پایان نشست سران ناتو و آغاز نبرد در جبهه جدید اختلافات
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سیما از لندن؛ نشست هفتادمین سال تاسیس سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو در حالی در لندن پایان یافت که اختلافات موثرترین اعضای این سازمان آشکارتر از گذشته نمایان شد.
سران ۲۹ کشور عضو ناتو در حالی به نشست دو روزه خود در لندن پایان دادند که به نوشته روزنامه ایندیپندنت، خستگی ناشی از وراجیهای ترامپ و تلخی ناشی از اختلافات میان رهبران، در چهره شرکت کنندگان، آشکار بود.
در بخشی از ویدئویی که از درون کاخ باکینگهام، محل شام سران ناتو به میزبانی ملکه انگلیس به بیرون درز کرد، رهبران کانادا، فرانسه و انگلیس و هلند، در حال تمسخر ترامپند، تصاویری به سرعت در رسانههای جهان و فضای مجازی منتشر شد و ترامپ در واکنش به ان جاستین ترودو نخست وزیر کانادا را فردی دو رو دانست.
ترامپ همچنین کنفرانس خبری اش را در لندن لغو کرد برخی آن را در واکنش به تمسخرش دانستند و برخی دیگر هم نگرانی وی از پرسشهای خبرنگاران از موضوع استیضاحش در امریکا که میتوانست وضع او و بوریس جانسون فرد مورد علاقه او را در استانه انتخابات این کشور به چالش بکشد.
دشمنی ناتو با چین و روسیه، حمله ترکیه به سوریه در کنار اجرا نکردن تعهدات مالی به ویژه اعضای موثر ناتو از جمله محورهای اختلافات درز کرده سران این پیمان نظامی در نشست لندن بود.
اختلاف میان امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه که ناتو را در حال مرگ مغزی دانست و دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، که این سخن را توهین به کشورهای عضو قلمداد کرد، نوعی رقابت میان اتحادیه اروپا و آمریکا را در ناتو آشکارتر ساخت.
از طرفی مخالفت آلمان که صدر اعظم ان گفته راه حلهای سیاسی را به نظامی ترجیح میدهد با آمریکا و همچنین مخالفت کاناد ا با رویکردهای ترامپ موجب افزایش شکاف در این نهاد نظامی شده است.
مخالفت مکرون با اقدام ترکیه در حمله به شمال سوریه نیز از دیگر اختلافاتی است که نه تنها این نشست نتوانست آن را مدیریت کند بلکه افزایش اختلافات واگراییها را نیز در این نشست بیشتر کرد.
به عقیده کارشناسان هم آمریکا و هم فرانسه که بازوی نظامی اروپا خوانده میشود، با استفاده از ارتشها در سرکوب کشورهای دیگر، توافق دارند، اما هر یک خود را مستحق فرماندهی ارتش میدانند در حالی که مردم در کشورهای عضو ناتو بارها با رویکرد جنگ طلبانه و مداخله گرانه انهادر کشورها با برپایی تظاهرات به مخالفت برخاسته اند.
مواضع ناتو در قبال چین و روسیه نیز از دیگر اختلافات برجستهای بود که در نشست سران این پیمان نظامی در لندن اشکارتر شده است.
در حالی که برخی اعضای ناتو چین و روسیه را تهدید و دشمن اصلی ناتو قلمداد میکردند مکرون و اردوغان روسای جمهور فرانسه و ترکیه که دو عضو موثر این پیمان محسوب میشوند با ان به مخالفت برخاستند و ترویسم را دشمن ناتو توصیف کردند، اما همین دو نفر در تعریف تروریسم اختلافات فاحش با یکدیگر دارند.
مکرون کردهای سوریه را تلویحاْ یاران ناتو دانست که در جنگ با داعش به انان کمک کرد، اما اردوغان شبه نظامیان کرد را که در شمال سوریه به انان حمله کرد تروریست خواند.
موضوع تعهدات مالی و افزایش بودجه نظامی کشورهای عضو ناتو از دیگر اختلافات این نشست بود.
