پخش زنده
امروز: -
با شیوع ویروس اچ . آی . وی(HIV) در چنار محمودی زندگی برخی از اهالی این روستا با دلهُره و غم عجین شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری، نهمین روز پاییز امسال بود، که خبر شیوع ویروس اچ . ای . وی(HIV) در روستای چنار محمودی به تیتر اول کانال های مختلف در فضای مجازی تبدیل شد.
- سرنگ آلوده عامل شیوع ویروس اچ ای وی در لردگان
- آلوده شدن 500 تن از زنان، کودکان و مردان به ویروس اچ ای وی
- چنار محمودی قربانی بی کفایتی مسئولان
و همچنین شنیده هایی در بین مردم و اهالی روستا دهن به دهن می چرخید:
- اجرای طرح های غربالگری و مسئله بیوتروریسم
- اجرای تست واکسن ایدز در چندین منطقه کشور از جمله روستای چنار محمودی
- انجام تست قند خون در ساعت سه نیمه شب با مراجعه حضوری بهورز خانه بهداشت
- انجام آزمایش از اهالی روستا توسط تیمی ناشناس در فروردین
به گفته خبرنگار صدا و سیما، ابتلاء برخی از اهالی روستای چنار محمودی به ویروس اچ . آی . وی(HIV)، از طریق یکی از معلمان حق التدریس، هنگامی که او برای انجام آزمایشات استخدامی متوجه می شود به این ویروس مبتلا شده است و با مراجعه به دادگستری و تشکیل پرونده، اعلام می کند آخرین بار در این روستا تست قند داده است؛ آشکار می شود.
به دنبال این خبر رئیس کل دادگستری استان چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرگزاری میزان اعلام کرد: ۶۰ نفر از اهالی روستا چنار محمودی از بهیار خانه بهداشت مبنی بر استفاده از سرنگ آلوده مشترک و ابتلای تعدادی از ساکنین روستا به بیماری اچ . آی . وی(HIV) در تاریخ08/07/1398 شکایت کرده اند که پرونده قضایی تشکیل شده است.
احمدرضا بهرامی افزود: این فرد(بهورز)در هشتم مهر98 احضار، تفهیم اتهام و قرار وثیقه صادر که نامبرده نه تنها وثیقه را تودیع ننموده بلکه از قاضی رسیدگی کننده کتباً در ذیل قرار صادره درخواست میکند در بازداشت بماند تا جان وی از تعرضات برخی معترضان در آمان باشد.
در سفر معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استاندار، فرماندار و مسئولان دانشگاه علوم پزشکی به این روستا زنان و مردان پیر و جوان برای سلامتی از دست رفته خانواده و اهالی روستا فریاد زدند، فریادهایی که با گریه مردان و سر دادن شعار جوانان همراه بود:
یکی از خانم های روستا که حدود 50 سال دارد؛ گفت: «من می خواهم بگوییم اگر این سر و صدا بلند نمی شد مرگ خاموش روستای چنار محمودی را در بر می گرفت؛ بهورز روستا به من می گوید: خانم این یک ویروسه، بعد از شش ماه خاموش می شود، من این را به چند دکتر در شیراز گفتم که من شک به 20 یا 30 نفر در روستا دارم و آنها به من خندیدند و گفتند خانم این یک معضل اجتماعیه، چرا من را می خواست خاموش بکند».
وی ادامه داد: «چرا وقتی می گویم اچ ای وی شوهر من مثبت است؛ یکی از کارکنان شبکه بهداشت لردگان می گوید: هیس، هیچی نگو، اچ . آی . وی(HIV) یک بیماری محرمانه است که همسایه و فامیل نباید بفهمند؛ اما وقتی دیدم بیماری همه اهالی شبیه بیماری شوهر من است، گفتم باید بگویم».
