پخش زنده
امروز: -
خرما یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی بویژه در استانهای جنوبی ایران به شمار میرود که به دلیل اشتغالزایی و ارزآوری بالا در سبد صادرات غیرنفتی کشور جایگاه ویژهای دارد، با این حال به دلیل ضعف در مراحل فرآوری و بستهبندی ، ارزش افزوده این محصول نصیب کشورهایی میشود که به فناوریهای جدید کاشت ، برداشت ، نگهداری ، فراوری و بستهبندی مجهز شدهاند.
آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم
یار در خانه و ما دور جهان می گردیم
این بیت شعر و ضرب المثل شده زبان روز ما ؛ توجه به رونق تولید و ظرفیت های درونی کشور ما از جمله خرما می تواند بسیاری از گره های اقتصادی را باز کند بشرط اینکه با توجهی بیشتر ، برنامه ریزی و سرمایه گذاری در این زمینه انجام شود .
به گزارش خبرگزاری صداو سیما مرکز بوشهر ؛ معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر می گوید: سالانه ۱۶۲هزار تن محصول از نخیلات استان بوشهر تولید میشود که از این میزان ۹هزار و ۵۰۰ تن در مرحله خارک( خرمای نارس) معادل ۶ درصد، ۴۶هزار تن رطب معادل ۲۹ درصد و ۱۰۶هزار و ۵۰۰ تن خرما معادل ۶۵ درصد برداشت می شود.
خسرو عمرانی افزود: برداشت خارک از نیمه دوم تیر تا اوایل شهریور انجام می شود و رقمهای غالب آن برهی، بریمی، حاج باقری، قندی و شیخالی است.
وی ادامه داد: همچنین رطب نیز از اول مرداد تا اوایل مهر ماه برداشت و واریتههای غالب آن در استان بوشهر کبکاب، استعمران، شهابی و شکر است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: عمده خرمای این استان در داخل کشور به مصرف می رسد و حدود ۳۰ هزار تن نیز به کشورهای هند، پاکستان، آسیای میانه، روسیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس و اروپایی صادر می شود.
بسیاری از کشورها با اطلاع از ذائقه مصرف کنندگان و عرضه محصولات در بسته بندیهای مرغوب و مشتری پسند، بازارهای هدف را در اختیار خود گرفتهاند.
ایران دومین کشور تولید کننده خرما در جهان است
قائم مقام وزیر صمت با بیان اینکه ایران دومین کشور تولید کننده خرما در جهان است گفت: یک میلیون ۱۰۰ هزارتن خرما در کشور تولید میشود.
حسین مدرس خیابانی در همایش بین المللی خرما درآبان امسال در بوشهر گفت: 25 تا 30 درصد خرمای تولیدی کشور صادر می شود.
وی با بیان اینکه رتبه دوم و گاهی سوم صادرات خرما را در جهان به خود اختصاص داده ایم افزود: با اصلاحات آبیاری و تولید فرآوردههای خرمایی همچون شیره خرما توان ارتقا رتبه خود به صدر را داریم.
مدرس خیابانی گفت:با افزایش و بهبود زیرساختها از جمله ساخت سردخانه و کارخانه جات بسته بندی و فرآوری که اکنون در حال انجام است میتوانیم صادرات را بهبود ببخشیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهرهم با بیان اینکه نهضت عظیمی در بخش سردخانه استان بوشهر انجام گرفته است افزود:١٩٠٠ تن سردخانه داشتیم که اکنون به ٣٧هزار تن رسیده است.
زرین فر افزود: از پارسال تا کنون بخشی از مبالغ وصول شد و در تلاش هستیم اعتبارات به طور کامل وصول شود.
وی گفت: از بخش خصوصی خواهش میکنم حضور بیشتری داشته باشد تا سهم دولت کاهش یابد به ویژه در بخشهای آموزشی، بسته بندی و نوآوری دقت بیشتری شود تا مشکلی به وجود نیاید.
