گزارش مکتوب ؛
غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم
روزانه 15 تا 20 هزار لیتر الکل صنعتی و دارویی در تنها کارخانه تولید الکل صنعتی از غلات آلوده و تاریخ مصرف گذشته کشور در گیلان تولید می شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ چندی پیش ماجرای توقیف ذرت های آلوده در بندر امام خمینی حسابی خبرساز شد.
خبری که زمزمه هایش از اواخر سال 96 با اعلام وجود 120 هزار تن ذرت آلوده وارداتی به گوش رسید و بعد از مدتی نایب رییس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی از وجود یک محموله 140هزار تنی ذرت آلوده در انبارها خبر داد.
البته برخی از رسانه ها هم این مقدار را 145 هزار تن اعلام کردند ؛ خبرهایی که نگرانی و هشدار برخی از مردم و کارشناسان بهداشت و سلامت را در پی داشت.
آنطور که از گوشه و کنار به گوش می رسید ، برخی مجلسی ها از ورود بخشی از این محموله ذرت آلوده به کشور ابراز نگرانی کردند و از سوی دیگر سازمان استاندارد و گمرک از قرنطینه شدن این محموله ذرت آلوده خبر دادند.
چنبره نگرانی سم آفلاتوکسین بر سر انبارهای ذرت
آنطور که رئیس سازمان ملی استاندارد ایران پیش از این در گفت گو با خبرگزاری صدا و سیما اعلام کرده بود : یکی از مشکلات محموله ذرت های آلوده وارداتی، وجود سم خطرناک آفلاتوکسین بود که بر اساس آزمایش های انجام شده، برای سلامتی انسان مضر است و مقدار سم موجود در این محموله هم بیشتر از استاندارد تعریف شده برای خوراک دام است.
البته مسئولان در مصاحبه های مختلف، به مردم اطمینان دادند که این غلات آلوده ، دپو شده است و به هیچ وجه وارد چرخه مصرف انسانی در کشور نمی شود اما شاید سوالی که در ذهن خیلی ها ایجاد شده، این است که این ذرت های آلوده و محموله های غلات این چنینی که هر از چند گاهی خبر ساز می شوند ، در نهایت چه سرنوشتی پیدا می کنند ؟
برخی می گویند : غلات آلوده امحا می شود و برخی هم نگرانند که به طور نامحسوس و دور از چشمان متولیان و ناظران ؛ چراغ خاموش وارد چرخه مصرف دام و طیور و شاید هم به کود تبدیل شود.
اما دور از همه این گمانه زنی ها و نگرانی ها ، جایی در شمال ایران، در رودبار زیتون خیز گیلان ، کارخانه ای هست که در آن غلات از رده خارج شده ، تاریخ مصرف گذشته و آلوده به یک ماده ضد عفونی کننده، نگهدارنده و حلال تبدیل می شود.
تنها کارخانه در ایران که روزانه بین 15 تا 20 هزار لیتر الکل صنعتی و دارویی از غلات آلوده و تاریخ مصرف گذشته تولید می کند.
وقتی غلات سمی با تکنولوژی روز، از این رو به آن رو و ضدعفونی کننده می شود.
آنطور که کارشناسان صنایع می گویند : در این روش، ساختار مولکولی سموم موجود در غلات، شکسته و سموم از آن جدا می شود و با استفاده از تکنولوژی هیدرولیز آنزیمی در یک فرآیند شیمیایی در برج تقطیر، الکل به دست می آید.
مدیرعامل تنها کارخانه تولید الکل از غلات آلوده ایران که تا همین چند سال پیش ، تجارت، پیشه اش بود و در جمهوری آذربایجان ، روسیه، هلند و انگلیس شرکت تجاری داشت و آرمان های بلند اقتصادی اش را در خارج از کشور جستجو می کرد، بعد از سال ها تجارت تصمیم گرفت، به جای جابه جا کردن پول، تولید کننده ثروت باشد.
شهرام نخستین مرتضوی که از سال 80 تولید الکل را در شهر لوشان رودبار کلید زد، می گوید : بعد از 10سال و در سال 90 ساخت و تجهیز واحد تولید الکل صنعتی را در کارخانه ام آغاز کردم و حالا 4 سالی است با استفاده از تکنولوژی تبدیل غلات آلوده به الکل صنعتی، تلاش می کنم از امحاء غلات آلوده بکاهم و از کالای دور ریز ، محصول ارزشمند تولید کنم.
این مهندس مکانیک سیالات با این توضیح که می توان از هر محصولی که حاوی نشاسته است، الکل تولید کرد ، افزود : هر سال بخشی از غلات وارداتی به علت نگهداری غیراصولی، به قارچ "آسپرژیلوس" و سم خطرناک و کشنده " آفلاتوکسین " ، آلوده می شود که باید سوزانده و یا دفن شود که در هر صورت، مشکلات زیست محیطی به دنبال خواهد داشت.
شهرام نخستین مرتضوی می گوید : غلات آلوده را از سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی می خرد و در کارخانه اش روزانه از حدود50 تا 100تن غلات آلوده و تاریخ مصرف گذشته ، بین 15 تا20 هزار لیتر الکل تولید می کند.
اوالبته اذعان دارد : اگر غلات آلوده و تاریخ مصرف گذشته بیشتری به دستش برسد ، توان تولید الکل بیشتری دارد و می تواند ظرفیت تولید را تا 7 برابر افزایش دهد و اشتغالزایی را 3 برابر کند.
در حال حاضر 70 نفر در این کارخانه الکل سازی مشغول به کارند.
الکل صنعتی ، دستمال قدرتی برای زورآزمایی صادرات و تحریم.
مدیرعامل کارخانه تولید الکل از غلات لوشان گیلان، با بیان اینکه الکل صنعتی ظرفیت خوبی برای ارزآوری به شمار می رود گفت : تا قبل از اعمال تحریم های ظالمانه آمریکا، خوب الکل صادر می کردیم اما حالا مجبوریم با کمک واسطه ها، حدود 100 تا 200 تن الکل صنعتی صادر کنیم.
شهرام نخستین مرتضوی با اشاره به اینکه قیمت هر لیتر الکل صنعتی در بازارهای جهانی بین80 سنت تا یک دلار است گفت : برای دور زدن تحریم ها ، به تازگی در قالب تفاهم نامه ای با جمهوری آذربایجان، 20میلیون لیتر الکل صنعتی به ارزش 20میلیون دلار تولید و به طرف قرارداد تحویل خواهیم داد.
توسعه طرح نوپای الکل سازی از غلات آلوده با تکیه بر توان بومی سازی
مدیرعامل کارخانه تولید الکل از غلات آلوده لوشان گیلان می گوید : چند وقتی است اجرای طرح توسعه خط تولید الکل از غلات آلوده را آغاز کرده ایم و در مراحل پایانی کار هستیم؛ طرح توسعه ای که اگر وارد چرخه تولید شود ، ظرفیت تولید الکل از غلات آلوده را تا 7 برابر و اشتغالزایی را تا 3 برابر افزایش می دهد.
شهرام نخستین مرتضوی با بیان اینکه80 تا90 درصد تجهیزات طرح توسعه ای را بومی سازی کرده ایم گفت : اگر تکنولوژی و تجهیزات طرح توسعه ای را وارد می کردیم، باید 15میلیون دلار ارز صرف می کردیم ؛ این درحالی است که با20 میلیارد تومان که ارزش آن معادل حدود 2 میلیون دلار است ، این تجهیزات را بومی سازی و طرح توسعه ای را پیش برده ایم.
او اگرچه معتقد است ، بومی سازی تکنولوژی تولید الکل از غلات آلوده، حدود 90 درصد صرفه جویی در هزینه ها را در پی داشته است اما در عین حال اذعان دارد که راه اندازی خط تولید بومی سازی شده کارخانه اش، مستلزم تامین مواد اولیه یا همان غلات آلوده و از رده خارج شده است.
این مهندس مکانیک سیالات می گوید : اگر حدود 145 هزار تن ذرت آلوده ای که در بندر امام توقیف است، در اختیارش قرار بگیرد، می تواند خط تولید جدیدش را راه بیندازد و حدود 20 تا 25 میلیون لیتر الکل به ارزش 20 تا 25 میلیون دلار تولید کند.
شهرام نخستین مرتضوی البته از مشکل بروکراسی و سنگ اندازی های برخی نهادها که به اذعان او حالا نسبت به گذشته کمتر شده ، گلایه دارد و یکی از مهم ترین موانع این صنعت نو پا را مشکل تامین مواد اولیه می داند.
این تولید کننده موفق افزود : مسئولان از یک طرف می توانند با رایزنی، مسیر خرید غلات آلوده به عنوان مواد اولیه را هموار و از سوی دیگر با پرداخت تسهیلات ، مشکل هزینه های خرید این غلات را حل کنند.
او می گوید : تقاضای 26 میلیارد تومان تسهیلات را به کارگروه رفع موانع تولید گیلان ارائه کرده که در صورت تایید و اختصاص این مقدار تسهیلات، این مشکل حل خواهد شد.
تلاش مسئولان برای هموار کردن مسیر تولید ثروت از غلات آلوده
دبیر کارگروه رفع موانع تولید و رییس سازمان صمت گیلان می گوید : واحد تولید الکل از غلات آلوده گیلان را برای دریافت 3 میلیارد تومان تسهیلات سرمایه در گردش به بانک عامل معرفی کرده ایم ، تا بخشی از مشکل هزینه های آن حل شود.
فرهاد دلق پوش افزود : با توجه به رایزنی هایی که داشته ایم، تسهیلات یارانه ای از محل بند الف تبصره 18 قانون بودجه هم در آینده ، دست این واحد تولیدی را خواهد گرفت.
وی می گوید : اگرچه تصمیم گیری در خصوص اموال توقیفی و از رده خارج شده خارج از حیطه اختیارات و وظایف سازمان صمت است اما با این وجود رایزنی ها و مکاتباتی با کارگروه رفع موانع تولید استان و وزارت صمت برای جذب غلات آلوده دپو شده در بندر امام خمینی انجام داده ایم که امیدوراریم نتیجه بخش و راهگشا باشد.
صنعتی نو پا و نیازمند به اعتماد و حمایت بیشتر
صنعت نوپای تولید الکل از غلات آلوده ، بی شک با حمایت بیشتر مسئولان و معرفی این تکنولوژی به سرمایه گذران رونق بیشتری خواهد گرفت ؛ به خصوص که حالا روح بومی سازی هم به جانش دمیده شده است.
کاری که اگر توسعه یابد ، هم از امحا و دور ریز غلات آلوده و نگرانی های از عاقبت آن می کاهد و هم ظرفیتی تازه برای صادرات و ارز آوری به شمار می رود.
باید دید ، همراهی مسئولان و تلاش تولیدکنندگان تا چه حد می تواند این صنعت را رو به راه کند.
*نویسنده : مریم امدادی
غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم غلات آلوده ای که الکل می شود + آلبوم