دومین همایش فصلی نما
ثبت و انتشار ۴۰ نمای برتر در یک کتاب
۴۰ نمای برتر از سال ۹۴ تا ۹۷ در یک کتاب ثبت و منتشر خواهد شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما،مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران گفت: ۴۰ نمای برتر از سال ۹۴ تا ۹۷ در یک کتاب ثبت و منتشر خواهد شد.
مهدی صالحی مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران در دومین همایش فصلی کمیتههای نمای مناطق ۲۲ گانه شهر تهران با اشاره به فعالیتهای این کمیته اظهار کرد: خوشبختانه کمیتههای نما در مناطق ۲۲ گانه تهران بسیار فعال بودند که از ۱۶۸نفر کارشناس بهره میگرفتند.
وی افزود: در هر منطقه حداقل ۷ کارشناس فعالیت داشتند که تقریبا طی ۶ ماه گذشته بیش از ۱۶۰۰ ساعت کار کارشناسی در مناطق صورت گرفت.
صالحی تصریح کرد: کمترین فعالیت کارشناس در هر منطقه بیش از هزار ساعت بود که حاصل این فعالیت ۵۹۱۳ پرونده بوده است.
مدیر کل معماری و ساختمان شهرداری تهران بیان داشت: طی ۶ ماه فعالیت ۳۶۰ جلسه انجام شد که بیش از ۸ هزار تاییده در این جلسات صورت گرفت.
صالحی با بیان اینکه امروز مجبوریم به صلاحیت معماری توسط سازمان نظام مهندسی اکتفا کنیم، گفت: باید تدبیری اندیشیده شود تا در مدیریت شهری نظام اصولی مهندسی داشته باشیم.
وی گفت: امروز کمیتههای نمایه در مناطق ۲۲ گانه بسیار فعال هستند که نتیجه آن آماده شدن راهنمای طراحی است و از اول مرداد ماه نماهای برتر در یک سامانه مشخص ثبت خواهد شد.
مدیر کل معماری و ساختمان شهرداری تهران ادامه داد: ۴۰ نمای برتر از سال ۹۴ تا ۹۷ در یک کتاب ثبت و منتشر خواهد شد که شامل موقعیت اسقرار و تحلیل موقعیت نماهای برتر میشود.
صالحی در پایان اظهار داشت: این کتاب هر سال به روز رسانی خواهد شد.
سالاری، عضو شورای اسلامی شهر تهران
هنوز نگاه کیفی سازی در جامعه جای خود را باز نکرده است
عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: هنوز نگاه کیفی سازی در جامعه جای خود را باز نکرده است و قرار بود ما کیفی سازی و احقاق حقوق عمومی را دنبال کنیم.
محمد سالاری با اشاره به اینکه امروز جامعه ما بیش از هر زمان دیگری نیاز به نگاه و فهم کیفی سازی دارد، اظهار کرد: ما دچار پارادوکس جدی شدیم، شهری که چندین دهه دیده نشده و در این دیده نشدن همه عرصهها بارگذاری شده و کیفیت هیج جایگاهی نداشته و فدای درآمدهای هنگفت و کمیتها شده و رویکردهای شهرداری مبتنی بر پروژههای کمی که دیده میشدند بوده است، به یکباره در چنین فضایی شورایی منبعث از مطالبه مدنی میخواهد که رویکردهای کیفی را دنبال کند، اما هنوز اکثریت جامعه مدنی خواهان ادامه همان رویه گذشته است.
سالاری افزود: امروز جامعه مدنی دوباره خواستشان از ما این است که چرا شهردار را محدود میکنیم تا به مانند قبل رفتار نکند، چرا عوارضی که حق بر شهر است اخذ میکند و جالب اینجاست که خود اینها نیز با پاردوکس مواجهند.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا با تاکید بر اینکه شورای پنجم توجه به کیفیت را رویکرد خود قرار داده است، اضافه کرد: بر همین اساس مصوبه برج باغها لغو و بر اساس همین رویکرد هم کمیتههای نما تشکیل شد.
