به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، فرزین فرهادی گفت: میانگین فرسایش خاک در دنیا ۵تن در هکتار و در ایران سالانه ۳۳تن در هکتار است که ۵برابر بیشتر از حد جهانی است.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی مازندران، خاک و آب را دو عامل مهم برای حیات بشر دانست و عنوان کرد: بدون اینها کشاورزی ممکن نیست و عوامل متعددی باعث از بین رفتن خاک میشود.
فرهادی با بیان اینکه به طور متوسط، میانگین فرسایش خاک مازندران ۱۷تن در هکتار است گفت: خاک به عنوان موجود زنده و زندگیساز و مهمترین سرمایه طبیعی هر سرزمین است و اهمیت این موضوع باعث شد تا سازمان ملل ۵دسامبر میلادی را به عنوان روز جهانی خاک نامگذاری کند.
وی با اشاره به اینکه حدود ۱۸ونیم میلیون هکتار اراضی قابل کشت در کشور داریم گفت: مازندران به عنوان قطب محصولات کشاورزی ایران از جمله مرکبات، برنج، کیوی و سایر محصولات پرچمدار تولید در کشور است.
به گفته فرهادی بیش از ۷۵درصد از زمینهای مازندران دارای شیب بیش از ۱۰درصد و حدود ۴۰درصد دارای شیب بالای ۵۰درصد است یعنی سطح زمینهای پست و جلگهای استان که حدود ۲۳درصد از زمینهای آنرا شامل میشود، پایین است.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی مازندران، جنگلتراشی مناطق شیبدار، عملیات نادرست کشاورزی، استفاده از مراتع، جاده سازی اشتباه و بهرهبرداری ناصحیح منابع را از عوامل فرسایش خاک دانست و گفت: مبارزه غیرمستقیم با بیولوژیکی و احیای پوشش گیاهی با بذر پاشی و نهالکاری از انواع روشهای مبارزه با این مشکل است.
فرهادی خاطر نشان کرد: در سیلهای اخیر حجم زیادی از خاک از بالادست در اراضی جلگهای انباشته شده که باعث کاهش کیفیت خاک شده و بسیاری ازخانهها در مازندران از جمله سیمرغ، بابلسر، میاندرود و دیگر مناطق جلگهای دچار گل و لای و رسوبات میشوند.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی مازندران افزود: ساخت و ساز غیرمجاز و یا با مجوزهای بدون مطالعه دقیق در حاشیه رودخانهها یکی از مهمترین دلایل بروز خرابیهای ویرانگر به هنگام طغیان رودخانهها است.
وی به اقدامات خوب سازمان جهاد کشاورزی برای کاهش فرسایش خاک در استان اشاره کرد و گفت: افزایش پوشش گیاهی در ۳هزار هکتار از اراضی بالادست و شیبدار از جمله تولید گیاهان دارویی و گل محمدی از جمله اقدامات مهم برای پوشش دار شدن اراضی بالادست است.
توصیه به بهره برداران:مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی مازندران همچنین از بهره برداران زمین در ارتفاعات خواست تا برای کاهش تلفات خاک از شخم زدن در جهت شیب پرهیز کنند و سعی کنند در اراضی شیب دار از گیاهان دائمی استفاده کنند که سالانه نیاز به شخم زدن نداشته باشند.
فرهادی یادآور شد: انطباق با وضعیت جدید اقلیمی نیاز به تمهیدات گستردهای دارد که با تدوین برنامهای بلند مدت و تصویب قوانینی منطبق با تغییرات اقلیمی منطقه قابل اجرا است و ضمانت اجرایی محکمی را نیز طلب میکند.