گزارش مکتوب؛
"حیدرآباد" روستایی بدون دخانیات در دل طبیعت
یک جامعه برای رسیدن به اهداف متعالی خود باید سکب زندگی سالمی را برای زیستن انتخاب کند و مصرف نکردن دخانیات یکی از مولفههای اصلی سبک زندگی سالم است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز ایلام؛ موضوعی که چندین سال است کارشناسان معتقد هستند با افزایش روند جمعیت در
کشور ما در حال افزایش است
استان ایلام از جمله استانهایی است که به گفته کارشناسان میزان مصرف مواد دخانی در آن کمترتر ازمیانگین کشوری است به گونهای که حتی اسم مواد دخانی در بین مردمان آن نیز بقیه را نسبت به شما بدبین میکند
روستاهایی که نباید افراد سیگاری انجا بروند
دو روستای "ونیت" و "خوران سفلی" در بخش مرکزی شهرستان ایوان، روستای" وچکاب" جودکی شهرستان آبدانان و "حیدرآباد" از توابع بخش سیوان شهرستان ایلام چهار روستایی هستند که مردمان ان هرگونه دود و دمی را از خود دور کرده و علاوه بر اینکه سلامت خود را تضمین کرده اند باعث شده که نامشان در سامانه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر به عنوان مناطق پاک و بدون دخانیات ثبت شود.
به روستای هدف گردشگری حیدرآاباد در بخش سیوان رفتیم منطقهای آباد در فاصلهی ۳۰ کیلومتری مرکز شهر ایلام که در میان انبوه باغات و درختان سرسبز قرار گرفته است، این روستا که بیش از ۱۵ سال به منطقه هدف گردشگری تبدیل شده با ایجاد زیرساختهای گردشگری و کمپهای اقامت همه ساله پذیرای خیل عظیمی از میهمانان است و یکی از قطبهای گردشگری در استان تبدیل شده است.
رودخانههای پر آب و نهرهای کوچک که از میان کوچه های باریک این روستا میگذرد طراوت خاصی به آن میبخشد. آمیختگی جنگل و باغهای میوه، به خصوص درختان گردو، همراه با چشمه ها و رودهای خروشان، چشماندازی زیبا به این روستا بخشیده است. این روستا هم از نظر جذب گردشگر و هم از نظر تولید محصولات باغی، از جمله منابع درآمدزا و مهم استان و روستاییان به شمار میآید.. شالیزارهای اطراف روستا، جلوهای رویایی دارد و عطر برنج در فصل برداشت، سراسر روستا را فرا میگیرد. در داخل و اطراف روستا، مزارع و باغهای سرسبز و انبوهی وجود دارد که مکانی بسیار زیبا و مناسب برای تفریح و تفرج گردشگران به شمار می آیند.
تنها دود در روستای ما اسپند دود کردن است
حسین مظلومی دهیار روستای حیدراباد میگوید: افزایش مرگ و میرهای ناشی از مصرف دخانیات از یک طرف و ورود خیل عظیم گردشگران در سالهای اخیرو تلاش مردم برای نشان دادن چهرهای مناسب از روستا از طرفی دیگر، همه را برآن داشت تا به مصرف دخانیات نه بگویند.
مظلومی با بیان اینکه مردمان این روستا چند سالی است که به کمک دهیاری آمده اند میگوید: پس از تصمیم مردم، به فکر برنامههایی برای مبارزه با این موضوع افتادیم به همین دلیل چند وقت یکبارهمایش پیاده روی در بین مردم روستا برگزارمی شود و هزینههای ناشی از مصرف دخانیات نیز صرف عمرآن و ابادانی روستا میشود.
وی با بیان اینکه شغل بیشتر مردم روستا کشاورزی و دامپروری است اظهار داشت: این دیدگاه که مصرف دخانیات نتیجهای جز ضرر و هزینه در پی نخواهد داشت به خوبی در میان مردم جا افتاده است و مردم روستا به جای کارهای بیهوده به به سوی کسب درآمد و توسعه روستا سوق داده شده اند.
دهیار حیدراباد اضافه میکند: تنها دود در این روستا دود اسپند است و برهمین اساس اهالی روستا استعمال سیگار و قلیان را امری قبیح میشمارند و این نگاه ویژه و کمیاب آنان، فضا را برای حضور گردشگران و علاقهمندان به هوای تازه و طبیعت گردی فراهم کرده است. به همین دلیل از سالی که تصمیم به این امر گرفته شده سال به سال شاهد افزایش گردشگردر روستایمان هستیم.
