گزارش مکتوب...
دانشجویان خارجی ، سفیران فرهنگی ایران
هدف برنامه ششم توسعه در بینالمللیسازی دانشگاهها ، رسیدن به 75 هزار دانشجوی خارجی در ایران است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای استان سمنان ،آمارهای جهانی نشان میدهد تعداد قابل توجهی از دانشگاههای ایران در چند سال اخیر جزء دانشگاههای برتر دنیا قرار گرفتهاند و با تلاشهایی که برای معرفی خود انجام میدهند، این عدد بالاتر هم خواهد رفت.
تسهیلات برای جذب دانشجوی بیشتر در دانشگاههای ایران در حال فراهم شدن است تا راه جذب در دانشگاه و امکانات پذیرش بهبود یابد و امکانات اصولی و مورد نیاز برای اقامت دانشجویان در ایران سریعتر دنبال شود.
تحصیل حدود 40 هزار دانشجوی خارجی در ایران بر اساس آماری که مدیرکل امور دانشجویان خارجی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ارائه می دهد ؛ تا پایان سال 1397 حدود 40 هزار دانشجوی بینالمللی در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور در حال تحصیل بودند.
از این تعداد، 29 هزار نفر در دانشگاههای تحت پوشش وزارت علوم هستند و با احتساب دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی و آزاد اسلامی، 40 هزار دانشجوی بین المللی شاغل به تحصیل در ایران هستند.
عبدالحمید علیزاده می گوید: این دانشجویان از مسیرهای شرکت در کنکور سراسری، غیربورسیه شهریه پرداز و بورسیه وارد دانشگاههای کشور شدهاند.
یکی از مهمترین دغدغه های دانشجویان خارجی ، ارائه خدمات کنسولی به آنهاست که در این زمینه وزارت علوم اقدامات موثری را انجام داده است.
مدیرکل امور دانشجویان خارجی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می گوید: موضوع با اهمیت تفویض اختیار و استقرار مراکز امور کنسولی در دانشگاه های مادر واقع در مراکز استان ها ، ضرورت مراجعه دانشجو از استان ها به حوزه ستادی در تهران را تقریبا به صفر می رساند.
علیزاده می افزاید : در 2 سال اخیر با وزارت امور خارجه و نیروی انتظامی با سازمان امور دانشجویان ، 18 مرکز و شعبه استانی کنسول گری های دانشگاهی در کشور راه اندازی شده است که این مراکز در دانشگاه مادر هر استان مستقر است و به تمام دانشجویان خارجی شاغل به تحصیل در دانشگاه های تحت پوشش وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد خدمات کنسولی نظیر تسهیل روند صدور ویزای دانشجوی و اقامت تحصیلی ارائه می دهد.
ورود دانشگاه های استان سمنان به عرصه آموزش بین الملل سمنان یکی از استان های دارای بیشترین جمعیت دانشجویی در کشور است به گونه ای که از جمعیت 700 هزار نفری این استان ، 70 هزار معادل 10 درصد ، دانشجو هستند.
مسعود نصیری رئیس دانشگاه سمنان می گوید: بین المللی سازی یکی از اهداف پیش روی دانشگاه سمنان است و در حاضر بیش از 150دانشجوی خارجی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد این دانشگاه مشغول به تحصیلند که بیشتر آنان از کشورهای عراق ، لبنان ، سوریه و افغانستان به سمنان آمده اند.
رئیس دانشگاه سمنان با بیان اینکه کمک به شکوفایی اقتصاد آموزش عالی ایران و ارزآوری از جمله مزایای جذب دانشجویان خارجی است افزود : برای آشنایی دانشجویان خارجی با دانشگاه سمنان برنامه های مختلفی تدوین شده است که یکی از آنها بازدید دانشجویان خارجی از دانشگاه سمنان بود که چندی پیش جمعی از آنها از 80 کشور دنیا در سفر به سمنان با ظرفیت های علمی و آموزشی دانشگاه سمنان آشنا شدند.
نصیری گفت : یکی از مهم ترین ویژگی های دانشگاه سمنان نزدیکی به پایتخت ، بهره مندی از استادان مطرح در کشور و بین الملل ، قرار گرفتن دانشگاه سمنان در زمره دانشگاه های برتر و داشتن مسیر ریلی و قطار اختصاصی به تهران و فعالیت اداره امور کنسولی دانشجویان غیر ایرانی استان در دانشگاه سمنان است که همه اینها فاکتورهای اصلی و مورد نظر دانشجویان خارجی برای تحصیل در دانشگاه های ایران است .
تحصیل 70 دانشجوی خارجی در دانشگاه علوم پزشکی سمنان رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان هم گفت : ثبت نام و آغاز ترم اول دانشجویان خارجی در دانشگاه علوم پزشکی سمنان از اردیبهشت 98 انجام شد .
