پخش زنده
امروز: -
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: از جمعیت ۳.۵ میلیون نفری دانشجویان کشور، ۵۲ درصد زن هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از خانه ملت اقای منصور غلامی در نشست علنی امروز مجلس در پاسخ به سوال خانم پروانه سلحشوری درخصوص علت تبعیض در جذب فارغ التحصیلان زن به عنوان هیات علمی اظهار داشت: تلاش ما این بوده که در جمهوری اسلامی ایران شرایط زنان در احقاق حقوق اجتماعی و حفظ جایگاه آنها رعایت شود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: در شرایط فعلی از جمعیت ۳.۵ میلیون نفری دانشجویان قریب به ۵۲ درصد آنها را زنان تشکیل میدهند و فرصت خوبی در اختیار آنها قرار گرفته است، درحالی که در دیگر بخشهای اجتماعی چنین وضعیتی را شاهد نیستیم.
وی افزود: در مقطع کارشناسی ارشد ۴۶ درصد دانشجویان زن هستند و در مقطع دکتری نیز ۴۴ درصد جمعیت دانشجویان را زنان تشکیل میدهند که نشان میدهد فرصت تحصیلات عالیه برای زنان فراهم است. به طور کلی بعد از انقلاب اسلامی ایران روند حضور زنان در این جایگاه اجتماعی تدریجی و فزاینده بوده است.
اقای غلامی ادامه داد: در ۱۰ سال گذشته ۲۲۰۰ نفر عضو هیات علمی زن بودند که این تعداد در سال ۹۲ به ۵۷۰۰ نفر رسیده و در بهمن سال ۹۷ نیز این آمار به ۱۲ هزار نفر ارتقا یافته است که نشان میدهد روند جذب زنان در هیات علمی ۲ برابر رشد داشته است.
این عضو کابینه دولت دوازدهم گفت: از ابتدای سال ۹۸ تاکنون ۳۰۳ زن جذب هیات علمی شده اند که در این مسیر هیچ تبعیضی وجود نداشته و طبیعتاً شکایاتی که در این زمینه وجود داشته باشد، بررسی میکنیم.
غلامی در تشریح آمار جذب اعضای هیات علمی از بین زنان تا پایان سال ۹۷ اظهار داشت: تعداد کل اعضای هیات علمی ما ۲۷۹۰۹ هستند که ۵۸۴۷ نفر از این تعداد را زنان تشکیل میدهند. تعداد اعضای هیات علمی با مرتبه استادی ۳۴۲۸ نفر هستند که ۲۱۷ نفر از این تعداد را زنان تشکیل میدهند.
وی افزود: اعضای هیات علمی با مرتبه دانشیاری ۶۶۰۴ نفر هستند که ۸۲۵ نفر از این تعداد را زنان تشکیل میدهند. تعداد مدیران در بخش کارکنان از رئیس اداره تا بالاتر ۵۲۶۱ نفر هستند که ۱۳۱۶ نفرشان زن هستند. در دانشگاهها نیز مدیران هیات علمی از مدیر گروه تا بالاتر ۵۵۷۵ نفر هستند که ۷۳۵ نفر از این تعداد را زنان تشکیل میدهند که در اینجا حق با نماینده سوال کننده است. وزارت علوم به عنوان ستاد، دخالت مستقیمی در انتخاب این مدیران ندارد.
وزیر علوم بیان کرد: بعضی از دانشگاههای کوچک و جوان هنوز هیات علمی در سطح دانشیار و استاد جذب نکرده اند. تعداد اعضای هیات علمی با مرتبه استادیاری در دانشگاهها ۴۷۰۰ نفر است.
اقای غلامی ادامه داد: زنان با توجه به اینکه مدیریت خانواده را برعهده دارند، بعضاً تمایلی به تصدی مسئولیت در دانشگاه ندارند. در ۲ سال اخیر نیز ملاک انتخاب مدیران و هیات علمی، شایسته سالاری بوده است و ما هیچ منعی برای به کارگیری زنان توانمند در مدیریت ستاد و دانشگاهها نداریم.
این عضو کابینه دولت گفت: ۱۲ دانشگاه و مرکز علمی دولتی به صورت تک جنسیتی دختران فعالیت میکنند و ۲ مرکز غیردولتی نیز این شرایط را دارند.
وی افزود: تمام تلاش ما این بوده که از ظرفیت حضور زنان استفاده کنیم و دلیل عدم تحقق این هدف یا ضعف در تلاش ما بوده یا استقبال خوبی صورت نگرفته است.
اقای غلامی اظهار داشت: از ۲۲۰ پست مدیریتی در وزارت علوم ۱۱۶ پست در اختیار زنان است، اما در تصدی معاونتهای وزارت علوم شرایط اینچنین نیست، اما ۲ مدیرکل در وزارت علوم زن هستند و مدیریت دو پژوهشکده وزارت علوم نیز برعهده زنان میباشد.
وزیر علوم بیان کرد: ساختار وزارت علوم و مجموعه هیات علمی به گونهای است که هیچ تفکیکی برای به کارگیری زنان و مردان ندارد و به طور طبیعی افراد مختلف انتخاب یا منصوب میشوند، اما برای جذب زنان در هیات علمی باید تلاش بیشتری کنیم، زیرا زنان هنگامی که مسئولیتی که میپذیرند، تمام وقت و انرژی خود را صرف آن کار میکنند.
تفاوت جنسیتی برای انتخاب روسای دانشگاهها وجود ندارد
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دفاع از عملکرد خود گفت: برای انتخاب روسای دانشگاهها تفاوت جنسیتی در نظر نمیگیریم.
