به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه اینترنتی رای الیوم که در لندن به روز میشود در سرمقاله خود نوشت: نشست سران ناتو که در لندن به مناسبت هفتادمین سالروز تاسیس این پیمان برگزار میشود شاهد اختلافات روزافزونی است که وحدت این پیمان را تهدید میکند و شاید به فروپاشی آن شتاب بخشد و اگر این اختلافات مهار نشود ممکن است این پیمان به سرنوشت پیمان ورشو دچار شود. مهار این اختلافات اگر محال نباشد دست کم کار بسیار دشواری است.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه نخستین کسی است که زنگ خطر را به صدا در آورد و پیمان ناتو را اینگونه توصیف کرد که «اکنون دچار سکته مغزی شده یا اینکه در مرگ مغزی و کما به سر میبرد».
این توصیف خشم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را برانگیخت. ترامپ معتقد است چنین توصیفی به شدت توهین آمیز است.
اروپائیها میخواهند از زیر سلطه نظامی آمریکا خارج شوند و این گرایش آشکارا در کنفرانس امنیت مونیخ در سال ۲۰۱۷ نمایان شد آن هم زمانی که وزرای دفاع فرانسه و آلمان خواستار تشکیل نیروی دفاعی مستقل اروپایی و نیروهای واکنش سریع به دور از آمریکا شدند؛ آمریکایی که جهان را به سوی لبه پرتگاه میکشاند.
تشکیل ائتلاف اروپایی مستقل از همتای آمریکایی اش برای تامین امنیت کشتیها در خلیج (فارس) که مقر آن پایگاه نظامی فرانسه در ابوظبی است نخستین گامی است که در مسیر اجرای این رویکرد برداشته شد.
مهمترین اختلافات بین آمریکا و شرکای اروپایی آن بر سر فشارهایی است که دولت ترامپ به دولتهای اروپایی وارد میکند تا درصد مشارکت مالی خود در ناتو را افزایش دهند و دو درصد از درآمد ناخالص ملی خود را به هزینههای نظامی این پیمان اختصاص دهند.
علاوه بر این خروج آمریکا از توافق هستهای سبب شد ایران وادار شود درصد غنی سازی اروانیوم را به پنج درصد افزایش دهد و تهدید کند که از دیگر تعهدات توافق دست خواهد کشید.
روابط تجاری آمریکا و اروپا بیشترین تاثیر را از این اختلافات پذیرفته است. آمریکا بر واردات مشروبات الکلی، کیفهای زنانه و پنیر فرانسوی تعرفه گمرکی وضع کرده است و همین امر سبب شد پارلمان فرانسه قانونی به تصویب برساند که بر اساس آن بر درآمد شرکتهای فسیبوک و آمازون مالیات وضع کند به گونهای که ترامپ در واکنش به آن تهدید کرد مالیات بر تولیدات فرانسوی را که سالیانه دو میلیارد و دویست میلیون دلار است، به صد درصد افزایش میدهد.
اختلاف بین ترکیه از یکسو و آمریکا و کشورهای اروپایی از سوی دیگر در پیمان ناتو یکی دیگر از علل بروز شکاف است به ویژه پس از اینکه دولت ترکیه موشکهای «اس ۳۰۰» از روسیه خرید و تلویحی اعلام کرد احتمال دارد جنگندههای «سوخوی ۳۵» نیز از روسیه خریداری کند. اروپائیها و آمریکائیها میگویند این تسلیحات با ساختار نظامی ناتو در تضاد است.
دیدارهای علنی یا دیدارهایی که در حاشیه نشست لندن برگزار میشود به سختی میتواند اختلافات یاد شده بین اعضای ناتو را مهار کند در حالیکه شکاف بین آنها در حال گسترش و از مرحله اصلاح فراتر رفته است و بعید نیست ترکیه نخستین کشوری باشد که از این پیمان خارج میشود، زیرا بیشتر به روسیه یعنی دشمن شماره یک این پیمان نزدیک شده است.
ناتو اکنون در آستانه از هم پاشیدگی قرار دارد به همان شیوهای که پیمان ورشو پس از اینکه ضعیف شد از هم پاشید و دیگر نتوانست اعضایش را به پایبندی به بندهای پیمان ملزم سازد به ویژه اینکه ترکیه به شمال سوریه حمله کرد بی آنکه با ریاست این پیمان مشورت کند.
علاوه بر این ائتلاف قدرتمند روسی چینی در حال پدیدار شدن است و قدرت نظامی و اقتصادی آمریکا در برابر آن رو به کاهش است.
برای فروپاشی یا تضعیف ناتو تاسف نمیخوریم، زیرا این پیمان نوک پیکان مداخله نظامی در بسیاری از کشورهای عربی و ویرانی این کشورها مثل سوریه، لیبی و عراق بوده است. همچنین افغانستان اسلامی را فراموش نمیکنیم.