بازار مصرف خرما روز به روز در حال افزایش است و در مصارف صنعتی متعدد این محصول نظیر شیره خرما، شهد خرما، عسل خرما، قند مایع ، سرکه خرما، عصاره نوشابه، حلوای خرما ، شکلات صبحانه خرما و لواشک خرما مورد استقبال بیشتری قرار دارد.
قائم مقام وزیر صنعت بیان کرد : کالاهای سنتی مثل خرما، پسته، زعفران و فرش میتواند در حوزه ارزآوری و اشتغال نقش موثری داشته باشد.
مدرس خیابانی گفت: ما باید ضمن حفظ بازارهای فعلی خرما بازارهای جدید را هم اضافه کنیم .
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهرهم گفت: پارسال ۲۲ طرح اشتغال روستایی به بهره برداری رسید که بخش عمده آن در حوزه خرما بود.
سعید زرین فر افزود: ناهماهنگیهایی بین بخش و دولت و بخش خصوصی به وجود میآید که رفع خواهد شد و نیازمند تحمل هر دو طرف دولت و بخش خصوصی است.
وی گفت: پارسال ۲۲ طرح اشتغال روستایی به بهره برداری رسید که بخش عمده آن در حوزه خرما بود تا بخشهای تولیدی خرما افزایش یابد.
خرمای بوشهر از لحاظ کیفیت در بازهای داخلی و خارجی مشتریان بسیاری دارد. و مردم کشورهای روسیه، اسپانیا، اکراین و کشورهای اروپایی از جمله مشتریان پرو پا قرص این محصول ارزشمند بوشهری ها هستند .
رایزن اقتصادی بازرگانی سفارت بنگلادش در ایران در سفر به بوشهر گفت:سفارت بنگلادش در تهران آماده است تا همکاری برای صادرات خرما به بنگلادش را توسعه دهد.
محمد صبور حسین افزود: مردم بنگلادش همچون مسلمانان دیگر کشورها علاقه زیادی به مصرف خرما به ویژه در ماه مبارک رمضان دارند.
وی گفت: مسلمانان این کشور در زمان افطار خرما مصرف میکنند بر همین اساس تقاضای بسیار بزرگی برای این محصول ایران با توجه به کیفیت بالای آن در بنگلادش وجود دارد.
صبور حسین افزود: تجار بنگلادشی هماکنون خرمای مورد نیاز این کشور را از عربستان سعودی، الجزایر و فلسطین وارد میکنند و بسیاری از تجار و بازرگانان درخواستها و سوالهای متعددی برای واردات خرما از ایران دارند.
وی گفت: از ۲ سال پیش ۵۰ هزارتن خرما در ماه رمضان وارد بنگلادش شده که ظرفیت ماه رمضان به تنهایی حجم وسیعی است تا اتاق بازرگانی بوشهر با تشویق تجار ۲ تا ۳ ماه پیش از ماه رمضان مهیای صادرات خرما به بنگلادش شوند.
رایزن اقتصادی بازرگانی سفارت بنگلادش در ایران افزود: سفارت بنگلادش در تهران آمادهاست تا همکاری برای صادرات خرما به بنگلادش را توسعه دهد.
صبور حسین گفت: تجار و بازرگانان ایرانی میتوانند به بنگلادش بیایند و با آنالیز بازار شرایط صادراتی را تسهیل کنند، زیرا ظرفیتهای خوبی برای تجار و بازرگانان کشورهای طرف همکاری فراهم شدهاست.
صادرات خرما از استان بوشهر؛
استان بوشهر جایگاه مهمی در تولید محصولات کشاورزی دارد به گونهای که بعداز صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، بیشترین اشتغال در استان بوشهر در حوزه کشاورزی است.
استان بوشهر با بیش از شش میلیون اصله نخل و تولید بیش از 150 هزار تن به عنوان قطب تولید خرما در کشور قلمداد میشود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر گفت: میزان صادرات خرمای استان بوشهر 34 درصد افزایش یافته است.
