بولتون در مصاحبه با پایگاه خبری آکسیوس
ترامپ به شکست برابر کره شمالی اذعان کند
دولت ترامپ درباره توقف برنامه هستهای کره شمالی بلوف میزند و به زودی ناچار است به شکست سیاستهای خود اذعان کند
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه خبری آکسیوس، جان بولتون، مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا در تندترین انتقاد از محل کار پیشین خود گفت: دولت ترامپ درباره توقف برنامه هستهای کره شمالی بلوف میزند و به زودی ناچار است به طور علنی به شکست سیاستهای خود اذعان کند.
جان بولتون در مصاحبه اختصاصی با این پایگاه خبری تاکید کرد: به نظر وی رئیس جمهوری و سایر مقامات آمریکا قصد ندارند آن گونه که وعده میدهند کره شمالی را از داشتن سلاحهای هستهای قابل حمل منع کنند و به زودی ناچارند روش دیگری در پیش بگیرند.
مشاور پیشین امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا گفت: اگر کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی وعده تحریک آمیز خود برای کریسمس را عملی کند، کاخ سفید ناچار است کاری کند که برای این دولت غیرمعمول محسوب میشود، یعنی پذیرش این که سیاست هایش در قبال کره شمالی نادرست بود.
بولتون گفت، متاسفانه این مساله که ما فشار حداکثری بر کره شمالی اعمال میکنیم، صحت ندارد. برای مثال نیروی دریایی آمریکا میتوانست نفتی را که به طور غیرقانونی از طریق دریا به کره شمالی منتقل میشود، رهگیری کند.
به اعتقاد وی، در حال حاضر تاکید دولت آمریکا بر این که در اختیار داشتن تسلیحات هستهای که میتواند آمریکا و متحدانش را هدف قرار دهد، غیرقابل قبول است، بیشتر سیاستی لفظی است.
این تندترین انتقاد بولتون از دولت ترامپ پس از خروج از کابینه محسوب میشود. کره شمالی تهدید کرده است در هفتههای پیش رو تسلیحات پیشرفته را آزمایش خواهد کرد، این تسلیحات در حالی توسعه یافته اند که ترامپ تلاش کرده است دل کیم را به دست آورد. استفن بیگان، نماینده ویژه آمریکا در امور کره شمالی اخیرا گفته است اگر کره شمالی این تهدید خود را عملی کند، غیر سودمندترین اقدام در راستای دستیابی به صلح پایدار در شبه جزیره کره خواهد بود.
بولتون این اظهارات بیگان را به مثابه کم اهمیت نشان دادن تهدید ناشی از کره شمالی دانست. وی همچنین از سخنان ترامپ مبنی بر این که از آزمایش موشک کوتاه برد از سوی کره شمالی نگران نیست، نیز انتقاد کرد. بولتون گفت، وقتی رئیس جمهور میگوید نگران موشکهای کوتاه برد نیست یعنی نگران خطری نیست که متوجه نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه یا ژاپن و کره جنوبی به عنوان دو متحد آمریکا است.
ترامپ زمانی که در ژوئن ۲۰۱۸ از دیدار با رهبر کره شمالی در سنگاپور بازگشت، گفت: دیگر تهدید هستهای از سوی کره شمالی وجود ندارد. با این حال به گفته کارشناسان، در واقعیت کیم از آن زمان زرادخانههای هستهای خود را گسترش داده است.
دانشگاه ناگازاکی ژاپن در ماه ژوئن در گزارشی تخمین زد که کره شمالی اکنون ۳۰ کلاهک هستهای در اختیار دارد. براساس بررسی سالهای گذشته این دانشگاه، تعداد کلاهکهای هستهای کره شمالی ۲۰ عدد بود.
ویکتور چا، مدیر آسیای شورای امنیت ملی آمریکا در دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش و رئیس کنونی بخش کره در مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی گفت، حتی اگر آنها اکنون (تسلیحات خود را) آزمایش نمیکنند، به سرعت در این راستا پیش میروند. دولت ترامپ از اظهار نظر در این باره خودداری کرده است.
دنیل راسل، دستیار امور شرق آسیا و اقیانوس آرام وزارت خارجه در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما گفت، از بین کیم و ترامپ به نظر میرسد تنها یکی از آنها راهبرد داشته باشد.
ترامپ برخلاف رئیس جمهوری قبلی آمریکا، دوبار با رئیس کره شمالی دیدار کرده و از رد و بدل کردن نامههای عاشقانه با کیم سخن گفته است.
راسل، رویکرد ترامپ در قبال کیم را تفکری جادویی برپایه این یقین خودپرستانه دانست که معتقد است پرتو جاذبه کاریزمای ترامپ قرار است رهبر لنینیست را تسخیر کند. این در حالی است که در این مدت زرادخانههای هستهای کره شمالی گسترش یافته اند.
راسل گفت، گرم گرفتن ترامپ با کره شمالی همچنین حامل این پیام برای چین، کشوری که بیشترین قدرت را برای مهار کیم دارد، بوده است که میتواند اجرای تحریمهای سازمان ملل علیه کره شمالی را متوقف کند.
تحلیلگران مسائل کره شمالی مانند چا و راسل معتقدند از زمان دیدار ترامپ با کیم در سنگاپور، فشار اقتصادی بر کره شمالی به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته است. چین چشم خود را به روی انتقال پول نفت به طور غیرقانونی به کره شمالی بسته است. پکن و مسکو هفته گذشته از شورای امنیت سازمان ملل خواستند تحریمها علیه کیم را تسهیل کند.
بولتون گفت، ظرف سه سال گذشته دولت آمریکا پیشرفت چشمگیری در زمینه واداشتن کره شمالی به گرفتن تصمیم راهبردی توقف ساخت سلاحهای هستهای قابل حمل نداشته است.
مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا گفت: زمان به نفع اشاعه تسلیحات هستهای است. هرچه زمان بیشتری بگذرد، زمان به نفع گسترش، آزمایش و نوسازی اجزای برنامه موشکی و هستهای است.