به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، رضا اردکانیان در حاشیه نخستین جلسه از دوره سوم شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری، در جمع خبرنگاران با اشاره به برگزاری این اجلاس، گفت: امروز این اجلاس که سالهای پیش زمانی که من در سمت معاون وزیر نیرو خدمت میکردم، تاسیس شد دوره جدید فعالیتش را با حضور ۱۶ کشور و هشت سازمان منطقهای و بینالمللی در تهران آغاز کرد.
وی افزود: این مرکز عمدتا به عنوان جایگاهی برای همکاریهای آبی کشورهای منطقه تاسیس و با استقبال خوبی روبرو شد، چراکه ما در منطقه خشکی هستیم؛ منطقهای که در سالهای اخیر دچار و گرفتار جنگهایی بوده و تخریبهای فراوانی هم در زیرساخت برخی کشورهای منطقه ایجاد شده است.
وزیر نیرو با بیان اینکه ما در منطقه نیازمند کمک به یکدیگر و اتکا به ظرفیتهای منطقه هستیم، اظهار کرد: البته انتقال دانش و تجربه از سایر نقاط دنیا و سرمایهگذاریهای بیرونی نیز سایر برنامههای ماست که با هدف ظرفیتسازی نیروی انسانی و انتقال تجربیات، کار را آغاز کردهایم.
اردکانیان با اشاره به دعوت از کشورهای منطقه، سازمانهای بینالمللی و حتی کشورهای خارج از منطقه که علاقهمند به کمک در این حوزه هستند، برای عضویت در این شورا، تصریح کرد: کشورهای متعددی پاسخ مثبت دادند و در این اجلاس شرکت کردند؛ کشورهایی، چون سوریه، تاجیکستان، عمان، عراق، ارمنستان، مصر، هندوستان، افغانستان، بنگلادش، سوئیس و جمهوری فدرال آلمان.
وی همچنین با اشاره به حضور سازمانهایی، چون سازمان جهانی بهداشت و برنامه محیط زیست سازمان ملل، گفت: بانک توسعه اسلامی و بخش خاورمیانه مرکز همکاریها و توسعه ژاپن نیز از شرکتکنندگان در این اجلاس هستند.
وزیر نیرو با تشریح جلسه صبح شورای حکام، اظهار کرد: برنامه صبح بیشتر به اظهارنظر اعضا اختصاص یافت و وارد موضوع نحوه همکاریها و مشارکت شدیم، در خصوص مرکز و جایگاهی برای گفتگوها نیز بحث کردیم، اما تمرکز ما برای بحثهای آب و فاضلاب شهری است و بعد از آن نیز پیشنهادهای مختلف مورد بررسی گرفت.
اردکانیان با اشاره به پیشنهاد دولت تاجیکستان برای میزبانی اجلاس بعدی شورای حکام در سال ۲۰۲۰، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در اواخر خرداد سال آینده همایش بینالمللی دهه دوم آب در شهر دوشنبه برگزار میشود، نمایندگان این کشور پیشنهاد کردند که اجلاس دوم شورا در شهر دوشنبه برای سال ۲۰۲۰ برگزار شود.
وی همچنین از اعلام آمادگی دولت عمان برای کارگاه آموزشی در بحث مربوط به روشهای پیشرفته در مدیریت منابع آب در آسیا خبر داد و گفت: ما نیز در ایران در زمینههایی که تخصص و امکانات خوبی وجود دارد، پیشنهادهایی خواهیم داد و امیدواریم که شروع جدید فعالیتهای این مرکز از سال جاری سبب افزایش سطح همکاریهای منطقهای در این حوزه باشد و بتوانیم فعالیتهای مهندسی و تخصصی خود را در این زمینه نیز عرضه کنیم تا فضای بیشتری برای مهندسان و متخصصان ما برای کار در کشورهای دیگر فراهم شود.
اردکانیان، وزیر نیرو مشارکت شورای حکام برای تحقق اهداف وزیر نیرو در آئین آغاز به کار سومین دوره فعالیت مرکز منطقهای مدیریت آب شهری، تحقق اهداف پیش روی این شورا را نیازمند مشارکت همگانی اعضای آن دانست.