سیدحسین حسینی افزود: در سال 1397 صادرات خرما نسبت به گذشته افزایش خوبی داشته است، بهگونهای که حدود ۳۴ درصد از نظر ارزشی و ۱۹ درصد از لحاظ وزنی رشد داشته و به عبارتی ۳۳۷ میلیون دلار خرما از ایران به کشورهای مختلف صادر شد.
وی با بیان اینکه بازار صادراتی خرمای ایران و استان بوشهر کشور هندوستان، پاکستان، ترکیه، عراق و آسیای میانه است، بیان کرد: ایجاد خوشه صنعتی خرما یکی دیگر از اقداماتی است که در بخش صنعت و معدن و تجارت در این حوزه اتفاق افتاده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر ادامه داد: این خوشه صنعتی نقش مهمی در حضور واحدهای تولیدی در نمایشگاههای داخلی و خارجی داشته است و موجب ارائه محصولات این واحدها و آشنایی با رقبای تجاریشان در بازارهای مختلف شده است.
حسینی یادآور شد: ایجاد واحدهای نگهداری خرما با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان که به نگهداری خرما به صورت سالم کمک کرده، از دیگر اقدامات این سازمان است.
وی خاطرنشان کرد: در گذشته ظرفیت سردخانهای برای نگهداری خرما پنج هزار تن بوده که با اقدامات صورت گرفته ظرفیت ذخیرهسازی و نگهداری خرما به 37 هزار تن افزایشیافته است.
نگاه به صادرات نیاز به تحول دارد
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بوشهر گفت: استان بوشهر دومین تولیدکننده خرما در کشور است که ۲۰ درصد خرمای آن صادر میشود.
خورشید گزدرازی اظهار داشت: استان بوشهر با بیش از ۶ میلیون اصله نخل در سطح ۳۴ هزار هکتار نخلستان سالانه ۱۵۰ هزار تن خرما تولید میکند.
وی افزود: بیشترین ارقام خرما در استان بوشهر کبکاب، زاهدی، شکر و خاصویی است و بیشترین محصول در شهرستانهای دشتستان، تنگستان، دشتی و جم به دست میآید.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بوشهر تصریح کرد: بیشترین مصرف خرما استان بوشهر داخلی است و کشورهای اوراسیا، آسیای جنوب شرقی و حوزه خلیجفارس عمده مقصدهای صادراتی خرمای استان بوشهر است.
گزدرازی ادامه داد: نگاه به صادرات نیاز به تحول در داشت، کاشت و برداشت دارد و این تغییرات با همکاری دستگاههای ذیربط در دستور کار قرارگرفته است که باید آموزش و بازاریابی حرفهای و تغییر در بستهبندی حرفهای این محصول باهدف رونق یافتن فروش باید در دستور کار قرار گیرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بوشهر افزود: مهمترین کار در خرما و فرآوری و توسعه صنایع تبدیلی است تا در بازارهای جدید صاحب جایگاه و پایگاه قوی شویم.
وی بیان کرد: اصلاح شیوه آبیاری سنتی با توجه به بحران کمآبی، ممنوعیت استفاده از شیره صنعتی تولیدشده از نبات بدون پروانه بهداشتی، اجرایی کردن گاز متیل بروماید توسط وزارت جهاد کشاورزی، تکثیر نهال از طریق کشت بافت بهمنظور دسترسی آسان کشاورزان، اختصاص اعتبار لازم و بهره کم به تولیدکنندگان بهمنظور نوسازی ماشینآلات فرسوده از جمله درخواست مدنظر در حوزه نخیلات استان بوشهر است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان بوشهرهم می گوید: یکی از ظرفیتهای مهم استان بوشهر در حوزه کشاورزی تولید خرما است که رتبه دوم کشور به خود اختصاص داده است.
