تاکید لاوروف: شکست طرح های واشنگتن در آمریکای لاتین
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از المیادین، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت: با وجود اعمال تحریمها و اجرای شیوههای انقلابهای رنگین، واشنگتن در اجرای طرح جنگ غیرمنتظره در ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه شکست خورد.
لاوروف افزود: تحولات آمریکای لاتین بر خلاف انتظار واشنگتن رخ داد و برنامههای آن کشور در این منطقه در حال شکست است. آمریکا در تغییر ساختار کشورهای آمریکای لاتین بر اساس منافع ژئوپلتیک خود، شکست خورد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با خبرگزاری ایتارتاس به تشریح وقایع مهم امسال که رو به پایان است، از جمله بحران اوکراین و نشست گروه چهارجانبه نورماندی، روابط آمریکا-روسیه ، آینده پیمان استارت جدید و نیز تنش ها در کشورهای آمریکای لاتین و حوزه دریای کارائیب پرداخت.
وی در پاسخ این سئوال که نتایج اصلی حل و فصل بحران شرق اوکراین از ابتدای سال جاری تاکنون چگونه بوده است؟ اهداف اصلی مورد نظر برای سال 2020 چیست؟ حال که نشست گروه چهارجانبه نورماندی در پاریس برگزار شده، آیا می توانیم بگوییم ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین رویکرد سازنده ای در این خصوص دارد؟ با در نظر گرفتن نشست دوجانبه بین سران روسیه و اوکراین، آیا می توانیم بگوییم دو کشور فرصت ورود به مذاکرات سازنده را دارند؟ گفت: متأسفانه درگیری ها و گلوله باران در شرق اوکراین ادامه دارد و محاصره این منطقه لغو نشده است. با این حال ، امیدها برای حصول پیشرفت در حل و فصل مسئله شرق اوکراین همچنان باقی است. زلنسکی خاتمه زودهنگام درگیری ها در جنوب شرقی اوکراین را از جمله مهمترین اولویت های اصلی ریاست جمهوری خود عنوان کرد. در مدت پنج ماه، وی موفق شد آنچه را که رئیس جمهور قبلی اوکراین سال ها از انجام آن خودداری کرده بود، انجام دهد. مسئله اصلی درباره اجرای تعهدات درباره عقب نشینی نیروها در سه منطقه در امتداد خط کنترل و نیز تصویب طرح موسوم به " فرمول اشتاینمایر" است که فرایند اعمال وضعیت ویژه به طور دائم برای دونباس را مشخص می کند.
برگزاری اجلاس گروه چهارجانبه نورماندی در پاریس در 9 دسامبر به همین دلیل امکان پذیر شد. ما نتایج این نشست را می دانیم. اول از همه، در این نشست تأیید شد که بسته اقدامات مینسک هیچ جایگزین دیگری به عنوان اساس و پایه حل و فصل این اوضاع ندارد و همچنین توصیه هایی به گروه تماس ارائه شد. اکنون اطمینان از اجرای آن ها حائز اهمیت است. با این حال، انجام چنین کاری همان طور که در نشست گروه تماس در تاریخ 18 دسامبر مشهود بود، آسان نخواهد بود، ولی ما به پیشرفت بهتر آن، امیدوار هستیم.
پیشرفت در حل و فصل این مسئله تنها از طریق برگزاری گفتگوی مستقیم بین طرف های درگیر، یعنی کی یف، دونتسک و لوهانسک امکان پذیر خواهد بود. ما آماده هستیم تا از هر راه ممکن در این خصوص مشارکت کنیم. برقراری صلح پایدار در اوکراین در واقع منافع ما را تأمین می کند و روابط بین دو کشور را بهبود می بخشد.
لاوروف در پاسخ این سئوال که در مسیر مذاکرات شما با رئیس جمهور آمریکا که در جریان دیدارتان از واشنگتن صورت گرفت، آیا شما آمادگی واقعی را برای شروع روابط احساس کردید. آیا این امر امکان پذیر است که در سال 2020 که سال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا است، بهبودی در روابط حاصل شود؟ می توان درباره تمدید پیمان استارت جدید احتمالا با مشارکت چین و کشورهای اروپایی به عنوان اساسی برای احیای مذاکرات صحبت کرد؟ نیز گفت: تماس های اخیر با نمایندگان آمریکا در جریان دیدار از واشنگتن مفید بوده است. این تماس ها در واقع به ما امکان داد تا تبادل دیدگاه جامعی درباره امور بین المللی و دوجانبه کنونی صورت گیرد. دو طرف همچنین تمایل خود را برای بهبود روابط و دستیابی به نتایج مشترک در زمینه های با منافع مشترک ابراز کرده اند.
