پخش زنده
امروز: ۱ دی ۱۴۰۳ - ١٢:٢٥:٣٠
سالانه هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان برای داروی شیمی درمانی در کشور هزینه میکنیم که یک سوم آن قادر نیست طول عمر بیمار را افزایش دهد.
آقای دکتر محمد اسماعیل اکبری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما درباره عوامل خطر سرطان گفت: هر وقت عامل خطری برای ایجاد بیماری سرطان پیدا شود یک فرایند ۱۵ تا ۲۰ سال طول میکشد که آن عامل خطر به سرطان تبدیل شود، به طور مثال آلودگی هوا به طور قطع و یقین عامل خطر ایجاد سرطان است، اما این گونه نیست که امروز هوا آلوده است فردا صبح مردم سرطان بگیریند، یک فرایند ۱۵ تا ۲۰ ساله لازم است که یک عامل خطر به سرطان تبدیل شود.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان افزود: گاهی اوقات عوامل خطر کم کم آمده اند حالا که عوامل خطر بیشتر میشود زمان ابتلا به سرطان بسیار کوتاه میشود از این رو فرایند تولید سرطان با همه عوامل خطر مرتبط هستند، اما خیلی فوری نیستند و زمان میبرد.
آقای دکتر اکبری گفت: اتفاق علمی که در این بخش معنی دارد، اپیژنتیک است به این معنا که اگر عوامل خطر برای من سرطان ایجاد نکند، اما ژنها را طوری تغییر میدهد که نسلهای بعدی دچار آن بیماری میشود که عامل خطرش را نسل قبلی ایجاد کرده است، به طور مثال طرف دخانیات مصرف کرده آثار بروزی آن نتوانسته پیدا شود، اما در نسل بعدی آثار آن پیدا میشود.
آقای دکتر اکبری درباره وضعیت بروز سرطان در کشور نیز گفت: در وضعیت کنونی ما حدود ۱۲۰ تا ۱۲۵ هزار سرطان جدید در سال داریم، هر سال میزان سرطان در حال افزایش است شاید بیشترین رشد سرطان را در جهان داریم، اما تعداد سرطانهای ایران به اندازه کشورهای ثروتمند نیست، هنوز کشورهای ثروتمند تا ۵ برابر ایران سرطان دارند علت اصلی نیز میتواند سن بالا باشد.
وی با بیان اینکه شایعترین سرطان در خانمها سرطان سینه است گفت: اگر بانوان زیرک و هشیار باشند قادر هستند به موقع این بیماری را تشخیص دهند و درمان قطعی خواهند داشت.
آقای دکتر اکبری گفت: در حوزه درمان سرطانها و بویژه سرطان سینه به یقین از دنیا عقب نیستیم و از بسیاری کشورها نیز جلوتر هستیم.
این فوق تخصص جراحی غدد درباره راههای تشخیصی سرطان سینه گفت: گاهی ماموگرافی بعنوان غربالگری بکار میرود که حکومت رایگان برای افرادی که در یک سن خاص و به مدت ۲ تا ۳ سال یک بار این عکس را میگیرد که این تعریف در ایران اتفاق نخواهد افتاد، زیرا ۳ هزار میلیارد تومان فقط ارزش وسیلهای است که برای این کار نیاز داریم.
وی افزود: نکته بعدی کیفیت ماموگرافی است، ماموگرافی هنوز کفایت لازم را پیدا نکرده است. در گزارشی که منتشر کرده ایم، نیمی از عکسهای گرفته شده با واقعیتهای پاتولوژی بیمار مطابقت نداشت، بنابراین به کسانی که سرطان سینه را مدیریت میکنند توصیه نمیکنم، زیرا مردم فکر میکنند که عکس خوب یا بد است.
آقای دکتر اکبری گفت: معاینات کلینیکی و معاینه پزشکان ارزشمندتر ماموگرافی است بنابراین ما ماموگرافی سالانه نداریم، غربالگری در ایران نداریم و باید متخصصان به ویژه کسانی را که سابقه فامیلی دارند معاینه کنند و هرگاه لازم دیدند برای آنها مامو بنویسند.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان درباره مطالبی که گاهی درباره درمان سرطان در فضای مجازی منتشر میشود نیز گفت: همه این حرفها شوخی است، این بیماری بسیار پیچیده و از ۵ هزار سال قبل از میلاد مسیح بوده است که در زمان بوعلی سینا نیز به ریزه کاریهای آن رسیده اند، امروز هم بزرگترین کارهای تحقیقاتی روی سرطان انجام میشود.