پخش زنده
امروز: -
تأثیر تمدنهای باستان بر جهان مدرن به اندازهای است که معتقدم باید هرساله یک روز به عنوان «روز جهانی تمدنهای باستان» جشن گرفته شود.
بهگزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی؛ آقای علیاصغر مونسان در اجلاس وزرای تمدنهای کهن که در کشور چین برگزار شد، با قدردانی از لو شوجنگ، وزیر فرهنگ و گردشگری جمهوری خلق چین برای میزبانی و پذیرایی این نشست گفت: از همه کشورهایی که مسؤولانه در این اجلاس مهم شرکت کردهاند نیز تشکر میکنم؛ به ویژه از دولت بولیوی برای سازماندهی نشست پیشین وزرا و حمایت از مجمع تمدنهای باستان، سپاسگزارم.
وی افزود: نشستهای پیشین وزارتی و دانشگاهی مثمر ثمر بود و به ارائه چارچوبی مفهومی برای اقدامات بعدی و نیل به اهداف مشترک منجر شد، در آتن، بر تشویق تبادلات فرهنگی و همکاری و یافتن راهکارهای مناسب برای تقویت اثربخشی مجمع و استفاده از فرهنگ بهعنوان حوزهای کارآمد برای دیپلماسی، توافق کردیم.
آقای دکتر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، طی سخنرانی خود در آتن، در مورد نقش دیپلماسی فرهنگی در برقراری صلح، بیاناتی ایراد کردند.
آقای مونسان گفت: در تیواناکو، متعهد شدیم تا بستری برای گفتگو و تبادلنظر بین اندیشمندان خود ایجاد کنیم و امروز گرد هم آمدهایم تا از پیشرفت ارتباطات فرهنگی خود اطمینان حاصل کنیم، تأثیرات مثبت اجلاس را تقویت کنیم، از میراث خود محافظت و نسبت به اقدامات مجمع آگاهی و شناخت جهانی ایجاد کنیم. اینجانب بهعنوان وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی جمهوری اسلامی ایران، ضمن تأکید مجدد بر تعهد به بیانیههای فوق، از پیوستن کشورهای بیشتری به مجمع تمدنهای باستانی استقبال میکنم.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشورمان تصریح کرد: این مجمع، بستری برای تبادل افکار و ایدهها در اختیار ما قرار میدهد و امروز قصد دارم از این فرصت استفاده کرده و نظرات خود را در مورد استفاده از میراثفرهنگی برای تحقق دیپلماسی فرهنگی به اشتراک بگذارم. چنانچه همه ما تصدیق میکنیم، میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در جهان پرچالش امروز، ابزار مهمی برای ترویج و تحکیم صلح میان جوامع و ملتهاست.
*گفتگو و تعامل فرهنگی الگوی مناسبی برای پاسخگویی به چالشهای دنیای امروز
او افزود: به گواه تاریخ، نسل بشر همواره و در همه اعصار، با مشکلات و چالشهای مختص زمان خود روبرو بوده است و هم زمینههای پیدایش و هم شیوههای برخورد و مقابله با هر یک از چالشها در تمام دورههای تاریخی و همه نقاط جهان، کمابیش تکرار شده است. اگرچه گاه برخی جوامع با زیادهخواهی و تفوقطلبی، حقوق انسانی یکدیگر را نادیده انگاشته و صلح و امنیت خود و دیگران را به چالش کشیدهاند، پیروزی راستین، از آنِ جوامع و ملتهایی بوده است که با پرهیز از ستیزهجویی، و با احترام به ارزشهای انسانی و از رهگذر تفاهم و تعامل فرهنگی، بر روحیه سلطهجویی، فائق آمده و صلح و امنیت را تضمین کردهاند. در سایه همین تفاهم و تعامل بوده است که فرهنگها و تمدنهای گوناگون به رشد و تعالی رسیدهاند. ازاینروست که اصل گفتگو و تعامل فرهنگی، به یادگار مانده از تمدنها و فرهنگهای همه نسلهای پیشین جوامع و بهعنوان یک میراث مشترک بشریت، الگوی مناسبی برای پاسخگویی به چالشهای دنیای در حال جهانی شدن امروز است.
