پخش زنده
امروز: -
بیماریهای قلبی از شایعترین بیماریها در جهان و کشور ما ایران است که رتبه اول یا دوم در مرگ و میر را نیز از آن خود کرده است
دکتر فرشاد شاکریان متخصص قلب و فوق تخصص اینترونشال کاردیولوژی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما میگوید: شیوع بیماریهای قلبی پس از ۴۰ سالگی بیش از ۴۰ درصد است که البته همه این نوع موارد قابل پیشگیری و کنترل است.
وی ادامه میدهد: بیماریهای قلبی شامل نارسایی دریچه و رگ ها، علل ژنتیکی و مادرزادی، علل اکتسابی، نارساییهای ناشی از عفونتها و سکتههای قلبی است.
شاکریان با اشاره به اینکه سن بروز بیماریهای قلبی در کشور ما کاهش یافته است میگوید: درحال حاضر شاهد بروز سکتههای قلبی در سنین بین ۳۰ تا ۳۵ سالگی هستیم که بسیار ناراحت کننده است.
وی با تاکیدی بر انجام دادن بررسیهای پزشکی قبل از ۳۵ سالگی میافزاید: همه افراد جامعه باید پیش از ۳۵ سالگی از نظر سلامت قلب خود آزمایشهای لازم را انجام دهند و توسط یک متخصص قلب و عروق معاینه شوند.
پایین آمدن سن ابتلا به بیماریهای قلبی زنگ خطر از دست رفتن نیروی کار فعال، تحمیل هزینههای بالای درمان بر حوزه سلامت و مشکلات روحی و جسمی دیگر برای فرد و اعضای خانواده او را به صدا در میآورد.
اگرچه بیماریهای قلبی با روشهای درمانی به خوبی شناسایی میشوند، اما در برخی موارد علائم سادهای دارند که شاید از دید افراد جامعه و حتی پزشکان مغفول بماند.
دکتر نسیم نادری فوق تخصص نارسایی و پیوند قلب با اشاره به یکی از بیماران پیوند خود در مرکز قلب رجایی میگوید: بیماری ۳۲ ساله به تازگی تحت عمل پیوند قلب قرار گرفته است که بر اثر ابتلا به یک گلو درد چرکی، قلبش آسیب دیده و دچار رماتیسم قلبی شده و در نهایت به پیوند قلب نیاز پیدا کرده است.
نادری میافزاید: بیماری قلبی اگر در مراحل اولیه شناسایی شود بسیار درمان پذیرتر هستند بنابراین کوچکترین علامت بیمار شامل درد قفسه سینه، تنگی نفس، فشار آمدن به قفسه سینه به هنگام بالا رفتن از پله یا فعالیتهای عادی همه از علائمی است که میتواند حکایت از کارکرد غیرعادی قلب داشته باشد.
وی درخصوص این بیماری که در مرکز قلب رجایی و در سن ۳۲ سالگی پیوند قلب شده است میگوید: پیوند قلب اقدامی برای برگشتن فرد بیمار به زندگی عادی است و بیماری که پیوند قلب شده باید دائم توسط مرکز درمانی رصد شود و در تماس مکرر با پزشک خود باشد همچنین داروهایی مصرف کند که مانع از پس زدن قلب پیوندی توسط سیستم ایمنی بدن شود.
آقای جمالی بیماری که قلب پیوندی را دریافت کرده، کشاورز است و از وضعیت سلامت خود اینگونه میگوید: از سن سیزده سالگی روی زمین کشاورزی کار میکردم و هیچ مشکلی نداشتم، اما پس از یک سرماخوردگی شدید که با گلودرد چرکی همراه بود، بدنم دچار مشکل شد دیگر مثل قبل نفس نمیکشیدم و دچار خستگی و بی حالی شده بودم که با مراجعه به مرکزی درمانی در بوشهر مشخص شد قلبم آسیب دیده است.
البته همیشه آسیب دیدگی قلب با یک بیماری همراه نیست مانند آقای قاسمی در بخش داخلی قلب بیمارستان رجایی که پس از فعالیت ورزشی خود در منزل دچار اختلال قلبی میشود.
وی در این باره میگوید: پس از ورزش همیشگی در باشگاه به منزل آمدم و دوش گرفتم، اما احساس کردم نفس کشیدن برایم ناممکن شده به گونهای که صورتم کبود شده بود که با اورژانس تماس گرفتم و پس از معاینه پرسنل اورژانس ۱۱۵، سریعاً من را به بیمارستان قلب رجایی آوردند و با اکوی قلب مشخص شد که سکتهای خفیف را پشت سر گذاشته ام.
بیماریهای قلبی بر اثر عواملی، چون استعمال سیگار و دخانیات، مصرف چربیها و غذاهای فراوری شده، کم تحرکی و استرس و افسردگی تشدید میشوند و بنابر گفته متخصصان، بسیاری از عوامل زمینه ساز در دوران کودکی زمینه ساز بیماریهای قلبی در بزرگسالی ما هستند.
دکتر سید محمد مهدوی متخصص قلب کودکان هم میگوید: علائمی، چون بی حالی کودک، درد در قفسه سینه، کاهش فعالیت بدنی و ورزشی، دل دردهای غیرعادی همگی برای متخصص قلب اهمیت دارد.
وی میافزاید: بخشی از بیماریهای قلبی، مادرزادی است که امروز با پیشرفتهای پزشکی و غربالگری مادران باردار قبل از ۲۰ هفتگی جنین شناسایی میشوند فقط مادر باید از ابتدای تشکیل قلب جنین زیرنظر متخصص زنان و قلب جنین رصد شود تا در صورت بروز مشکلی قبل از ۲۰ هفتگی به حاملگی بتوان پایان داد.
مهدوی با اشاره به شیوع ۱۵ درصدی اختلال مادرزادی قلب در تولد کودکان میگوید: اگر اختلال قلب جنین به موقع شناسایی شود حتی میتوان تا حدی که علم پزشکی اجازه میدهد به درمان جنین پیش از تولد نیز اقدام کرد.
قلب بزرگترین عضله بدن است که بروز عارضه در آن جبران ناپذیراست بنابراین معاینات دورهای توسط پزشک مجرب قلب، پرهیز از فعالیت در هوای آلوده، مصرف سبزیها و میوههای تازه که جایگزین مواد غذایی فراوری شده شوند و پرهیز از استعمال دخانیات، ضربان قلب را تنظیم میکند.