یکی از مردان روستا که 25 سال سن دارد هم افزود: چهار ماه پیش بهورز روستا آمد و گفت: می خواهیم قند و چربی را به صورت رایگان در خانه بهداشت آزمایش کنیم؛ وی مردم را ساعت شش صبح برای آزمایش به مرکز بهداشت برد؛ مادر من هم رفت هنگام آزمایش از مادرم، سرنگ آلوده به خون بود؛ همچنین بهورز با مراجعه به اتاق دیگر سرنگ جدید باز می کرد و اتفاقی از هر 10نفر یکی را دوباره آزمایش می گرفت.
مادری جوان که کودک کمتر از دو ساله اش مبتلا به ایدز شده در این جمع با نشان دادن آزمایش دوران بارداری ادعا کرد که آن زمان جواب آزمایش اچ . آی . وی(HIV) آنها منفی بوده است.
او ادامه داد: آقای وزیر بهداشت در رسانه ملی می گوید: این کودک از طریق مادرش آلوده شده است.
جوانی دیگر پای میکروفن آمد و گفت: با اجرای طرح سلامت و بیماری که به فاصله یک ماه بر این مردم عارض شده، بخش وسیعی از مردم درگیر بیمارستان و درمان شدند که شناسایی صورت نگرفت و با مراجعه به بخش بهداشتی و درمانی به جای پاسخ، تهمت شنیدند.
و یکی دیگر از مردان روستا که 60 ساله است؛ ادعا کرد: بهورز از هیچکدام از فامیل هایش آزمایش نگرفته و هنگامی که زن برادر وی برای آزمایش مراجعه کرده او را از خانه بهداشت بیرون کرده است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما گفت: از حدود یک ماه قبل در پی کشف چند مورد بیمار مبتلا به ویروس اچ . آی . وی(HIV) در این روستا تیمهای بهداشت و درمان تخصصی و مشاوره در دانشگاه تشکیل و با هماهنگی کامل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مسئولین استانی اقدامات علمی و تخصصی در جهت شناسایی، درمان و پیشگیری از اشاعه بیماری شروع شد و همچنان ادامه دارد.
مجید شیرانی افزود: ممکنه سابقه این بیماری به چندین سال قبل برگرده و افراد مختلف در طی این سال ها گرفتار شده باشند؛ اما کشف بیماری در این مدت کوتاه صورت گرفته است.
اقبال عباسی، استاندار چهارمحال و بختیاری هم گفت: شایعه بیماری و ویروس اچ . آی . وی(HIV) از دو سال پیش بوده است و روستا تحت نظر متولیان بهداشت و درمان استان قرار گرفته و افرادی در فواصل مختلف مورد آزمایش قرار گرفته اند.
در آذر ماه پارسال بود که «آذری پور»، رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری در فضای مجازی شایعه سونامی ایدز در استان را رد کرد.
رئیس مرکز بهداشت استان همراه با فرماندار شهرستان لردگان به جمع مردم این روستای رفت و خبر از استقرار گروهی خبره از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در روستا و انجام آزمایشهای اولیه برای کشف منشاء بیماری داد.
سیدراشد جزایری افزود: در آزمایشات مشخص می شود که فرد مبتلا از چه طریق و چه مدت از بیماریش گذشته است.
«محمدمهدی گویا»، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در شهرکرد گفت: موضوعات مطرح شده در مورد علل ابتلای به ویروس اچ . آی . وی(HIV) هیچ گونه ارتباطی با تست قند خون و اقدامات غربالگری در منطقه نداشته است و بررسیهای انجام شده در هفتههای اخیر در آن منطقه همچنان ادامه دارد.
مدیرکل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت هم خبر داد: شیوع بیماری ایدز به هیچ وجه ارتباطی به تزریق واکسن و امثال آن ندارد.
دکتر جهانپور معتقد بود: آمار مبتلایان پایین تر از آماری است که در فضای مجازی منتشر شده است و با توجه به تداوم غربالگری ها عدد و آمار نهایی را نمی توانیم اعلام کنیم و آمار منتشر شده در فضاهای مجازی کاملا کذب و مغرضانه است.