آقای مونسان با تأکید بر اینکه امروز همچنان شاهد اختلافات فکری و تضاد منافع گوناگون هستیم، ادامه داد: توجه به مشترکات فرهنگی و تمدنی میتواند، منافع کشورها را به یکدیگر نزدیکتر و شکافهای موجود میان آنها را مرتفع کند. بنابراین، به باور من، امروز جهان بیش از هر چیز نیازمند نزدیکی، همدلی، گفتمان و ملاقات فرهنگی است، امری که جوامع کهن نیز در گذشته از آن بهره جستهاند. توجه به میراثفرهنگی از این منظر نیز یک راهحل معتبر است، زیرا بهعنوان ابزار مهم در پیوند دادن نسلهای امروز - به ویژه جوانان- به شأن و هویت مشترک آنها، نقش مهمی در نزدیک کردن ملتها به یکدیگر ایفا میکند.
او افزود: میراثفرهنگی علاوه بر کمک به بازیابی ریشههای فرهنگی مشترک، همچنین جایگاه مهمی در پاسخگویی به مقتضیات کنونی از جمله حفاظت از محیطزیست و کمک به تحقق توسعه پایدار دارد و بهعنوان پیشران توسعه، از این رهگذر نیز به تحقق صلح و امنیت جهانی کمک میکند. آموزههای تاریخی ما دستاورد مهمی است که کل بشریت در آن شریک است و از همین روست که هیچ تمدنی بر دیگری برتری ندارد بلکه همه آنها در ایجاد پایههای تمدن مشترک امروز سهم دارند.
*تمدن ایران سهم ارزشمندی در تشکیل و تکامل میراث مهم بشریت دارد
آقای مونسان تأکید کرد: تمدن ایران نیز سهم ارزشمندی در تشکیل و تکامل میراث مهم بشریت دارد. این تمدن باشکوه در اوج قدرت و اقتدار، سنتهای ناپسندی، چون بردهداری و قدرتطلبی را نفی کرده و در طول تاریخ، به حقوق و فرهنگهای دیگر ملل احترام گذارده است. این میراث ارزشمندی است که زیربنای بسیاری از ارزشهای جامعه جهانی امروز از جمله لزوم رعایت تنوع فرهنگی بوده و منطبق با عرف و قواعد شناختهشده حقوق بینالملل و حقوق بشر امروز است. تمدن ایران سرشار از روحیه اعتدال، تعامل و تفاهم فرهنگی است و مایه تعجب نیست که از بستر این تمدن بزرگ است که میراث ارزشمندی، چون منشور حقوق بشر به نسلهای امروز و آینده تقدیم شده است.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشورمان گفت: امروزه عمده کشورهای جهان، مصمم و متعهد به شناسایی میراثفرهنگی خود بهعنوان بخشی از میراث مشترک بشریت شدهاند. همکاری بینالمللی کشورها برای حفاظت از این میراث گرانبها که در بستر اقدامات قاعدهگذاری و اسناد بینالمللی ایجاد شده است، نمود بارزی از درک و احترام جهانی به تنوع فرهنگی و ضرورت حمایت از آن بهعنوان یکی از راهکارهای حفظ صلح است. جمهوری اسلامی ایران ۲۲ اثر تاریخیفرهنگی، دو اثر طبیعی و ۱۳ اثر میراثفرهنگی ناملموس را در فهرست سازمان یونسکو به ثبت رسانده است که نمایانگر تعهد و عزم ایران به همکاری در چارچوب نظم جهانی ایجاد شده برای پاسداشت میراث مشترک بشری است.
