پخش زنده
امروز: -
دو پژوهشگر جوان وباغدار خویی موفق به تولید و تکثیر گردوی پیوندی در 15 رقم و ژنوتیپ شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، این محقق و باغداران خویی جوان آقایان مجید برزگر و صفدر افشار هستند که در 10 سال و بعنوان پایان نامه و رساله تحقیقاتی خود اقدام به جمع آوری و تحقیق روی ژنو تیپ های مختلف گردو از نقاط مختلف ایران کرده و ابتدا در فضای گلخانه ای وسپس در نها لستان موفق به تولید و تکثیر این ارقام شدند.
مهندس امینی مدیر جهاد کشاورزی خوی گفت: تولید و تکثیر نهال گردوی پیوندی در فضای محدود و در گلخانه کار تحقیقی سخت و نادری است که این دو جوان توانسته اند این کار تحقیقی و علمی را بخوبی انجام داده و حتی و با ایجاد نهالستان به روش تولید انبوه گردوی پیوندی درکشور دست یابند.
وی تاکید کرد : این فعالیت تحقیقی ثمر بخش بستر را برای رونق کشت و تولید گردو و صادرات و اقتصادی کردن این محصول ارزشمند فراهم ساخته است.
مهندس برزگر یکی از این محققان و باغداران جوان ارقام شناسایی و تولیدی ژنوتیپهای مختلف گردوی پیوندی را 15 نوع اعلام و تصریح کرد : سالانه بیش از 50 هزاراصله نهال از این ژنو تیپ های پیوندی را تولید و به گردو کاران عرضه می کنند.
افشار پژوهشگر دیگر ، سازکاری در مناطق و اقلیم های مختلف را یکی از ویژگیهای ژنوتیپها و ارقام گردوی پیوندی اعلام و اضافه کرد : با این ارقام پیوندی تولید گردو از 2 تن در هر هکتار به بیش از 5 تن رسیده است.
وی افزود : دیرگل بودن در جهت عبوراز سرمای بهاره در مناطق سردسیرو مقاوم در برابر بیماریها ازدیگر مزایای مهم ارقام گردوی پیوندی تولیدی از ژنو تیپ های شناسایی و تکثیر شده است.
وی تصریح کرد : برای تولید این ژنوتیپ های گردوی پیوندی با مراکز علمی -کشاورزی چندین کشور گردوخیز جهان از جمله رومانی ، مجارستان ، ترکیه و کشور چین ارتباط علمی و تحقیقاتی تنکاتنکی داشته اند.
این دو جوان محقق توانسته اند در مسیر تحقیقات خود برای 25 نفر دانش آموخته کشاورزی و افراد دیگر شغل ایجاد کنند.
اینک این محققان و پژوهشگران به فکر ایجاد باغ مادری گردو متشکل از ارقام پرمحصول برای اولین بار در کشور هستند.
آذربایجان غربی با 5 هزار 300 هکتار باغات گردو جایگاه پنجمی را در تولید این محصول در کشور دارد.