پخش زنده
امروز: -
شبکه آمریکایی سی ان ان بخشی از دروغهای ترامپ را درباره مسائل مختلف از جمله درباره ایران، تعرفههای گمرگی، چین، سوریه و روسیه، افشا کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ شبکه تلویزیونی سی ان ان در برنامهای مستند با عنوان «همه دروغهای رئیس جمهور»، بخشی از دروغهای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را درباره مسائل مختلف افشا کرد.
گزارشگر سی ان ان گفت: دونالد ترامپ در چارچوب سیاست خود درباره ایران، از توافق هستهای خارج شد. من این توافق را دوست ندارم و ایران هم از این توافق تبعیت نمیکند. اما در حالی که ترامپ میگفت: ایران از توافق هستهای تبعیت نمیکند هم شرکای ترامپ هم مشاوران وی به او میگفتند که ایران در حال پیروی از توافق هستهای است.
در پی اقدامات ترامپ، اکنون ایران فراتر از مقیاس تعیین شده اورانیوم را غنی سازی میکند و از سانتریفیوژهایی استفاده میکند که در چارچوب توافق هسته ای، استفاده از آنها ممنوع اعلام شده بود. همه این اقدامات با این هدف انجام شد که اروپا وادار شود از توافق هستهای خارج شود و غرامت خروج آمریکا را از این توافق بپردازد.
لیندا چاوز تحلیلگر محافظه کار آمریکایی به شبکه سی ان ان گفت: خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای، منجر به کاهش نقش آمریکا در صحنه جهانی شد. اکنون کشورهای جهان به این نتیجه رسیده اند که اگر توافقی با یک دولت دموکرات در آمریکا امضا کنند، در صورتی که بعد از آن جمهوری خواهان به قدرت برسند، آن توافق دیگر اعتباری نخواهد داشت.
گزارشگر شبکه سی ان ان در ادامه گفت: دونالد ترامپ تهدید کرده بود اگر ایران از چارچوب توافق خارج شود، ضد آن اقدام نظامی انجام خواهد داد. این موضع ترامپ باعث شد که جامعه جهانی علت دیگری برای تردید در عزم ترامپ پیدا کند، زیرا ترامپ در ماه مه در پیامی تویتری نوشت: اگر ایران بخواهد بجنگد، این پایان رسمی ایران خواهد بود.
گزارشگر سپس به جنگ تجاری آمریکا و چین پرداخت و افزود: برخلاف ادعای ترامپ که گفته بود افزایش تعرفه کالاهای وارداتی از چین به نفع تولیدکنندگان آمریکایی خواهد بود، اکنون این اقدام ترامپ باعث شده است که واردکنندگان آمریکایی میلیونها دلار پول بیشتری را برای واردات کالاهای چینی بپردازند و در نهایت بخش عمدهای از این افزایش هزینهها بر دوش شهروندان آمریکایی است، زیرا آنها هزینههای بیشتری پرداخت میکنند. تولیدکنندگان آمریکایی نیز ضرر کرده اند.
اقدام دونالد ترامپ برای افزایش تعرفههای گمرکی بر کالاهای چینی باعث شده است که بسیاری از تولیدکنندگان آمریکایی هم نتوانند محصولات و کالاهای خودشان را به چین بفروشند. این در حالی است که ترامپ بارها گفته بود که مالیات دهندگان آمریکایی قرار نیست هزینه افزایش تعرفههای گمرکی را بپردازند.
رانا فروهر نویسنده کتاب "دیو نباشید" گفت: هدف دونالد ترامپ از این دروغ این بوده است که توجه رسانهها را به خودش جلب کند و در رأس اخبار قرار گیرد. از سوی دیگر، مخالفت ترامپ با چین باعث شده است که موقعیت وی در میان حامیانش تقویت شود و ترامپ از ادامه این روند کاملاً خشنود است.
گزارشگر شبکه سی ان ان افزود: دونالد ترامپ در ادامه دروغهای خود درباره چین گفته بود که چین سالانه پانصد میلیارد دلار از آمریکا درآمد کسب میکند. اما این سخن ترامپ هم نادرست است. دونالد ترامپ درباره این آمار بزرگنمایی میکند و ارقام واقعی در این زمینه کمتر است.
وی افزود: سال گذشته، کسری تجاری آمریکا با چین حدود سیصد و هشتاد میلیارد دلار بود. اما ترامپ در اظهار نظری نادرست و دروغ در جمع حامیان خود گفت: ما سال هاست که هر ساله حدود پانصد میلیارد دلار در برابر چین و بسیاری دیگر از کشورها ضرر میدهیم.
گلین کسلر تحلیلگر روزنامه واشنگتن پست به سی ان ان گفت: تعاملات تجاری ما با کشورهای دیگر و از جمله چین، به معنای ضرر مالی و از دست دادن پول نیست، بلکه این بدان معناست که آمریکا محصولات بیشتری از چین خریداری میکند همچنان که چین هم محصولاتی از آمریکا میخرد.