مظلومی با بیان اینکه این روستا بر اساس آمار۸۲۰ نفر جمعیت دارد میگوید: در چندسال اخیر در این روستا شاهد مهاجرت معکوس از شهر به روستا بوده ایم که میتوان گفت: این امر نتیجه بهبود فضای روستا و به تبع ان عدم مصرف مواد دخانی بوده است.
یکی از اهالی ۶۰ ساله این روستا میگوید: من در مدت عمرم حتی یک سیگار هم مصرف نکرده ام اگر کسی هم سیگار بکشد او را با مضرات مصرف سیگار آشنا میکنم.
شکرخانی یکی از جوانان این روستا نیز میگوید:، چون در این منطقه همه یکدیگر را میشناسند و رابطه فامیلی نزدیکی با یکدیگر داریم به همین دلیل یکی از شروط ازدواج در بین طوایف ما پاک بودن از هرگونه مواد دخانی است.
التونی از دیگر اهالی روستا در این باره گفت:: افراد سیگاری که از سایر مناطق به این روستا میآیند با دیدن نفرت مردم از مصرف سیگار، خود به خود شرمنده شده، و سیگار خود را خاموش میکنند.
کانون مهدی موعود (عج) حیدرآباد، یک مرکز فرهنگی برای مبارزه با مصرف سیگاراست
عباس جهانگرد، مسئول کانون فرهنگی و هنری مهدی موعود (عج) روستای حیدرآباد، با بیان اینکه این کانون یکی از کانونهای روستایی فعال در استان ایلام است بیان داشت: در راستای ایجاد فضایی پاک و به دور از هرگونه مواد دود زا این کانون، برنامههای متنوعی را در راستای جذب جوانان به مسجد و انجام کارهای فرهنگی در طول سال انجام میدهد.
جهانگرد با بیان اینکه مردم این روستا در مقابل دخانیات حالت تدافعی به خود گرفته اند اظهار داشت: برگزاری کلاسهای حفظ و قرائت قرآن کریم، برگزاری مراسمات دینی و مذهبی در مناسبتهای مذهبی و ملی، فعالیتهای کتابخانهای، برگزاری جشن ملی روز روستا با حضور مسئولان استانی، برگزاری کارگاه آموزشی قالی بافی و چیت بافی از صنایع دستی بومی این روستا، برگزاری یادوراه شهدای روستا، همایشهای پیاده رویی، از جمله برنامههای این کانون بوده است.
با این حال مشاهدهی آمار اثرات مضّر سیگار و دخانیات بر سلامتی بدن، انسان را به وحشت میاندازد. کشیدن سیگار هر ساله، بیشتر از مجموع تلفات ایدز، الکل، و... موجب مرگ ومیر افراد میشود
تارکوندی کارشناس بهداشت میگوید: مصرف خانیات هر ساله، بیشتر از مجموع تلفات ایدز، الکل، مواد مخدّر، تصادفات رانندگی، قتل، خودکشی و آتش سوزی موجب مرگ ومیر افراد میشود.
کارشناس مرکز بهداشت ایلام ادامه داد: کشیدن سیگار سبب افزایش خطر بیمارهای قلبی عروقی، بیماریهای ریوی، فرسایش تدریجی مغز، افزایش خطر ایجاد سرطان ریه، گلو، معده، مثانه و بسیاری از سرطانهای دیگر میشود
وی با اشاره به تغییرات بدن انسان پس از ترک عادت سیگاری بودن تصریح میکند: تنها ۲۰ دقیقه پس از آخرین مصرف سیگار، تعداد ضربان قلب و فشار خون کاهش پیدا میکند،۱۲ ساعت پس از آخرین مصرف سیگار، سطح مونوکسید کربن خون به حد طبیعی بازمیگردد و اکسیژن موجود در خون تا سطح نرمال بالا میرود و ۴۸ ساعت بعد از آخرین مصرف سیگار، حس چشایی و بویایی به سطح معمول بازمیگردد..
خاموشی دخانیات در این روستا موجب روشن شدن چرخ توسعه، تندرستی وارامش در آن شده است موضوعی که میتواند به خوبی چراغ راهنمایی برای زندگی پرمشغلهی شهری باشد.
*** محمد حمید آغال