"رضا اردکانیان" صبح امروز در دهمین اجلاس شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری، با اشاره به پیشینه فعالیتهای این مرکز از زمان تاسیس آن در فوریه ۲۰۰۲ تاکنون اظهار داشت: تقریبا" ۲۰ سال پیش از این، در دهه ۱۹۸۰، قطعنامهای در همایش عمومی یونسکو در بلگراد تصویب شده که اجازه میدهد کشورهای عضو و تحت حمایت یونسکو، مرکزی را تاسیس کنند که در حاکمیت کشورهای مختلف باشد؛ یونسکو نه کمکهای مالی که سایر کمکهای خود را داشته باشد و به منزله چتر حمایتی بر سر کشورهاست.
وی افزود: هیچ مرکزی از این دست تاسیس نشده و همکاری نزدیکی راجع به این موضوع با همکاری سفارت ایران و وزارت خارجه و یونسکو صورت گرفت و البته با حمایت بسیاری از کشورهای منطقه توانستیم در مدت ۱۸ ماه، نخستین مرکز منطقهای موسوم به مقوله دو را تاسیس کنیم.
اردکانیان گفت: مرکز نخست به صورت حقوقی بخشی از یونسکو بود و اکنون چنین مرکزی نداریم و قبلا" در هلند سالها فعالیت داشت، اما وضعیت حقوقی آن تغییر کرد و به مقوله دو تغییر نام داد و این مرکز ارتباطی با یونسکو نداشته و فعالیتی ندارد.
وی ادامه داد: مرکز ما نخستین مرکز در این زمینه بود و در تهران تاسیس شد و بسیاری از کشورهای همسایه و نهادهایی که تعلق جهانی در این حوزه دارند مانند بنگلادش، عمان، مصر و سایر کشورها و کشورهای حامی مالی مانند هلند و آلمان و خیلی از سازمانهای بین المللی به ما پیوستند و به تدریج دیگر کشورهای جهان این کار را تکرار کردند.
به گفته وزیر نیرو، تقریبا، ۳۰ مرکز همانند این در سطح بین المللی داریم و کارهای زیادی از آن زمان انجام شده است.
اردکانیان با اشاره به تاسیس مرکز در فوریه ۲۰۰۲، افزود: بر اساس توافق یونسکو و اعضای شورای حکام، تمام کارها را شورا انجام میدهد و توافق اولیه در سال ۲۰۰۲ برای دوره نخست کارها تا ۲۰۰۷ امضا و مصوب شد و بعد از آن بر اساس توافق نامه، گروهی برای ارزیابی فعالیتهای مرکز تشکیل شد که عملکرد آن را به کنفراس عمومی یونسکو ارائه کنند تا ببینند در حوزههای ظرفیت سازی و دیگر حوزهها موفق بوده یا نه و بعدا مشخص شود که برای فاز دوم این مرکز ادامه عملکرد داشته باشد یا نه.
وی ادامه داد: با حضور دبیرکل یونسکو برای دوره بعدی هم این کار تصویب شد و در سال ۲۰۱۸، توافق سوم برای دوره بعدی از ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ با حضور دبیرکل یونسکو و ایران این قرارداد امضا شد.
اردکانیان با اشاره به برگزاری ۱۰ نشست شورای حکام در طول ۱۸ سال گذشته گفت: بر اساس توافق عمومی، مکان نخست برای این اجلاس، تهران است و سالی یک بار دستکم برگزار میشود و بسته به علاقه و منافع کشورهای عضو میتوان مکان آن را تغییر داد.
وی افزود: در سال ۲۰۰۲، نخستین جلسه در مسقط عمان بین من و نماینده یونسکو و سلطنت عمان در آن زمان برگزار و مسیر تعیین و به دنبال آن در تهران برگزار شد و در ۲۰۰۸ مسقط میزبانی آن را بر عهده داشت و بعد از آن در دورهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد.
وی به عضویت جدید آذربایجان و ترکیه و سازمانهای مختلف در مرحله سوم فعالیت مرکز اشاره کرد و گفت: امروز در دوره سوم فعالیت ها، اعضای شورای حکام شامل آذربایجان، بنگلادش، مصر، ایران، عراق، قرقیزستان، عمان، سریلانکا، سوریه، تاجیکستان و ترکیه و سایر کشورها و همچنین خیلی از سازمانهای بین الملی عضو حضور دارند که علاقه نشان دادند که عضو یا عضو ناظر باشند.
اردکانیان گفت: با نگاهی به سند پیش رو، توافق نامهای به همراه ماده ۷.۲ وجود دارد که در مورد عملکردهای شورای حکام است.