مایکل دی آنتونیو نویسنده "کتاب حقیقت درباره ترامپ" هم در مصاحبه با سی ان ان گفت: اگر دونالد ترامپ بگوید تمام دهها میلیارد بدهی ما به چینیها است، این بسیار بد است. وی با این اظهارنظرها زمینه را برای ادامه دروغگوییها در آمریکا فراهم میکند و با این اظهارنظرها شاخصهای اقصادی گذشته را بی اعتبار میسازد.
گزارشگر سی ان ان در ادامه گفت: دونالد ترامپ با بزرگنمایی و تحریف آمار و ارقام، شاخصهای اقتصادی را بی اعتبار جلوه میدهد. برای مثال، وی در یک سخنرانی در جمع حامیانش گفت: جمهوری خواهان بزرگترین کاهش مالیات برای طبقه متوسط و اصلاحات در نظام مالیاتی آمریکا را در طول تاریخ انجام داده اند.
ترامپ اطلاعات نادرست و دادههای اقتصادی نادرستی را ارائه میکند، ولی مشکل اینجاست که وی مدام این کار را انجام میدهد. زمانی که شان اسپایسر سخنگوی کاخ سفید بود، یکبار در کنفرانسی خبری تلاش کرد اقدام و تمایل ترامپ را برای تحریف آمارهای رسمی دولتی، موضوعی خنده دار جلوه دهد.
مایکل دی آنتونیو گفت: دونالد ترامپ گفته است اعتقادی به آمار و ارقام بیکاری در دوره باراک اوباما ندارد. البته خود ترامپ هم آمار و ارقامی درباره بیکاری در آمریکا ارائه میکند و میگوید اکنون من خودم منبع ارائه این آمار هستم. وی از مخاطبان میخواهد که در این خصوص به وی اعتماد کنند.
گزارشگر سی ان ان افزود: ترامپ یکبار گفته بود: من شنیده ام نرخ بیکاری ۵/۳ درصد بوده است. این بزرگترین لطیفهای است که من تاکنون دراین کشور شنیده ام.
برای مثال، وی یکبار در برابر خبرنگاران گفت: ما هیچ تورمی نداریم و این بسیار موضوع مهمی است.
گزارشگر در ادامه گفت: اطلاعات و ارقام نادرستی که ترامپ درباره مسائل اقتصادی اعلام میکند، منجر به تغییر وضع اقتصادی میشود. "رابرت شیلر" برنده جایزه نوبل اقتصادی هم به این موضوع معتقد است. او در کتاب جدید خود به بررسی اظهارنظرها بر اقتصاد پرداخته است.
وی از شیلر پرسید: دروغهای ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد میگذارد؟
شیلر پاسخ داد: به نظر من، ایجاد فضای دروغگویی و تداوم آن برای مدت طولانی، خوب نیست. ولی در کوتاه مدت، ایجاد فضای دروغگویی میتواند به تقویت بخشهایی از اقتصاد کمک کند، زیرا برای برخی از کسانی که این دروغها را باور میکنند، ایجاد اعتماد میکند.
گزارشگر سی ان ان افزود: نمونهای از بزرگنماییهای ترامپ درباره روابط با چین این است که وی چند بار گفته بود در آستانه دستیابی به توافق تجاری با چین هستیم. برای مثال، ترامپ یک بار از تماس طرف چینی برای بازگشت دو طرف به میز مذاکره در خصوص اختلافات تجاری خبر داد، اما هیچ سندی وجود ندارد که چنین تماسی از سوی چینیها صورت گرفته باشد. این اظهار نظر ترامپ در دوشنبه آخر ماه اوت مطرح شد و جمعه قبل از آن، ارزش شاخص داوجونز حدود ۶۲۳ واحد کاهش یافته بود.
دو مقام آمریکایی هم به سی ان ان گفته اند ترامپ با توجه به تمایل خود به تقویت بازارهای مالی، پیامهای دریافتی از چین را با هم ترکیب میکند و بر اساس تمایل خود، محتوای آن را منتشر میکند. مجری سی ان ان افزود: البته ممکن است این رویکرد ترامپ تاثیرگذار هم باشد. برای مثال، همان دوشنبه آخر اوت بازارهای مالی با افزایش ارزش شاخص داوجونز به کار خود پایان دادند.
شواهد موجود نشان میدهد که روند رشد اقتصادی آمریکا کُند شده است، اما دونالد ترامپ تاکنون از پذیرش این واقعیت خودداری کرده است. وی در اواخر اوت در پیامی تویتری نوشت: رسانههایی که خبرهای جعلی منتشر میکنند تلاش دارند به هر شکلی، رکود اقتصادی در آمریکا ایجاد کنند، اما آمار و ارقام کاملا خلاف این موضوع را نشان میدهند.
رانا فروهر گفت: روند رشد اقتصادی آمریکا کُند شده است. تجارت و فعالیتهای تجاری آن از چند سال پیش به این طرف، با کاهش مواجه شده است، اما ترامپ همچنان تأکید میکند که من فرد خوبی برای بازار و اقتصاد آمریکا هستم. مجری افزود: سیاستهای تعرفهای ترامپ بسیاری از صاحبان کسب و کارها را در این کشور با چالشهای جدی مواجه کرده است.