برای اطمینان از صحت و سقم شنیده ها و خدمات درمانی ارائه شده در مدت شیوع این بیماری با شماره همراه دهیار روستای چنار محمودی تماس گرفتم،که با بی حوصلگی گفت: به ما گفتند با کسی مصاحبه نکنید و سپس هم گفت: باید فرمانداری به من بگویید.
پس از تماس با فرمانداری لردگان گفتند: آنها ترسیده اند و با شما مصاحبه نمی کنند.
روستای چنار محمودی با هزارو 800 نفر جمعیت در 40 کیلومتری شهرستان لردگان و فاصله 180کیلومتری شهرکرد قرار دارد.
به گفته خبرنگار محلی شهرستان لردگان، از یک ماه پیش اهالی این روستا متوجه بیماری ایدز در برخی از اعضای خانواده خود شده بودند و مسئول خانه بهداشت هم به تازگی یک دستگاه آزمایش میزان قند خون خریداری و در روستا از تمامی اهالی آزمایش گرفته است.
به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت، وزیر بهداشت در نامهای به «علیرضا آوائی» وزیر دادگستری، خواستار اعاده حیثیت بهورز چهارمحال و بختیاری شد و گفت: جهت حفظ شئونات مردم منطقه به نحو کاملاً محرمانه، موضوع پیگیری و با آزمایشهای گسترده، موارد جدید ردیابی شد که متأسفانه کانون آلودگی در معتادان تزریقی و افرادی با روابط نامطلوب شناخته شد؛ این حرکت بیماریابی آرام و بی صدا ادامه داشت تا یکی از مقامات قضائی استان با ورود به موضوع و ابراز مطلب غیر کارشناسانه مبنی بر مقصر بودن بهورز روستا و آلودگی بیماران از طریق سرنگ آلوده توسط وی، اقدام به جلب این نیروی خدوم و زحمت کش نمود.
به گفته خبرنگار صدا و سیما، در سفر رئیسی، معاون وزیر به روستای چنار محمودی بهورز از بازداشتگاه آزاد و به همراه ایشان راهی تهران شد.
انتشار اخبار ضد و نقیض از شیوع ویروس (HIV) در روستای چنارمحمودی
نماینده مردم شهرستان های لردگان و خانمیرزا که از نزدیک پای صحبت های اهالی روستای چنار محمودی نشسته بود؛ در مجلس از تذکر به وزیر بهداشت در مورد اظهارنظرهای غیرکارشناسی و طرح سئوال از وی در خصوص مشکل این روستا خبر داد و گفت: برخی گزارشات حاکی از این است که این ویروس از گذشته وجود داشته و ما در جریان بودیم؛ اما برخی بر این باورند که جواب آزمایشات در شهرستان مثبت بوده؛ اما در شیراز منفی بوده و در این رابطه پارادوکسی وجود دارد؛ بنابراین نیاز است این موضوع مورد بررسی دقیقتر و کارشناسانهتر قرار گیرد.
به درخواست خالدی برخی اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هم اواخر مهرماه به روستای چنار محمودی سفر کردند.
به گفته صفایی خبرنگار محلی صدا و سیما در شهرستان لردگان، رئیس کمیسیون پزشکی مجلس ضمن دلجویی از مردم گفت: «شخصاَ از طرف آقای لاریجانی آمده ام و پیگیر هستیم که امکانات پزشکی به اینجا بیاید و صفر تا صد هزینه ها رایگان انجام شود و بازدید دوباره انجام می شود».
دکتر قربانی افزود: علت وقوع این مشکل بررسی و اطلاع رسانی می شود.
