پخش زنده
امروز: -
وقتی بزرگترین کارخانه تولید کود شیمیایی فسفاته کشور با پیگیری خبرگزاری صدا و سیما و مهرورزی مسئولان از مرز ورشکستگی عبور میکند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، دویست و پنجاه کیلومتر که از یزد دور شوی به شهر بهاباد از شهرهای کم برخوردار استان یزد میرسی. از آن جا هم باید بیست کیلومتر دیگر طی کنی تا در پس ریگزارهای کویری اوج همت یک کارآفرین ایرانی را مشاهده کنی. مسیری که ما آن را طی کردیم و در آن جا به بزرگترین کارخانه تولید کود شیمیایی سوپر فسفاته کشور رسیدیم. کارخانهای که برای مدیر عامل و مالکش حالا حکم کیمیا داشت و از همان رو نامش را هم کیمیا گذاشته بود.
بزرگترین کارخانه تولید کود شیمیایی سوپر فسفاته کشور
با مدیر عامل و مالک بزرگترین کارخانه تولید کود شیمیایی سوپر فسفاته کشور به گفتگو نشستیم. آقای شکفتی به ما میگوید این کارخانه برای رونق کسب و کار در منطقه و رونق تولید محصولات مورد نیاز کشور ایجاد شده است. او میگوید هر چند تولیدات این کارخانه متنوع است، اما کود شیمیایی تریپل سوپر فسفات تی اس پی مهمترین تولید آن محسوب میشود.
او ادامه میدهد دو واحد تولیدی این کارخانه که در سال ۹۰ به بهره برداری رسید دو محصول اسید فسفریک و اسید سولفریک مورد نیاز کارخانهای بالادستی را تولید میکنند به طوری که ظرفیت واحد تولید اسید فسفریک ۵۰ هزار تن در سال و ظرفیت واحد تولید اسید سولفوریک ۱۸۰ تن در روز است.
شکفتی افزود:واحد اسید سولفوریک این شرکت در حال حاضر اسید شرکتهای زیر مجموعه کالسیمین از جمله ذوب و روی قشم، ذوب روی بافق، ذوب روی بندرعباس و تعدادی دیگر از شرکتها را تامین میکند. وی با بیان اینکه واحد تولید کود شیمیایی تریپل سوپر فسفات این کارخانه سال ۹۶ به بهره برداری رسیده تاکید میکند این واحد میتواند با باطلههای معدن چادر ملو سالانه ۱۰۰.۰۰۰ تن کود شیمیایی فسفاته تولید کند.
باطلههای معدن چادر ملو دیگر باطله نیست
معدن چادر ملو در نزدیکی شهر بهاباد قرار دارد. هر معدنی با توجه به کانیهایی که در آن موجود است دارای مقداری باطله بوده که وجود آنها اجتنابناپذیر است. استفاده دوباره از باطلههای معدنی هم از نظر اجتماعی حائز اهمیت است و هم از دیدگاه زیستمحیطی قابل بررسی است. برای اطلاعات بیشتر با عضو انجمن فولاد کشور به گفتگو میپردازم. احرامیان پور میگوید درحالحاضر باطلههای سنگآهن در برخی معادن ۱ بر ۳ و در برخی دیگر ۱ بر ۱۱ است که با ارقام جهانی برابری میکند و چیزی بیش از سایر کشورها نیست که تقریبا بیشتر باطلهها در سدها نگهداری میشوند.
احرامیان میافزاید استفاده از باطلهها میتواند در کاهش مشکلات زیستمحیطی، افزایش سوددهی و ایجاد توسعه پایدار موثر واقع شود بنابراین سرمایهگذاری در این زمینه میتوان سود خوبی را نصیب کشور کند.
