نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی
به افشا کننده فساد جایزه میدهیم
وزیر اقتصاد: این وزارتخانه به هر فردی که فساد را افشا کند و منجر به صدور حکم علیه فساد کننده شود، جایزه خواهد داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، فرهاد دژپسند در نود و یکمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی افزود: بدون اینکه بخواهیم حاشیه جدیدی ایجاد کنیم باید فساد را ریشه کن کرد و از هیچ چیزی در این مبارزه ترس نداشته باشیم، این رویکرد علاوه بر وزارت اقتصاد در قوه قضاییه و مجلس هم وجود دارد.
وی اضافه کرد: فساد مانند موریانه است که هم پیدا کردن آن خیلی راحت نیست و هم اساس را دچار سستی و ویرانی میکند.
وزیر اقتصاد گفت: شاید در مقام مبارزه، راههای مبارزه و تاثیر مبارزه با فساد سخن زیادی گفته شده باشد، اما بین ادراک فساد و خود فساد تفاوت زیادی وجود دارد به نظر من آنچه که مانند سم به اقتصاد ایران آسیب میرساند و آن را در معرض خطر جدی قرار داده، ادراک فساد است که فاصله جدی با خود فساد دارد.
دژپسند افزود: باور، احساس و ادراک فساد خیلی خطرناک است و موجب میشود اتفاقات وحشتناکی رخ دهد به طور نمونه برخی دلالها در حوزههایی مانند مالیات و گمرک با دامن زدن به ادراک فساد به دنبال کاسبی خود هستند.
وی با بیان اینکه وجود فساد را در زیرمجموعههای وزارت اقتصاد نفی نمیکنم گفت: شما فعالان اقتصادی باید در مبارزه با فساد و جلوگیری از وقوع فساد کمک کنید، زیرا هر چه محیط فساد گسترش یابد این برای ما بد است، زیرا هم ما را در موضع تخلف قرار میدهد و هم انعکاس آن در دنیا برای ما بسیار بد است.
وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه در مبارزه با فساد نمیتوان بالای سر هر مامور در گمرک و سازمان امور مالیاتی مامور دیگری گماشت افزود: این نوع مبارزه شدنی نیست بلکه برای مبارزه با فساد باید محیط شیشهای و شفاف ایجاد کرد که این اتفاق فقط با شکلگیری اقتصاد هوشمند شدنی است، البته در یک سالی که موضوع اقتصاد هوشمند را پیگیری کردیم تقریباً هم تراز با دنیا در این باره پیش میرویم.
دژپسند افزود: دوره اقتصاد الکترونیک گذشته و اقتصاد دیجیتال نیز در حال بلوغ است بنابراین فقط شفافیت موجود در اقتصاد هوشمند است که موجب میشود هیچ ماموری نتواند دنبال چیز دیگری باشد.
وی ادامه داد: باید به این سمت برویم که علاوه بر حذف کاغذ، نفر را هم در فرآیند امور حذف کنیم، زیرا با به کارگیری روبات دیگر نمیشود با آن معامله و یا سکههایی رد و بدل کرد، انسان در مقامی مینشیند و با برنامهای که تدارک میبیند ربات را هدایت میکند.
وزیر اقتصاد گفت: بخش خصوصی و به ویژه اتاقهای سه گانه باید احساس کنند که برای عبور از دام فساد، راهی جز اقتصاد هوشمند وجود ندارد و در این باره ما امسال همه اظهار نامهها را الکترونیکی کردیم، زیرا با این اقدام دخالت انسان در فرایندها کاهش مییابد.
دژپسند افزود: یکی از راهها برای جلوگیری از وقوع فساد، اجرایی شدن صندوقهای مکانیزه فروش است که در این باره بخش خصوصی به ویژه اتاق اصناف باید همکاری و کمک کند.
وی اضافه کرد: زمانی که اسم بندر شهید رجایی در جایی برده میشود تن خیلیها میلرزد، اما چرا باید اینگونه باشد در حالی که اکثر کارمندان آن گمرک انسانهای خوب شریف هستند؟ عده محدودی همه را بدنام کردند.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه تا تحقق اقتصاد هوشمند نمیتوان بیکار نشست گفت: تا زمان اجرایی شدن اقتصاد هوشمند باید با فساد مبارزه کرد ضمن اینکه فعالان اقتصادی هم باید مقاومت کنند، زیرا اگر مقاومت چند بار تکرار شود مفسدان راه به جایی نمیبرند ما هم کریدور ویژهای ایجاد کردیم و میتوانیم با همکاری فعالان اقتصادی با مفسدان بهصورت ویژه برخورد کنیم.
دژپسند افزود: تا تحقق اقتصاد هوشمند باید سیستم سوت زنی را راه اندازی کنیم یعنی هر بار که با درخواست فساد مواجه شدیم باید سوت بزنیم و همدیگر و نهادهای مسئول را آگاه کنیم.
دریافت مالیات، الکترونیکی میشود
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: این وزارتخانه بر اساس برنامههای تدوینشده، روند دریافت مالیات را تا پایان دولت دوازدهم، الکترونیکی خواهد کرد.
