پخش زنده
امروز: -
در سالهای گذشته بخش فرهنگ، کمترین سهم را در بودجه داشته و در میان دستگاههای فرهنگی نیز کتابخانههای عمومی کمترین سهم را داشته اند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، علیرضا مختارپور در مراسم گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در استان تهران افزود: در حالی که بودجه سال آینده کتابخانههای عمومی و تمام دستگاههای فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و خدماتی کشور در حال بررسی در مجلس شورای اسلامی است باید گفت: متأسفانه طی سالهای گذشته بخش فرهنگ، کمترین سهم را در بودجه داشته است و در میان دستگاههای فرهنگی نیز، کتابخانههای عمومی کمترین سهم را داشته اند.
وی افزود:بنا برگزارش رسمی منتشر شده، در سال ۱۳۹۶ به ۱۳۹۷، بودجه دستگاههای فرهنگی به طور متوسط ۱۹ درصد و بودجه کتابخانههای عمومی فقط ۶ درصد افزایش داشت. این در حالی است که هزینههای کارکنان نهاد نیز از محل همین بودجه تأمین میشود، نه همچون دستگاههای دولتی که ردیفی جداگانه برای افزایش حقوق دارند.
مختارپور گفت: بنابر گزارش ستاد مبارزه با مواد مخدر به شورای فرهنگ عمومی، ترک اعتیاد یک معتاد، بیش از ۲۰ سال زمان و هزینه نیاز دارد و بر همین اساس ۱۲ درصد درآمد شهرداری صرف مبارزه با مواد مخدر میشود درحالی که ما برای دریافت سهم نیم درصد کتابخانههای عمومی، با مشکلات عدیدهای روبرو هستیم.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور افزود: هزاران برابر از هزینهای که امروز از کتابخانههای عمومی و بخش فرهنگ دریغ میشود، فردا باید صرف رفع آسیبهای اجتماعی، مبارزه با مواد مخدر، طلاق، مفاسد اخلاقی و ... شود. امروز صریحا به نمایندگان مجلس شورای اسلامی میگویم که کتابخانه عمومی، تنها مرکز فرهنگی است که درهای آنها همواره به روی تمام مردم، فارغ از مذهب، سن و جنسیت، باز است.
وی افزود: محاسبه بودجه کتابخانههای عمومی، برخلاف سایر دستگاه ها، کار دشواری نیست که در صورت خرید تنها هزار عنوان کتاب برای تمام کتابخانههای عمومی کشور، سالانه ۷۲ میلیارد تومان مورد نیاز است.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم از میان نشریات کشور، فقط ۵۰ نشریه خریداری کنیم، نزدیک به ۲۰ میلیارد تومان بودجه لازم است. برای ارائه خدمات دیجیتالی، سالانه حداقل ۲۶ میلیارد تومان مورد نیاز است. برای پرداخت حقوق کتابداران در سطح فعلی، حدود ۳۶۰ میلیارد در سال مورد نیاز است. برای نگهداری کتابخانه ها، هزینهای بیش از ۵۰ میلیارد تومان لازم است.
مختار پور گفت:: حذف و نادیده گرفتن هر یک از این بخشها توسط دولت و یا مجلس به معنای کاهش نوعی از خدمات دهی در کتابخانه عمومی است. مجموع این موارد ما را به عددی در حدود ۷۰۰ میلیارد تومان میرساند.
مختارپور تصریح کرد: از این میزان، آنگونه که با ما اطلاع داده اند، دولت در سال ۱۳۹۹، برای نهاد کتابخانههای عمومی ۱۹۹ میلیارد تومان در نظر گرفته است یعنی کمتر از یک دوم نیاز کتابخانه ها.
وی ادامه داد: بعد از حادثه پلاسکو، دستگاهها و نهادهای مختلف، برای جلوگیری از ایجاد حادثه و خسارت جانی، موظف به بررسی وضعیت ساختمانهای خود شدند. آن زمان ۲۲ کتابخانه به دلیل فرسودگی ساختمان، تعطیل شد. حادثه زلزله در سالهای اخیر به ۶ کتابخانه ما آسیب جدی وارد کرد. در سیل سال جاری، دو کتابخانه ما آسیب جدی دید. در وقایع اخیر، بعضی کتابخانهها آسیب جزئی دید، اما کتابخانه عمومی تفکر شهریار به کلی ویران شد.
مختار پور ادامه داد: اگر دولت و مجلس، به بودجه کتابخانههای عمومی بی توجهی کنند، سال آینده هزار کتابخانه عمومی در معرض تعطیلی قرار میگیرد. حالا شما میزان آسیب را محاسبه کنید. زلزله و سیل و آوار نتوانست چنین آسیبی بزند که تصمیم گیریهای غیردقیق خواهد زد. ما روشنگری میکنیم که بی توجهی به این موضوع چه آسیبی خواهد داشت.
وی با تقدیر از بسیاری از نمایندگان که دلسوزانه، موضوع افزایش بودجه کتابخانههای عمومی را پیگیری میکنند، گفت: متاسفانه نظام بودجه ریزی در کشور، طوری طراحی شده است که به مسائل فرهنگی کمتر توجه میشود؛ این موضوع باید اصلاح شود. در غیر اینصورت، هزاران برابر بودجهای که امروز از کتابخانههای عمومی دریغ میشود، فردا باید صرف مبارزه با آسیبهای اجتماعی شود.