پخش زنده
امروز: -
عملیات کربلای 4 یکی از عملیاتهای بی نظیر آبی خاکی جهان بود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، در آموزشگاههای نظامی جهان، از عملیاتهای آبی - خاکی همیشه به عنوان یکی از دشورارترین و سخت ترین عملیاتهای نظامی جهان یاد می شود و همه متخصصین علوم نظامی جهان بر این نظرند که این نوع عملیات از سایر عملیاتهای نظامی مجزا و از پیچیدگی خاصی برخوردار است.
یکی از پیچیده ترین عملیتهای نظامی که در تاریخ جنگهای جهان از آن با شگفتی یاد می شود عملیات کربلای چهار است.
این عملیات در منطقه ای به وسعت شلمچه تا انتهای جزیره مینو انجام شد و مشکلترین قسمت آن بخشی بود که نیروهای ارتش کشور می بایست با عبور از رودخانه بسیار خروشان اروند به خط دفاعی دشمن بعثی حمله ور شوند.
علت انتخاب این منطقه عوارض موجود در زمين غرب اروند در منطقه ابوالخصيب بود، زيرا وجود نهرها، نخلستانها و كانالهاي كشاورزي و نيز نبود استحكامات در منطقه پتروشيمي عراق تا بصره اين منطقه را قابل تصرف و پدافند مينمود.
همچنين به دليل آنكه دو جناح منطقه عملياتي از شمال به آبگرفتگي شلمچه و كانال ماهي و از جنوب به خور زبير و زمينهاي باتلاقي اطراف آن محدود شده بود قدرت تحرك دشمن ضعيف برآورد ميشد.
رزمندگان اسلام می بایست از بخش زیادی از سواحل اروند رود عبور کرده و پس از پشت سر گذاشتن موانع طبیعی خطوط تدافعی عراق را که از عوارض زمین نیز بسیار بهره برده بود منهدم کرده و سپس پیشروی کنند .
مقایسه این عملیات دشوار با یکی از عملیاتهای بزرگ نظامی جهان یعنی نبرد "یوم کیپور" بین مصر و اسراییل اهمیت عملیات کربلای چهار را بیشتر مشخص می کند .
در نبرد یوم کیپور ، ارتش مصر در 1973 برای تصرف صحرای سینا که در اشغال نظامی اسراییل بود عملیات نظامی وسیعی را تدارک دید.
در این عملیات نیروهای ارتش مصر به فرماندهی ژنرال سعید الدین شاذلی با عبور از کانال سوئز خطوط دفاعی مستحکم اسراییل معروف به خط" بارلو "را در هم کوبیدند و موفق شدند در صحرای سینا پیشروی کنند.
ناخدا یکم تکاور اسماعیل بنیادی می گوید: همه کارشناسان نظامی جهان از عملیات صحرای سینا به عنوان اعجاز نظامی جهان یاد میکننددر حالی که مقایسه عبور رزمندگان ایران از رودخانه اروند در کربلای چهار با مقایسه عبور ارتش مصر از کانال سوئز اهمیت کار رزمندگان ارتش اسلام را بیشتر مشخص می کند .
ناخدا بنیادی ادامه می دهد: نخست اینکه سرعت جزر و مد رودخانه اروند بسیار شدیدتر و بیشتر از کانال سوئز است که این امر انجام هر گونه عملیات نظامی را تقریبا ناممکن می کند ولی این مانع طبیعی مقهور اراده رزمندگان ایران شد.
دوم اینکه سرعت آب در رودخانه اروند بسیار شدید است و گاهی تا بیش از 50 کیلومتر در ساعت می رسد که این رودخانه خروشان قابل مقایسه با آبهای آرام کانال سوئز نیست .
سوم اینکه سواحل اروند رود مملو از گل و لای است که تردد نیروهای پیاده را بسیار مشکل و گاه ناممکن می کند.
حال همه این مشکلات و موانع طبیعی بعلاوه موانع بسیار پیچیده ، تو در تو و لایه لایه خطوط دفاعی عراق شرایطی را ایجاد کرده بود که عبور از این موانع را تبدیل به یک معجزه می کرد.
عملیات کربلای چهار در روز سوم دی ماه 1365 در ساعت 22 و 30 دقیقه با رمز محمد رسول الله آغاز و از همان لحظه آغازین عملیات مشخص شد که عملیات لو رفته و نیروهای بعثی کاملا آماده و هوشیار هستند و همین امر کار رزمندگان را بسیار مشکل کرد .
جالب اینکه با وجود هوشیاری دشمن و لو رفتن عملیات نیروهای رزمنده ایران با وجود حجم آتش بسیار زیاد نیروهای بعثی، باز موفق به عبور از اروند و شکستن خطوط دفاعی دشمن شدند که این در نوع خود در جهان بی نظیر است .
سرهنگ چنعانی از فرماندهان دوران دفاع مقدس می گوید: عملیات کربلای چهار عملیات آبی خاکی بسیار پیچیده و دشواری بود و لو رفتن این عملیات این دشواری را صد چندان کرد اما با این حال رزمندگان موفق شدند شگفتی نظامی دیگری را پس از عملیات والفجر 8 (عملیات فاو) خلق کنند و با عبور از اروند خروشان و سرکش، خطوط مستحکم نیروهای بعثی را بشکنند و آنها را به عقب برانند .
او با مرور لو رفتن عملیات به دستور عقب نشینی پس از 48 ساعت اشاره و می کند و می افزاید: فرماندهان نظامی برای جلوگیری از تلفات بیشتر نیروهای خودی این تصمیم را گرفتند.
سرهنگ عقیلی از فرماندهان دوران دفاع مقدس هم تاکید می کند: عملیات کربلای چهار گر چه در ظاهر ناموفق بود و به اهداف خود دست نیافت اما نتایج با ارزشی را در پی داشت علاوه بر اینکه قابلتهای ممتاز نیروهای پرتوان ایران را ثابت کرد، شرایط بسیار مناسبی را برای اجرای عملیات پیروزمند کربلای 5 در منطقه شلمچه ایجاد کرد.
بنا به استناد دانشنامه جنگ ایران و عراق، نیروهای ایران در این عملیات تلفات سنگینی از جمله هشت هزار کشته به ارتش حزب بعث وارد و بیش از هفتاد دستگاه تانک و نفربر را از دشمن نابود کردند .
گر چه این عملیات به اهداف نهایی خود دست نیافت اما درس بزرگی برای همه جهانیان بود و آن اینکه نیروهای ایرانی توان انجام عملیات در سخت ترین شرایط جغرافیایی را دارند که این امر افتخاری بزرگ برای نیروهای ایران در آموزشگاههای نظامی جهان محسوب می شود .
شاپور زبردست