پخش زنده
امروز: -
سپیدپوشان بی ادعای شهر الفبای حرفه شان را از بانوی ایثار حضرت زینب (س) آموخته اند: یعنی پرستاری، صبر واستقامت.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما،مرکز اصفهان؛ ساعت کاری اش را تلخ آغاز می کند با دیدن درد و اشکِ مراجعانش، او باید شادی هدیه دهد به بیماران و همراهانش در حالی که دلش از دیدن اندوه آنها آکنده از غم است،سپیدپوشی که کارش شب و روز نمی شناسد تعطیلی در حرفه اش معنایی ندارد او باید به دستان نحیف نوزادِ بیمار سرم تزریق کند، مرتب بیمارانش را چکاب کند از فشار خون بالا و پایین آنها دلهره بگیرد و حتی شاهد مرگ تدریجی جوانِ سرطانی باشد ،اما او دست روی دست نمی گذارد و همه تلاشش این است که در پناه پروردگار شافی شود و همنشینی مهربان و صبور برای دوستان آفریدگار؛ که پیامبر اکرم (ص) بیماران را دوستان خدا نامیده است.
پرستاری، شغلی پر دغدغه پرستار نخستین خط رابط افراد جامعه با سیستم پزشکی است؛عضوی مهم در تیم مراقبت بهداشتی که نقش های گسترده ای از جمله مراقبتی، حمایتی، درمانی، هماهنگی ، مشورتی ، مدیریتی و تحقیقاتی دارد.
زهرا که 11سال است سابقه پرستاری در بیمارستان تخصصی کودکان را در اصفهان دارد معتقد است پرستاری را باید با عشق انتخاب کرد چرا که تنها با عشق می توان درد را فهمید و مرهمی بر زخم بیماران بود؛ او می گوید: وظیفه اش فقط مراقبت از بیمار نیست و وظایف بسیاری بر عهده دارد از ثبت مشخصات بیمار در پرونده های پزشکی و گزارشات پرستاری تا بررسی منظم وضع بیماران ،کمک به پزشکان و سایر تیم درمان تا انجام تزریقات و تمیز کردن و پانسمان زخم ها.
"نرگس" هم که 14سال پرستار بخش جراحی است جدا از سختی های معمول شغل پرستاری مانند کار شیفتی، حقوق و مزایای پایین در مقایسه با حجم کار، فشارهای روحی و جسمی ناشی از کار در محیط بیمارستان و اضطراب ناشی از اهمیت دقت و توجه در کار از مطالبات جامعه پرستاری می گوید و با انتقاد از اجرا نشدن قوانین مربوط به پرستاران، اضافه می کند: اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری یکی از مطالبات جدی پرستاران بود که حدود 10 سال از تصویب آن میگذرد اما اجرایی نشده است.
محمد حسین هم که در یکی از بیمارستان های دولتی اصفهان پرستار است به همین قانون اشاره می کند و می گوید: پرداخت کارانه پرستاران در قالب تعرفه خدمات پرستاری در قانون برنامه ششم توسعه مصوب شده اما تاکنون به مرحله اجرا نرسیده است.
او که مثل همکارانش هفته ای 44ساعت کار می کند اجرا نشدن قانون بهرهوری پرستاری و کاهش ساعت کاری پرستاران را یکی از مطالبه های مهم پرستاران می داند.
علی 38 ساله پرستار بخش جراحی عمومی یک بیمارستان دولتی است عنوان می کند: ما به دلیل کمبود نیرو بیشتر از ساعات رسمی مجبوریم کار کنیم و ماهانه میانگین 70 تا 90 ساعت اضافه کار اجباری داریم .
او وضع شغلی اش را متفاوت با سایر مشاغل می داند و به مشکلات جسمی و اسکلتی پیش آمده برایش اشاره می کند و می افزاید: درد کمر، گردن و واریس پا و آرتروز از جمله بیماری هایی است که در بلندمدت بر سلامت جسم پرستار اثر می گذارد.
اما در کنار همه سختی ها ،مشقات و بی توجهی هایی که به پرستاران می شود "فاطمه" که کارشناسی ارشد پرستاری دارد و با انتخاب خودش پرستار بخش کودکان سرطانی در یکی از بیمارستانهای شلوغ اصفهان شده معتقد است: پرستار باید عاشق انسان و انسانیت باشد تا بتواند در شرایط سخت و بحرانی به بیمار کمک کند.
کمبود پرستار چالش نظام سلامت کشور و استان
عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای عالی نظام پرستاری با انتقاد از اینکه وضع بیمارستانها و پرستاران به شدت نگرانکننده است می گوید: هم اکنون نسبت تختهای بیمارستانی به ازای هر هزار نفر ،یک و هشت دهم درصد است و باید به استاندارد دو و شش دهم درصد دهم برسد.