آقای مونسان تأکید کرد: اگرچه ما نمایندگان ۹ کشور هستیم که ۴۰ درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهند، اما درواقع عضو یک جامعه جهانی هستیم و ریشههای خود را در یک هویت مشترک یعنی بشریت پیدا میکنیم. تاکنون، هر یک از کشورها اقدامات بسیاری در راستای حمایت از میراث خود انجام دادهاند. بااینحال، به اعتقاد من، گام مؤثر بعدی برای مشارکت در تقویت نتایج تلاشهای فردی ما، همگرایی نیروهاست. مایلم بر ایجاد یک مکانیسم و ساختار عملیاتی و کاربردی برای برنامهریزی و اجرای اقداماتی که ضروری است بهمنظور شکلگیری آینده مجمع، بهطور مشترک انجام دهیم، تأکید کنم. اینجانب به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران، آمادگی خود را برای مشارکت در این فرایند، اعلام میکنم.
*روز جهانی تمدنهای باستان جشن گرفته شود
او افزود: تأثیر و اهمیت تمدنهای باستان بر جهان مدرن بهاندازهای زیاد است که معتقدم هرساله باید یک روز بهعنوان «روز جهانی تمدنهای باستان»، جشن گرفته شود. این نامگذاری باعث افزایش نمود مجمع و پررنگ شدن اهمیت و ارزشهای مشترک تمدنهای کهن میشود. در پیگیری نتایج نشست وزارتی در یونان و بولیوی، پیشنهاد بعدی من تعریف سازوکارهای کارآمد برای گسترش تعامل مردم با مردم از طریق درگیر کردن جوامع مدنی، بخش خصوصی و دانشگاهها برای دستیابی به اهداف مجمع است. این امر سبب نمود و آگاهی عمومی بیشتر نسبت به مجمع میشود. بنابراین، مایلم اعضای محترم را به ایجاد شبکهای از دانشگاهها از کشورهای عضو، با هدف گسترش مشارکت کارشناسان، پژوهشگران و همکاری آنها برای حفاظت و مدیریت میراثفرهنگی و غنیسازی جلسات آکادمیک انجمن، تشویق کنم. قطعاً ایجاد چنین شبکهای، ساختار مشورتی جلسات وزارتی ما را نیز تقویت خواهد کرد.
آقای مونسان بابیان اینکه ترویج مبادلات فرهنگی و فعالیتهای مشارکتی مردم محور در چارچوب مجمع تمدنهای باستانی، باعث ایجاد همبستگی و اتحاد بین ما خواهد شد، تصریح کرد: آخرین پیشنهاد من برپایی نمایشگاهی است که جنبههای مختلف تمدنهای ما ازجمله باستانشناسی، موسیقی، معماری، صنایعدستی، هنرهای سنتی و داشتههای گردشگری را به تصویر بکشد و هرساله در یک کشور عضو برگزار شود. این امر فرصتهای عظیمی برای تشویق روابط بین مردم و مردم ایجاد میکند و همچنین همکاری فعالانه و برجستهای بین کشورهای عضو ایجاد و کشورهای بیشتری را ترغیب میکند تا به مجمع بپیوندند.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایران در پایان گفت: چین در حقیقت اراده خود را برای توسعه منطقهای چند کشوری از طریق ابتکار یک جاده یک پهنه، که هدف از آن ایجاد یک همکاری برد-برد برای همه کشورهای عضو است، ثابت کرده است. امروز، خرد جمعی بشر به این نتیجه رسیده است که توسعه پایدار نمیتواند به وقوع بپیوندد، مگر اینکه ما رویکردی یکپارچه داشته باشیم. جمهوری اسلامی ایران همچنین از هرگونه ابتکار مسالمتآمیز که مردم را به هم میرساند، حمایت و پشتیبانی میکند. در راستای تقویت مجمع تمدنهای باستانی، مشتاقانه امیدوار هستم هر یک از ما به طور کامل متعهد و درگیر روح این گردهمایی باشیم.