پخش زنده
امروز: -
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، چهارمحال و بختیاری در فعالیت های معدنی با ۱۸8معدن فعال در زمینه کانی های غیرفلزی، فلزی و خاک های نسور، در جایگاه 21کشور قرار دارد؛ حال آن که این استان یک درصد وسعت کشور را داراست و این مهم مبین ظرفیت قابل توجه بخش معدن در بام ایران است.
از نظر میزان استخراج مواد معدنی هم با تولید سالانه 5/5 میلیون تن مواد معدنی، 1/6درصد مواد معدنی استخراج شده کشور را به خود اختصاص داده است.
عمده معادن چهارمحال و بختیاری را سنگ های تزئینی و لاشه، آهک صنعتی، مواد اولیه سیمان، شیل برای تولید آجر، سلستین، فلزات پایه، خاک نسوز، سیلیس، دولومیت، مس و فلدسپات سدیم دار و عناصر فلزی از جمله طلا، مس، منگنز و آهن تشکیل می دهد.
هم اکنون هزار و 500 نفر در معادن استان چهارمحال و بختیاری فعالیت می کنند.
مجموع ذخایر زمین شناسی معادن شناسایی شده چهارمحال و بختیاری ۹۸۰میلیون تن در سال برآورد شده است.
با هدف شناسایی اَندیس های معدنی، مطالعات ژئوفیزیک هوایی و اکتشاف ماهواره ای، با همکاری سازمان زمین شناسی کشور در نیمی از وسعت چهارمحال و بختیاری انجام شده است. در همین راستا سه پهنه اکتشافی از جمله پهنه های بردشاه، کوهرنگ و پهنه مارکده به منظور اکتشاف عناصر غیر فلزی توسط سازمان ایمیدرو مورد مطالعه قرار گرفته است.
اما این گنج میلیاردی پنهان در دل کوههای دشت جونقان چهارمحال و بختیاری به خاطر نبود یک پل برای حمل و نقل بر روی زمین مانده است.
در دشت جونقان به فاصله 40 کیلومتری از مرکز استان چهارمحال و بختیاری، برای پنج معدن پروانه اکتشاف گرفته شده و پروانه بهره برداری چهار معدن سنگ نمای مطرح کشور صادر شده است.
در هر یک از این معادن که ده سال پیش مجوز فعالیت خود را از وزارت صنعت، معدن و تجارت دریافت کرده اند و در حال حاضر 60 نفر در این معادن شاغل بودند تا اینکه تردد کامیون ها از روی پُل تاریخی جونقان در مسیر این معادن ممنوع شد.
پل تاریخی «گیشنگان جونقان»، هفتم خرداد 1387 به شماره 22962 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. این پل در مسیر ارتباطی معدنهای اطراف جونقان با مرکز این شهر واقع شده است و از سال گذشته با دستور دادستان عمومی و انقلاب چهارمحال و بختیاری تردد خودروهای سنگین – با بیش از پنج تن - از روی پل تاریخی «گیشنگان جونقان» ممنوع اعلام شد.
رحیمی یکی از بهره برداران معادن دشت جونقان که ده سالی است در بخش معدن استان چهارمحال و بختیاری فعالیت می کند؛ می گوید: سرمایه ام را برای اینجا خرج کرده ام و حدود پنج سال بود که سنگ نمای ساختمانی از این معدن استخراج و حتی به کشورهای ترکیه، چین و آذربایجان صادر می کردیم و ارزآوری داشتیم؛ اما با بسته شدن مسیر دیگر امکان انتقال بار وجود ندارد.
یکی دیگر از بهره برداران معادن می گوید: می خواهیم تجهیزات به محل استخراج معدن منتقل کنیم اما امکان انتقال نداریم.
آزادگان، مدیر پایگاه میراث فرهنگی قلاع تاریخی استان چهارمحال و بختیاری می گوید: در دو سال گذشته متوجه شدیم پُل وضعیت خوبی ندارد و برای حفاظت از این پل که قدمت آن به دوره قاجاریه - 160 سال قبل - باز می گردد؛ تردد کامیون های سنگین از روی پل ممنوع شد.
جوادی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری هم می گوید: عبور خوردروهای سنگین به خصوص کامیونهای دارای بار مصالح ساختمانی، میتواند به صورت لرزشی، آسیب جدی به این پل تاریخی وارد کند.
اما قاسمی سرپرست معاونت امور معادن سازمان صمت استان می گوید: زمان صدور مجوز برای معادن، کارشناسان میراث فرهنگی راجع به تمام محدوده ها نظر مثبت دادند و الان مسیر جدید معرفی نکرده اند؛ به همین خاطر معدن کاران به بن بست خورده اند.
فاضلی، کارشناس عمرانی راه و شهرسازی استان چهارمحال و بختیاری می گوید: طبق برآورد فهرست بهای تجمیع سال 98 برای ساخت یک پل جایگزین در این مسیر حدود 150 میلیون تومان هزینه نیاز است.
سرمایه گذاری نیم میلیاردی برای ساخت یک پل جایگزین در این مسیر، ارزش گنج پنهان چند میلیاردی در دل کوه های این منطقه را دارد و حالا فعالیت مجدد معادن و رونق تولید در منطقه همت مسئولان را میطلبد؛ ضمن آنکه صاحبان معادن این منطقه پذیرفته اند که اگر همکاری مسئولان پای کار باشد در هزینه های ساخت مشارکت کنند.
معادن این قطب، شامل سنگ مرمریت است که ذخیره 25 میلیون تنی برای این قطب پیش بینی شده است.
شهر جونقان از توابع شهرستان فارسان در استان چهارمحال و بختیاری است که با جمعیتی بالغ بر 26 هزار نفر، در فاصله ۴۲ کیلومتری شهرکرد؛ مرکز این استان واقع شده است.