پخش زنده
امروز: -
پیشرفتهای علمی ایران در حوزه مهندسی پزشکی مدیون پایه گذاری این دانشکده توسط استاد هاشمی گلپایگانی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، آقای دکتر سیداحمد معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مراسم نکوداشت پدر علم مهندسی پزشکی ایران که با حضور مسوولان کشوری، استادان و دانشجویان آقای دکتر محمدرضا هاشمی گلپایگانگی برگزار شد گفت:: این افتخار را داشتم از سال ۵۶ در خدمت استاد هاشمی گلپایگانی باشم و به مدت ۴ سال در وزارت علوم معاون ایشان بودم و ریشه بسیاری از پیشرفتهای علمی مدیون این فرهیخته ایرانی است.
وی افزود: از ویژگیهای بارز آقای دکتر هاشمی گلپایگانی پشت کار و نظم ایشان بود که زبانزد است و همه استادان مطالب زیادی از این فرهیخته یاد گرفتند.
وی تصریح کرد: هاشمی گلپایگانی پایهگذار مهندسی پزشکی ایران بود که این اتفاق برای جامعه دانشگاهی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
*نظام ما یک نظام فرهنگی است
عضو شورای انقلاب فرهنگی گفت: کشور ما و فرهنگ ایرانی فراتر از قانون است که در سیره بزرگان قابل ملاحظه است.
آقای دکتر محمد رضا عارف عضو شورای انقلاب فرهنگی در مراسم نکوداشت پدر علم مهندسی پزشکی ایران که دانشگاه صنعتی امیر کبیر برگزار شد، گفت: کشور ما و فرهنگ ایرانی فراتر از قانون است که در سیره بزرگان قابل ملاحظه است.
باید نگاه فرهنگ ایرانی تقویت شود البته در این راستا متأسفانه الگو سوزی میشود به طور مثال باید ۲۰ دانشگاه برتر کشور استادان نخبه خود را معرفی کنند که در الگوی نسل آینده تأثیر گذار است.
وی ادامه داد: این مراسم همزمان با روز تولد این استاد است نقش ایشان در توسعه مقطع دکتری در سالهای اولیه انقلاب از دستاوردهای خوب این استاد است.
عارف تصریح کرد: خود اتکایی علمی و آموزشی در شرایطی مطرح شد که در داخل کشور تعداد دانشجویان کمتر از دانشجویان خارجی بود همچنین وابستگی صنعتی به خارج از کشور مسأله مهمی بود که این استاد پایهگذار ارتباط صنعت با دانشگاه در اوایل انقلاب بود. کاربردی کردن رشتههای مهندسی جهت گیری بود که در زمان اوایل انقلاب تلاشهای زیادی شد که استاد هاشمی گلپایگانی این موضوع را پیگیری میکردند.
وی خاطر نشان کرد: تعهد و شخصیت خستگی ناپذیر ایشان از ویژگیهای این استاد دانشگاه بود. البته نگاه دقیق به مسائل علمی و مسؤولیت پذیرفتن وزارت فرهنگ و ارشاد از دیگر خصوصیات این دانشمند ایرانی است که باید جوانان تلاش کنند از این استاد الگو برداری کنند.
*پیشرفت علم وفناوری کشور مدیون دوران وزارت هاشمی گلپایگانی است
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: اگر امروز در کشور ایران شاهد رشد علم و فناوری هستیم به خاطر تلاشها و مدیریت دوران وزارت آقای دکتر هاشمی گلپایگانی است.
آقای دکترعلی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در مراسم نکوداشت پدر علم مهندسی پزشکی ایران گفت: نزدیک به ۴۱ سال از همکاری بنده با استاد فرهیخته آقای هاشمی گلپایگانی میگذرد که در واقع از ابتدای انقلاب در کنار ایشان به فعالیتهای علمی پرداختم و اکنون همه موفقیتهای خود را مدیون ایشان هستم.
وی افزود: در زمان وزارت استاد بنده رئیس دانشگاه شریف بودم که به عنوان معاون آموزشی وزارت خانه انتخاب شدم و توانستم در کنار ایشان نه تنها رشد کرده بلکه در سیاستهای نظام آموزش عالی نقشآفرینی کنم.
آقای صالحی تصریح کرد: بهترین دوران خدمت من در ۴ سال وزارت استاد هاشمی گلپایگانی بود که کارهای بزرگی برای پیشرفت علم و فناوری کشور انجام شد به طوری که ایشان آن زمان برای پیاده سازی طرحها و ایدهها به معاونان خود اختیار تام داده بودند در واقع بسیاری از رشد علمی امروز کشور مدیون فعالیتهای این استاد فرهیخته است.
وی گفت: الگو قرار دادن شخصیت و فعالیتهای علمی استاد هاشمی گلپایگانی میتواند مسیر راه روشنی برای دانشجویان و نسل دانشگاهی جامعه باشد.
