پخش زنده
امروز: -
سه دستگاه از نسل جدید شتاب نگارها در رفسنجان، کشکوییه و معادن مس سرچشمه راه اندازی شد.
به گزاش خبرگزاری صداوسیما مرکز کرمان، شتابنگارها با رصد رفتار گسلها و جنبش زمین به زمین لرزهشناسان کمک می کنند با دادههای واقعی به عنوان یکی از راههای پیشیابی زلزله کار خود را انجام دهند.
معاون وزیر و رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی عصر امروز در حاشیه رونمایی از دستگاه مرکز شتابنگار در مجتمع مس سرچشمه رفسنجان با اشاره به، احتمال وقوع زلزلههای بزرگ با توجه به وجود گسل در منطقه افزود: با پیشرفت علم در سالهای اخیر و دانشی که در کشور داریم به نوعی این امکان را میدهد که خسارتهای ناشی از زلزله را به حداقل برساند که با این سطح دانش اگر خسارتهای شبیه قبل را داشته باشیم اصلا قابل قبول نیست.
معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: زلزله قابل پیشبینی نیست اما در صورت مواجه شدن با مجموعه پیش فرضها، میتوانیم زلزله اصلی را تا حدودی پیشبینی و مهمتر از آن خسارات را کم کنیم.
محمد شکرچیزاده گفت: برای حرکت پوست زمین، یکی دستگاه لرزهنگاری که ۱۲۰دستگاه داریم و مهمتر از آن دستگاه شتاب نگار است که سرعت زلزله را تعیین میکند.
وی با بیان اینکه دستگاه شتابنگار تصویر شفافی از وضع شتاب زلزلهها را فراهم می کند گفت: اگر برای ساختمان یا سازهای شتاب ناشی از زلزله را داشته باشیم، میتوانیم پیشبینی کنیم ساختمان یا سازه تحت اثر چه نیرویی قرار میگیرد و بر اساس آن نیرو طراحی ساختمان و سازه صورت میگیرد.
شکرچیزاده با اشاره به وجود هزار و ۳۰۰دستگاه شتابنگار در کشور افزود: در صورت افزایش تراکم این دستگاهها، فرآیند مقاومسازی مناسبتر انجام می شود و اگر زلزله رخ دهد مدیریت بحران، بر اساس دادههای شتابنگار، بیشترین خسارت وارد شده در منطقه را تعیین می کند.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اعلام اینکه حدود 70دستگاه شتابنگار در استان کرمان نصب شده و تا پایان سال آینده ۳۰دستگاه دیگر هم نصب میشود، افزود: در اولین مجموعه بزرگ صنعتی کشور امروز دستگاه شتابنگار نسل چهار رونمایی شد وباید در سازههای بزرگ مثل برج میلاد هم دستگاه شتابنگار نصب شود .
شکرچی زاده با اشاره به اینکه درباره فرونشست گسلها قانون مدیریت بحران در بند ۲ ماده ۱۴ تعیین پهنه گسلهای اصلی را به عنوان یک شبکه پاسخ سریع ذکرکرده و بر عهده مرکز تحقیقات گذاشته، تصریح کرد: دشت رفسنجان از اولین دشتهایی است که به علل مختلف از دهه۵۰ با فرونشست مواجه شده و برداشت بی رویه ازسفره های آبهای زیرزمینی میتواند یکی از دلایل باشد.
وی با تأکیدبر مطالعه فرونشست برای دشت رفسنجان ونیز تعیین پهنه های گسل در سراسر کشورافزود: مطالبه گری فرونشست و بحث تعیین پهنه های گسل شهرستان رفسنجان با همکاری و حمایتهای استان انجام شود تا ضمن جلوگیری از ساخت و ساز غیرمجاز در جاهای خطرناک، زندگی آرام و مطمئن برای مردم فراهم شود.
برای راه اندازی هر دستگاه از نسل جدید شتاب نگارها در رفسنجان، کشکوییه و معادن مس سرچشمه 300میلیون تومان هزینه شده است.