سالاری افزود: در گذشته ما شاهد مداخلات قانونی در فضای داخلی که محل زندگی فرد است بودیم، اما نما که حق طبیعی شهر است نادیده گرفته میشد.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه وضع کردن ضوابط قانونی نیز سبب طولانی شدن فرایندهایی میشود که تا پیش از این سوداگرانه بودند، اظهار کرد: اعمال ضوابط مقررات ملی ساختمان، ضوابط کمیسیونهای ماده ۷ که درختان قطع نشود و شورای پنجم بر اعمال این فرایندها اصرار دارد.
سالاری با بیان اینکه شورای پنجم در این مقطع تاریخی خیلی خیلی بی پناه است چرا که جامعه مدنیای که این نگاهها را میپسندند در اقلیت محض هستند، گفت: امروز هم اگر در فضای عمومی کشور با این همه ظرفیتهای ذاتی که دارد با این ناکارامدی مواجهیم، بیشتر از اینکه مشکل مدیریتها باشند مشکل جوامع شهری هستند. چرا که در کشوری که نگاه مبتنی بر منافع شخصی غلبه کرده بر منافع عمومی مدیران منتخب از دل جامعه هم همان نگاهی را دنبال میکنند که جامعه از آنان میخواهد و لذا امروز هم که شورای پنجم دارد این نگاه کیفی را دنبال میکند متهم است به قفل زدنها و امیدواریم این نگاه عمومی تغییر یابد.
سالاری افزود: با این حال ما و شما باید طاقت بیاوریم و این راه را تداوم دهیم تا رویکردهای کیفی سازی در اولویت قرار گیرد.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با تاکید بر توجه به حقوق عمومی گفت: مشکل شهر سازی ما از گذشته این بوده است که به حقوق عمومی توجه نمیشده اسشت و اگر طرحهای جامع و تفصیلی، موضعی و موضوعی مبتنی بر حقوق عمومی باشد آن موقع است که عرصههای عمومی باغها و حریم از دست نمیرود و کیفیت فدای کمیت نمیشود. اگر امروز وضعیت به اینجا رسیده، چون در فرایند کلان ما حقوق عمومی دیده نشده و حق به شهر که از نظریات تسری یافته در جهان است و سازمان ملل برایش منشور نوشتند بدان توجهی نشده است.
سالاری با اشاره به فرایند تداوم کمیتهها نما گفت: ما امیدواریم که کمیتههای نما به سرنوشت شوراهای معماری مناطق دچار نشوند هر چند که شورای پنجم به جد در صدد اصلاح حدود اختیارات و مسئولیتهای این شوراها بر آمد، شوراهایی که تصمیماتی میگرفت که حتی در حیطه اختیار کمیسیون ماده ۵ هم نبود، اما وقتی به روز اول تشکیل این شوراها مینگریم میبینیم که این شوراها هم تشکیل شده بودند برای ایجاد کیفیت و امیدواریم کمیتهها نما در راهی که قدم برداشته استوار باشد.
وی خطاب به اعضای کمیتههای نما گفت: اگر امروز در کشور میخواهیم از اثر معماری فاخر اسم بیاوریم باید از صدها سال پیش مثال بیاوریم، چون معماران در نگاهشان دچار مشکل جدی شده بودند و امروز امیدوارم اینها بیایند و هویت از دست رفته این حوزه را احیا کنند.
امینی، نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران
امروز در دنیا نمای ساختمان به عنوان حق بر شهر شناخته میشود
سید ابراهیم امینی نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اهمیت ویژه نما ساختمانها در شهر اظهار داشت: امروز در دنیا نمای ساختمان به عنوان حق به شهر شناخته میشود.
وی افزود: در دنیای مدرن نمای ساختمانها بسیار مهم است، زیرا شهروندان ارتباط مستقیمی با نماها دارند.
امینی تصریح کرد: زیبایی، آرامش روحی و روانی شهروندان و جذب توریست کارایی نمای ساختمان هاست که باید مورد توجه قرار بگیرد.
