در مصاحبه اختصاصی با شبکه تلویزیونی الجزیره
انتقاد ماهاتیر محمد از عملکرد سازمان همکاری اسلامی
نخست وزیر مالزی، از ناتوانی و ضعف سازمان همکاری اسلامی برای حل مشکلات مسلمانان در جهان انتقاد کرد
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، نخست وزیر مالزی، از ناتوانی و ضعف سازمان همکاری اسلامی برای حل مشکلات مسلمانان در جهان انتقاد کرد.
باید دلایل این چالشها را که مسلمانان با آنها روبرو هستند، بفهمیم
ماهاتیر محمد در مصاحبه اختصاصی با شبکه تلویزیونی الجزیره، در پاسخ به سوالی درباره هدف اجلاس پنج جانبه کوالالامپور گفت: آنچه مسلمانان در سراسر جهان اسلام با آن روبرو هستند، بر کسی پوشیده نیست. این شرایط آنها را به ترک کشورهایشان و مهاجرت به دیگر کشورها وادار میکند. علاوه بر اینها بعضی از شهرها در جنگهایی که در سوریه و یمن رخ میدهد، به طور کامل ویران شدند. باید دلایل این چالشها را که مسلمانان با آنها روبرو هستند، بفهمیم و شاید به راه حلهایی بیندیشیم که مانع تکرار آن شود.
تنها چیزی که به دنبال آن هستیم تفاهم بین کشورهای اسلامی است
ماهاتیر محمد در پاسخ به این سوال که چرا فقط مالزی، اندونزی، پاکستان، قطر و ترکیه به این اجلاس دعوت شده اند؟ افزود: تصمیم گرفتیم برگزاری کنفرانس را به این پنج کشور محدود کنیم، زیرا افزایش تعداد کشورهای شرکت کننده در کنفرانس مانع تمرکز بر بعضی مسایل خواهد شد. علاوه بر اینها میخواستیم به درک معقولی درباره چالشها برسیم که بتوانیم با آنها تعامل داشته باشیم. به همین علت، تصمیم گرفتیم ابتدا فقط پنج کشور در این کنفرانس مشارکت کنند. اما به طور طبیعی در نهایت، راه برای حضور دیگر کشورها در آینده باز خواهد بود. البته در صورتی که تلاشهای ما به نتیجه معقولی برسد. همانطور که گفتم هدف اصلی از مشخص کردن تعداد کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس، تمرکز بر بعضی مسایل است. در ابتدا تصور میکردیم مشارکت سه کشور کافی خواهد بود، اما دیدیم بعضی افراد و دولتهای دیگر، رویکردها و اندیشههای مشترک با ما دارند و به همین علت تصمیم گرفتیم، تعداد کشورهای شرکت کننده در کنفرانس را افزایش دهیم. ما میتوانستیم تعداد کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس را افزایش دهیم، اما این کنفرانس گام مقدماتی در مسیر طولانی است. این پنج کشور باید مشکلات موجود را بررسی کنند تا بتوانیم با این مشکلات تعامل داشته باشیم. این پنج کشور با وجود بعضی دشواریهایی که دارند از ثبات زیادی برخوردارند. دغدغه ما یافتن کشورهای باثبات بود. زیرا بررسی هر نوع مسئلهای با کشورهایی که از بحرانها یا بی ثباتی رنج میبرند، هیچ نتیجهای نخواهد داشت. دشوار است که کشورهای دیگری را پیدا کنیم که رویکرد و موضع مشابه ما در برابر آنچه جهان اسلام با آن روبروست، داشته باشند. ما به دنبال توسل به نیروی نظامی یا حتی اقتصادی نیستیم، تنها چیزی که به دنبال آن هستیم تفاهم بین کشورهای اسلامی است که از ثبات نسبی برخوردار هستند و دیدگاه و دغدغههای مشترکی در برابر جهان اسلام دارند.
دعوت از ایران و عربستان
نخست وزير مالزی در پاسخ به سوالی درباره دعوت از ایران و عربستان خاطر نشان کرد: ما این دو کشور را دعوت کرده بودیم، اما برای آنکه این کنفرانس، پایههای محکمی داشته باشد، پنج کشور را در ابتدا در هسته اصلی قرار داریم. ما از ایران و عربستان و بسیاری از دیگر کشورها از جمله مسلمانان روسیه دعوت کردیم، زیرا میخواستیم دیدگاههای مختلف را بشنویم. اما در نهایت پنج کشور مسئول تصمیم گیری هستند. این کنفرانس ارتباطی به سازمان همکاری اسلامی ندارد. درست است که پنج کشور شرکت کننده در آن، اعضای این سازمان هستند. اما میخواستیم کنفرانسی با مشارکت همه کشورهای عضو این سازمان برگزار کنیم، همه آنها را دعوت میکردیم.
وی خاطر نشان کرد اما برگزاری چنین کنفرانس تمرکز بر هر نوع مسئلهای را غیرممکن میکند. هر کشوری مشکلات خاص خود را دارد که میخواهد آنها را مطرح کند. اما در این کنفرانس پنج جانبه، باید تصمیمات محدودی اتخاذ شود. ما میتوانیم بر نکات محدودی تمرکز کنیم، به این امید که بتوانیم به ایدههای مناسب برای تعامل با آنها دست پیدا کنیم. بر اساس تجربیات گذشته، اگر برای کنفرانس بزرگی دعوت میکردیم، هر طرفی درگیر سخن گفتن درباره مسایل مختلف میشد و نمیتوانستیم در این صورت، به نتیجه مشخصی دست پیدا کنیم. حتی نمیتوانستیم این حجم زیاد از مسایل را درک کنیم. مطالبات زیاد به نوبه خود یک مشکل است. ما در درجه اول باید مشکلات اصلی را درک کنیم. اگر به توافق ارزشمندی بین پنج کشور دست پیدا کنیم و بقیه علاقمند باشند میتوانند بعدا به ما بپیوندند. ولی ما به دنبال حل نهایی و ریشهای همه مشکلات نیستیم. این کنفرانس، فقط مقدمهای برای درک مشکلاتی است که در امت اسلامی در آن قرار دارد. این نخستین کنفرانس است و باید بار دیگر برای بررسی نتایج این کنفرانس و مصوبات آن، تشکیل جلسه دهیم.
وضع مسلمانان اویغور در چین و مسلمانان روهینگیا در میانمار
ماهاتیرمحمد همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضع مسلمانان اویغور در چین و مسلمانان روهینگیا در میانمار خاطر نشان کرد: واقعیت آن است که تلاشهای زیادی برای مشخص کردن عوامل مشکلاتی که اویغورها و روهینگیا با آن روبرو هستند، صورت نگرفته است. تنها چیزی که میدانیم مربوط به گزارشهای رسانهای است. اما همچنان به درک عوامل اصلی که منجر به این مشکلات شد، نیاز داریم.
وی افزود مشکلات مسلمانان روهینگیا و اویغور با مشکلاتی که فرزندان امت اسلامی در اماکن دیگر با آن روبرو هستند متفاوت است، به همین علت هر مسئلهای را باید به طور عمیق درک کرد تا بتوانیم ظلم در حق این ملتها را مهار کنیم یا آن را کاهش دهیم. مسلمانان عرب و غیر عرب باید به مسئولیت خود عمل کنند. همه ما یک امت هستیم و وضع برادران ما اهمیت دارد. پیامبر (ص) می فرماید:«همه مسلمانان با هم برادرند.»