به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم که از لندن به روز میشود در یادداشتی نوشت: تقریبا یک ماه پیش، بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، اعلام کرد نمیتواند با آمریکا، ابرقدرتی که چاههای نفت سوریه را در شرق دیرالزور، اشغال کرده است مبارزه کند، اما بعید نیست که با کمک گرفتن از نیروهای مقاومت، جنگی چریکی علیه اشغالگری آمریکا صورت گیرد و مانند آنچه در عراق رخ داد آمریکا از سوریه بیرون رانده شود.
دیروز خبرگزاریهای جهان خبر دادند افراد ناشناس یک پایگاه نظامی آمریکا را در میدان نفتی العمر سوریه در شرق فرات، هدف حمله موشکی قرار دادند، آنهم در حالی که چند روز پیش هواپیماهای ارتش سوریه پالایشگاه «غیرقانونی» نفت را در حومه جرابلس و شرق حلب هدف قرار دادند. این مناطق تحت کنترل گروه مخالفی است که ارتش ملی سوریه نام دارد و از حمایت نیروهای ترکیه برخوردار است. تلفات جانی این حمله در نوع خود بی سابقه بود.
سوالی که اکنون قویا مطرح میشود این است که چه جنگندههای سوریه این حملات را انجام داده باشند و چه نیروهای ناشناس، آیا اقدام صورت گرفته آغاز جنگی سوری برای جلوگیری از سرقت نفت و قاچاق آن توسط مزدوران آمریکا در شرق است و در چارچوب جنگ چریکی علیه حضور نظامی آمریکا در این مناطق قرار دارد؟
آنچه باعث میشود جواب این سوال بله باشد این است که حمله اخیر به پایگاه آمریکا در میدان نفتی العمر، با شلیک چهار موشک به پایگاه عین الاسد آمریکا در استان الانبار همزمان بود و چهار روز بعد از آن صورت گرفت که مایک پنس در سفری از پیش اعلام نشده از این پایگاه بازدید کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به این افتخار میکند که کنترل چاههای نفت سوریه را در دست دارد و صراحتا میگوید که میخواهد درآمدهای این چاههای نفت را هرجور که میخواهد خرج کند، از جمله اینکه آنها را به نیروهای سوریه دمکراتیک بدهد که اغلب کرد و تحت حمایت آمریکا هستند، اما مسئله خطرناکتر صحبتهای موردخای خانا، بازرگان اسرائیلی در مصاحبه دو هفته پیش با روزنامه تندرو اسرائیل هیوم بود که تاکید کرده بود شرکت او با نام «شرکت توسعه جهانی» قراردادی با حکومت خودمختار کرد در شمال سوریه امضا کرده است که به موجب آن همه حقوق حفاری نفت و استخراج آن به این شرکت تخصیص مییابد. وی تاکید کرد نمیخواهد درآمدهای این نفت نصیب ایران یا نظام اسد شود و وقتی دولت ترامپ چراغ سبز نشان دهد نفت به دست آمده را به قیمت عادلانه صادر خواهیم کرد و درآمدهای آن را برای ساخت سوریهای دمکرات و دفاع از آن هزینه میکنیم.
عطوان ادامه داده است: نفت ربوده شده از چاههای نفت سوریه به ۱۲۵ هزار بشکه در روز میرسد و اگر عملیات نگهداری از این چاهها با تجهیزات جدید صورت گیرد، ممکن است تولید آنها روزانه به ۴۰۰ هزار بشکه برسد و در آمد حاصل از فروش نفت سوریه در حال حاضر حدود ۳۶ میلیون دلار است. چاههای نفت سوریه تا قبل از نابودی داعش، به مدت سه سال در اختیار این گروه بود.
اگر بگوییم دور دوم جنگ در سوریه و عراق شاید در مناطق مرزی دو کشور؛ جایی که چاههای نفت و گاز تحت حفاظت آمریکا وجود دارد، صورت میگیرد، مبالغه نمیکنیم. این مسئله جنگ چریکی را در ذهن تداعی میکند که مقاومت عراق بعد از اشغال این کشور توسط آمریکا راه انداخت و به کشته شدن شمار زیادی از نظامیان و افرادی منجر شد که با آمریکا همکاری میکردند. به سبب این جنگ ۳۲ هزار نفر مجروح شدند و این مسئله باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا را مجبور کرد در پایان سال ۲۰۱۱ همه نیروهای خود را از عراق خارج کند.
سوریها نقشی مهم در حمایت مالی و تسلیحاتی از این نیروهای مقاومت ایفا کردند و دستگاههای امنیتی رسمی آنها مهارت زیادی در این زمینه یعنی جنگ چریکی دارند و بعید نمیدانیم سفر از پیش اعلام نشده علی المملوک، رئیس دفتر امنیت ملی سوریه به شمال شرق این کشور و دیدار او با سران عشایر عربی در فرودگاه قامشلی که با هدف بررسی فعال کردن نقش عشایر در ماموریتهای حفاظت از منطقه صورت گرفت، مقدمه این روند باشد. ماموریتهای دیگری که قرار است به عشایر واگذار شود از جمله مانع تراشی در سرراه ایجاد منطقه امنی است که ترکیه قصد ایجاد آن را دارد و میخواهد با این کار امنیت شمال شرق سوریه را متزلزل و این مناطق را به مکانی برای اسکان مخالفان مسلح نظام سوریه تبدیل کند.
به گزارش خبرگزاری کرد زبان رووداو، که این خبر را منتشر کرد، المملوک با حدود ۲۰ نفر از شخصیتها و رهبران عشایر و قبایل عرب در منطقه دیدار کرد که هدف از این دیدار هم فعال کردن نقش ملی این طرفها در حمایت از مناطق شمال شرقی سوریه و کشیده نشدن به سمت حمایت از گروههای مسلح با تشکیلات مختلف آنهاست و شاید منظور از این گروه ها، نیروهای کرد و آمریکایی و نیز نیروهای تحت حمایت ترکیه است که شاید در منطقه موسوم به منطقه امن مستقر شوند.
در ادامه این یادداشت آمده است نفت و گاز سوریه، دو ثروت متعلق به همه مردم سوریه است و درآمدهای آن باید کاملا به خزانه سوریه برگردد تا از آنها در طرحهایی که به زودی جهت بازسازی سوریه کلید خواهد خورد استفاده شود. این درآمدها همچنین باید برای رفع نیاز مردم سوریه در بخش انرژی و شکستن تحریم آمریکا در این بخش هزینه شود.
ما اطمینان داریم نیروهای ارتش عربی سوریه که تحت حمایت نیروهای مقاومت سوریه هستند و نیز نیروهای بسیج مردمی عراق، همگان برای پس گرفتن حاکمیت (نظام سوریه) بر تمام منطقه شرق فرات تلاش و نیروهای آمریکا را شکست خورده از این مناطق خارج خواهند کرد. همانگونه که طی هشت سال گذشته بیشتر خاک سوریه را در سختترین و طولانیترین درگیریها در تاریخ منطقه پس گرفتند.
سفر علی المملوک به قامشلی و دیدار با شیوخ عشایر که برای اولین بار از آغاز بحران سوریه رخ داد، برای تعارف یا گردشگری نبود بلکه به منظور زمینه سازی برای درگیریهای آتی صورت گرفت که برای بازپس گرفتن شرق فرات و چاههای نفت آن رخ خواهد داد و هرکس علی المملوک، عشایر عربی اصیل و احساسات ملی آنها را بشناسد میتواند به سخت بودن سناریوهای مرحله آتی پی ببرد.