چند خبر از موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
لزوم نشر الگوی فکری انقلاب در موزههای حوزه انقلاب و دفاع مقدس
موزههای حوزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس باید با بهره گیری از هنر، فناوری، روایت گری و نمادسازی، الگوی فکری انقلاب اسلامی را نشر دهند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسيما به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس؛
یازدهمین گردهمایی اعضای «شورای هماهنگی موزههای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت» با حضور علی اصغر جعفری مدیر عامل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، حجت الاسلام والمسلمین میثم امرودی رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، علیرضا زند وکیلی معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و محسن سلیمانی مدیر هنرهای تجسمی و امور موزههای سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران و روسای موزههای عضو شورا از جمله خانه موزه شهید چمران، خانه موزه شهیدان اقبالی، موزه صلح، خانه موزه آیت الله هاشمی رفسنجانی، خانه موزه شهید بهشتی، خانه موزه شهید مطهری، خانه موزه شهید رجایی، خانه موزه شهید مدرس، خانه موزه مرحوم شریعتی، موزه عبرت، باغ موزه قصر، موزه مرکزی شهدا، موزه شهدای منطقه ۱۸، برگزار شد.
در ابتدای جلسه علی اصغر جعفری به عنوان دبیر شورای هماهنگی موزههای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت، اظهار داشت: انقلاب اسلامی که با عنایت الهی به ثمر نشست، مهمترین عاملی است که همه ما را دور هم جمع کرده است؛ امام خمینی (ره) خالق یک الگوی فکری و اندیشهای مبتنی بر اسلام ناب، فطرت بشری و نیاز جامعه جهانی هستند و انقلاب اسلامی با مدار خدامحوری، عدالت مداری، کمال گرایی و ظلم ستیزی با نگاه به کرامت انسانی شکل گرفت و این اجزا جزیی از مولفههای فکری این الگوی فکری هستند.
وی گفت: بعد از گذشت چهاردهه از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد تکثیر این الگو و گسترش روزافزون و تعمیق آن در میان نخبگان و آحاد ملت جهان هستیم و به همان نسبت نیز دشمن در تلاش است تا به این جریان ضربه بزند. به لطف الهی، انقلاب ما امروز شادابتر از گذشته راه خود را در پیش گرفته و به جلو حرکت میکند.
جعفری تصریح کرد: این الگوی فکری مستلزم معرفی درست اندیشه و ایدئولوژی امام (ره) و مقام معظم رهبری است و موزه یکی از مکانهایی است که میتواند با بهره گیری از هنر، فناوری، روایت گری، نمادسازی، این پارادایم فکری را به نسل جوان معرفی کند.
آقای جعفری در ادامه خاطرنشان کرد: هدف از تشکیل شورای هماهنگی موزههای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، هم افزایی میان موزهها و خانه موزهها در راستای ماموریت سازمانی آنها در حوزه انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت است تا در کنار فعالیتهای گروهی تشکلی ایجاد شود تا یکدیگر را کامل کنند.
خوشبختانه در ۱۰ جلسه پیشین، بر اساس اتفاق نظر اعضا، اساسنامهای تنظیم شد و مورد تایید همه اعضای شورا قرار گرفت تا با تشریک مساعی و افزایش ظرفیتها بتوانیم گامهای بلند تری برداریم.
وی گفت: در این راستای برنامههای فرهنگی مشترک زیادی برگزار شد، یکی از مزایای این جلسات، بازدید از موزهها و استفاده از تجارب یکدیگراست.
جعفری افزود: یکی از برنامههای آینده این شورا این است که سامانههایی را جهت تبلیغ موزهها با یکدیگر ایجاد کنیم تا منجر به افزایش بازدیدهای مردمی و گردشگران خارجی شود؛ یکپارچگی موزههای حوزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بازتاب اجتماعی خوبی خواهد داشت و موجب ارتقای اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی خواهد شد.
جعفری در خصوص توسعه موزههای حوزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به شکل گیری شورای هماهنگی موزههای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و اتحادیه بین المللی شورای مقاومت در سطح منطقه و جهان نیز اشاره کرد.
سپس امیرمسعود احمدی مدیر روابط عمومی و امور بین الملل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس گزارش مختصری از ابتدای شروع فعالیت این شورا برای اعضا ارایه کرد.