با چیدن اطلاعات موجود در این خصوص ابهامی که ذهن را در بر می گیرد اینجاست، که اگر این ویروس در طی سال های گذشته در این روستا شیوع پیدا کرده چرا اقدامات لازم برای پیشگیری صورت نگرفته و چرا علائم ویروس اچ . آی . وی(HIV) در طی یک ماه بین بیشتر اهالی نمایان شده است؟
15مهرماه در فضای مجازی نامه ای به شماره 725/137 به تاریخ 15/07/98 از وزیر بهداشت به سیامک میراب سمیعی مدیرکل آزمایشگاه های کشور در خصوص حوادث لردگان منتشر و برای پیشگیری از وقوع چنین حوادثی در سایر شهرها تا اطلاع ثانوی از اعلام نتیجه مثبت آزمایش اچ . آی . وی(HIV) به مراجعین در تمام آ زمایشگاه های کشور خودداری شود؛ که سپس وهاب زاده مشاور رسانه ای وزیر بهداشت در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، از اعلام کذب بودن نامه منتسب به وزیر خبر داد.
مروری بر حوادث شهر لردگان
به دنبال انتشار خبر اظهار نظر وزیر در خصوص علت شیوع این ویروس، از 10مهر به مدت سه روز با حضور برخی از اهالی روستای چنار محمودی شهرستان لردگان و عده ای که برای حمایت از آنها به لردگان آمده بودند، شهر لردگان صحنه حوادث تلخی شد.
- شکستن شیشه های مرکز بهداشت لردگان و تجمع در مقابل فرمانداری شهرستان
- سر دادن شعار علیه وزیر بهداشت، مسئول مبارزه با بیماری های واگیردار و رئیس مرکز بهداشت لردگان
- مسدود کردن جاده ارتباطی این روستا به سمت فلارد، لردگان و بروجن
- مسدود کردن جاده ارتباطی این روستا به سمت فلارد، لردگان و بروجن
همچنین پیام هایی اعتراض آمیز در فضای مجازی به منظور تجمع مردم و درخواست مطالبات دست به دست شد و در صبح سیزدهمین روز پاییز حدود هزار نفر در حمایت از روستائیان "چنار محمودی" مقابل فرمانداری این شهرستان تجمع کردند و خواستار برکناری و استعفای آقای "نمکی" وزیر بهداشت، شدند و برخی از اماکن دولتی را تخریب کردند.
به گفته قربانپور، فرماندار شهرستان لردگان، شورای تأمین استان چهارمحال و بختیاری، با دعوت سران طوایف، قبایل، مسئولان اداری و سازمانی منطقه از آنها خواست مردم را به خویشتن داری دعوت و مانع بسته شدن جاده شوند؛ همچنین با حضور نیروی انتظامی، پس از 48 ساعت آرامش به شهر بازگشت.
یکی از اهالی با نیم قرن زندگی در لردگان گفت: اعتراض کنندگان حدود هزار نفر بودند که به یک باره تعداد آنها به سه برابر رسید؛ نمی دانیم کی بودند؟ از کجا آمدند و این کار را کردند؟ صورت هایشان پوشیده بود؛ مردم لردگان هم نبودند.
شهروند 25 ساله لردگانی هم در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما افزود: ما اعتراض کردیم حرفمان را به گوش مسئولین برسانیم؛ نیامدیم شهر خود را خراب کنیم و امنیت شهرمان را بهم بریزیم.
دقایقی پس از این حادثه استاندار چهارمحال و بختیاری طی تماس تلفنی با خبر صدا و سیما گفت: این حرکت امروز علیرغم این که مردم حرف هایی و مطالباتی داشتند؛ اما عوامل ضد انقلاب و بیگانگان نقش آفرینان حوادث امروز شهر لردگان بودند.
اقبال عباسی خبر از دستگیری فرزند یکی از سرشناسان ضد انقلاب و خارج نشین با لباسی غیر از لباس افراد محلی داد و افزود: خوشبختانه با هوشیاری و همکاری مردم، موفق نشدند به اهدافشان برسند.
وی ادامه داد: رسانه های بیگانه هم طبق معمول با فضا سازی های پوچ خود به دنبال بهره برداری های سیاسی و گرفتن ماهی از آب گل آلود هستند؛ پس ساکت ننشستند.