یک صیاد خرچنگ دریایی گفت: من کسب و کارم را در سال ۲۰۰۹، با صادرات خرچنگ به چین آغاز کردم. اکنون صادرات من به شدت کاهش یافته و بخشی از محصولم را به مشتریان کانادایی میفروشم. نمیدانم آیا میتوانیم به وضع قبلی برگردیم. اگر ترامپ بار دیگر در انتخابات آینده آمریکا برنده شود، من کارم را تعطیل خواهم کرد و من تنها کسی نخواهم بود که کسب و کارش تعطیل میشود.
گزارشگر سی ان ان در ادامه درباره دروغهای دونالد ترامپ به شرکا و همپیمانان آمریکا گفت: ترامپ در دیدار با مقامات کشورهای همپیمان آمریکا و در سخنرانی هایش به دفعات گفته است من، داعش را شکست داده ام.
گلین کسلر تحلیلگر روزنامه واشنگتن پست به سی ان ان گفت: داعش هرگز شکست داده نشده است.
گزارشگر افزود: زمانی که رئیس جمهور آمریکا در سطح بین المللی دروغ میگوید وی فقط حقیقت را پایمال نمیکند، بلکه با دروغگوییهای خود، به نظم جهانی ضربه میزند. ترامپ در یک اظهارنظر دروغ دیگر درباره داعش گفت: ما تعداد بسیار زیادی از از اعضای داعش را بازداشت کرده ایم که اکثر آنها از کشورهای اروپایی هستند.
ریچارد هاس رئیس شورای روابط خارجی آمریکا گفت: آمریکا معمار نظم جهانی است، اما اکنون به اخلالگر جهانی تبدیل شده است.
گزارشگر سی ان ان افزود: دروغهای ترامپ بخش بزرگی از اخلالگری آمریکا در جهان است.
ریچارد هاس که مدیر بخش برنامه ریزی سیاسی در دوران ریاست جمهوری جورج بوش بوده است، میگوید دروغهای ترامپ را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: ترامپ در بخشی از دروغ هایش تنها تلاش میکند بخشی از واقعیت و رویداد را بیان بکند که نمونه آن، اظهارات وی درباره پایان حملات ترکیه به کردها در شمال سوریه بوده است. ترامپ بعد از توافق ظاهری با ترکیه درباره آتش بس در شمال سوریه، در کنفرانسی خبری گفت: ما با این توافق، اقدام بسیار خاصی انجام دادیم.
گزارشگر ادامه داد: ترامپ هنگام اظهار نظر درباره حملات ترکیه به شمال سوریه به هیچ وجه به این موضوع اشاره نکرد که وی با خروج نظامیان آمریکا از سوریه زمینه را برای تهاجم ترکیه به سوریه فراهم کرده است. بخشی از مأموریت این نیروها حفاظت از کردهای همپیمان آمریکا بود. در حالی که ترامپ میگوید دستاورد بزرگی در قبال شمال سوریه با ترکیه داشته است، واقعیت این است که کردهای شمال سوریه جانشان را در حملات ترکیه از دست میدهند. قبل از آن که ترامپ درباره پیروزی خود در خصوص دستیابی توافق با ترکیه در شمال سوریه سخن بگوید، نماینده وی در امور سوریه در جلسه استماع کنگره گفت: تهاجم ترکیه به شمال شرق سوریه یک فاجعه است.
مایکل دی آنتونیو گفت: موضع ترامپ در قبال تحولات شمال سوریه باعث شده است این دیدگاه در سطح جهانی تقویت شود که آمریکا به توافقات خود پایبند نیست و جهان نمیتواند به آمریکا اعتماد کند.
ریچارد هاس در ادامه گفت: حالا دیگر حتی اسرائیل و عربستان سعودی هم به آمریکا اعتماد نمیکنند. در فضای کنونی، دوستان آمریکا به دنبال امکاناتی مانند سلاحهای هستهای و شرکای جدید هستند، چون میدانند که دیگر نمیتوانند به آمریکا اعتماد کنند و در مقابل، دشمنان آمریکا- چه ایران باشد و چه پوتین- علاقمند میشوند که بیش از گذشته آمریکا را بیازمایند.
گزارشگر شبکه تلویزیونی سی ان ان اضافه کرد: مواضع دونالد ترامپ در قبال ولادیمیر پوتین رئیس جمهور آمریکا و اقدامات وی از جمله الحاق کریمه به خاک روسیه بسیار مبهم و ناپایدار بوده است. باید در انتظار آن باشیم که طرفهای بیشتری بخواهند آمریکا را بیازمایند، چون رئیس جمهور این کشور، اعتبار خود را از دست داده است.
گزارشگر در خاتمه، گفت: حتی با آغاز روند تحقیقات درباره استیضاح ترامپ، وی نه تنها از دروغگویی و مواضع دروغِ خود دست نکشیده، بلکه این روزها دروغهای وی بزرگتر و شدیدتر از گذشته شده است.