پخش زنده
امروز: -
رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها گفت: انقلاب اسلامی ایران موجب شد تا دو نهاد مهم و تاثیرگذار حوزه و دانشگاه باهم پیوند داشته باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران افزود: مناسبت وحدت حوزه و دانشگاه را گرامی میدارم و به ویژه درود و رحمت خدا را بر روح پاک آیت الله شهید مفتح میفرستم؛ شهیدی که با شهادت، نهالی را که دشمنان سالها تلاش کرده بودند که پا نگیرد آبیاری و زمینه به ثمر رساندن آن را فراهم کرد.
وی گفت: دشمنان انقلاب اسلامی ایران، در ماههای اول انقلاب دو اندیشمند حوزوی را که در دانشگاهها مرجع و پناهگاه فکری بودند، به شهادت رساندند.
آقای رستمی افزود: شهید آیت الله مفتح و شهید آیت الله مطهری ۲ استاد حوزوی، توسط جریانی که مدعی اسلام و مقابله با تحریف بود به شهادت رسیدند؛ انحراف از مسیر دین موضوعی است که در هر زمانی جامعه دینی را تهدید کرده است.
وی گفت: اسلام همیشه با دو خطر، با دو نگرانی و با دو تهدید مواجه است، یک تهدید خوانش متحجرانه و بدون اجتهاد از دین و ظاهرگرایی و یک تهدید خوانش سهل انگارانه و بی اعتقاد به مبانی دین و بی توجه به قواعد و پایههای دین و تسلیم کردن دین در مقابل هر نسیم و باد و تند باد و طوفان فکری، مقابل جریانی که برای انطباق دین با اقتضاهای زمانه به هیچ مبنایی معتقد نیست ممکن است خود را هم روشنفکر بنامد، اما در این مسیر برای دین اصالت و مبنا قائل نیست و این دو لبه قیچی، هر دو به دنبال قطع شاخ و برگهای دین هستند یکی با تحجر و یکی با التقاط و با بی توجهی به مبانی اسلام.
وی افزود: از ابتدای شکل گیری اسلام و همینطور تاریخ زندگی امام علی علیه السلام و دوران خلافتشان، حضرت با این دو جریان مواجه هستند؛ در زمانی جریان خوارج، قشری گری و ظاهرگرایی و زمانی جریان اباحه گری تا امروز هم این جریانها بوده است.
رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها تاکید کرد: خطر انحراف از دین خطری است که حوزهها باید مواظبت و مراقبت از دین را در مقابله با این خطر به عهده بگیرند و خطر بی تحرکی جامعه، بی پاسخ بودن جامعه نسبت به نیازها و اقتضائاتی که به وجود میآید مأموریت اصلی دانشگاههاست.
وی گفت: جامعهای در آن پرچم دین برافراشته شده، انقلاب اسلامی رخ داده، به نظام سلطه نه گفته و هم قصد کرده است خودش آقای خودش باشد و هم تمام عُمال بیگانگان و خود بیگانگان را از کشور بیرون رانده و به همین اکتفا نکرده است.
وی افزود: انقلاب اسلامی شعار نجات انسانها را از همه بلاهای دین گریزی، غفلت و حاکمیت ستمگران سر داد، قانون اساسی جمهوری اسلامی که مورد اقبال مردم در رفراندوم قرار گرفت بیان کننده آرمان انقلاب اسلامی است.
رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها گفت: اهداف، آرمانها و شرایطی که در قانون اساسی آمده بسیار فراتر از توجه به یک مرز و بوم است؛ شعار انقلابیون رفع ظلم از بشریت و نجات بشریت بود، همان موضوعی که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم و در بیانات قبلیشان به آن اشاره میکنند و میفرمایند که «انقلاب پیروز شد، موفق به تاسیس نظام اسلامی شدیم، اما این پایان کار نیست و باید دولت اسلامی هم تشکیل شود و ما هنوز در این مرحله هستیم و همچنان با تشکیل دولت اسلامی فاصله داریم. دولتی که قواعد، کارگزاران، ساختارها، اهداف، فرهنگ حاکم بر حکمرانی او مبتنی بر اسلام است، دولتی که در او نه تنها مفاسد راه ندارد بلکه هدفهای عالی وجهه این دولت است و تازه پایان راه نیست. جامعه اسلامی باید در پی این دولت اسلامی شکل گیرد. جامعهای که نه تنها حاکمیت آن بلکه تمام ساختارهای جامعه از کوچکترین نظامها مثل خانواده تا بزرگترین جوامع درون این جامعه، سبک زندگی این جامعه، مبتنی بر اسلام است و جامعه اسلامی است و در نهایت ما باید به تمدن اسلامی برسیم هدفی که بسیار بزرگ و هم رسیدن به آن نیاز به زحمات بسیار دارد».
آقای رستمی افزود: وقتی هدف، تاسیس تمدن اسلامی میشود؛ «حرکت برای این هدف»، «تولید فکر، اندیشه و محتوا»، «برنامه و اقدام»، «راهبرد» و «استخراج اصول و قواعد» کار مجموعههای بنیادین و اندیشههای فکری جامعه است، در جامعه ما حوزه علمیه و دانشگاهها این دو مجموعه فاخر متوجه به علم، فکر، عقل و اندیشه انسان هستند.
وی گفت: حذف متفکری مثل شهید مفتح از همان ابتدای انقلاب، جامعه را به این موضوع متوجه کرد که دور بودن دو نهاد مهم دانش، اندیشه و تفکر در جامعه ما، منجر به ناتوانی در حرکت به سمت اهداف خواهد بود.
آقای رستمی افزود: خیلیها دنبال این بودند که این دو جامعه از هم دور باشند و از ابتدای تاسیس دانشگاه در کشورمان بنای دانشگاه بر دور شدن از مفاهیم و باورهای مردم و باورهای متعالی دین و نهادهای دینی بود، بنای دانشگاه و مبانی دانشی و ساختارهای دانشگاه از ابتدای تأسیس به دوری از دین و نهادهای دینی بود، البته به واسطه دینداری دانشجویان، استادان و جامعه دین باور ما ورودیهای دانشگاه، خیلیها متدین بودند و اجازه به نتیجه رسیدن این طراحی خطرناک را ندادند.
رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها گفت: انقلاب اسلامی دو نهاد حوزه و دانشگاه را به یکدیگر پیوند داد و به این ضرورت واقف کرد که حوزه بدون توجه به نیازهای جامعه که توسط دانشگاه کارشناسی میشود و برای آن راهکار داده میشود و دانشگاه بدون توجه به مبانی، به اهداف، به آرمانها، به اصول دین که توسط حوزه تبیین میشود، حرکتش، حرکت عقیمی است.
آقای رستمی افزود: وحدت حوزه و دانشگاه یعنی به نتیجه رساندن و به هم گره زدن دو توان و دو بازو و دو قوه محرک برای به حرکت در آوردن جامعه؛ راهکارها، الزامات، قواعد، چالشها و مسائل همه اینها موضوعاتی است که در وحدت حوزه و دانشگاه باید مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: از سادهترین اشکال که آشنا شدن حوزه و دانشگاه با هم، حرکت هماهنگ در نظام اسلامی و نزدیک شدن اخلاق حاکم در سیستم، سازماندهی و محتواها به همدیگر است و اینکه هر کدام ضمن اینکه مسئولیت تخصصی خودشان را انجام میدهند به هماهنگی و هم افقی و همفکری با بخش دیگر متوجه باشند.
آقای رستمی افزود: وحدت حوزه و دانشگاه به معنای آن است که در حوزهها، ما همه دانشکدههای دانشگاهها را بخواهیم تاسیس کنیم، نیست؛ بلکه بسیاری از تخصصهای دانشگاه منحصرا توسط دانشگاه باید مورد مطالعه قرار بگیرد، تاسیس شود و ارتقا پیدا کند و تربیت متخصص در این حوزه صورت گیرد، زیرا بسیاری از تخصصهای حوزه هم انحصاراً در توان و در طاقت و تکلیف حوزه است.
وی ادامه داد: این بدان معنا نیست که هر کدام تخصصهای یکدیگر، یا روشهای یکدیگر را به صورت کامل بپذیرند، اما این که هر کدام در حوزههای تخصصی خود دقیق کار میکنند و تولید محتوا انجام بدهند، واقع نگرانه به مسائل نگاه کنند، هم دانشگاه و هم حوزه، دید باز و افق روشنی نسبت به مسائل پیش رو داشته باشند، در نوگرایی دانشگاه و رها شدن از قید و بندهای غیر مرتبط با مبانی، جزء الزامات حرکت حوزه و دانشگاه است، حوزه از دانشگاه و بلعکس میتوانند موضوعات فراوانی را از یکدیگر فرا گیرند.
رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها گفت: آنچه که در سنت حوزوی ما بوده و باید حوزههای ما از آن مواظبت کنند احساس وظیفه در درس خواندن است، درس، تحصیل و مطالعه سنت حوزه است.
وی افزود: سختکوشی در علم آموزی، اخلاص، صفا، ایثار و معنویت و احترام به سنتهای اصیل، احترام به استادان، استفاده از روشهای علمی مفید بومی و دامن احتیاط برچیدن در مواجهه با روشهای جدید، بدون اینکه تردد کنند و ارتباط وسیع با آحاد جامعه با روستایی و شهری، با فقیر و غنی، با تحصیل کرده و کم سواد جزو سنتهای خوب حوزه است که حاکم بر حوزههای ما بوده و چه بسا دانشگاههای ما در این مسیر میتوانند حرکت کنند.
رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها گفت: من به موضوعاتی هم که دانشگاه به حوزه فرا میدهد اشاره کردم، این نکته که در تخصصهای گوناگون پرورش نیرو اتفاق افتد، به واقعیتهای جامعه توجه شود، در مقابل نظرات جدید نگاه و دید بستهای وجود نداشته باشد، اجازه طرح نظرات جدید، مواجهه با نظرات جدید، بررسی دیدگاههای جدید وجود داشته باشد، نوگرایی با تقید به مبانی و توجه به روشهای علمی جدید و برنامه ریزی بلندمدت نکاتی است که در دانشگاههای ما وجود دارد و حوزههای ما این روشها را از دانشگاه فرا گرفتند.
آقای رستمی افزود: حوزه و دانشگاه، بازوهای اصلی هستند و قوه عاقله مهمی هستند که باید هم نسبت به آنچه جامعه در آن است، هم برای برون رفت از مشکلات، راهکار ارائه دهند و هم افق، هدف و برنامهریزیهای بلندمدت جامعه را در نظر بگیرند و به سمت آن حرکت کنند، برای مسائل اصلی جامعه باید راهکار ارائه دهند و برای پرسشهایی چون «ما برای رسیدن به تمدن اسلامی چه نیازهایی داریم؟»، «مولفههای تمدن اسلامی چیست؟» و «جامعه اسلامی چه شاخصههایی دارد؟» پاسخی مناسب و عملی بیابند.
وی گفت: حوزه و دانشگاه باید به این موضوعات بپردازند، زیرا ما اکنون با یک جریان طاغوتی عظیم در حوزه نظام سلطه مواجه هستیم، اگر در زمان فرعونها جسم انسانها به بردگی گرفته میشد امروزه با ابزارهای نوین در حال به بردگی کشاندن تعقل، احساس و باورهای انسانها هستند.
آقای رستمی افزود: امروزه برای انسانها، جوامع و مدیران جوامع تصمیم سازی صورت میگیرد، بردگی نوین و استعمار فرا نو اتفاق افتاده است و ابزار امروز آن فضای مجازی و تسلط بر افکار و احساسات انسانهاست، باید دید دانشگاه و حوزه برای این موضوع چه تفکری ارائه داده اند.
وی در پایان گفت: امروز جنگ اصلی جامعه ما در حوزه اقتصاد است، تردیدی نداریم دشمن در حوزههای سخت به بنبست رسیده است و به برکت رهبری عزیز، ملت مجاهد و مدافعان توانمند ایران اسلامی دشمن شکست خورده است، اما فشار بر باور و امید مردم کار دشمن است و دشمن از فشار اقتصادی برای تسلیم مردم از این موضوع بهره میبرد که در این حوزه نیز به حول و قوه الهی با اراده خداوند برای یاری یاران خودش به شکست خواهد رسید، اما برای به شکست کشاندن دشمن، راهکار باید ارائه داد، مدیران کشور را باید کمک کرد، راهکارهای علمی باید از درون حوزه و دانشگاه تولید شود و بیرون بیاد.