پخش زنده
امروز: -
«منطقه پرواز ممنوع» پای خانوادهها را به سینما باز کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ این روزها به سینما که میرویم در ساعتهایی که قرار است سه فیلم به نمایش در آید کودکان و نوجوانان زیادی را میبینیم که دست خانواده هایشان را گرفته و به سینما آورده اند. یکی برای «بنیامین» آمده، یکی برای تماشای «تورنادو» و تعدادی هم آمده اند تا وارد «منطقه پرواز ممنوع» شوند.
«بنیامین» زاده کاشان است. تولید شده در یک کارگاه بومی و به دست جوانان با استعداد کاشانی. این پویانمایی که برای نخستین بار در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمد قصه بنیامین و دوستش است. (خرابکاری آشر، دوست بامزه، اما دست و پاچلفتی بنیامین باعث اسارت مادر بنیامین توسط سربازان پادشاه میشود). بنیامین تصمیم میگیرد برای نجات مادرش به سفری پرخطر برود و این خلاصه داستان این پویانمایی است. اگر چه فیلمنامه این اثر حفرههایی دارد، اما شکل شخصیتها و نوع شخصیت پردازیشان همچنین جلوههای بصری آن نظر کودکان را به خود جلب کرده است.
«تورنادو» هم داستان استاد دانشگاهی را روایت میکند که موفق به ساخت یک رستوران شده است. رستورانی که در نهایت به یک سفینه تبدیل میشود. با ورود ۴ نوجوان به قصه و با شیطنت آنان، این سفینه مقداری زودتر از موعد به پرواز در میآید. سفینه در نهایت به فضا رفته و در یک سرزمین ناشناخته فرود میآید. این فیلم اگرچه ادعای ساخته شدن در گونه کودک و نوجوان را دارد، اما تنها ظاهر آن به مذاق کودک و نوجوان خوش میآید.
افزون بر فضاسازی تصنعی، جلوههای بصری سطحی، داستان پر اشکال و بازیهای ضعیف استفاده از ترانههای خوانندگان کوچه بازاری سبب میشود کودک و نوجوان با فیلم ارتباط برقرار نکنند.
اما از میان سه فیلم گونه کودک و نوجوان یک فیلم با استقبال خوب خانوادهها همراه شده است. فیلم «منطقه پرواز ممنوع» با روایت داستانی متناسب با ذائقه و فرهنگ ایرانی مخاطب خود را راضی از سالن سینما بدرقه میکند.
آقای امیر داسارگر که برای نخستین بار یک اثر بلند داستانی را کارگردانی کرده است در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: حدود ۳ سال پیش در حال مطالعه زندگی مدافعان حرم بودیم که به قصههایی برخوردیم و آن قصهها زیر بنای منطقه پرواز ممنوع شد.
وی ادامه داد: نوجوان امروز به دنبال هیجان، دیدن شجاعت قهرمان و داستان پر کشش و جذابیتهای بصری است و تمام تلاش خود را کردیم که در منطقه پرواز ممنوع همه این مسائل را به تصویر بکشیم.
اقای داسارگر افزود: منطقه پرواز ممنوع تلفیقی از جوانگرایی و تجربه گرایی بود. از فرد ۷۰ ساله تا نوجوان ۱۲ ساله در گروه ما حضور داشتند و همه با هم تعامل و ارتباط خوبی برقرار کردند.
نحوه انتخاب بازیگران این فیلم هم در نوع خود جالب است. یکی از بازیگران نوجوان در حال خواندن نماز در مسجد بوده و متوجه گرفتن تست بازیگری شده، تست داده و برای بازی در فیلم انتخاب شده است. آقای متین کرمانی درباره این اتفاق به ما گفت: خیلی اتفاقی، وارد دنیای بازیگری شدم و خدا را شاکرم که بازی در این فیلم نصیبم شد. در این فیلم همه مثل خانواده بودند و به هم کمک میکردند.
وی ادامه داد: قصه فیلم درباره سه نوجوانی است که میخواهند پهباد خود را در منطقه ممنوعه به پرواز در بیاوردند و با چالشهایی رو به رو میشوند. ورود یوزپلند و شخصیتی به نام شیک پوش به قصه هم بر هیجان و جذابیتهای آن میافزاید.
آقای علیرضا اکبری دیگر بازیگر این فیلم که جایزه بهترین بازیگر جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان را هم از آن خود کرد در مصاحبه با ما گفت: این فیلم یک هدف دارد، اینکه خواستن توانستن است و هیچ غیر ممکنی برای ما وجود ندارد.
وی افزود: سکانس به پرواز درآمدن پهباد برایم بسیار جذاب و هیجان انگیز بود و جایزه بهترین بازیگری ام را مدیون آقایان متین کرمانی و متین پاکزاد هم بازی هایم هستم.
منطقه پرواز ممنوع نظر کارشناسان زیادی را هم به خود جلب کرده است.
آقای علیرضا کاظمی، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش گفته است: «منطقه پرواز ممنوع» به خوبی توانسته فضای حاکم بر قشر نوجوان، حس شجاعت، کنجکاوی و خیلی از مسائلی را که انسان در حال و هوای نوجوانی به آن فکر میکند در قالب فیلم به نمایش درآورد.
آقای محمد سرشار، مدیر شبکه تلویزیونی کودک، هم در این باره نوشت: این فیلم از گونه سینمای راهبردی (استراتژیک) است و موضوعات مهمی مانند پیشرفتهای فضایی، دانشمندان جوان ایرانی، جاسوسیها و عملیاتهای اسرائیل علیه ایران، مدافعان حرم و حفاظت از محیط زیست را به زبان قابل فهم برای کودکان و نوجوانان بیان میکند. وقتی که این فیلم را میدیدم به برادرم آقای امیر داسارگر غبطه خوردم و آفرین گفتم که درباره این موضوعات مهم، برای فرزندانمان فیلمنامه نوشته و بعد هم آن را ساخته است. خدا قوت مجاهد فرهنگی!
با مردم هم که در باره این فیلم صحبت کردیم از تاثیر گذاری منطقه پرواز ممنوع میگفتند.
پدری میگفت: سینماگران ما باید به مسائل راهبردی و چگونگی بیان آن برای نوجوانان توجه داشته باشند.
فرد دیگری گفت: این فیلم اگر چه به لحاظ ساختار ضعفهایی داشت، اما محتوای مناسب و مهیج آن قابل تقدیر است.
این فیلم با وجود نوبتها و سینماهای محدود مرز ۵۰۰ میلیون تومان را پشت سر گذاشته است.
استقبال خانوادهها از این فیلم نشان میدهد تولید و نمایش آثاری متناسب با فرهنگ و اقتضائات فرهنگی کشورمان سبب میشود خانوادهها به سینما بیایند و دقایق خوشی را در کنار هم بگذرانند.