حیدر علی عابدی از اظهار مسئولان وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی درباره جذب پنج هزار پرستار انتقاد کرده و می گوید:استخدام این تعداد،به هیچ وجه کافی نیست و نیاز است وزیر بهداشت به وعده خود در مورد استخدام 16 هزار پرستار در سال 1398 عمل کند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه قرار بود 10 هزار نیرو برای سیستم درمانی کشور جذب شود که هشت هزار از این تعداد پرستار باشد می افزاید: اما در این زمینه هم حق پرستاران نادیده گرفته شد.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هم با اشاره به اینکه این استان با کمبود بیش از 7 هزار پرستار مواجه است می گوید:بیش از هفت هزار و 500 پرستار در بیمارستان های این استان در حال خدمت رسانی به بیماران هستند.
غلامرضا جمالی زواره، به تعویق افتادن کارانه پرستاران ، افزایش شیفت کاری و طولانی بودن زمان فعالیت را از مهمترین مشکلات پرستاران بیان می کندو می گوید: ارتباط مداوم با رنج بیماران وگاهی مرگ میر آنها و درمعرض بیماری های واگیردار وعفونی قرارگرفتن از دیگر مشکلات این جامعه پرستاری است.
پرداخت مطالبات وابسته به پرداخت معوقه حق بیمه مطالبات کادر درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از جمله دغدغه های به حق پرستاران است که بخشی از آن آذرماه امسال پرداخت شد.
آرش نجیمی مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، مهمترین عامل عقب افتادگی کارانه کارکنان را پرداخت نشدن حق بیمه از سازمان های بیمه گر از جمله بیمه سلامت و تامین اجتماعی بیان و تاکید می کند: در دو ماه گذشته تاکنون هیچ مبلغی از این سازمان های بیمه گر به این دانشگاه پرداخت نشده است.
وی می افزاید: به محض پرداخت حق بیمه این سازمانها، کارانه و اضافهکاری کارکنان بیمارستانهای زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، پرداخت میشود.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مجموع مطالبات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سازمان بیمه سلامت را از سال 96 تا کنون 190 میلیارد و 600 میلیون تومان و از سازمان تامین اجتماعی در بازه زمانی سال 97 تاکنون را هم 548 میلیارد و 200 میلیون تومان اعلام و می اضافه می کند: پرداخت نشدن این مطالبات، مشکلات مالی در تمام بخشها از جمله پرداخت به کارکنان، پزشکان، پرستاران و اعضای هیات علمی را به دنبال داشته است.
پرستاران همچنان در انتظار حمایت
حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیروز در دیدار هزاران نفر از پرستاران سراسر کشور فرمودند: "پرستاری ترکیبی از یک مجموعه ارزشهای اخلاقی و فضایل انسانی است از شفقت و دلسوزی بگیرید تا مسئولیّتپذیری، تا صبر و بردباری در برابر بیتابیها و کجخلقیها که همه اینها فضیلتهای بزرگ انسانی است.
" آری، پرستاری ترکیبی از علم و هنر است برای همین پرستار باید علاوه بر دانش لازم ، از آمادگی روحی و روانی، صبر و حوصله ، روابط عمومی خوب و قدرت تجزیه و تحلیل بالا برخوردار باشد .
خوشبختانه مردم و مسئولان هم از حرفه پرستاری به عنوان حرفه ای سخت یاد می کنند اما باید مسئولان گام های محکمی برای رفع مشکلات جامعه پرستاری بردارند ،خواسته ای که بارها رهبر معظم انقلاب هم به آن اشاره کرده اند و در دیدار دیروز هم بار دیگر بر آن تاکید کردند:" نشاط کاری ، حوصله ، حضور به موقع ، پاسخگویی به نیازهای خانوادگی پرستاران باید مورد توجّه مدیران انشاءالله قرار بگیرد.... چون جامعه پرستاری جامعه عزیزی است، جامعه مهمّی است.
به مشکلات پرستارها جدّاً رسیدگی بشود، حقّشان شناخته بشود، عدالت در مورد کار پرستاران به طور کامل رعایت بشود. " پرستاران انتظار دارند با حمایت مجلس، قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که یک دهه است تصویب شده، اجرایی شود، همچنین کمبود نیروهای پرستار در مراکز درمانی هم باید با صدور مجوزهای لازم برای به کارگیری دانش آموختگان این رشته برطرف شود.
به هر حال،تا زمانی که مشکلات پرستاران و خواسته های به حق آنها توجه نشود، آیا می توان انتظار داشت آنان که چندین شیفت کار می کند، بتوانند تمرکز و توجه کافی برای رسیدگی به بیمار را داشته باشند؟آیا با این حجم کار می توان از آنها انتظار اخلاق نیکو و روی خوش را داشت؟
نگارنده : مرضیه قاسمی