*رتبه نخست ایران در منطقه با ۶۲ هزار سند علمی
معاون تحقیقات وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: دستاوردهای علم و فناوری و درخشش ایران نتایج فعالیتها و سیاستهای دوران خدمت وزرا قبلی و به خصوص آقای هاشمی گلپایگانی است.
آقای دکتر رضا ملک زاده معاون تحقیقات وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مراسم نکوداشت پدر علم مهندسی پزشکی گفت: در زمان خدمت استاد هاشمی گلپایگانی اتفاقات درخشانی در نظام آموزشی کشور افتاد که امروز بخشی از آن به عنوان دستاورد علمی از آن یاد میشود اکنون باید از تجربیات و اندوخته علمی این دانشمند ایرانی در پیشبرد فعالیتهای علمی استفاده کرد.
وی افزود: در زمان وزارت این استاد در آموزش ابتدایی از ۴۷ هزار مدرسه به ۹۱ هزار مدرسه رسیدیم همچنین در تعداد دانشجو به ۲ هزار دانشجو رشد داشتیم که این موارد از اهمیت زیادی برخوردار است البته اکنون خوشبختانه کشور ایران دارای ۲ هزار و ۶۴۰ دانشگاه است و نزدیک به ۷۰هزار هیأت علمی داریم.
آقای ملک زاده تصریح کرد: در حال حاضر کشور ایران در داشتن نیروی انسانی مهندس در دنیا رتبه سوم را دارد و همچنین در حوزه تعداد متخصص چشم پزشکی از ۵۰۰ عدد به ۳ هزار نفر رسیده ایم که در این رابطه اکنون ۴۰ هزار متخصص پزشکی در کشور وجود دارد که همه این افراد محصول دانشگاههای ما هستند.
وی ادامه داد: در سال ۲۰۱۹ ایران در تولید مقالات رتبه ۱۵را در دنیا و مقام نخست را در منطقه با داشتن ۶۲ هزار سند علمی داریم این در حالی است که ۳۵۴ پژوهشگر یک درصد دنیا را داریم که ۱۵۳ نفر از این تعداد در رشته مهندسی هستند.
*استادان علمی جایگاه ویژهای در فرهنگ دینی ما دارند
رئیس مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: اساتید علمی و دانشمندان ایرانی سرمایههای اصلی دانشگاهها محسوب میشوند چرا که آنها توسعه علمی را در کشور رقم زدهاند.
دکتر علیرضا رهایی رئیس مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه در مراسم نکوداشت پدر علم مهندسی پزشکی ایران گفت: اساتید علمی و دانشمندان ایرانی در فرهنگ دینی کشور ایران جایگاه ویژهای دارند و آنها به عنوان سرمایههای اصلی دانشگاهها در راستای توسعه علمی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند.
وی افزود: تحول آموزشی در کشور از زمانی شروع شد که استاد هاشمی گلپایگانی به عنوان دبیر شورای عالی انقلاب فعالیت خود را شروع کرد. این در حالی است که دانشگاهها در دهه ۶۰ با مشکلات زیادی روبهرو بودند که خوشبختانه با مدیریت و برنامهریزی دقیق مقدمهای بر یک تحول در نظام آموزشی توسط وی انجام شود.
رهایی تصریح کرد: تحول آموزشی که در چهار دهه در بخش پزشکی و غیر پزشکی اتفاق افتاده به واسط فعالیتها، برنامهریزیها و سیاستهای استاد فرهیخته هاشمی گلپایگانی است چرا که ایشان بسیاری از اساتید با تجربه را در کنار جوانان قرار میدادند که خوشبختانه توانستند یک بستر خوبی را برای پیشرفت علم و فناوری زمینهسازی کنند.
رئیس مرکز تحقیقات سازه و زلزله ادامه داد: با تلاشها و پیگیریهای مستمر استاد فرهیخته هاشمی گلپایگانی رشته مهندسی پزشکی راهاندازی شد که امروز نقش این رشته در حوزه پزشکی قابل مشاهده است. این در حالی است که در سال ۷۲ در زمان وزارت ایشان فعالیت دانشگاهها بسیار دشوار بود و بنده در شورای عالی آموزشی وزارت علوم خدمت میکردم. آن زمان با سیاستهای ایشان در سمت وزارت فعالیتهای علمی وارد مرحله جدیدی از رشد شد.
*رشته مهندسی پزشکی انسان را از دیدگاه تفکر سیستمی به تکنولوژی رباتیک میرساند
پدر علم مهندسی پزشکی ایران گفت: یکی از ویژگیهای رشته مهندسی پزشکی این است که انسان را از دیدگاه تفکر سیستمی به تکنولوژی رباتیک میرساند.