وی گفت: یک سال و نیم پیش شورای هماهنگیهای موزه انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت با حضور ۱۹ موزه مرتبط با موضوع شورا در شهر تهران با محوریت انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت شکل گرفت و اخیراً نیز موزه مجلس شورای اسلامی، به عنوان یکی از موزههای فعال در عرصه حفظ و نشر تاریخ و رویدادهای مرتبط با مشروطه، انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به عضویت شورا درآمده است.
وی افزود: از ۱۰ جلسه ماهانه شورا از ابتدای تأسیس تاکنون، سعی بر آن بوده است که هر جلسه در کنار بازدیدهای دورهای از موزههای عضو شورا برگزار شود. تاکنون علاوه بر موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، خانه موزه شهید چمران، خانه موزه شهید بهشتی، خانه موزه شهید مدرس و خانه موزه آیت الله هاشمی رفسنجانی و باغ موزه قصرمیزبان برگزاری جلسات شورا بوده اند.
احمدی گفت: تهیه و چاپ بروشور مشترک و طراحی و راه اندازی سایت در دستور کار شورا قرار گرفته است تا بتوان از این طریق، امکان آشنایی بیشتر مردم با موزههای عضو شورا و به تبع آن افزیش بازدید از موزهها را افزایش داد.
برگزاری سومین نشست تخصصی معرفی و آشنایی با موزههای نظامی برجسته جهان
سومین نشست تخصصی «معرفی و آشنایی با موزههای نظامی برجسته جهان» با حضور علاقمندان، پژوهشگران و فرهیختگان در تالار قصرشيرین موزه انقلاب اسلامی برگزار شد.
در این نشست که با حضور جمعی از علاقمندان به حوزه گردشگری موزه و کارکنان موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد، دو نفر از روایان تالارهای موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به سخنرانی پرداختند و درباره دو موزه نظامی و برجسته جهان، اطلاعاتی را به حاضران دادند.
دراین نشست مجید اوحدیان درباره «موزه بین المللی جاسوسی واشنگتن» و علی بدرخانی درباره «موزه ورزتسی آمستردام» اطلاعاتی را ارایه کردند و در پایان جلسه شرکت کنندگان سوالهایی را در رابطه با نحوه استفاده و به کارگیری ایدههای جدید و خلاق را که در طراحی موزههای نظامی برجسته جهان به کار رفته است برای اجرا و ارتقاء موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مطرح کردند.
بدرخانی: «موزه مقاومت آمستردام هلند» یک موزه تعاملی است
روایت گر و راهنمای تالارهای موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در سومین نشست معرفی و آشنایی با موزههای نظامی برجسته جهان، گفت: «موزه مقاومت آمستردام هلند» یک موزه تعاملی است به این معنی که هر بازدید کننده و گردشگر را به چالش کشیده و سوالهای فرضی را که در ذهن مخاطب شکل گرفته است با استفاده از ابزارهای مدرن شامل صوت و تصویر پاسخ میدهد.
علی بدرخانی گفت: موزه مقاومت آمستردام هلند همانطور که از نامش پیداست موزهای مربوط به مقاومت مردم شهر آمستردام هلند در جنگ جهانی دوم است؛ این موزه که در میدان آمستردام هلند واقع شده است، معروف به موزه امپراتوری و موزه رایکس، بزرگترین موزه هلند و یکی از غنیترین موزههای اروپا محسوب میشود که در آن آثار فرهنگی و هنری زیادی گنجانده شده است.
وی با بیان اینکه «موزه مقاومت آمستردام هلند» یک موزه تعاملی است، تصریح کرد: تعاملی به این معنی است که هر بازدید کننده و گردشگر را به چالش کشیده و سوالهای فرضی را که در ذهن مخاطب شکل گرفته است با استفاده از ابزارهای مدرن شامل صوت و تصویر پاسخ میدهد؛ موزههای مقاومت چندان قدمتی ندارند، ولی از آنجا که موضوع مقاومت و دفاع در برابر متجاوزان و استعمارگران، امری کاملا مشروع است، این نوع موزهها با استقبال زیادی مواجه شدند؛ تجاوزگری، کشورگشایی و استعمار همواره با کشتار انسانهای بیگناه، غارت و نابودی سرزمینها همراه است؛ از این منظر همیشه دفاع و ایستادگی برای تمامی ملل دنیا مقدس است.
وی اظهارداشت: موزههای مقاومت، در واقع آینه انتقال تلخ کامی ها، مظلویت، ایستادگی و سلحشوری مردمان سرزمینیهای مدافع است؛ بنابراین موزه معماری مقاومت آمستردام مفهومی نیست، اما چیدمان آثار، انتخاب موضوعات و استفاده از تکنیکها کاملا هوشمندانه و مفهومی همانند موزه یهود برلین است.
