به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ پایگاه اینترنتی گاردین در مقالهای به بررسی بخشهایی از کتاب جدیدی پرداخت که به زودی منتشر میشود و موضوع آن، آگاهی دستگاه اطلاعات انگلیس از روابط ترامپ با روسیه است.
در این مقاله آمده است بر اساس یک کتاب جدید که قرار است به زودی منتشر شود، آژانسهای اطلاعاتی انگلیس از این موضوع آگاه بودند که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، احتمالا در برابر کرملین، معیارهای مورد انتظار را نقض کرده است. این در حالی است که دولت ترزا مینخست وزیر وقت انگلیس – از جمله بوریس جانسون که در آن زمان وزیر خارجه انگلیس بود – تصمیم گرفتند از پیگیری این موضوع صرفنظر کنند، زیرا نمیخواستند این اقدام آنها مایه توهین به رئیس جمهور آمریکا شود.
این کتاب که "جرم در حال پیشرفت" نام دارد قرار است هفته آینده در آمریکا و انگلیس منتشر شود. بر اساس این کتاب، «ام آی ۶» در سال ۲۰۱۶ از "ارتباطاتهای مشکوک" میان روسیه و کارزار انتخابات ریاست جمهوری ترامپ آگاهی داشت. این کتاب به قلم «گلن سیمپسون» و «پیتر فریچ» نوشته شده است، که به صورت مشترک، موسسه پژوهشی «فیوژن جی پی اس» در واشنگتن را راه اندازی کرده اند.
این موسسه از زمان انتشار پرونده اتهامات «کریستوفر استیل» درباره ترامپ و روسیه، در کانون جدالهای خشمگین در آمریکا قرار داشته است.
این گزارش به خواسته سیمپسون و فریچ تهیه شد، و در کتاب جدید نیز بارها از «استیل» نقل قول شده است. وی روسها را "دشمنانی توانمند" توصیف میکند که توانایی ذاتی فریب را دارند. به گفته نویسنده این کتاب، "دست کم گرفتن آنها اقدامی خطرناک است. "
استیل به نقل از شبکه منبع خود، در پرونده اش مینویسد رژیم ولادیمیر پوتین دست کم پنج سال بود که در تلاش در خصوص ترامپ بود، و اطلاعات کافی را برای باج خواهی از وی جمع آوری کرده بود که از جمله آنها میتوان به اطلاعات جمع آوری شده از یک اتاق هتل در مسکو اشاره کرد. ترامپ همواره این ادعاها را تکذیب کرده است.
نتیجه گیری استیل چنان هشدار برانگیز بود که وی به پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) و دولت انگلیس در این خصوص اطلاع داد. بر اساس اعلام این کتاب جدید، وی چند روز پس از پیروزی پیش بینی نشده ترامپ، به «سر چارلز فار» رئیس کمیته مشترک در خصوص این موارد اطلاع داد. در این کتاب به نقل از استیل آمده است که «فار» این پرونده را "بسیار جدی" قلمداد کرد. «فار» نیز در این خصوص به «اندرو پارکر» رئیس وقت «ام آی ۵» و سپس کابینه انگلیس، اطلاع رسانی کرد.
سیمپسون و فیچ در این باره مینویسند «استیل» در ماه دسامبر سال ۲۰۱۶ با «سر ریچارد دیرلاو» رئیس پیشین «ام آی ۶» و رئیس پیشین «استیل» در باشگاه «گاریک» دیدار کرد. استیل در گفتگوهای خود با دیرلاو، وی را در جریان محتوای بسیار مهم این پرونده قرار داد. دیرلاو نیز این گزارش را "معتبر" یافت.
