پخش زنده
امروز: -
بررسی قوانین و مقررات مالیاتی برخی کشورها حاکی از این است که در هر نظام مالیاتی مجموعه ای از معافیت های مالیاتی خصوصاً در زمینه مالیات بر درآمد، وجود دارد که به عنوان عدم النفع عمومی شناخته شده و در بودجه عمومی کشورها به صورت شفاف و به عنوان هزینه های مالیاتی منعکس می شود.
پژوهش خبری صداوسیما: ماجرا از آنجا آغاز شد که در لایحه بودجه سال 99 تداوم مالیاتی فعالیت های فرهنگی، هنری، انتشاراتی و مطبوعاتی توسط سازمان برنامه و بودجه؛ طی روزهای گذشته مورد توجه رسانه ها و شبکه های اجتماعی قرار گرفت و واکنش های متفاوتی در این خصوص برانگیخت. به موجب این خبر، بند مربوط به معافیت 50 درصدی اصناف فرهنگی و هنری که پیش تر در لایحه بودجه سال آینده گنجانده شده بود، توسط دولت در بودجه 99 حذف و اصناف یادشده کماکان صددرصد از مالیات معاف خواهند بود.
از آنجایی که یکی از راهبردهای ایجاد توسعه و رشد اقتصادی پایدار در کشور کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی است، لذا انجام برخی اصلاحات در ساختار غیرکارآمد نظام مالیاتی کنونی، ضروی است؛ هر چند که در عمل وجود پایه های مالیاتی محدود و فهرست بلندبالای معافیت های مالیاتی در کشور باعث شده که عدالت مالیاتی خدشه دار شود. با توجه به اینکه در ایران معافیت های مالیاتی زیادی وجود دارد که می توان به درآمدهای فعالان اقتصادی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی، سود سپرده های بانکی، صادرات برخی از مواد خام، فعالیت های انتشاراتی و مطبوعاتی، مدارس غیرانتفاعی و فعالیت های فرهنگی، هنری اشاره کرد.
به همین سبب، ضروی به نظر می رسد که بررسی تجارب کشورهای مختلف در زمینه معافیت های مالیاتی می تواند در اعمال معافیت های هدفمند در کشور راهگشا باشد. لذا برای بررسی بیشتر این موضوع در این گزارش تلاش شده است تا ضمن بیان چرایی اعمال معافیت بر درآمد در نظام های مالیاتی، به بررسی تجربه سایر کشورها در اعطای معافیت به فعالیت ای هنری پرداخته شده است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر: زهره دانشمندی