در افتتاحیه اجلاس کوالالامپور
تاریخ مصرف نظام کنونی جهانی پایان یافته است
اردوغان: به یک نظام جهانی نیاز داریم که بنایش در وهله نخست بر انسانیت و عدالت باشد. تاریخ مصرف نظام کنونی جهانی پایان یافته است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره مباشر؛ رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در افتتاحیه نشست سران کشورهای اسلامی در کوالالامپور پایتخت مالزی گفت: ۹۴ درصد از کسانی که در منازعات میمیرند از مسلمانان هستند و کشورهای خاورمیانه پول خود را صرف مسلح شدن میکنند و امکانات و ظرفیتهای خود را در این منازعات به هدر میدهند.
اردوغان گفت: کشورهای اسلامی امکانات زیادی دارند، اما مشکل در خود مسلمانان است. ما به یک نظام جهانی نیاز داریم که بنایش در وهله نخست بر انسانیت و عدالت باشد و تاریخ مصرف نظام کنونی جهانی پایان یافته است. معتقدم نشست کوالالامپور میتواند سرآغاز خوبی و مرحله جدیدی برای جهان اسلام باشد.
رئیس جمهور ترکیه در نشست کوالالامپور با تاکید بر لزوم تغییر نظام جهانی و شورای امنیت، افزود اجازه نمیدهیم پنج عضو دائم شورای امنیت سرنوشت دیگر ملتها را تعیین کنند.
اردوغان گفت: با محبت بسیار و احساسات قلبی به شما و همچنین به همه برادران و خواهران خود در قاره آسیا درود میفرستم و سلام ۸۲ میلیون تن ترکیهای را به شما ابلاغ میکنم. بسیار سعادتمندم که به مناسبت نشست کوالالامپور در خدمت شما هستم. در ابتدا دوست دارم که از برادر عزیزم ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی به سبب دعوت برای حضور در این نشست تشکر و قدردانی کنم. همچنین از همه شرکت کنندگان اعم از سران کشورها، اساتید دانشگاهی، سیاستمداران، شخصیتهای مهم و نمایندگان سازمانهای جامعه مدنی تشکر و قدردانی میکنم و به آنها خوشامد میگویم. بر این باورم که همه دیدگاههایی که درباره آنها گفتگو خواهد شد و گفتگوها در زمینه ارزیابی و تشخیص، برای شخص من و همه برادران شما در ترکیه مفید خواهد بود. همچنین امیدوارم که این نشست مسبب خیری برای توسعه و ثبات امت اسلامی باشد. در این نشست دربارها امنیت، ثبات، تجارت و مسائل دفاعی گفتگو خواهد شد و درباره راههای همکاری در زمینه همه این مسائل گفتگو خواهیم کرد. همچنین به مسائل مختلف مهم برای امت اسلامی اعم از درگیری ها، جنگ ها، طایفه گرایی و مسائل اقتصادی خواهیم پرداخت. جهان اسلام که با یک میلیارد و هفتصد میلیون تن، یک چهارم جهان را تشکیل میدهد، بدون تردید موضوع بحث و گفتگو از نظر توسعه، توانمندیها و چالشهای فراروی تحقق توسعه جوامع اسلامی خواهد بود.
همچنین برخی ایدهها برای تحقق امنیت، توسعه و رفاه بیشتر برای ملتها مطرح خواهد شد. من از اکنون، از همه کسانی که در این زمینه ایدههایی مطرح خواهند کرد، تشکر و قدردانی میکنم. دوست داریم که به این مناسبت بر موضوعی تاکید کنم که همواره آن را مهم میدانم؛ بر این مبنا که متأسفانه جهان اسلام با مشکل محوری اجرا نشدن تصمیمهایی که در زمینههای مختلف اتخاذ میکند، مواجه است. اگر تاکنون نتوانسته ایم مسئله فلسطین را حل کنیم، نمیتوانیم با طایفه گرایی مقابله کنیم و همچنین نمیتوانیم از تجزیه مناطق کشورهای اسلامی به سبب طایفه گرایی و ... جلوگیری کنیم، علت این مسائل اجرا نشدن تصمیمهای ما است. وگرنه، جهان اسلام ضعیف، بیچاره، ناامید و مستضعف نیست. در واقع از نظر توانمندیها بین کشورهای اسلامی و کشورهای رقیب آنها تفاوتی وجود ندارد. بلکه شاهد این موضوع هستیم که کشورهای اسلامی در شرایط بهتری هستند. به رغم توانهای گسترده، منابع بشری و منابع طبیعی و به رغم نعمتهای زیادی که خداوند به ما عطا کرده است، اگر بخش زیادی از جهان اسلام از فقر، گرسنگی و جنگها رنج میبرد، باید علت این مشکلات را در خودمان بیابیم، نه جایی دیگر. خداوند عزوجل در قرآن کریم بارها به ما دستور داده است که با تفکر و خردورزی عمل کنیم. بنابراین، فرار از مسئولیت و متهم کردن دیگران، فراری ساده و پست است. در واقع، علت اینکه ما در معرض همه این مشکلات قرار گرفته ایم، فرار از مسئولیتهای واقعی است. من بر این باورم که نشست کوالالامپور میتواند مقدمهای برای خیر و مقدمهای برای مرحلهای جدید باشد.
برادران عزیز! شاید بتوان گفت: ترکیه که بین آسیا، اروپا و آفریقا واقع شده است، بیش از هر کشوری از تغییر و تحولاتی که در همسایگی آن روی میدهد، زیان میبیند. ما اکنون میزبان سه میلیون و هفتصد تن هستیم که از جنگ و کشتار فرار کردند. افزون بر آوارگان سوری، مهاجرانی از عراق و افغانستان و کشورهای مختلف را در ترکیه جای داده ایم. من پس از مشارکت در نشست جهانی آوارگان در ژنو، به این نشست آمدم. در سخنرانی خود در آن نشست به این مشکلات پرداختم و تلاش کردم که توجه حاضران را به چالشهای انسانی جلب کنم و گفتم مطرح کردن رویکرد جهانی برای حل این مشکلات جهانی الزامی است. در همه تریبونها و محافل بین المللی که در آنها شرکت داشتم، برای مطرح کردن مشکلات فراروی بشریت تلاش کردم. همواره میگویم که ما به شدت به نظام جهانی مبتنی بر انسانیت و عدالت نیاز داریم. امکان ندارد که از این نظام جهانی که در پی جنگ جهانی دوم ایجاد شد، راضی باشیم و امکان ندارد که اجازه دهیم پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سرنوشت و آینده ۱/۷ میلیارد تن مسلمان و دیگر ملتها را تعیین کنند. اکنون صلاحیت این نظام پایان یافته است و مدرن سازی نظام جهانی و شورای امنیت اقدامی الزامی است. طی ریاست خود در سازمان همکاری اسلامی به همه این مسائل توجه کردیم و فقط به تشخیص مشکلات و گفتگو درباره آنها اکتفا نکردیم. بلکه ضمن تصمیم گیری درباره آنها، به تلاش خود برای اجرای این تصمیمها ادامه دادیم. همچنین بر حمایت از شرف، عزت و کرامت قدس در برابر تجاوزگریهای اسرائیل تاکید و برای تحقق این هدف مبارزه کردیم و همواره به همه ظلمهای صورت گرفته در آراکان، قدس و همه مناطق اسلامی واکنش نشان دادیم. همچنین بسیاری پروژهها را برای تحقق توسعه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی وضع کردیم، میزبان کنفرانس سرمایه گذاری بخش دولتی و خصوصی و نشست وزرای توسعه اجتماعی در ترکیه بودیم. تلاشهای ما برای برخی طرفها که برای تجزیه کشورهای اسلامی تلاش میکنند، سخت و گران بود. بدون تردید، ما هدف قرار گرفته بودیم. برخی طرفها بودند که برای هدف قرار دادن ما در عرصه اقتصادی و از طریق سازمانهای تروریستی تلاش میکردند و من را هم متهم کردند. این در حالی است که دیگران با ارائه دهها و صدها محمولههای سلاح، به سازمانهای تروریستی کمک کردند. اما شکر خدا ما در برابر همه این تلاشها و دستورات تسلیم نشدیم و در آینده هم تسلیم نخواهیم شد. هر قدر که این طرفها تلاش کنند، ما با صدایی بلندتر و با پافشاری کامل، از فلسطین، قدس، آراکان، سومالی و غزه سخن میگوییم. هر قدر که برای اعمال فشار بیشتر بر ما تلاش کنند، صدای خود را بلند میکنیم و میگوییم جهان بزرگتر از پنج عضو شورای امنیت است. هر قدر که برای تفرقه و دودستگی بین ما تلاش کنند، ما در سطح بیشتری به برادری خود پایبند خواهیم بود. به رغم تلاش آنها برای مشروعیت دادن به تروریسم و سازمانهای تروریستی، ما با سازمانهای تروریستی مقابله خواهیم کرد. همان طور که با گروه تروریستی داعش مقابله کردیم و جنگیدیم، با سازمان پ. ک. ک؛ و پ. ی. د مبارزه خواهیم کرد.
از سوی دیگر، همچنین اقداماتی برای تحقق برخی پروژههای توسعهای و اقتصادی و همچنین تبادل تجاری از طریق پولهای ملی اتخاذ میکنیم.
برادران و خواهرانم! ما در سطح زیادی به توسعه توانمندیهای خود در زمینه دفاعی و .. توجه میکنیم؛ اما شاهد این موضوع هستیم که همواره اقداماتی که در این زمینه انجام میدهیم، کمتر از توان ما است. سهم جهان اسلامی در تجارت جهانی فقط کمتر از ده درصد است. در جامعههای ما تفاوت بین کشورهای فقیر و ثروتمند بسیار زیاد است و قابل مقایسه نیستند. در نتیجه، به رغم اینکه ۵۸ درصد از گاز طبیعی جهان و حدود ۵۰ درصد نفت جهانی در کشورهای اسلامی است؛ شاهد حضور شمار زیادی از فقرا در کشورهای خود هستیم. میبینیم که فقط ۴ درصد از هزینههای کشورهای اسلامی در زمینه بهداشت مصرف میشود. همچنین شاهد این موضوع هستیم که درصد آموزش جهانی ۸۲ درصد و در کشورهای اسلامی فقط ۷۰ درصد است. همچنین شاهد این موضوع هستیم که کشورهای اسلامی فقط ۳/۲۰ درصد از درآمد ملی را در زمینه آموزش هزینه میکند. این در حالی است که دیگر کشورها ۴/۸ درصد از درآمد ملی را در زمینه آموزش هزینه میکنند.
۹۴ درصد از کسانی که در پی جنگها و درگیریها کشته میشوند، مسلمانان هستند و از هر سه اسلحه، یک سلاح در خاورمیانه فروخته میشود. شاهد این موضوع هستیم که مسلمانان یکدیگر را هدف قرار میدهند و برای کشتار یکدیگر تلاش میکنند؛ آن هم در حالی که دیگر کشورها تلاش میکنند از ثروتهای خود را در زمینه آموزش، بهداشت و .. استفاده کنند. همان طور که شرکتهای تولید اسلحه در این میان سود میبرند.
اکنون در جهانی هستیم که از فناوریها، کوانتوم و.. سخن گفته میشود. این در حالی است که ما توان خود را برای جنگهای داخلی از بین میبریم. ما که سران میلیونها تن هستیم، میدانیم که با مسئولیتهای گستردهای مواجه هستیم؛ اما نباید ناامید شویم، زیرا ما دینی داریم که به ما بشارت میدهد (إن مع العسر یسرا) با هر سختی آسانی است؛ بنابراین نباید به هیچ وجه ناامید باشیم و این شایسته ما نیست. شرایط به هر شکلی که باشد و هر قدر که چالشهای فراروی ما گسترده و عمیق باشد، نباید امید خود را به خداوند عزوجل از دست بدهیم، زیرا هر بحرانی با فرصت همراه است. اگر ما اتحاد و برادری را محقق کنیم و به جای تمرکز بر گذشته، بر آینده متمرکز شویم، به اذن خداوند خواهیم دید که درهای رحمت در برابر ما باز خواهد شد. فراموش نکنیم که با وحدت، رحمت محقق میشود و تفرقه، عذاب را به دنبال خواهد داشت. به همین سبب، باید برای آنچه خیر و نیکی برای ما خواهد داشت، متحد شویم. به جای اینکه مشکلاتی ایجاد کنیم، باید بر راه حل مشکلات متمرکز شویم. همچنین باید به دنبال راههایی باشیم که بتواند به تقویت توان ما منجر شود. باید بر دفاع، تکنولوژی و تامین مالی بخشهای راهبردی متمرکز شویم و همکاری خود را در همه این عرصهها تقویت کنیم. همچنین باید به تبادل تجاری از طریق پولهای ملی، ایجاد موسسههای زکات و همچنین حل مشکل اسراف بپردازیم. میتوانیم اقدامات مختلفی اتخاذ کنیم. به اذن خداوند، جلسات این نشست به منزله فرصتی برای تبادل طرحهای ملموس خواهد بود. از خداوند میخواهم که ما را در مسیر هدایت حفظ و از سنت رسول اکرم (ص) دور نکند. با این عبارات سخنرانی خود را به پایان میرسانم و امیدوارم نشست کوالالامپور مسبب خیر باشد.