پخش زنده
امروز: -
ایران با وجود پتانسیل بالای بخش کشاورزی و مزیت نسبی اقلیمی می تواند با توسعه صادرات کالاهای مزیت دار، درآمد ارزی قابل توجهی را نصیب کشور کند تا از فشار بر منابع نفتی بکاهد.
پژوهش خبری صدا سیما: کشور ما کشور پهناوری است که چهار اقلیم دارد و از نظر آب و هوا یکی از استثناییترین کشورهای دنیاست و این در بخش کشاورزی میتواند باعث رونق تولید محصولات کشاورزی باشد. اگر نگوییم مهمترین اما یکی از مهمترین کالاهای صادراتی ایران، محصولات کشاورزی است، محصولاتی که صادرات درست آنها میتواند کشور را از دغدغه دلارهای نفتی خلاص کند، نکتهای که بسیاری از کارشناسان به آن باور دارند.
در شرایطی که ارزش پول ملی در برابر دیگر ارزها کاهش یافته، صادرات محصولات کشاورزی به سبب ورود ارز به کشور می تواند درآمد کشاورزان را به صورت تصاعدی افزایش دهد، به همین خاطر از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی انتظار می رود که با اتخاذ تصمیمات مناسب و حمایت همه جانبه، بنیه اقتصادی بهره برداران را بالا برد تا چرخه اقتصاد کشاورزی بچرخد. با توجه به ریسک بالای تولید و فساد پذیری محصولات میوه و تره-بار، بسیاری از صادرکنندگان به سبب اتخاذ تصمیمات یک شبه و مسائل و مشکلات پیش روی صادرات حاضر به ادامه این امر نیستند، در حالیکه در شرایط فعلی تحریم، ارز آوری از اهمیت بالایی در کشور برخوردار است.
با توجه به آمار وزارت جهاد کشاورزی در سال 1397 تقریباً ۷ میلیون تن محصولات کشاورزی با ارزشی بالغ بر ۶.۵ میلیارد دلار به خارج از کشور صادر شده است. سالانه ۱۲۲ میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور تولید میشود، از این میزان ۸۴ میلیون تن مربوط به محصولات زراعی، ۲۲ میلیون تن محصولات باغی و ۱۶ میلیون تن محصولات دامی و آبزی است. روند افزایشی صادرات بخش کشاورزی از سال ۹۲ آغاز شده است و با افزایش تولید، رشد صادرات و کاهش واردات، تراز تجاری بخش کشاورزی و غذای کشور از منفی ۸.۱ میلیارد دلار در سال ۹۲ با کاهش ۳.۸ میلیارد دلاری به منفی ۴.۳ میلیارد دلار در سال ۹۷ بهبود یافته است.
صادرات یکی از اولویت های اصلی و مهم در سیاست های اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالای ایرانی محسوب می شود که مقام معظم رهبری نیز بر این موضوع تاکید فراوان داشته اند. در همین راستا پژوهش خبری برای بررسی وضع صادرات محصولات کشاورزی کشور، موانع و چالش های صادرات محصولات کشاورزی در سال های اخیر در مصاحبه ای با دکتر حسین محمدی، عضو هیات علمی گروه اقتصاد کشاورزی ، به این موضوع پرداخته است .
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر: علی قنبری شیرسوار