مدیر کارخانه تولید کود شیمیایی بهاباد هم با اشاره به اینکه ماده اصلی تولید کود شیمیایی فسفاته از اسید فسفریک است گفت: در حالی که کارخانههای اسید فسفریک کشور خاک اپاتیت مورد نیاز خود را از خارج از کشور تامین میکنند راکتورهای این کارخانه به گونهای طراحی شده که میتواند از باطلههای سنگ آهن چادر ملو برای تولید اسید فسفریک استفاده کند که این مهم در جلوگیری از خروج ارز از کشور اثر گذار است. افضلی تاکید میکند پیش از این باطلههای معدن چادر ملو در گودالهای حفر شده ناشی از برداشت سنگ آهن دپو میشد.
محصولی که نیاز به واردات را برطرف میکند
احداث کارخانه تولید کود شیمیایی فسفاته با تولید مادهای ضروری برای مصارف کشاورزی حالا نیاز کشور به واردات این محصول را برطرف ساخته است.
مدیر عامل و مالک کارخانه کود شیمیایی بهاباد معتقد است هم اکنون میزان مصرف کود شیمیایی فسفاته در کشور ۲۰۰ هزار تن در سال است که عمده این نیاز از خارج از کشور تامین میشود.
شکفتی با اشاره به اینکه ظرفیت تولید این کارخانه ۱۰۰ هزار تن در ساله میگوید این درحالی است که سایر تولید کنندگان کشور تنها توان تولید این محصول را به میزان ۲۰ هزار تن در سال دارند.
وی با اشاره به افزایش ظرفیت تولید کود فسفات این کارخانه به میزان ۲۰۰ هزار تن در سال میافزاید با این تولید عملا ایران از گردونه واردات کود فسفات خارج میشود و میتواند مازاد تولید خود را به خارج از کشور صادر کند.
رونق اشتغال با احداث کارخانهای در دل کویر
شهرستان بهاباد با فاصله ۲۰۰ کیلومتر از مرکز استان، در کنار شهرستان خاتم، محرومترین شهرستانهای استان یزد هستند. فاصله مکانی و دور از دسترس بودن و نیز نبود کارخانجات صنعتی و معدنی باعث شده است این شهرستان با میزان بیکاری نزدیک به ۱۸ درصد بیشترین میزان بیکاری استان را به خود اختصاص دهد.
فرماندار بهاباد میگوید احداث کارخانه کود فسفات در این شهرستان به صورت مستقیم ۴۰۰ نفر را مشغول به کار کرده است. خانی زاده ادامه میدهد این کارخانه چند هزار نفررا به صورت غیر مستقیم مشغول به کار کرده و نقش موثری در تحرک اقتصادی و رونق بازار این شهرستان داشته است. او خاطرنشان میکند میزان اشتغال بالای این کارخانه توانسته میزان آسیبهای اجتماعی این شهرستان را هم تا حد زیادی کاهش دهد.
کیمیایی که مهر میخواهد
بزرگترین کارخانه کود شیمیایی فسفاته کشور هم که باشی باز هم نیازمند مهر هستی تا بتوانی روی پای خودت بایستی و با افتخار اعلام کنی که در خدمت رونق تولید و آبادانی کشورت هستی. اما وقتی ببینی خریداری برای تولید انبوهت نداری و مسئولان هم آن گونه که شایسته و بایسته است حمایتت نمیکنند ناخودآگاه گرد غم بر چهره ات مینشیند. رسانه ملی، اما در چنین حالی میتواند کورسوی امیدی باشد برای طرح مشکلت تا شاید انگیزهای برای بازنگری مسئولان ایجاد کند.
دو ماه پیش بود که مدیران این کارخانه با خبرگزاری صدا و سیما در استان یزد تماس گرفتند و خواستار تهیه گزارش از مشکلات فروش تولیدات این کارخانه شدند. این گونه بود که گروه خبری این خبرگزاری برای تهیه گزارش وارد این کارخانه شد.
گروه خبری مشکلات این کارخانه را از نزدیک رصد کرد. در این بازدید، مدیر مالی این شرکت از نبود مشتری به عنوان مهمترین مشکل این کارخانه یاد کرد.