نوید دانایی از تحصیل دانشجویان خارجی بهعنوان گام بلند در تحقق بینالمللی شدن این دانشگاه نام برد و افزود : تدریس در این کلاسها به زبان انگلیسی است
دانایی از تحصیل 70 دانشجوی خارجی در دانشگاه علوم پزشکی سمنان خبر داد و گفت : این دانشجویان در رشته های پزشکی و دندانپزشکی این دانشگاه تحصیل می کنندو عمدتاً از کشورهای هند، پاکستان ، تاجیکستان ، لبنان و افغانستان هستند.
وی افزود: بر اساس برنامه ریزی ها تا سه سال آینده تعداد دانشجویان خارجی دانشگاه علوم پزشکی سمنان به 200 نفر می رسد.
برگزاری دوره آموزش زبان فارسی به دانشجویان غیر ایرانی نخستین دوره آموزش زبان فارسی به دانشجویان خارجی در دانشگاه سمنان هم از اول شهریور 98 در این دانشگاه آغاز به کار کرد .
گذراندن این دوره شرط ورود به دوره آکادمیک و تحصیل در دانشگاه سمنان است و دانشجویان خارجی در این کلاس ها با دستور زبان فارسی و مکالمه آشنا می شوند .
علی اکبر نورسیده سرپرست اداره دانشجویان غیر ایرانی دانشگاه سمنان با بیان اینکه دانشجویان خارجی سفیران فرهنگی کشور هستند افزود: اشاعه فرهنگ زبان فارسی و نیز تسهیل در تحصیل دانشجویان خارجی از اهداف دانشگاه سمنان برای برگزاری این دوره است .
وی گفت : دانشگاه سمنان به دنبال دریافت مجوز رسمی مرکزآموزش بین المللی زبان فارسی است تا تمام دانشجویان خارجی متقاضی تحصیل ، حتی خارج از استان ، در دانشگاه سمنان زبان فارسی را اموزش ببینند .
شبیه کشور من عبدالکریم که از کشور تاجیکستان برای تحصیل به ایران آمده و در دانشگاه علوم پزشکی مشغول به تحصیل است گفت : می خواستم برای تحصیل پزشکی بین روسیه، قزاقستان و ایران یکی را انتخاب کنم. با پدرم مشورت کردم و او گفت ما با ایران یکی بوده ایم و زبان مان یکی است و این طور شد که ایران را انتخاب کردم.
ثمر هم یکی از ده ها افغانی است که برای تحصیل دانشگاه های ایران را انتخاب کرده ، آن ها پرتعدادترین خارجی های دانشگاه های ایرانی هستند.
او که در دانشگاه سمنان در مقطع کارشناسی درس می خواند، می گوید: ایران از نظر فرهنگی به کشور من خیلی نزدیک است. من این جا مشکل یاد گرفتن یک زبان دیگر را ندارم و هزینه های زندگی هم نسبتا پایین است.
تدوین آییننامه نظارت بر جذب دانشجویان با کیفیت خارجیمسئولان دانشگاهها علاقمند هستند تا آمار دانشجویان خارجی خود را افزایش دهند و این امر میتواند تا حدودی از کیفیت دانشجویان بکاهد.
بر این اساس ، معاون آموزشی وزارت علوم از برنامه این وزارت خانه به منظور نظارت بر جذب دانشجویان با کیفیت خارجی در دانشگاههی ایران خبر می دهد.
علی خاکی صدیق می گوید: این نظارت در قالب تدوین آییننامهای در وزارت علوم پیگیری شده و آن را به دانشگاهها ابلاغ خواهیم کرد.
وی در خصوص اقدامات وزارت علوم برای مقابله با ورود دانشجویان بی کیفیت خارجی به دانشگاههای داخلی گفت: جذب دانشجویان بی کیفیت خارجی در دانشگاههای داخلی میتواند یکی از آسیبهای ورود دانشگاههای داخلی در حوزه فعالیتهای بین المللی باشد اما به این معنی نیست که در حال حاضر هرچه دانشجوی خارجی در کشور وجود دارد بی کیفیت هستند.
خاکی صدیق پیشنهادی هم در این باره دارد و معتقد است : اقدامی که باید دانشگاهها و موسسات آموزش عالی ، انجام دهند این است که در جذب دانشجویان خارجی نهایت توجه و دقت را داشته باشند تا دانشجویان با استعداد بالاتر وارد دانشگاهها شوند و کیفیت آموزش عالی خدشه دار نشود.
دانشجویان خارجی پیامبران صلح طلبی ایرانیان رییس سازمان امور دانشجویان هم حضور دانشجویان خارجی در ایران را فرصتی فرهنگی می داند و می گوید: دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در دانشگاههای ایران میتوانند حامل پیام صلح مردم ایران به جهانیان باشند.
مجتبی صدیقی می افزاید: پذیرش دانشجوی بینالمللی یکی از سیاست های اصلی آموزش عالی کشور است و ظرفیتهای کافی هم برای افزایش آمار جذب دانشجویان خارجی در دانشگاههای کشور وجود دارد
تاکنون از 129 ملیت، دانشجوی خارجی برای تحصیل به ایران آمده اند که از این تعداد عده ای فارغ التحصیل و تعدادی هم اکنون مشغول به تحصیل هستند و پذیرش دانشجوی خارجی نشان دهنده بالارفتن توان علمی دانشگاه ها است .