نایب رئیس شورای شهر تهران با اشاره به نماهای ساختمانی در ایران گفت: در ایران به دلیل تنوع اقلیمی شاهد نماهایی متفاوت با دنیا هستیم؛ همچنین تنوع و خلاقیت در معماری ایرانی نیز دیده میشود؛ برای مثال در یزد از بادگیر و در نقاط گرمسیری کشور شاهد معماریهای دیگری هستیم.
وی ادامه داد: در گذشته ظاهر و زیبایی در نما معیار اصلی بود، اما امروز مواردی مانند استحکام و اصولی سازی باید در دستور کار معماران قرار بگیرد.
امینی اظهار کرد: باید منافع شهروندی بر حق مالکیت در اولویت باشد؛ همچنین باید پروژهها را در قالب یک موصوع فرهنگی مهم ببینیم، زیرا آرامش روحی و روانی شهروندان و جذب توریست به این موضوع مرتبط است.
وی گفت: شهرداریها باید به موضوع نماها توجه کنند، زیرا به هم ریختگی در فضای شهری اصلا جالب به نظر نمیرسد.
عبدالرضا گلپایگانی معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران نیز به صدور اصولی پروانه ساخت اشاره کرد و گفت: پروانه ساخت در فاز یک اجرایی میشود که در حد طراحی است.
وی افزود: در تلاش هستیم صدور پروانهها اصولی باشد و بر این موضوع نیز تاکید داریم.
در این همایش از لایه نماهای مصوب کمیتههای نما در سامانه اطلاعات مکانی شهرداری تهران و مجلد نماهای منتخب کمیتههای نمای شهر تهران رونمایی شد.
اعطا، رئیس کمیته معماری و طرحهای شهری شورای شهر تهران
لزوم ایجاد فضای گفتمان عمومی در کمیتههای نما در راستای ارتقاء منظر شهری
علی اعطا رئیس کمیته معماری و طرحهای شهری شورای شهر تهران ضمن تبریک ولادت حضرت زینب (س) و جشن آغاز سال نوی میلادی، هدف از برگزاری همایشهای فصلی اعضای کمیتههای نمای مناطق را ایجاد فضایی به منظور گفتمان عمومی در جهت ارتقاء سیما و منظر شهری دانست و گفت: هدف از برگزاری این همایشها از ابتدا این بود که با مجموعه افرادی که در کمیتههای نما فعالیت میکنند در گفتگوهای صورتگرفته به جمعبندی مشخص برسیم و برگزاری این همایشها این فضا را فراهم میکند.
وی با بیان اینکه در همایشهای فصلی با توجه به اینکه همکاران ما در یک حوزه تخصصی فعالیت میکنند، فرصتی فراهم میشود تا مجال گفتگو پیدا کنیم، گفت: اولین همایش، فصل پیش برگزار شد و ما در آن توانستیم تجربههای جدید و خوبی را پشت سر بگذاریم. به دنبال برگزاری این همایش، کمیته هفت نفرهای تشکیل شد که به ریاست آقای فرجامی طی سه ماه گذشته شاهد ایجاد زمینه یک گفتمان جدید بودیم و به تدریج میتوان گفت که کمیتههای نما یکی از دستاوردهای این کمیته هفت نفره بوده است.
اعطا با اشاره به سؤال یکی از خبرنگاران که درباره وصل شدن دو ساختمان به وسیله یک پل به یکدیگر است و پروژه پالادیوم گفت: خبرنگار درباره تصمیمگیریهایی که در کمیسیون ماده ۱۰۰ درباره این شیوه تخلفات اتفاق میافتد از من سؤال پرسید. من هم توضیحاتی درباره رأی قلع و قمع این پل ارائه کردم و توضیح دادم که این ساختمان بدون پروانه و با تجاوز به معبر عمومی ساخته شده است و اگر ساختمانی دارای پروانه نباشد حتماً ناظر، طراح و احتمالاً مجری ذیصلاح هم ندارد.
