک میکنند. یقینا به واسطه این شرایط که به وجود آمده امریکا ضربات سختی را خواهد خورد و هزینه بالایی را پرداخت خواهد کرد.
پژوهشگر مسایل بین الملل با یادآوری اینکه از زمان جنگ سرد اختلاف بین ایران و آمریکا وجود دارد، عنوان کرد: بعد از انقلاب اسلامی مسیر حرکت ایران به عنوان یک قدرت تعیین کننده در منطقه عوض شد. بعد از انقلاب ایران از همکاری با آمریکا سر باز زد و فشارهای زیادی از امریکا دیدیم که ایران را مجبور به همکاری با خودش کند مانند جنگ، تحریم ها، فشارهای سیاسی و اقتصادی، این برای آمریکا خیلی مهم است که بتواند ایران را مجبور کند که بیاید و در راستای سیاستهای آمریکا حرکت کند.
وی افزود: سیاست کشور بر این است که کشور مطلق و تعیین کننده باشد و به هیچ کشوری وابسته نباشد و این مسیر را خوب میرویم ایجاد محور مقاومت، ایجاد اتحاد بین کشورهای منطقه به همین دلیل است که ایران هم پیمانانی برای خودش تعریف کرده که این هم پیمانان در ۲۰ سال اخیر روز به روز نزدیکتر و هم راستاتر میشوند و حتی پیوندهای سیاسی نیز بین این کشورها بیشتر شده است و آمریکا از این میترسد و هر کاری که بتواند انجام میدهد. شاید یکی از امیدهایشان این بود که با ضربه زدن به توان نظامی ایران بتوانند ایران را به تسلیم مجبور کنند. اما وقتی شرایط منطقه را نگاه میکنیم میبینیم که نتیجه برعکس است.