حضور مسئولان در روستای چنار محمودی
معاون وزیر بهداشت به همراه مسئولان به جمع روستای چنار محمودی رفتند و مردم خواسته هایشان را اعلام کردند.
شهروند چنار محمودی که حدود 50 سال داشت به نمایندگی از همه، عذرخواهی وزیر بهداشت در رسانه های گروهی، شفاف سازی آمار و چگونگی مبتلا شدن مردم، فرستادن گروه های پزشکی و امدادی، حل مشکل کارگران و دانش آموزان اخراج شده از مدارس شهرستان و محل کار، درمان، تهیه دارو و پوشش بیمه ای را از جمله خواسته هایشان اعلام کرد.
یکی از مبتلایان به ویروس اچ . آی . وی(HIV) هم گفت: به ما گفتند گروه پزشکی می فرستیم 3 یا 4 تا خانم به روستا فرستادند که آنها هم گذاشتند و رفتند. جواب آزمایش های ما کجاست؟ چرا تا حالا ندادند؟
وی ادامه داد: حرف تمام روستا این است که ما حقمان را از طریق قانونی و عدالت می خواهیم؛ ما مدرک داریم و از طریق قوه قضائیه هم موضوع را پیگیری می کنیم.
پس از اعلام خواسته های مردم روستا استاندار خطاب به مردم روستای چنارمحمودی گفت: هیچ مسئولی قصد توهین به مردم این روستا را نداشته است و اگر توهینی صورت گرفته من از مردم عذرخواهی می کنم! قبوله؟! که مردم با صدای آرام گفتند: قبوله!
اقبال عباسی افزود: آزمایش مورد نیاز برای حدود هزار و 400 نفر از اهالی روستا انجام شده است و تاکنون حدود ۹۵ درصد مردم سالم هستند.
ایدز یک بیماری است که از راه خون آلوده منتقل می شودعلائم ویروس اچ. ای. معمولا یک یا دو هفته طول می کشد وشبیه به سایر بیماری های ویروسی است که اغلب با آنفولانزا مقایسه می شود با ورود این ویروس به بدن، قدرت دفاعی بدن روز به روز کاهش می یابد و هر میکروبی فرصت بیمارکردن فرد را پیدا می کند.
برای پیشگیری و درمان ایدز نیاز به فرهنگ سازی هست. هر چند که این بیماری معالجه ندارد و مسری است، اما با مصرف دارو قابل کنترل است، اینکه افراد بدانند بعد از مبتلا شدن با این بیماری چه بکنند و چه راه های درمانی برای آنها وجود دارد، در تسریع درمان آن ها حائز اهمیت است.
همهگیری ابتلا به ویروس ایدز در ایران، از دهه 60 در میان بیماران هموفیلی(دریافت کننده فرآوردههای خونی) که از اروپای غربی وارد کشور میشد به طور پنهان و بی سروصدا شروع شد و اولین مورد ایدز در یک کودک پنج ساله هموفیلی تشخیص داده شد.
38 هزار نفر به عفونت HIV در کشورمبتلا هستند که حدود 15 هزار نفر از این مبتلایان تحت مراقبت و درمان قرار دارند.
ساخت مرکز بهداشت:
نتیجه تمام این کش و قوس ها منتهی به ساخت و تجهیز یک مرکز بهداشت به جای خانه بهداشت تا پایان امسال، دایر شدن مرکز تخصصی برای رسیدگی به درمان بیماران مبتلا به اچ . آی . وی، رسمیت یافتن فعالیت مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری، درمان رایگان اهالی روستا، استقرار سه تیم تخصصی و استقرار نخستین دستگاه سنجش سی دی فور در روستای چنارمحمودی و شهرستان لردگان شد.
حالا با تصمیمات اتخاذ شده برای روستای چنار محمودی، در صورت اجرای انها در مدت زمان کوتاه امید است، زندگی اهالی با امید عجین شود و جای دلهُره و غم را پرکند.