این موزه از ماهیت مادی خود فراتر رفته است و به جای ارائه صرف اشیاء و آثار قیمتی یا تاریخی سعی در شناساندن و ترویج مفهومی خاص دارد.
در واقع آینه انتقال تلخ کامی ها، مظلویت، ایستادگی و سلحشوری مردمان سرزمینیهای مدافع است؛ بنابراین موزه معماری مقاومت آمستردام مفهومی نیست، اما چیدمان آثار، انتخاب موضوعها و استفاده از تکنیکها کاملا هوشمندانه و مفهومی همانند موزه یهود برلین است.
این موزه از ماهیت مادی خود فراتر رفته است و به جای ارائه صرف اشیاء و آثار قیمتی یا تاریخی سعی در شناساندن و ترویج مفهومی خاص دارد، در واقع هدف این نوع موزهها ترویج یک گفتمان است؛ موضوع موزه مقاومت هلند، جنگ نیست، چشم انداز این موزه نشان دادن پاسخ جمعیت مدنی هلند به اشغال رژیم دیکتاتوری و نژادپرست نازی است؛ سه عنصر اصلی موزه، فیلم، عکس و داستان است که در تمامی بخشهای موزه قابل مشاهده است.
وی با بیان اینکه سالنهای موزه verzets شامل چند بخش میشود، افزود: هلند در جنگ جهانی دوم، موزه نوجوانان، شرایط زندگی دهه ۱۹۳۰، آغاز حملات و اشغال، تشکیل گروههای مقاومت، اعتصاب ها، کمبودها در زمان اشغال، آزار و اذیت یهودیان توسط اشغالگران، مخفی کردن مبارزین و کمک مردمی، مقاومت مسلحانه، انتشار مطبوعات غیرقانونی، زمستان و گرسنگی، رهایی، داستانها از جمله بخشهای مختلف این موزه است.
بدرخانی با بیان اینکه در اولین بخش موزه هلند در جنگ جهانی دوم یک نمای کلی از زندگی هلندیها در جریان حمله و اشغال: سازگاری، اعتصاب، یا مقابله، به مخاطب ارایه میشود، گفت: مهمترین بخش تاثیر گذار موزه بخش (گاه شیرین- گاه تلخ و گاه طنزآلود) است به این ترتیب که در بخش داستان، زندگی لامی دختر کشاورز یهودی که والدینش جان دهها نفر را با مخفی کردنشان نجات میدهند، به تصویر میکشد و اینکه مردم روستا و آلمانها چطور با او برخورد میکنند، غم انگیزه است، اما در نهایت به پشیمانی مردم و ازدواج او با یک یهودی نجات یافته ختم میشود. در بین داستانها یک زمان استراحتی وجود دارد که منتهی به یک سری تابلوهای آماری میشود.
این روایت گر موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تصریح کرد: بخش بعدی موزه مقاومت نوجوانان است، این بخش از سال ۲۰۱۳ به مجموعه اضافه شده و مختص نوجوانان ۹ تا ۱۶ سال است؛ موزه مقاومت نوجوانان اولین نمایشگاه تاریخی در هلند است که برای کودکان معلول حتی با اختلال بینایی یا شنوایی کاملاً در دسترس است. (برای ده سال آینده سالانه دهها هزار کودک معلول) این موزه هر سال حدود ۵ نمایشگاه موقت با موضوعات مختلف تاریخی و معاصرارائه میدهد. هر بازدید کننده در ورودی تالار یک راهنمای صوتی به زبانهای هلندی، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، پرتغالی و اسپانیایی دریافت میکند، اما در موزه مقاومت نوجوانان راهنمای صوتی تنها به زبان انگلیسی است.
نمایشگاه عکس «سیل وحدت» در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس افتتاح شد
آیین افتتاحیه نمایشگاه عکس «سیل وحدت» روز سه شنبه ۲۶ آذرماه سالجاری ساعت ۱۲:۳۰ در گالری فکه موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
نمایشگاه عکس «سیل وحدت» از سوی سازمان امور اجتماعی کشور و همکاری موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، در گالری فکه افتتاح شد.
نمایشگاه عکس «سیل وحدت» به مدت سه روز تا ۲۹ آذر دایر است و علاقه مندان میتوانند جهت بازدید از این نمایشگاه از ساعت ۹ تا ۱۷ به گالری فکه موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مراجعه کنند.