وی افزود: ۶ مسوولیت به عنوان عملکردهای شوار شامل تصویب برنامههای میان مدت و دراز مدت و تصویب برنامه کاری سالانه شامل جدول کار و گزارشهای سالانه و تصویب قوانین و مقرررات و تصمیم گیری در مورد سازمانهای بین المللی و بررسی گزارشهای مستقل حسابرسی دورهای صورت حسابهای مالی است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فعالیتهای که تاکنون از سوی این مرکز انجام شده و تا پنج سال آینده انجام خواهد شد، اظهار کرد: ما سه حوزه اصلی برای فعالیت داریم که شامل آموزش و ظرفیتسازی، انتقال فناوری و شبکهسازی، طرحهای پژوهشی مشترک و... است.
اردکانیان افزود: ما طرح خوبی برای تامین آب شرب در استان نیمروز افغانستان و بازسازی شبکههای آبی افغانستان انجام دادهایم و ضمن تاسیس مرکز تحقیقات آب در کابل، برنامه جامعی برای حوضه آبریز کابل نیز تدوین کردهایم.
وی با اشاره به سایر برنامههای ظرفیتسازی و آموزش شورای حکام در سالهای گذشته، تصریح کرد: از زمان تاسیس مرکز در سال ۲۰۰۲ بیش از ۳۰ هزار نفر از کشورهای مختلف در رویدادهای مرکز آموزش دیدهاند.
وزیر نیرو ادامه داد: در این زمینه کارگاههای مربوط به ترویج مشارکت زنان در مدیریت آب در ۲۰۰۴، کارگاه الگوهای جدید در آبهای زیرزمینی در سال ۲۰۰۶، کارگاه آب و رسانهها در ۲۰۰۷ و ... برگزار شده است.
اردکانیان با اشاره به اینکه کارگاههای مربوط به آموزش مربیان در زمینه آب و رسانه منشا تاسیس برنامه جدیدی در سطح جهان شد، عنوان کرد: زمانی که فعالیتم را به عنوان مدیر موسس دهه آب شروع کردم، برنامهای جهانی را در آژانسهای بینالملل برای آموزش رسانههای مبتنی بر آب و محیط زیست آماده کردیم که هر دو سال یکبار در آلمان با مشارکت بیش از ۲۰۰۰ خبرنگار برگزار میشود و نقش مهمی در اطلاعرسانی به عامه مردم در این حوزه دارند.
وی تاکید کرد: از کشورها و پژوهشگاههای مختلف از چهار گوشه منطقه دعوت میکنیم که به ما مخصوصا در حوزه مدیریت آب شهری، فاضلاب و نظایر آن کمک کنند.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه محل برگزاری این اجلاس در تهران است، تصریح کرد: پیشنهاد میکنیم که کشورهای دیگر هم تقاضای میزبانی داشته باشند، چراکه سبب آشنایی ما با فعالیتهای این مناطق نیز میشود.
رئیس یونسکو در تهران
موضوع آب یک چالش جهانی است
رئیس مرکز منطقهای یونسکو در تهران گفت: موضوع آب یک چالش جهانی است و باید با همکاری و شبکهسازی آن را حل کرد.
وتان وتسکوفسکی در حاشیه دهمین اجلاس شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، با بیان این مطلب افزود: حضور بیش از ۲۰ هیئت بلندپایه، ۱۰ سازمان بینالمللی و چندین سازمان حمایتکننده مالی در جلسه شورای حکام نشان میدهد که موضوع آب یک چالش جهانی است.
وی افزود: باید بتوانیم با کمک یکدیگر و با حضور همه کشورها این معضل را حل کنیم.
رئیس مرکز منطقهای یونسکو در تهران تاکید کرد: بسیاری از کشورها بر این تاکید دارند که به شبکهسازی و همکاری برای حل مشکلات آب نیاز است، این شبکهسازی فقط هماهنگی نیست، بلکه باید توجه داشته باشیم که کمبود آب میتواند مساله ایجاد کرده و مناقشه به وجود بیاورد.
وتسکوفسکی تصریح کرد: ما میبینیم که مرکز منطقهای مدیریت آب شهری، ظرفیت تحقیقاتی و همکاری را در خود دارد و میتواند بر همه کشورهای منطقه تاثیر بگذارد تا بتوانیم چالشها را حل کنیم.
به گفته وی، باید توجه داشت که موضوع فقط کمیت آب نیست، بلکه کیفیت آب هم مهم است و دسترسی به آب شیرین و سالم یکی از مسئولیتهایی است که باید با همکاری و برگزاری نشستهایی، چون شورای حکام مرکز آن را حل کرد.