صالح با تاکید بر اینکه این کارخانه میتواند کشور را از واردات کود شیمیایی فسفات به کشور بی نیاز کند به ما گفت: متاسفانه به رغم کیفیت بالای محصولات و نیاز کشور هنوز برای فروش محصولات خود با شرکت خدمات کشاورزی کشور بر سر قیمت به توافق نرسیده ایم.
وی افزود: ما برای سر پا بودن کارخانه نیاز به گردش مالی داریم و چنانچه نتوانیم عادلانه محصول خود را بفروشیم توان ادامه کار نخواهیم داشت و این گونه تا مرز ورشکستگی پیش خواهیم رفت.
پیگیریهای خبرگزاری صدا و سیما جواب میدهد
برای ما سخت بود کارخانهای با این وسعت در دل کویر محصولاتش بر زمین بماند. این بود که تصمیم گرفتیم برای پیگیری موضوع راهی تهران شویم تا با گفتگوی مستقیم با مسئولان شرکت خدمات کشاورزی مشکلات بزرگترین کارخانه تولید کود شیمیایی فسفاته کشور را پیگیری کنیم.
در تهران، معاون بازرگانی شرکت خدمات کشاورزی کشور در دیدار با گروه خبری صدا و سیمای مرکز یزد خرید از تولید کنندگان داخلی را اولویت کار این شرکت عنوان کرد و گفت: این خرید باید به صورت عادلانه صورت گیرد تا حقی از طرفین ضایع نشود. علیزاده همچنین اعلام کرد در صورت آمادگی مسئولان کارخانه بهاباد حاضریم با حضور کارشناسان قیمت خرید محصولات این کارخانه را نهایی کنیم. واسطه گری ما مثبت بود. مسئولان شرکت خدمات کشاورزی هم نمیخواستند کارخانه بزرگی که به همت کارآفرینان کشور ایجاد شده به علت مشکل در فروش محصولات خود به زمین زده شود.
پیگیریهای گروه خبری به ثمر نشست و مسئولان شرکت خدمات کشاورزی و کارخانه بهاباد پس از برگزاری جلسه کارشناسی بر سر قیمت خرید کود تولیدی این کارخانه به توافق رسیدند.
معاون بازرگانی شرکت خدمات کشاورزی در تماس تلفنی با گروه خبری صدا و سیما اعلام کرد در مناقصه آذر ماه توافق کردیم در مرحله اول ۲۸ هزار تن کود شیمیایی فسفاته را برای ارسال به سراسر کشور خریداری کنیم.
علیزاده تاکید کرد این شرکت آمادگی دارد مطابق این توافق تمامی تولیدات این کارخانه را برای رفع نیاز کشور خریداری و به نقاط مختلف کشور ارسال کنیم.
وقتی که مهر کیمیا میسازد
کارخانه کود شیمیایی فسفات بهاباد با عملکرد خوب خود در چند سال گذشته موفق شد به عنوان اولین واحد نمونه اقتصاد مقاومتی در بخش خصوصی در استان جزء ۳۳ واحد نمونه اقتصاد مقاومتی در بخش خصوصی کشور قرار گیرد.
این واحد تولیدی توانست طی دوره ۸ ساله احداث خود با پشت سر گذاشتن مشکلات تاثیر به سزایی در تولید محصولی پر نیاز، اما وابسته به خارج در کشور داشته باشد.
حالا با همراهی و همدلی مسئولان همت و تلاش کارگران و مدیران این کارخانه، چرخ بزرگترین کارخانه تولید کود شیمیایی فسفاته کشور بدون دغدغه فروش محصولات خود میچرخد. کارگران این کارخانه با داشتن شغلی آبرومندانه امیدوار به آینده هستند و مثل همیشه رونق تولید نویدبخش آیندهای بهتر برای ایران و ایرانیان میشود.
نویسنده: عباس سلطانی