آقای فرهاد دژپسند در حاشیه جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در جمع خبرنگاران افزود: امسال همه اظهارنامههای مالیاتی را الکترونیکی کردیم و حدس میزنم گمرک به طور کامل تا هفته دولت سال ۹۹ الکترونیکی شود.
وی اضافه کرد: برای مقابله با فرار مالیاتی و جلوگیری از فساد در سیستم مالیاتی، بهترین روش استفاده از فناوریهای نوین است؛ بنابراین باید به سمت هوشمندسازی سیستمها حرکت کنیم.
دژپسند گفت: این بدان معناست که باید گمرک و مالیات هوشمند را شکل دهیم، زیرا در این صورت روابط رو در روی افراد به حداقل ممکن کاهش مییابد و فرایندها در محیط فناوری انجام میشود تا کارآیی بالا رود و بهترین نتایج را داشته باشیم.
وی افزود: در بحث مالیات یکی از مهمترین مقولهها، صندوقهای مکانیزه فروش است که در این باره گروه مستقلی را برای پیگیری اجرایی کردن آن تعیین کرده ایم.
وزیر اقتصاد در مورد پرداخت بدهی دولت به بخش خصوصی گفت: این کار در حال انجام و بدهی دولت به بخش خصوصی در حال تهاتر است البته با طلبی که بخش خصوصی از ما دارد در مقابل اوراق تسویه، این بدهی را تهاتر میکنیم.
دژپسند همچنین درباره مالیات موسسات و مدارس غیرانتفاعی افزود: ما درآمد و مصارف همه بنگاههای شناسنامهدار را بررسی و مشمول وضع مالیات میکنیم.
سلاح ورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران
بخشنامه بازگشت ارز صادراتی با خواسته بخش خصوصی مطابق نیست
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: بخشنامه اخیر بانک مرکزی درباره بازگشت ارز حاصل از صادرات با خواسته بخش خصوصی مطابق نیست.
حسین سلاحورزی در حاشیه نود و یکمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی افزود: در هشتاد و نهمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی دو مصوبه خوب درباره بازگشت ارز حاصل از صادرات و دریافت مفاصا حساب ضمانت نامهها و اعتبارات اسنادی، به تصویب رسید و از طرف وزارت اقتصاد و سازمان مالیاتی تایید و ابلاغ شد، اما بخشنامههای صادره بانک مرکزی، تطابقی با مصوبات شورای گفتگو ندارد و خواسته اصلی بخش خصوصی را تامین نمیکند.
وی اضافه کرد: از آنجا که باید صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات را برگردانند، بر اساس تصمیم قبلی، ۴ ماه بعد از بازگشت ارز حاصل از صادرات، باید باقیمانده مالیات بر ارزش افزوده به آنها استرداد شود، اما در مصوبه جدید بانک مرکزی به این موضوع اشاره نشده و فقط تمدید مدت برای بازگشت ارز حاصل از صادرات تا پایان دی امسال ذکر شده که بر اساس آن اگر ارز حاصل از صادرات توسط صادرکنندگان در مهلت مقرر برگردانده شود این صادرکنندگان فقط از تنبیهات مستنثی میشوند.
سلاحورزی گفت: موضوع دیگر در مورد دریافت مفاصاحساب ضمانتنامهها و اعتبارات اسنادی بود که بحث و مقرر شده بود این ضمانتنامهها و اعتبارات وام تلقی نشود و در صدور آنها نیاز به گواهی ۱۸۶ نباشد، اما بر اساس ابلاغ بانک مرکزی فقط موضوع تمدید ضمانتنامهها از گواهی ۱۸۶ مستثنی شده در حالی که برای صدور گواهینامه این موضوع ذکر نشده است.
وی درباره دستور کار نشست امروز شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی گفت: در این جلسه درباره بررسی بند واو تبصره ۵ قانون بودجه ۹۸ و نحوه اجرای آن با موضوع تهاتر بدهیهای دولت با بخش خصوصی از طریق اوراق تسویه خزانه بحث شد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: متاسفانه آییننامه اجرایی برای این بند قانون که در دولت مصوب شده قدری با قانون مغایرت دارد و هم دارای اشکال است که در جلسه امروز مقرر شد به این موضوع رسیدگی شود.
وی گفت: دستور دوم جلسه امروز شورای گفتگو، بررسی اجرای بند (خ) ماده ۴ آییننامه تدوین معاملات دولتی با موضوع پذیرش ضمانتنامههای صندوقهای نوآوری و شکوفایی و صندوقهای پژوهش و فناوری بود؛ با وجود اینکه صندوق نوآوری شکوفایی و صندوقهای پژوهشی وظیفه دارد که تضمین ارائه کند و در آییننامه تضمین معاملات دولتی این موضوع آمده است و از طرف سازمان برنامه و بودجه این موضوع در سال ۹۵ ابلاغ شده، اما از طرف شرکتهای دانشبنیان این گلایه وجود دارد که بسیاری از دستگاهها از پذیرش ضمانتنامههای صندوقهای پژوهشی و نوآوری امتناع میکنند که در جلسه امروز مقرر شد تا از طریق وزارت امور اقتصادی و دارایی جلسهای برگزار و موضوع بررسی شود.