خسرو عمرانی بیان می کند:استان بوشهر دارای بیش از شش میلیون اصله نخل است که از 80 درصد نخلهای بارور استان بوشهر سالانه افزون بر 160 هزار تن خارک، رطب و خرما برداشت و بازارهای هدف داخلی و خارجی عرضه میشود.
وی یکی از محورهای توسعه استان را حوزه کشاورزی و تولید خرما و صنایع فرآوری آن دانست و اظهار داشت: از شش میلیون اصله نخل استان در 34 هزار و 500 هکتار معادل 80 درصد آن بارور است.
الهیاری یکی از تاجران و فعالان اقتصادی در حوزه خرما می گوید:میزان تولید و صادرات خرما در استان بوشهر حاکی از کمبود امکانات لازم برای فراوری ، بستهبندی ، سردخانه و صادرات این کالای ارزشمند است که اقتصاد بخش عمدهای از نخلداران استان بوشهر به خصوص در شهرستانهای دشتستان ، تنگستان دشتی و جم را زیرپوشش قرار داده است و می طلبد متولیان امر با برنامه ریزی بهتر و دعوت از سرمایه گذاران سود سرشار این ماده غذایی در صادرات کاهای غیر نفتی را برای مردم این استان و کشورمان رقم زنند .
حاجی یکی دیگر از تاجران خرما در استان نیز پیشنهاد برگزاری نمایشگاه در دیگر استانها را داده و می گوید: برگزاری نمایشگاه خرما در استانهای سردسیری که موقعیت کشت خرما را ندارند بسیار خوب است چرا که هم باعث آشنایی بیشتر مردم آن مناطق با خرما و محصولات جانبی آن می شود و هم با طرحها و ایدها یی که می دهند آشنا می شویم.
نمایشگاه بین الملی خرما، نقطه عطفی برای گسترش صادرات خرما است
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر درحاشیه نخستین جشنواره و نمایشگاه بین الملی خرما و صنایع وابسته که از 22 تا 24 آبان در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی بوشهربرگزار شد، گفت این رویداد مهم، برگزاری میز ملی خرما با حضور مسئولان کشوری برای بررسی مسائل و رفع تنگناها و مشکلات پیش رو و تصمیم گیری مناسب برای رونق بخشیدن به وضعیت بازار خرما برگزار شد که می تواند نقطه عطفی برای گسترش صادرات محصول خرمای استان بوشهر باشد.
سید حسین حسینی محمدی افزود:دریافت گواهی نامه ثبت نشان ملی جغرافیایی خرمای شهرستان دشتستان و تنگستان استان بوشهر از جمله موفقیت های مهم درحوزه خرما است.
وی ادامه داد:علامت ثبت ملی محصول 61-GI ویژه خرمای کبکاب دشتستان و تنگستان و 62-GI مربوط به خرمای زاهدی طلایی دشتستان به منظور درج روی بسته بندی های تولیدی، نشانگر تمایز خرمای استان با خرمای دیگر استان هاست که با توجه به کیفیت مرغوب خرمای استان این امر می تواند به رونق بازار این محصول کمک کند.
رئیس اتاق بازرگانی صنایع ، معادن و کشاورزی بندر بوشهر هم می گوید: باید برای صادرات خرما و پذیرش بازارهای جهانی به کیفیت محصول و فراوری آن توجه ویژه کرد.
خورشید گزدرازی با بیان اینکه روی بسته های بیشتر خرمای های بسته بندی این استان عبارت 'درجه یک' نوشته شده که این عمومیت بخشی اجحافی بزرگ در حق خرمای باکیفیت بوشهر است.
رئیس اتاق بازرگانی صنایع ، معادن و کشاورزی بندر بوشهر بیان کرد: تنها با شعارهای مبنی بر کیفیت بخشی، گره از مشکلات این بخش باز نمی شود و در عمل باید وارد کار کنترل با هدف صادرات خرمای با کیفیت شویم.