وی افزود: درباره چشم انداز همکاری ها با یکدیگر در سال آینده ، ما رویکرد عملی را انتخاب می کنیم و انتظار خیلی زیادی نداریم. ما نگرش دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را برای همکاری های سازنده بر اساس اقدامات آن ها قضاوت خواهیم کرد. ما برخی عوامل بازدارنده مربوط به سیاست داخلی آمریکا به طور اخص کارزار انتخاباتی اخیراً به راه افتاده را در نظر می گیریم. منتقدان روسیه در تشکیلات واشنگتن ممکن است از روسیه هراسی بار دیگر به عنوان یک ابزار انتخاباتی استفاده کنند.
وی تاکید کرد: اگر آن ها به اقدامات از طرف آمریکایی ادامه دهند، ما نیز به اقدامات غیر دوستانه پاسخ خواهیم داد. با این وجود ، ما فکر می کنیم که تعویق حل و فصل مسائل مهم برای کشورهای ما و کل جهان اشتباه خواهد بود. پیشنهاد روسیه برای همکاری با آمریکا در زمینه های مختلف همچنان بر روی میز قرار دارد. این موضوع مربوط به ثبات راهبردی است که روسیه و آمریکا به عنوان قدرت های بزرگ هسته ای به طور ویژه مسئول آن هستند.
وی افزود: روسیه به طور ویژه به دنبال تمدید پیمان استارت نو بدون هیچ پیش شرطی است. از آنجا که آمریکایی ها پیمان نیروهای هسته ای میان برد را خراب کردند ، این آخرین ابزار قانونی بین المللی است که به طور متقابل پتانسیل موشکی و هسته ای کشورهای ما را محدود می کند و قابلیت پیش بینی ها را در حوزه کنترل تسلیحاتی تضمین می کند. با توجه به موضع کاخ سفید ، فعلا دشوار است که بگوییم آیا این موضوع به نقطه آغازین برای احیای گفتگوها تبدیل خواهد شد یا خیر.
لاوروف در ادامه تاکید کرد: بگذارید یک بار دیگر بگویم: پیمان استارت جدید در واقع یک پیمان دو جانبه است. این پیمان در سال 2010 بین روسیه و آمریکا منعقد شد. در همین زمان شرکای آمریکا خواستار انعقاد توافق جدیدی در خصوص محدودیت تسلیحات هسته ای شده اند. آن ها دوست دارند چین در کنار روسیه و آمریکا در آن مشارکت کند، اما تاکنون موافقت چین را به دست نیاورده اند. آن ها همچنین با انگلیس و فرانسه که مشارکتشان در چنین مذاکرات کاملاً ضروری است، به توافق نرسیده اند. علاوه بر این، آمریکا حتی هنوز دیدگاه مشخص خود را ارائه نکرده است. آن ها از بهار گذشته تاکنون وقت خود را صرف این ایده کرده اند، اما به اندازه کافی توضیح نداده اند که چه چیزی و چه طور باید محدود شود.
وی در پاسخ این پرسش که آیا مجموعه وقایع سال 2019 موجب می شود که شما فکر کنید آمریکای لاتین بار دیگر وارد یک دوره از کودتاها شده و اوضاع آن غیرقابل کنترل است؟ گفت: وقایعی که امسال در آمریکای لاتین روی داد ، تقریبا مفهوم فراموش شده "قاره درحال سوختن" را به یاد می آورد. با وجود پیشینه اوضاع دشوار در منطقه آمریکای لاتین، تلاش های آمریکا برای قالب بندی آن بر اساس منافع جغرافیای-سیاسی خودشان- در راستای نظریه "هرج و مرج کنترل شده"- مایه نگرانی جدی است. تلاش ها برای تغییر رژیم های ناخواسته یا قرار دادن در مسیر درست کسانی که مردد هستند به منظور از هم گسیختن روند ادغام منطقه ای و اعمال الگوهای نولیبرال، بخش هایی از سیاست واشنگتن هستند.
لاوروف در ادامه افزود: با این حال، اتفاقاتی روی داده که آمریکا انتظار آن را نداشته است و به نظر می رسد برنامه ها متوقف شده باشد. وضعیت این منطقه دشوارتر و متفاوت تر از محاسبات همه جانبه واشنگتن است. به طور اخص به رغم تحریم ها و شیوه های "انقلاب های رنگی،" حملات علیه ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه ناکام ماند. ما آمریکای لاتین و منطقه کارائیب را به عنوان یک عنصر مهم نظم جهانی چند قطبی در نظر می گیریم. به همین دلیل علاقمندیم که آن کشورها را قوی و به لحاظ سیاسی محکم و از نظر اقتصادی بهبود پذیر ببینیم.