حرارت نان موجب کپک زدگی زودرس میشود
انباشته شدن نان داغ پیش از سرد شدن موجب بیات شدن زودرس، تسریع در کپک زدگی و بیماری گوارشی می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز کهگیلویه وبویراحمد، کارشناس تغدیه دانشگاه علوم پزشکی این استان گفت: نان به عنوان جز اساسی سبد غـذایی، برای برآورده کردن نیازهای غذایی و تأمین مواد مغذی، اهمیت فراوانی دارد. آقای ملک پور با بیان این که نان گندم از رایجترین انواع نانهای مصرفی اسـت و بخـشی از غذای بیشتر کشورهای جهان را تشکیل میدهد افزود: انواع نان در دو دسته نان مسطح و نان قالبی یـا حجیم تقسیم میشود.
وی ادامه داد: به دلیل مختلفی نظیر خمیر بودن کناره ها، بیات شدن، خشک شدن و کپک زدگی، بخشی از نان از چرخه مصرف خارج میشود.
این کارشناس تغذیه، بیاتی ناشی از اثر تغییرات فیزیکی و شیمیایی در پوسته و مغز نان را از مهمتـرین عوامـل کـاهش زمان ماندگاری نان برشمرد.
وی با بیان این که نان تازه دارای پوسته خشک، ترد و شکننده است و با گذشت زمان، به دلیل انتقـال رطوبـت از بافـت داخلـی، چرم مانند میشود ادامه داد: بیات شدن، باعث ایجـاد بافت سفت و خرد شونده و از دست رفتن طعم تازگی در نـان میشود.
آقای ملک پور گفت: سرعت بیات شدن نان در یخچال بیشتر از دمای محیط و کمترین سرعت بیات شدن در فریزر است.
وی افزود: نان در رطوبت بین 5 تا 25 درصد، بیشتر در معرض فساد کپکی قرار میگیرد.
این کارشناس تغذیه، با بیان این که قدرت نفوذ کپکها در نان، بسیار خطرناک است بیان کرد: زمانی که نانها لایه لایه روی هم قرار گرفته اند و یکی از لایهها کپک بزند، به دیگر قسمت ها هم نفوذ می کند و باید همه نانها دور ریخته شود.
ملک پور گفت: پیش از سرد شدن کامل نانها نباید آنها را دسته کنیم و باید از انباشته شدن نان داغ پیش از سرد شدن که موجب تغییر حالت ظاهری، بیات شدن زودرس، تسریع در کپک زدگی و بیماری گوارشی است جلوگیری شود.