آقای دکترسیدمحمدرضا هاشمی گلپایگانی پدر علم مهندسی پزشکی ایران در مراسم نکوداشت خود گفت: در صراط اندوختن علم و انجام دادن پژوهش عشق و انگیزههای شخصی درونی هر فرد شرط مؤثر و تعیین کننده است در واقع کسی که در راه علم و تحقیق گام برمیدارد باید همواره در راستای انگیزههای علمی خود سؤالهای اساسی و ریشهای را مطرح و در راه دستیابی به پاسخ سؤالات و رسیدن به افق بالاتر دانش خویش را به صورت جادی و خستگی ناپذیر ادامه دهد.
وی افزود: فرد پژوهشگر اگر دارای روحیه خستگیناپذیر باشد در گرفتاریها و ناملایمات زندگی و حتی در زمانهایی که ناگزیر است به خدمات و مسؤولیتهایی که با خواسته درونی و علمیاش چندان سازگار نیست مشغول شود از تفکر و دنبال کردن موضوعات علمی و دستیابی به پاسخ سؤالاتش غافل نمانده تا مسیر تکاپوی او در راه علم و تحقیق متوقف و حتی کمرنگ نخواهد شد.
هاشمی گلپایگانی اضافه کرد: بنده پس از اخذ فوقلیسانس در دانشگاه پلیتکنیک تهران در رشته مهندسی برق در سال ۱۳۴۷، فوقلیسانس دیگری را در سال ۱۳۵۱ در آمریکا در رشته مهندسی کنترل دریافت کرده و برای مقطع دکتری در رشته مهندسی پزشکی در دانشگاه ایالتی اوهایو واقع در شهر کلمبوس آماده شدم. در واقع در خلال گذراندن دوره دکتری در آمریکا بود که متوجه شدم ادعای علم جدید در حال حاضر در دنیا برمبنای پردازش موازی و روشهای محاسبات هوشمند بر این است که با این ابزار علمی و تحقیقاتی جدید میتوان رفتار مغز انسان را با کمک کامپیوتر مدل کرد.
پدر علم مهندسی پزشکی ایران افزود: وجود ماشین میان محقق و طبیعت به جای اینکه بر دقت علمی بیانجامد استنتاجات را مشکوک کرده و یافتههای امروز ممکن است فردا رد شود. در واقع وقتی علوم به صورت کالا درآید روشن است که نوع ماشینی آن عمر نوع دستساز آن را ندارد. چرا که چرخهای ماشین باید در گردش باشد و یافتههای تازهای عرضه شود و از این طریق کالای جدیدی به بازار بیاید که نهایتاً منجر به افزایش سود میشود.
وی تصریح کرد: رشته مهندسی پزشکی از جمله علوم بین رشتهای است که پدیده زیستی و از جمله انسان را از دیدگاه خودنگر و برمبنای تفکر سیستمی مهندسی میکند و مبانی علمی تحقیقاتی مهندسی پزشکی با آنچه مربوط به مهندسی برق، مکانیک و کامپیوتر است متفاوت میباشد چرا که در این رشتهها روشی جزء نگر مبتنی بر جمع آثار برای تکنولوژی و سیستمهای انسان ساخته و رباتها میتوانند مفید و مؤثر باشند.
آقای هاشمی گلپایگانی ادامه داد: اینجانب در بازگشت به ایران قبل از انقلاب اسلامی و در تابستان سال ۵۶ و در طول سالهای تدریس و تحقیق در تدریس دروسی همچون کنترل سیستمهای عصبی و عضلانی مدلسازی سیستمهای زیستی به این مطلب بیشتر واقع شدم که علوم جدید و روشهای محاسبه و طراحی سیستمهای ساخت بشر که مبتنی بر اصول کمّی و عموماً فاقد اطلاعات و روشهای کیفی است برای تبیین و تشریح پدیدههای طبیعی و رفتار موجودات زنده و خصوصاً خصوصیات عملکردی انسان از خطا و ضعف جدی برخوردار بوده و حتی تغییر جهت روشهای علمی از اصول مبانی قطعیت به سمت روشهای احتمالاتی و عدم تعیین مبتنی بر تصادف نتوانسته از معیار و مبنای مناسب بر مدلهای محاسباتی پدیدههای زیستی و فیزیکی باشد.
پدر علم مهندسی پزشکی ایران گفت: هنگامی که به پایان تلاشهای ما نزدیک میشویم هر کدام ما باید حق آن را داشته باشیم با صدای بلند بگوییم من آنچه در توان داشتهام انجام دادهام.
همچنین آقای دکتر رضا امراللهی عضو هیأت دانشکده مهندسی انرژی و فیزیک به خاطراتی از تلاشها و فعالیتهای این استاد فرهیخته پرداخت.
در پایان مراسم با اهدای لوح و یادبود از این استاد گرانقدر و پیشکسوت تقدیر شد.