اقای منصور غلامی در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی سوال اقای حسین مقصودی نماینده سبزوار در خصوص علت انتصاب رئیس و معاونان مرد برای دانشگاههای دخترانه گفت: انتخاب رئیس برای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی فرآیندی دارد، بر اساس این فرآیند از بین اعضای هیأت علمی اعضا انتخاب میشود.
وی ادامه داد:، اما در برخی دانشگاهها به دلیل جوان بودن نمیتوان چنین رویهای را پیاده کرد بنابراین از دانشگاههای نزدیک یا افرادمرتبط دانشگاهی که برای دانشگاههای جوان برنامههای توسعهای دارند فردی برای ریاست انتخاب میشود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تأکید کرد: در دانشگاههای مختلف فردی که کارایی و تجربه کافی برای مدیریت داشته باشد در اولویت انتخاب برای ریاست قرار میگیرد از سوی دیگر با توجه به رویکرد جوانگرایی در دانشگاهها به طور میانگین در ۹ سال گذشته سن انتصابات جوانتر شده است هر چند که جایگاه علمی، سابقه و پیشکسوتی نیز در این موضوع از اهمیت بسیاری برخوردار است.
این عضو کابینه دولت دوازدهم اظهار داشت: اگر فضای مدیریتی علیه مدیر دانشگاهی وجود داشته باشد ادامه کار برای آن فرد ممکن نیست بنابراین بهتر است فضا اصلاح شود چرا که این نگرانی وجود دارد که آثار دیگری بر روند سالم افراد داشته باشد بنابراین تغییر رئیس معمول است هرچند که جرمی ثابت نشده باشد.
اقای غلامی ادامه داد: در دانشگاههای جوان که کلا ۷ عضو هیأت علمی دارند و ۳ رشته را پوشش میدهند امکان انتخاب رئیس از بین اعضای هیأت علمی که عموما سابقه خدمت کم و وضعیت استخدامی پیمانی دارند، ممکن نیست از این رو از ظرفیت سایر دانشگاهها در مدیریت دانشگاه جوان استفاده میکنیم.
وی تأکید کرد: از روز اول نمیتوان مدیریت دانشگاه جوان را به اعضای هیات علمی آن دانشگاه سپرد، این کار به مصلحت نیست.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تأکید بر اینکه در انتخاب روسای دانشگاهها تفاوت جنسیتی در نظر گرفته نمیشود، گفت: باید تعادلی بین جمعیت مدیران خانم در مراکز علمی دختران اتفاق بیفتد با این حال باید اجازه داد تجربه خانمها انباشته شود سپس مدیریت را برعهده آنها گذاشت.
نمایندگان از پاسخ وزیر علوم قانع نشدند
نمایندگان مجلس شورای اسلامی از پاسخهای وزیر علوم، تحقیقات و فناوری قانع نشدند.
خانم پروانه سلحشوری در سوالی از اقای غلامی درباره علت تبعیض در جذب فارغ التحصیلان زن به عنوان هیات علمی پرسیده بود که از پاسخهای وی قانع نشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی پاسخ وزیر را به رای گذاشت که نمایندگان با ۷۷ رای موافق، ۸۲ رای مخالف و سه رای ممتنع از مجموع ۱۹۶ نماینده حاضر در جلسه پاسخهای وزیر را قانع کننده ندانستند.
سوال بعدی از وزیر علوم را حسین مقصودی نماینده سبزوار طرح کرده است.
نمایندگان مجلس از پاسخ وزیر علوم به نماینده سبزوار قانع نشدند
نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از بررسی سوال نماینده سبزوار از وزیر علوم از پاسخها قانع نشدند.
نمایندگان در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به سوال تعدادی از نمایندگان از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص علت انتصاب رئیس و معاونین مرد برای دانشگاههای دخترانه با ۹۷ رأی موافق، ۷۹ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۹ نماینده حاضر در جلسه از پاسخهای غلامی قانع نشدند.
سیدحمایت میرزاده گزارش بررسی این سوال نمایندگان از وزیر علوم را در کمیسیون آموزش و تحقیقات را قرائت کرد و گفت: ﺩﺭ ﺍﺟﺮﺍی ﻣﺎﺩه (۲۰۹) آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در دستور جلسه رسمی مورخ ۱۲/۱۲/۱۳۹۷ کمیسیون ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺖ. ﻧﻈﺮ ﺑﻪ ﺣاضر نبودن ﻏﯿﺮ ﻣﻮﺟﻪ ﺟﻨﺎﺏ ﺁﻗﺎی منصور غلامی ﻭﺯﯾﺮ ﻣﺤﺘﺮﻡ علوم، تحقیقات و فناوری ﻣﺴﺘﻨﺪ ﺑﻪ ﺗﺒﺼﺮه (۱) ماده (۲۰۸) قانون آئین نامه داخلی مجلس، سؤال مذکور وارد تلقی میشود. ﻣﺮﺍﺗﺐ ﺟﻬﺖ ﻃﺮﺡ ﺩﺭ ﺻﺤﻦ ﻋﻠﻨﯽ ﺍﯾﻔﺎﺩ ﻣﯽﮔﺮﺩﺩ.
ﺿﻤﻨﺎ ﮐﻤﯿﺴﯿﻮﻥ ﻗﻠﻤﺮﻭ ﺳؤﺍﻝ ﺭﺍ ﻣﻠﯽ ﺍﻋﻼﻡ کرد.