در پی فشار امریکا، سران ناتو در نشست لندن توافق کردند هزینههای نظامی خود را چهارصد میلیون دلار تا سال ۲۰۲۴ افزایش دهند، اما کارشناسان میگویند این مصوبه همچون گذشته نمیتواند اعضا را متعهد به اجرای آن کند.
رئیس جمهور امریکا که بیش از ۲۸ کشور دیگر عضو پیمان نظامی ناتو در امور نظامی گری و تامین هزینههای ناتو عمل کرده است بارها از پای بند نبودن کشورهای عضو ناتو در تامین هزینههای این سازمان و بودجه نظامی انتقاد کرده است.
ترامپ در نشست لندن گفت: آمریکا دیگر حاضر نیست برای تامین امنیت و دفاع از کشورهای اروپایی از جیب مالیات دهندگان امریکایی هزینه کند و انان باید برخلاف گذشته به تعهدات مالی خود در ناتو و افزایش بودجه نظامی عمل کنند.
براساس توافق نشست سال ۲۰۱۴، کشورهای عضو ناتو متعهد شدند منابع اختصاص یافته به امور نظامی خود را دست کم تا ۲ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش دهند، اما فقط هشت کشور به ترتیب امریکا، بلغارستان، یونان، انگلیس، استونی، رومانی، لیتوانی، لتونی و لهستان به ان عمل کردند و کشوهای ثروتمند اروپا از جمله المان، فرانسه، ایتالیا، هلند و اسپانیا به همراه کانادا به ان عمل نکرده اند.
افزایش فشار ترامپ بر کشورهای اروپایی برای افزایش هزینه در امور نظامی، اگرچه از نظر رئیس جمهور آمریکا دستاورد مهمی تلقی میشود، اما نفرت شهروندان عضو ناتو را از این پیمان نظامی، بیشتر کرده است چرا که بسیاری از این کشورها از کسری بودجه و افزایش بدهی در رنجند و اجرای این مصوبه انان را با مشکلات بیشتری مواجه خواهد کرد.
جنگ افروزیهای ناتو در کوزوو، بوسنی، افغانستان و لیبی و پیروی از جنگهای آمریکا در دیگر کشورها و نیز تجاوزهای اعضای این پیمان به عراق، سوریه و یمن اکنون فلسفه وجودی این پیمان نظامی را با پرسشهای جدی روبرو کرده است.
اختلافات میان آمریکا کانادا، آلمان، فرانسه و ترکیه فقط بخشی از اختلاف نظرها در نشست دو روزه ناتو در لندن بود.
روزنامه نیویورک تایمز نوشت ترامپ بارها در نشستهای خصوصی، فروپاشی ناتو را خواستار شده است اگرچه در ظاهر، از این پیمان حمایت میکند.
همزمان با حضور ترامپ صادق خان، شهردار لندن، کوتاه کردن دست رئیس جمهور آمریکا را از انتخابات هفته آینده این کشور خواستار شد. وی در روزنامه ایندیپندنت نوشت سایه ترامپ از سر آینده انگلیس باید برکنده شود.
نخست وزیران انگلیس همیشه از داشتن روابط ویژه با آمریکا سخن رانده اند، اما این بار، بوریس جانسون تلاش کرد تا حد امکان، از دونالد ترامپ دوری کند تا مانع از گسترش نفرت بخشی از مردم کشورش علیه ترامپ، و در انتخابات پیش رو به زیان جانسون شود.
اکنون کارشناسان معتقدند سازمانی که برای مقابله با تهدیدهای اعضا تاسیس شده در غلبه بر تهدیدهای داخلی و شکاف و واگراییها درونی ناتوان شده است.
ناتو که در جنگ سرد و برای مقابله با تهدیدهای اتحاد جماهیر شوروی تاسیس شده بود پس از فروپاشی این اتحادیه فلسفه وجودی آن زیر سوال رفت اکنون با توجه به تعمیق و توسعه اختلافات میان اعضای این نهاد نظامی کارشناسان بعید میدانند این اختلافات برطرف و بقای این سازمان نظامی پرچالش در اینده تضمین شود.