به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی دیلی میل، درز اطلاعات موجود در اسناد داخلی سازمان منع گسترش و کاربرد تسلیحات شیمیایی نشان میدهد اعضای این سازمان که وظیفه داشتند در زمینهی حملهی شیمیایی در دومای سوریه، تحقیق و بررسی کنند با اعتراض به گزارش نهایی این سازمان گفتند یافتههای آنان با مطالبی که در گزارش نهایی گنجانده شده همخوانی ندارد.
اسناد تازهای که پایگاه اینترنتی ویکی لیکس منتشر کرد، تازهترین شواهدی است که افشا میکند گزارش نهایی سازمان منع گسترش و کاربرد تسلیحات شیمیایی دربارهی حملهی شیمیایی در سوریه تحریف شده و مشکوک است.
یکی از دانشمندانی که در گروه حقیقت یاب سازمان مشارکت داشته در یادداشتی که خطاب به فرناندو آریاس، مدیرکل سازمان منع گسترش و کاربرد تسلیحات شیمیایی نگاشته شده تاکید میکند: نزدیک به ۲۰ بازرس دربارهی اینکه سازمان چگونه یافته هایش را در زمینهی حمله شیمیایی ادعایی در سوریه منتشر کرده ابراز نگرانی کرده اند.
سومین دسته از اسناد نشان میدهد در نسخهای که سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی از گزارش خود دربارهی به کارگیری تسلیحات شیمیایی در سوریه منتشر کرده، حقایق تحریف شده اند. اگر گزارشی را که ویرستاری و آمادهی چاپ شده با گزارش ویرستاری نشدهی ویکی لیکس مقایسه کنید تفاوتی خیره کننده را شاهد خواهید بود. از جمله این که ۲۰ تن از بازرسان این احساس را داشتند که نسخهی منتشر شده منعکس کنندهی دیدگاههای اعضای آن گروهی نبوده است که در سوریه مستقر شده بودند؛ یا برای نمونه، گروه حقیقت یاب تصمیم گرفت اجساد دفن شده را نبش قبر نکند، زیرا اثری از سلاحهای شیمیایی پیدا نکرده بود؛ اما در گزارش منتشر شده به این موضوع اشاره نشده بود.
در حادثهای که آوریل سال ۲۰۱۸ در سوریه اتفاق افتاد دهها غیرنظامی سوری جان باختند و آمریکا و چندین کشور هم پیمان واشنگتن در ناتو، این رویداد را دستاویزی قرار دادند تا حملات هوایی شان را به اهداف نظامی در سوریه توجیه کنند. سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی برای بازرسی به مکان حملهی ادعایی رفت و در گزارش نهایی خود به اتهامهایی اعتبار بخشید که دمشق را به استفاده از سلاح شیمیایی ضد شهروندان خود متهم کرده بود.
در یادداشت دانشمند یاد شده آمده است گزارش نهایی سازمان، دیدگاههای همهی اعضای گروهی را که در دوما مستقر شده بودند منعکس نمیکند. در حقیقت، گروهی را که در دوما تحقیق کرده بود از تهیهی پیش نویس گزارش نهایی سازمان مستثنی کرده بودند - تنها یکی از اعضای گروه حقیقت یاب که یک بهیار بود مستقیم در تهیهی گزارش دخالت داشت. سند نهایی را گروه دیگری نوشته بودند که در کشور ایکس فعالیت میکردند؛ آن کشور هم به نظر میرسید ترکیه است.
گروه حقیقت یاب (اصلی) بر این نکته اتفاق نظر داشتند که نشانههایی از ناهمخوانیهای جدی در یافتههای گزارش (نهایی) وجود دارد ... و به نظر میرسد نتیجه گیریها به طور کامل با یافتههای گروه حقیقت یاب در تضاد است.
یافتههای گروه که کلیات آن در گزارش ابتدایی آمده، برخی از این ناهمخوانیها را نشان میدهد. برای نمونه، گروه حقیقت یاب دربارهی منشا سیلندرهایی که ادعا شده بود برای انتشار گاز کلر مورد استفاده قرار گرفته تردید داشتند. واشنگتن و هم پیمانانش ادعا میکنند این سیلندرها از آسمان سقوط کرده و دمشق را مقصر میدانند. اما در گزارش موقتی و اصلی هیچ سند و مدرک محکمی برای اثبات این فرضیه وجود ندارد. در حقیقت، بررسی که در ادامهی ماجرا درباره این موضوع انجام شد نتیجه گرفت که «به احتمال زیاد سیلندرها را با دست در آن مکان قرار داده اند و از هواپیما پرتاب نشده اند.»
پس از آنکه این نتیجه گیریها به گزارش نهایی راه نیافت، یکی از اعضای گروه حقیقت یاب تلاش کرد تجزیه و تحلیل دربارهی سیلندرها را در فهرستی امن با نام آرشیو ثبت اسناد، آرشیو کند. به گفتهی روزنامه نگار پیتر هیتچنز (Peter Hitchens)، یکی از مقامهای ارشد سازمان منع گسترش و کاربرد سلاحهای شیمیایی به زیردستان خود دستور داد هر رد یا اثری از یافتههای گروه حقیقت یاب به جا مانده از آرشیو حذف شود.
این اسناد در پشتیبانی از ادعاهای افشا کنندگان - و در تایید و اثبات اطلاعاتی است که در گذشته درز پیدا کرده و نشان میدهد سازمان منع گسترش و کاربرد سلاحهای شیمیایی، یافتههای کلیدی و مهم (گروه حقیقت یاب اصلی) را در گزارش نهایی خود دستکاری و با هدف انحراف افکار عمومی، یافتههای آنان را تحریف و منتشر کرده است.
پیتر هیتچنز شواهد تازهای افشا کرد که نشان میدهد دیده بان سازمان ملل از انتشار گزارشی جلوگیری کرده که حملهی شیمیایی نیروهای بشار اسد، رئیس جمهور سوریه را مورد تردید قرار میداد.
دیده بان جهانی تسلیحات شیمیایی پس از نمایان شدن جزئیاتی تازه دربارهی اینکه چگونه از انتشار یافتههای بازرسان خود جلوگیری کرد با پرسشهای تازهای روبرو شده است. جزئیات تازه نمایان شده حاکی از آن است که بازرسان بین المللی دربارهی ادعای استفاده از گازهای سمی خطرناک در سوریه بدست نیروهای دولتی این کشور، خیلی جدی ابراز تردید کرده بودند. اما کشورهای آمریکا، انگلیس و فرانسه پس از یک هفته بدون آنکه منتظر سند و مدرکی مستدل بمانند که نشان بدهد دولت سوریه از سلاحهای شیمیایی استفاده کرده، در حملهی موشکی تلافی جویانه! به خاک سوریه یورش بردند و مکانهایی را در آن کشور هدف قرار دادند.