به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت:
سواد سلامت توانایی خواندن و درک اطلاعات سلامت با هدف قضاوت و انتخاب درست برای ارتقای سلامت است، به زبان سادهتر یعنی این که بتوانیم از آموختههای مفاهیم سلامت برای خودمراقبتی و ارتقای سلامت استفاده کنیم .
بهنام لشگرآراوی گفت: سواد سلامت مجموعهای از دانستهها و آگاهیها است که برای همه افراد جامعه، ضروری است و کمک میکنند تا همه جامعه زندگی سالم تری را تجربه کنند.
رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: تواناییهای لازم در کسب سواد سلامت به سه گروه به ترتیب زیر تقسیم بندی میشود که توانایی خواندن فرمهای رضایت نامه، برچسبها و پیوستهای مربوط به داروها و سایر اطلاعات نوشتاری مربوط به حوزههای سلامت و بهداشت نخستین آن است.
وی افزود: توانایی درک اطلاعات نوشتاری و شفاهی که از طرف پزشک، پرستار، داروساز و بیمه گر به فرد ارائه میشود دومین و توانایی عمل کردن بر اساس دستورالعملهای مربوط به برنامههای دارویی و مراقبتهای پزشکی، سومین گروه توانایی است.
رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: سطح سواد سلامت قابل قبول، سبب میشود که مردم در زمینه موضوعاتی که با سلامت آنها گره خورده است، تفسیر و تحلیل مناسب داشته باشند و بیشتر و بهتر بتوانند از خود و اطرافیان خود، در برابر عوامل بیماری زا مراقبت کنند.
لشگرآرا افزود: بر اساس تحقیقات، در جوامعی که سطح سواد سلامت مردم، از میزان قابل قبولی برخوردار است، هم مردم با نشاط تر، سالمتر و پویاترند و هم دولتها کمتر متحمل هزینههای سرسام آور درمان میشوند و بدین ترتیب، هزینه به جای درمان، صرف پیشگیری و بهداشت مردم خواهد شد و سبک زندگی مردم را نیز بهبود میبخشد.
وی گفت: افرادی که سواد سلامت کافی ندارند، اطلاعات نوشتاری و گفتاری متخصصان سلامتی و دستورات داده شده از سوی آنها را کمتر درک و عمل میکنند و در نتیجه وضعیت سلامت ضعیف تری دارند و هزینههای پزشکی بیشتری را متحمل میشوند.
رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان این که در سالهای اخیر، بیماران برای تصمیم گیری مناسب بهداشتی در موقعیتهای دشوار به سوی سواد سلامت میروند افزود: بهبود سواد سلامت افراد منجر به پیامدهایی، چون افزایش توانایی بالقوه بیماران برای تصمیم گیری آگاهانه، کاهش خطرات تهدیدکننده سلامت، افزایش پیشگیری از بیماری ها، ارتقای امنیت، افزایش کیفیت زندگی و افزایش کیفیت مراقبت از افراد میشود.
لشگرآرا گفت: بر اساس مطالعهای در ایران، نیمی از جمعیت کشور دارای محدودیت سواد سلامت هستند و این محدودیت در گروههای آسیب پذیر، از جمله سالمندان، بانوان خانه دار، افراد بیکار و افراد باسواد عمومی محدود، شایعتر است و آنها را در معرض خطر بیماری قرار میدهد.