پخش زنده
امروز: -
آمریکا از افزایش تنش در منطقه اجتناب میورزد.
به گزارش دیروز خبرگزاری رویترز، گزارش موقت آمریکا در مورد حمله به پالایشگاه نفتی عربستان اعلام می کند، بررسی تسلیحات به کار رفته در این حمله در حال حاضر به طور قاطع منشا حمله را مشخص نمی کند.
در این گزارش که روز پنجشنبه به شورای امنیت سازمان ملل ارائه شد، همچنین بیان شده است، «در حال حاضر، جامعه اطلاعاتی آمریکا هیچگونه اطلاعاتی از سیستم های تسلیحاتی به دست آمده از حملات 14 سپتامبر به عربستان که قاطعانه منشا حمله را مشخص کند، شناسایی نکرده است.»
در گزارشی مشابه در هفته گذشته نیز سازمان ملل اعلام کرده بود: «قادر نیست این موضوع را به صورت مستقل تایید کند» که موشک ها و پهپادهای استفاده شده در حمله به تاسیسات نفتی عربستان در ماه سپتامبر «منشا ایرانی دارند.»
این دست گزارشها حاکی از این است که آمریکا قصد ندارد تنش با ایران افزایش دهد. زیرا افزایش تنش در منطقه بیش از اینکه برای تهران هزینه داشته باشد برای آمریکا و متحدانش هزینه دارد.
شواهد دیگری نیز وجود دارد که این دیدگاه را تقویت کند. به عنوان مثال کلی کرافت، نماینده آمریکا در سازمان ملل دیروز پنجشنبه و در اتاق جلسه شورای امنیت سازمان ملل در مقابل همتای ایرانی یک حرکت اجتماعی نادر انجام داد. بر اساس برخی گزارشها پس از جلسه بحث برانگیز اعضاء شورای امنیت سازمان ملل با ایران در زمینه پایبندی به توافق هسته ای، کرافت برای صحبت با مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل به سمت او حرکت کرد.
نماینده ایران در سازمان ملل در سخنرانی خود برای 15 عضو شورا درباره یک دختر دو سال و نیمه صحبت کرد که در ماه ژوئن و به دلیل یک بیماری نادر جان خود را از دست داد. وی مقصر مرگ او را تحریم های آمریکا قلمداد کرد. یکی از مقامات آمریکا در دفتر این کشور در سازمان ملل گفت، کرافت قصد داشت به تخت روانچی ابراز تسلیت کند.
بنابر گزارش خبرگزاری صدا و سیما دبیر کل سازمان ملل هم دیروز از عملکرد ایران در برجام دفاع و تصریح کرده است آژانس بین المللی هستهای 15 بار شهادت داده است که ایران مو به مو به تعهداتش در برجام عمل کرده است. وی برای آمریکا به خاطر خروج از برجام و تحریمهای حداکثری بر ضد ایران ابراز تاسف کرد.
تجربه جنگ عراق و اتهامات دروغین دولت وقت آمریکا به رژیم بعث عراق در زمینه تولید تسلیحات کشتار جمعی نشان داده است که کاخ سفید اگر قصد افزایش تنش با کشوری داشته باشند هیچ ابایی از دروغ پردازی و سناریو سازیهای تصنعی برای توجیه آن ندارند.
اما این همه داستان نیست. آمریکا در این گزارش ادعا های دیگری هم کرده است: مدارک و بررسی های جدید در مورد بقایای تسلیحات به دست آمده از حمله به تاسیسات نفتی عربستان در تاریخ 14 سپتامبر نشان می دهد که این حمله احتمالا از سمت شمال صورت گرفته است. بر اساس این ادعا این موضوع ارزیابی های پیشین درباره دست داشتن ایران در این حمله را تقویت می کند.
در گزارش موقت آمریکایی که روز پنجشنبه به شورای امنیت سازمان ملل ارائه شد، همچنین بیان شده است، آمریکا چندین تشابه میان پهپادهای استفاده شده در این حمله و پهپادهای طراحی و تولید شده از سوی ایران که به IRN-05 UAV معروف است، شناسایی کرده است.
ظاهرا آمریکا قصد دارد هم دامنه تنشها با ایران را محدود کند و هم از بسته شدن پرونده نقش ایران در حملات به تاسیسات نفتی عربستان جلوگیری کند و از آن به عنوان حربهای برای حفظ فشار بر تهران بهره برداری کند.
همزمان سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دست داشتن ایران را در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان سعودی محکوم کرد.
رزماری دیکارلو نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت درباره برنامه هسته ای ایران ادعا کرد: نوع تسلیحات استفاده شده در حملات به آرامکو با امکانات و توانمندیهای حوثیها (جنبش انصارالله یمن) همخوانی ندارد.
برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اعلام کرد، اطلاعات جدید محرمانه بیشتر مشخص می کند که تهران در پشت این حمله قرار داشت. وی گفت: «پهپادها از سمت شمال وارد عربستان شدند و بقایای به دست آمده از آنها مطابق با مواد تولید شده ایرانی است.»
آمریکا، اروپا و عربستان، پیش از این هم ایران را مقصر حمله 14 سپتامبر معرفی کرده اند. این در حالی است که نیروهای حوثی (انصارالله) در یمن مسئولیت حمله را بر عهده گرفته اند و ایران هم هرگونه دخالت در آن را رد کرده است.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی