پخش زنده
امروز: -
پیشکسوت حوزه ادبیات پایداری: کتاب «به باغ همسفران» در نوع خودش سبک تازهای به خواننده عرضه کرده و آن سبک، تبیین زندگی واقعی شهید در دل یک داستان فرعی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، نصرت الله محمود زاده نویسنده، محقق و پیشکسوت حوزه ادبیات پایداری با حضور در جلسه نقد کتاب «به باغ همسفران» گفت: کتاب مستند داستانی به باغ همسفران؛ گزارشی است از زندگینامه شهید حاج احمد باقری فرمانده اطلاعات و عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در استان سیستان و بلوچستان در فاصله زمانی سالهای ۵۸ تا ۶۷. این کتاب جرات پیدا کرد در ژانر بسیار سخت، اما مورد نیاز مخاطب به فرهنگ ورود پیدا کند، به همین خاطر نویسنده کتاب به باغ همسفران، توقع مارا بالا برده است.
وی افزود: نویسنده کوشیده است برای جذابیت بخشیدن به داستان زندگی شهید، روایتهای واقعی درباره زندگی او را در دل یک داستان فرعی گنجانده و دو روایت را همزمان پیش میبرد و این داستان در داستان باعث جذابیت این کتاب و جذب مخاطب شده است.
محمود زاده اظهار داشت: گرچه این اثر به شیوه داستانی به نگارش درآمده، اما محتوای آن مستنداتی است که نویسنده و همکارانش در اثر مصاحبه و گفتگو با نزدیکان و همرزمان شهید به دست آوردهاند و نویسنده با مهارت خاص خود، آن اطلاعات را در بخشهای مختلف کتاب گنجانده است.
محمود زاده بیان کرد: روایتگری داستان هم به گونهای است که نویسنده با پیش بردن دو روایت (در دو خط زمانی) یکی در حال و دیگری در گذشته با شخصیتهای مشترک و غیر مشترک؛ داستان را به انتها میرساند، این امر باعث شده است تا مخاطبان بیشتری انگیزه مطالعه این کتاب را پیدا کنند. در مورد روایت اول، داستان با نوعی اسرارآمیزی خاص و ابهامی که در سرانجام زندگی ریحانه و احسان است ماجرا را دنبال میکند. هر تکه از روایتها را شاید بتوان یک پیروزی نامید که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و به تدریج اطلاعات خواننده را تکمیل میکنند.
کامور فرسایش مشاور فرهنگی و معاون اجرایی انجمن پیشکسوتان سپاس نیز در این جلسه گفت: افتخار این را داریم در انجمن پیشکسوتان سپاس، آثاری را با محوریت شهدا و سربازان اطلاعات و امنیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتشر کنیم شهدایی که نامشان در هیچ برنامهای برده نمیشود گمنام و شهید هستند.
به گفته نویسنده کتاب به باغ همسفران، ۳۵ سال است که اسمی از شهید احمد باقری در هیچ برنامهای برده نشده است و نسل جوان امروز از سیره و زندگی این شهید اطلاعات و امنیت هیچ نمیداند و تالیف چنین اثری ضرورت داشت.
وی تصریح کرد: برگزاری چنین نشستهایی با حضور منتقدان و پیشکسوتان حوزه دفاع مقدس ما را به سمت حرفهای شدن میبرد. کتاب به باغ همسفران یک کتاب مستند داستانی از سخت ترین، جذابترین ژانر هاست. کنش شخصیتهای داستان به گونهای است که هنوز نتوانسته ایم آنها را در قالب یک ژانر مهار کنیم و این کار بسیار سختی است.
فرسایش افزود: کتابهای منتشر شده در انجمن پیشکسوتان سپاس ویژگیهایی دارند که با شخصیتهای ساخته و پرداخته داستان در داستان مخاطبان را به سمت مطالعه کتابهای جدید حوزه دفاع مقدس جذب میکند.
معاون اجرایی انجمن پیشکسوتان سپاس خاطرنشان کرد: برخی معتقدند کتابهای تازه تالیف شده در حوزه دفاع مقدس سفارشی هستند، در پاسخ باید بگویم سفارش نویسی دو تعریف دارد، یک تعریف این است مدیر یک انتشارات به یک نویسنده با هدف خاصی سفارش کتاب میدهد که در انجمن پیشکسوتان سپاس این نگاه و ایده وجود ندارد.
وی افزود: در واقع ما یک وسیله و ابزاری هستیم برای مطرح شدن نویسندگان گمنام در خلق آثار جدید با هدف معرفی شهدای گمنام اطلاعات و امنیت سپاه، وقتی سوژهای به اسم شهید احمد باقری را پیدا کردیم یک نویسندهای را مرتبط با این سوژه پیدا کردیم تا نویسنده با دیدگاه، نظر، یافتهها و برداشتهای خود از روی اعتقادی که به شهید احمد باقری پیدا کرد و از روی مستنداتی که وجود داشت اقدام به نگارش کتاب به باغ همسفران کند.
مشاور اجرایی انجمن پیشکسوتان سپاس ادامه داد: در کتاب باغ همسفران، هر قطعه با قسمت قبل و بعد خود ارتباط دارد. تناظر خاصی که به ویژه از حیث مکانی نویسنده سعی در رعایت آن دارد، گیرا و جذاب است. مثلاً ورود خانواده شهید باقری به سیستان پس از گذشت مدت کمی از ازدواجشان و ورود ریحانه و احسان بعد از مدت کمی از ازدواجشان به ایرانشهر یکی از نمونههای این تناظر مکانی است.
جلسه نقد کتاب از سلسله نشستهای تخصصی نقد، بررسی و کتاب است که عصر روز سه شنبه ۲۶ آذر با حضور بهاره بهنام نیا نویسنده کتاب به باغ همسفران، نصرت الله محمود زاده منتقد، نویسنده، محقق وپیشکسوت حوزه ادبیات پایداری، دکتر کامور فرسایش مشاور فرهنگی و معاون اجرایی انجمن پیشکسوتان سپاس و جمعی از همرزمان شهید حاج احمد باقری، همسر شهید احمد باقری و نویسندگان مجموعه ادبیات پایداری در سالن قصر شیرین موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.