در این کتاب ادعا شده است: دیرلاو سپس استیل را شگفت زده و به این موضوع اشاره کرد که وی پیشتر از این موضوع آگاه بوده است که دولت انگلیس، تردیدهایی را درباره ارتباط میان روسیه و اعضای کارزار تبلیغاتی ترامپ داشته است. چنین به نظر میرسید که دولت انگلیس، به لحاظ سیاسی تصمیم گرفته است تا موضوع را بیش از این به پیش نبرد. "
در ادامه این کتاب آمده است: "این اخبار باعث آزردگی استیل شد. وی همزمان بر این موضوع تاکید کرد که گزارشهای دریافت شده، معتبر است. وی پیش خود گفت: اگر «ام آی ۶» دلایلی برای اعتقاد به این موضوع دارد که رئیس جمهور آینده آمریکا به عنوان متحد برتر انگلیس، ممکن است تحت فشار مسکو مجبور به رعایت نکردن برخی معیارها شده باشد، آنگاه چرا دولت این موضوع را تکذیب کند. "
در این برهه، بوریس جانسون وزیر امور خارجه انگلیس بود. جانسون قاطعانه از رئیس جمهور ترامپ دفاع کرده است؛ از جمله زمانی که «سر کیم داروچ» سفیر انگلیس در واشنگتن مجبور به کناره گیری از سمت خود شد. وی در پی درز اطلاعات و اسناد دیپلماتیک که در آن کاخ سفید را "ناکارآمد" توصیف کرده بود، کناره گیری کرد.
جانسون پس از تصدی سمت نخست وزیری، ادعا کرده است هیچ گونه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد روسیه هرگز در امور انگلیس مداخله نکرده است.
جانسون طی هفته کنونی و در جریان رویدادهای انتخاباتی، بار دیگر تاکید کرد هیچ مورد غیر معمولی درباره خودداری وی از انتشار گزارش توسط کمیته اطلاعات و امنیت پارلمان در خصوص مداخله روسیه در دموکراسی انگلیس وجود ندارد. این گزارش، اقدام به بررسی جریان پولهای مرتبط با روسیه به حزب محافظه کار میکند. استیل کی از چندین شاهدان کارشناسی بود که شواهد خود را به کمیته ارائه کرد.
بر خلاف دیدگاه جانسون، کتاب "جرم در حال پیشرفت" ادعا میکند روسیه به دنبال ایجاد ناپایداری در عرصه سیاست در اروپا است، به همان شیوهای که در آمریکا عمل کرد. در ماه آوریل، رابرت مولر مامور ویژه آمریکا، مداخله "گسترده و نظام مند" پوتین در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۶ را تایید کرد. گزارش مولر نتوانست شواهد کافی را در این خصوص پیدا کند که کارزار ترامپ "با دولت روسیه در جریان فعالیتهای مداخله در انتخابات، هماهنگی یا تبانی" کرده است.
بر اساس اعلام این کتاب، مسکو در جریان همه پرسی اتحادیه اروپا، به "شیوهای قابل مقایسه" احتمالا باعث تقویت خواستهها مبنی بر تحقق برگزیت شده است.
در این کتاب به صورت جزئی به این موضوع پرداخته شده است که استیل پیش از نوشتن پرونده خود، چگونه تحقیقات مستقلی را درباره فعالیتهای اطلاعاتی روسیه در غرب اروپا انجام داد. این طرح، "طرح شارلمان" نام داشت. کانون تمرکز تحقیقات این طرح، فرانسه، ایتالیا، انگلیس، آلمان و ترکیه بود. نتایج تحقیقات وی نشان داد کرملین "بودجه مخفیانه دهها میلیون دلاری" در اختیار دارد که آن را صرف سیاستمداران ملی گرای پوپولیستی میکند که با اتحادیه اروپا مخالف هستند.