گزدرازی می گوید : خرمای با کیفیت استان بوشهر که امروز با تحمیل هزینه هایی گزاف به نخلداران در بخش های مختلف همراه شده است با کیفیت بخشی می تواند بخش قابل هزینه های تولید را پوشش دهد.
رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر با تاکید برضرورت تشکیل کمیته ویژه نظارت بر صادرات خرما گفت: در حوزه صادرات محصول خرما برای ساماندهی مناسب باید کمیته ویژه نظارت بر صادرات محصول خرما تشکیل شود که در صورت تحقق چنین تشکلی اتاق بازرگانی مهیای همکاری با این تشکل است.
امیر شهریاری عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی بندر بوشهرهم می گوید : صادرات خرمای استان بوشهر با گذشت بیش از چندین دهه هنوز به شکل سنتی انجام می شود که در این ارتباط باید ساماندهی مناسبی صورت گیرد.
دیگر عضو اتاق بازرگانی بندر بوشهرمعتقد است : در این استان 40 واحد صنعتی بسته بندی خرما فعال است با توجه به اهمیت بسته بندی با کیفیت در صادرات خرما ، آشنایی فعالان حوزه بسته بندی خرما در این استان با دانش های روز و مطابق با استانداردهای جهانی اجتناب ناپذیر است.
علی محمد صمیمی می گوید : بیشتر فعالان چرخه صنعت خرما با علم روز و آخرین تکنولوژیها و دستاوردهای دنیا در زمینه خرما بیگانهاند و برگزاری تورهای بین المللی با هدف ارائه آموزش مناسب به آنها الزامی است.
وی می افزاید : وجود سردخانههای مجهز و پیشرفته متناسب با نوع محصولات و شرایط نگهداری میانمدت و بلندمدت آنها کاملا ضروری است که متاسفانه در استان بوشهر این گونه تجهیزات بسیار نادر و معمولا در قطبهای تولید مستقر نیستند.
مدیر صنایع سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر می گوید : و احدهای بسته بندی صنعتی خرما در این استان حرکت به سوی برند سازی را آغاز کرده اند که این امر نوید بخش آینده ای روشن فراروی این محصول است.
مصطفی قلی پور افزود: در ارتباط با چاپ کارتن های بسته بندی خرما هم کارهایی انجام می شود تا خرمای استان با سطح بندی های مختلفی وارد بازار هدف و از عمومیت بخشی عبارت درجه یک برای همه آنها پرهیز شود.
خواص خرما و میزان کالری آن
کارشناس مرکز بهداشت شهرستان بوشهر می گوید:هر خرما شامل حدود 20 کالری که حاوی 2.8 میلی گرم کلسیم و 5 گرم کربوهیدرات میباشد.
خانم مهدیان می گوید: میوه خرما غنی از آنتی اکسیدان ها است، تانن ها مهمترین آنها است این تانن ها از آسیب سلولی جلوگیری می کند و در برابر التهاب محافظت می کند. در واقع، خوردن خرما با معده خالی کرم روده را می کشد.
وی می افزاید: از مزایای دیگر این میوه بارزش می توان به تسکین یبوست، تنظیم سطح کلسترول، اختلالات روده، مشکلات قلبی، کم خونی اشاره کرد.
درخت نخل از آن آفریدههای عجیب خداست که همه چیزش برای انسان مفید و قابل استفاده است؛ از تنه آن در ساختمانسازی . و ساخت سقف یا ستونهای ساختمان استفاده میشود، .
در میانه تنه نخل مغز ترد و شیریرنگی وجود دارد که شیرین و گس است و «پنیر نخل» نامیده میشود و بسیار مقوی است.
همچنین در ابتدای بهار که نخل شکوفه میزند، شکوفهها را -که تارونه نام دارد- میچینند و از آن عرق تارونه میگیرند که مانند بقیه عرقیجات مفید و درمانگر دردهای معده است. عرق تارونه مقوی، گرم و برای قلب مفید است.