پخش زنده
امروز: -
اول دی، روز پیشگیری از سوختگی نام گرفته؛ روزی که به گفته رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته در گیر ودار تشریفات اداری هنوز جایی در تقویم ملی ندارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، چهار سال پیش در تاریخ بیست و یکم آذر ۹۴، دکتر قاضی زاده هاشمی وزیر وقت وزارت بهداشت در مراسم کلنگ زنی بیمارستان وقفی سوختگی در خیابان مطهری از کمبود تختهای سوختگی و تختهای ویژه سوختگی سخن گفت: «کمبود هزار و دویست تخت سوختگی و ۳۰۰تخت ویژه یا همان آی سی یو سوختگی».
حالا چهار سال گذشته و دکتر فاطمی رئیس بیمارستان سوختگی حضرت فاطمه و رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته یا همان «انجمن ققنوس» از کمبودها میگوید: هزار تخت سوختگی و حدود ۲۵۰تخت آی سی یو سوختگی کم داریم.
قرار بود تا پایان سال ۹۴ حدود ۲۴۰۰ تخت سوختگی در کشور وجود داشته باشد، اما امروز تعداد تختهای سوختگی در کشور ۱۵۶۰ تخت است
او از کمبودها و گرانیها و مشکلات بیماران میگوید و تاکید میکند تنها راه حل پیشگیری است. او خطاب به اصحاب رسانه میگوید شمارا بخدا بنویسید: «مردم نسوزید و نگذارید دیگران بسوزند».
پوست که بسوزد دیگر درست شدنی نیست
دکتر فاطمی از روزی گفت که به یک برنامه تلویزیونی دعوت شده بود، اما عوامل برنامه حاضر نشدند هیچ یک از عکسهای بیماران سوخته را پخش کنند چرا که هیچکدام برای بیننده قابل پخش نبوده. او گفت: چرا چیزی که حتی عکس آن قابل دیدن نیست به خود تحمیل میکنید. پیشگیری پیشگیری و دهها بار دیگر باید گفت: پیشگیری. در کنار این پیشگیری مسئولان باید به خود بیایند چرا هنوز بخاری نفتی در کشور ما بفروش میرسد؟.
هنوز بخاری نفتی در کشور ما بفروش میرسد؟.
وی میگوید: روشهایی در حوزه پیشگیری موثر هستند که بتوانند نقش خطای انسانی را با استفاده از سامانههای هوشمند هشدار دهنده، کاهش دهند. سوختگی، بیماری فقراست، چون خانوادهها و افراد با توانایی مالی کافی، از وسایل استاندارد استفاده میکنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با تاکید بر رفع مشکلات قانونی، تصریح میکند: چرا سازمان ملی استاندارد و آتش نشانی نباید قدرت اجرایی داشته باشند که ۴۰ بار به ساختمان پلاسکو تذکر داده میشود، اما مورد توجه قرار نمیگیرد. راه حل سوختگی از پیشگیری میگذرد و سوختگی قابل پیشگیری است و پوست سوخته، قابل بازگشت نیست. صدا و سیما و رسانهها در این زمینه باید تفکر ملی داشته باشند و به مردم و سلامت آنها فکر کنند.
در ایران میزان مرگ و میر بر اثر سوختگی، بیش از دو برابر متوسط جهانی است و روشهای درمانی در کشور، استاندارد نیست و بیماران سوختگی که زنده میمانند، اکثرا دچار معلولیت و مشکلات شغلی، اجتماعی، طلاق و خودکشی میشوند.
بر اساس تحقیقات انجام شده، برای درمان هر درصد سوختگی، باید ۵ میلیون تومان هزینه شود و حداقل هزینه برای درمان بیماران سوخته در بیمارستانها به دلیل اینکه سوختگیهای بالای ۱۰ درصد در بیمارستانها بستری میشوند، حداقل ۵۰ میلیون تومان است، چون این بیماران به پانسمانهای خاص نیاز دارند که در کشور تولید نمیشود.
دکتر فاطمی در ادامه صحبت هایش با تاکید بر نقش مهم پیشگیری از سوختگی، خاطرنشان میکند: شایعترین علت سوختگی در کودکان، سهل انگاری والدین و مراقبان آنها هستند. باید برای پیشگیری از سوختگی دو اقدام انجام دهیم؛ یکی استاندارد سازی و دیگری آموزش برای استانداردسازی.
رییس انجمن ققنوس میگوید: در مطالعهای در کشور مشخص شد که هر سال دو هزار سوختگی الکتریکی در ایران داریم که حدود ۶۵ درصد از آنها بستری، حداقل یک عضو از بدن خود را از دست میدهند و دچار معلولیت میشوند و اگر در حوزه پیشگیری از سوختگی الکتریکی کار کنیم، هر سال ۱۷ هزار میلیارد تومان به بودجه کلی کشور کمک کرده ایم.
سوال ما از مسئولان این است بر اساس مصوبه سال ۷۵ باید ۱۰ درصد از تختهای هر بیمارستان به تختهای روان و سوختگی اختصاص یابد، اما هیچ بیمارستانی اقدام به اجرای این مصوبه نکرده چرا؟، متخصصان و کارشناسان این حوزه میگویند، چون سوختگی سود ندارد و ضررهای زیادی برای بیمارستانها به همراه دارد همانطور که در تهران هیچ یک از بیمارستانهای خصوصی، دارای بخش سوختگی نیستند. حتی سازمان تامین اجتماعی با چنین حجمی از تخت بیمارستانی و درمان، بخش سوختگی ندارد.
بازتوانی بیماران سوختگی با مشکلات زیادی همراه است. اکثر جراحان پلاستیک، بیماران سوخته را نمیپذیرند و اعمال جراحی پلاستیک را بسیاری از بیمهها پوشش نمیدهند. پمادهای جلوگیری از گوشت اضافه برای بیماران، کاردرمانی، لباس سوختگی و برخی از مشاورههای روانشناسی برای این بیماران، تحت پوشش بیمه قرار ندارد. اینها تنها گوشهای از مشکلات بیماران سوخته است.
حالا که سالانه حدود ۳۰ هزار نفر در کشور دچار سوختگی میشوند حالا که سوختگی در ایران، ۸ برابر متوسط جهانی است، حالا که در ایران میزان مرگ و میر بر اثر سوختگی، بیش از دو برابر متوسط جهانی است، پس راه حل فقط، پیشگیری است.
«نسوزید و نگذارید دیگران بسوزند.»
آموزش - فرهنگ سازی و استاندارد سازی است که پلههای آغازین ایمن سازی از خطرات را تشکیل میدهد.
مریم صادقی؛ خبرگزاری صدا و سیما