سیمپسون در گفتگوی هفته گذشته خود با گاردین اعلام کرد نفوذ روسیه به طور کامل باعث کاهش معیارهای مورد انتظار در دستگاه سیاسی انگلیس شده است. وی هشدار داد: "یک نوع کوری و قاطعیت عامدانه وجود دارد تا به این مسائل بی توجهی شود. یک هشیاری عمومی در این خصوص وجود دارد که پول روسیه، وارد نظام سیاسی انگلیس شده است. هیچ یک از افرادی که در مسند قدرت هستند، نمیخواهند در این باره گفتگویی شود. "
سیمپسون که گزارشگر پیشین وال استریت ژورنال است، و در پوشش اخبار فساد روسیه تخصص دارد، در این باره گفت: در جریان جنگ سرد، جاسوسان روسیه بر مسائل دیگری تمرکز داشتند و تلاش میکردند تا اطلاعات محافظت شده و اسرار دفاعی را به سرقت ببرند. اما کرملین امروز، متوجه شده است که نظام سیاسی در دموکراسیهای غربی "حقیقتا نقطه آسیب پذیر" است.
وی افزود طرحهای کرملین در خصوص انگلیس، الگوی مشابهی را پیگیری میکند که در دیگر نقاط اروپا نیز دیده میشود. این طرح شامل مهاجران روس، یا فرزندان این مهاجران است که کمکهای زیادی را به احزاب سیاسی داخلی میکنند.
سیمپسون در این باره گفت: میان ترامپ و برگزیت "همپوشانی" وجود دارد که شامل بسیاری از شخصیتها و بازیگران مشابه میشود که از جمله آنها میتوان به استیو بانون مشاور پیشین ترامپ، مشاوران سیاسی بدنام «کمبریج آنالیتیکا» و نایجل فاراژ رهبر حزب برگزیت اشاره کرد. وی به نقل از تحقیقات اخیر «فیوژن» اعلام کرد عوامل سایبری روسیه که شدیدا حامی برگزیت بودند نیز در حمایت از جدایی طلبی در کاتالونیا و راستهای افراطی فرانسه مشارکت داشتند.
کتاب مذکور همچنین جزئیات دقیقا را درباره اسرار داستان ترامپ – روسیه منتشر میکند: اینکه چه کسی بود که پرونده استیل را به «باز فید نیوز» درز داد. او «دیوید کریمر» معاون پیشین وزیر خارجه آمریکا و دستیار دیرینه جان مک کین سناتور جمهوریخواه بود. کریمر در لندن با استیل دیدار کرد و یک نسخه از پرونده را از سیمپسون گرفت.
بر اساس نوشتههای این کتاب، کریمر قرار نبود این اسرار را افشا کند. او از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری به شدت شگفت زده شد. با وجود این، سررشته امور را در دست گرفت. او در ژانویه ۲۰۱۷ با «کن بنسینگر» گزارشگر «باز فید» دیدار کرد. کریمر یادداشتهای استیل را روی میز قرار داد، سپس عذرخواهی کرد و گفت: باید تلفن بزند و بعد هم به دستشویی برود. بنسینگر از این اسناد با تلفن همراه خود عکس گرفت.
بر اساس اعلام این کتاب، کریمر همچنین این یادداشتها را در اختیار «کارل برنستین» گزارشگر افسانهای واترگیت قرار داد که برای «سی ان ان» کار میکرد. این پرونده باعث خشم ترامپ شد. بر اساس این کتاب "در روزنامه نگاری و سیاست، من اتاق را به مدت ۲۰ دقیقه ترک میکنم، عبارتی است که منابع از آن استفاده میکنند تا بعدا بتوانند به اشتراک گذاشتن اطلاعات محرمانه را تکذیب کنند. "
در تماس گاردین، دیرلاو دیدار خود را تکذیب کرد. وی گفت: "اگر من در سال ۲۰۰۴ بازنشسته شدم، چگونه میتوانستم در سال ۲۰۱۶ به اندیشههای عمیق دولت انگلیس درباره این موضوع بسیار مهم اشراف داشته باشم؟ "
سخنگوی دولت نیز در این باره گفت: "تحقیق در آمریکا، موضوعی مربوط به مقامات آمریکایی است. ما درباره تحقیقاتی که (در آمریکا) در جریان است، اظهار نظر نمیکنیم. "