پخش زنده
امروز: -
توافق ریاض آخرین برگه دندانگیر عربستان برای دستاوردسازی در یمن است که البته با اظهارنظرهای مخالف از سوی افراد و جریانات مؤثر، تحرکات مشکوک و ناآرامیهای جدید به چالش کشیده شده است.
پژوهش خبری صدا وسیما: یکی از اتفاقات مهم جنگ یمن، وجود اختلافات جدی میان نیروهای «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی و مورد حمایت عربستان، با شبه نظامیان مورد حمایت امارات، موسوم به «حزام الأمنی یا کمربند امنیتی» است. این اختلافات از آغاز چهارمین سال جنگ در مارس ۲۰۱۸ روند صعودی به خود گرفت؛ هرچند اختلافات سیاسی میان عربستان سعودی و امارات پس از ورود به دومین سال جنگ آغاز شده و نمود عینی پیدا کرده بود. در مرداد ماه گذشته، درگیری ها به حدی شدت یافت که نیروهای «کمربند امنیتی»، بعد از نبردی خونین، کنترل کاخ ریاست جمهوری «معاشیق» و مراکز راهبردی شهر عدن را به دست گرفتند. دولت رئیس جمهور مستعفی، عبدربه منصور هادی این اتفاقات را کودتا خواند و ریاض نیز، تمام قد پشت سر منصور هادی ایستاد. حتی کار بدان جا رسید که نماینده دولت مستعفی منصور هادی در سازمان ملل متحد، از امارات شکایت کرد . با عمیق تر و عیان تر شدن اختلافات عربستان و امارات و مهم تر از آن، پس از چند نوبت عملیات های موفقیت آمیز و خیره کننده انصارالله، دو طرف به این نتیجه رسیدند که این تنش ها به هیچ روی، سازگار با منافع آنها نیست و باید هرچه زودتر اختلافها را کاهش دهند و نیروهای منصور هادی و نیروهای شورای انتقالی جنوب را سر میز مذاکره بنشانند؛ سرانجام پس از چند دور مذاکره و دو بار تعویق مذاکرات و کش و قوسهای فراوان، دو طرف در خصوص اوضاع جنوب یمن به توافق رسیدند و روز سه شنبه چهاردهم آبان ماه «توافق نامه ریاض» را امضا کردند.
در شماره قبلی این پژوهش، انگیزه ها، اهداف و منافع عربستان و امارات را در زمینه توافق ریاض بررسی کردیم و چالش هایی را که در مسیر اجرا یا پایداری این توافق نامه وجود دارد، از نظر گذراندیم؛ در بخش دوم این پژوهش، تهدیدهای احتمالی که در صورت اجرایی شدن توافق ریاض متوجه جنبش انصارالله به طور خاص و مردم یمن به طور عام خواهد شد و همچنین ادله کارشناسان و تحلیل گران در زمینه شکست یا اجرایی نبودن توافق نامه مذکور را از نظر خواهیم گذراند.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر: مرجان شریفزاده