پخش زنده
امروز: -
بیش از ۳۵ روز از وقوع زمین لرزه در آذربایجان شرقی گذشته و برف این مناطق کوهستانی را سفید پوش کرده و سرما بر روستاها حاکم شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، اگر راهتان به این مناطق بیافتد شاهد آواربرداری هایی خواهید بود که سرما و برف و گل و لای مانع سرعت کار است.
زمین لرزه 5 و 9 ریشتری 17 آبان بیشترین خسارت را به روستائیان شهرستان میانه وارد کرد.
سراغ یکی از اهالی روستای ورزقان میانه میروم. میگوید اینجا تازه آواربرداری شروع شده است، ممنون هستیم از همه حمایتها اما هنوز خیلی ها در روستا هستند که تنها سرپناه امنشان چادر است.
دهیار روستا همراهمان میشود و ما را به محل چادرنشینان زلزله در آن سرمای جانسوز میبرد.
پیرزنی از چادر بیرون می آید و هراسان میگوید همه زندگیم را از دست داده ام ، اینک تنها سرپناه من و بچه ها این چادر است.
کمی این طرف تر می آییم، پیرمردی که آوار فروریخته خانه اش را برداشته اند عصبانی است و می گوید آواربرداری کردند و رفتند نه وام به دستم رسیده نه چیزی ، خودم کانکس خریدم تا از سرما در امان باشیم.
به پایین روستا میرسیم. چند چادر در پایین کوههای برف گرفته خودنمایی میکند. مردی که انگار نگهبان خانواده اش است و بالای سر آنها چون مراقبی ایستاده ، میگوید سرما امانمان را در چادرها گرفته اما مهمتر از همه ، ترس از حمله گرگها زندگی را برایمان سخت کرده است.
همانجا گوسفندهایی را میبینم که در اطراف پراکنده هستند. از دهیار میپرسم محل دامهای روستائیان در چه شرایطی است؟
میگوید اکثر اهالی اینجا دامدار هستند. مهمترین مشکل ما اینجا همین محل نگهداری دام است که هیچ سرپناهی ندارند و مردم خودشان از چوب و نایلون چیزی شبیه آلونک ساخته اند اما ما اینجا نگرانیم دامهایمان از سرما تلف شوند.
طبق آمارها حدود ۲هزارواحد دامی در زلزله در مناطق میانه و سراب آسیب دیده اند که همچنان نیاز اساسی به بازسازی دارند و صاحبان دام در مناطق زلزله زده نگران سرنوشت احشامشان هستند.
در مسیر بازگشت سری به روستای دستجرد میانه میزنم. کانکسهایی از دور خودنمایی میکنند.
سراغ ساکنان این اتاقکهای آهنی میروم، هرچند غم از دست دادن خانه وکاشانه خود درزلزله را دارند اما اندکی به آرامش رسیده اند. کانکسها به نوعی سرپناهشان شده است .
یکی از اهالی می گوید کانکسها را آورده اند اما نبود سرویس بهداشتی و محلی برای استحمام موضوعی است که ّبهداشت را درمیان کانکس نشینها به مخاطره انداخته و سرمای هوا هم نگرانی از این موضوع را تشدید کرده است.
یکی از اهالی میگوید اینجا ۳۰ درصد آواربرداری ها انجام شده ،از مسولان تقاضا داریم به داد ما برسند.
سرهنگ نجفی فرمانده قرارگاه آبادانی سپاه عاشورا در محل آواربرداریها بود.
از او در مورد پیشرفت کار میپرسم، می گوید تا این لحظه ۶۰۰واحد ساختمانی را در میانه آوار برداری کرده ایم و اکنون ۶۰دستگاه ماشین آلات سنگین هم در مناطق برای آوار برداری ها درحال کار است.
از مدیرکل بنیاد مسکن استان هم تلفنی از آخرین آمار اسکان موقت سوال میکنم.
باباپور میگوید ۲هزارو ۷۰۰ نفر از صاحبان ۳هزار واحد تخریبی درخواست کمک بلاعوض ۱۰میلیون تومانی برای اسکان موقت کرده بودند و ۳۰۰ نفرهم تقاضای ساخت اتاقک و کانکس که همه اقدامات انجام شده و ۳میلیون تومان تحویل درخواست کننده ها شده و به محض تحویل چادرها مابقی پول به حساب متقاضیان واریز میشود.
همه اینها وضعیت مردم مناطق زلزله زده میانه بود که در سفری یک روزه با آنها همراه بودیم.
بیم و امیدی در این مناطق حاکم است. از طرفی مسئولان خبر از انجام کار می دهند و از طرف دیگر برخی زلزله زدگان نگرانند و برخی ها امید به همت دولتمردان چشم دوخته اند.
گزارش: سیده صفورا موسویلر خسروشاهی