اعطا ادامه داد: خبرنگار از من پرسید یک پل هم ساختمان شورا را به شهرداری متصل کرده است چطور به این موضوع اعتراض نکردید؟ این موضوع تجاوز به معبر عمومی نبوده است؟ و من توضیحهایی را برای وی ارائه کردم. البته نباید از این نکته فارغ شویم که شهرداری در تمام این سالها هیچ وقت برای ساختمانهای در تملک خود تعهدی را به منظور اجرای فرایندهای قانونی طی نکرده است.
رئیس کمیته معماری و طرحهای شهری شورای شهر تهران تصریح کرد: در راستای مشاهده این تخلفات در کمیته معماری و طرحهای شهری ذیل کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر، لایحهای را به منظور ایجاد تعهد برای ساختمانهای تحت تملک شهرداری برای دریافت پروانه به صحن بردیم و به تصویب رساندیم که بر اساس آن از این پس باید تمام ساختمانهای تحت تملک شهرداری برای ساختوساز، مراحل قانونی دریافت پروانه را طی کنند و آنهایی هم که مراحل قانونی برایشان طی نشده است باید نسبت به اخذ پایان کار و مسایل حقوقی مرتبط با آن اقدام کنند.
وی با بیان اینکه شورای شهر در دوره پنجم توانست محدودیتهایی را برای مدیریت شهری ایجاد کند گفت: این موضوع یکی از دستاوردهای شورای پنجم است که میتوان به آن استناد کرد. بعضاً پروژههایی در شهرداری در دست اقدام قرار میگیرند که تقریباً هیچ کدام از آنها پروانه ساخت دریافت نکردهاند و این به صورت مشخص تضییع حقوق بیتالمال است.
اعطا در ادامه به موضوع لغو مصوبه موسوم به برجباغ در شورای پنجم اشاره کرد و افزود: در حالی که در ۱۳ تا ۱۴ سال گذشته، برجباغها بخش قابل توجهی از درآمد شهرداری را تشکیل میدادند پیش از انتخابات شورای شهر در دوره پنجم، لغو این مصوبه را وعده دادیم و بلافاصله پس از تشکیل شورای پنجم آن را به صحن آورده و پس از حدود ۶ ماه به تصویب رساندیم.
رئیس کمیته معماری و طرحهای شهری شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه بلافاصله پس از تصویب مصوبه جدید، اقدامات لازم در جهت اجماعسازی آغاز شد. این اقدام در حالی صورت گرفت که ما میدانستیم شهرداری با کسر بودجه مواجه است، اما برای اجرای مصوبه جدید تلاش کردیم.
اعطا در ادامه با طرح این سؤال که چرا وجود کمیتههای نما و اقدامات آنها حائز اهمیت است، گفت: شاید برای برخی این سؤال پیش بیاید که چرا باید کمیتههایی فارغ از حجم معماری بخواهند درباره نما اظهارنظر کنند. اما هدف از تشکیل این کمیتهها این بوده است که تا تکسلولهایی که در آینده در شهر ایجاد میشوند از شرایط استاندارد حداقلی نازلتر نباشند و به دنبال آن شاهد ارتقاء سیما و منظر شهری باشیم.
اعطا با بیان اینکه در شورا و شهرداری تلاش شده تا برای این منظور به سمت تدوین ضوابط و مقررات حرکت کنیم، تصریح کرد: البته قبل از اینکه موضوع به مُرّ قانون و مقررات جاری تبدیل شود باید حتماً اکثریت افراد نسبت به آن نظر مثبتی داشته باشند وگرنه در مقام اجرا نقض میشود.
رئیس کمیته معماری و طرحهای شهری شورای شهر تهران، ایجاد فضایی به منظور گفتمان عمومی در راستای ارتقاء سیما و منظر شهری را از اهداف برگزاری این همایش دانست و گفت: اگر بتوانیم به مقرراتی در این زمینه دست پیدا کنیم دیگر لازم نیست تا برای تصویب نمای تک تک پلاکها به صورت جداگانه وقت صرف کنیم.