هم اندیشی وزیر اقتصاد با اقتصاددانان جوان
برای کوچک کردن دولت به مانع برمی خوریم
وزیر اقتصاد: برای کوچک کردن دولت، از هر طرف به مانع برمیخوریم، انگار نبوغ ما در ایجاد مانع بی نظیر است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛آقای فرهاد دژپسند در دومین نشست هم اندیشی با اقتصاددانان جوان افزود: درخواست من از شما نخبگان جوان اقتصادی، این است که بگویید برای کوچک کردن دولت و واگذاری شرکتهای دولتی، چگونه عمل کنیم که مفسده، بحران اجتماعی و ناکارآمدی جدیدی شکل نگیرد؟
وی اضافه کرد: شما اقتصاددانان جوان به ما بگویید چگونه عمل کنیم که خصوصی سازی، فرصت و باراندازی برای یک عده نشود که بیایند بگویند این مجموعه واگذار شده زمین خوبی دارد بنابراین ماشین آلات آن را میفروشیم و زمین را تغییر کاربری خواهیم داد.
آقای دژپسند گفت: اقتصاددانان جوان باید طرحهای بنیان ساز را برای آینده کشور ارایه کنند تا به واسطه آن اقتصاد کشور در ریلی قرار گیرد که همواره با رشد مضاعف همراه و مانا باشد، یعنی اگر نفت به هر دلیلی از بودجه خارج شد دولت برای ارایه خدمات نباید مشکل داشته باشد.
وی افزود: یکی از محورهایی که روی آن تمرکز داریم بازار سرمایه است، زیرا شرایط بانکی و بودجه دولت را میدانیم بنابراین باید قطب سومی در تامین مالی تعریف شود و بنیانها بر آن قرار گیرد که همان بازار سرمایه است یعنی بنگاههای نیازمند تامین مالی باید احساس کنند که بازار سرمایه منجی آنها است، این که چگونه میتوانیم بورسی را در این ساختار بپرورانیم نیازی است که نخبگان جوان اقتصادی میتوانند در آن ورود و پیشنهادهای خود را ارایه کنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: در شرایطی که دشمن از همه حیلههای خود استفاده کرده تا راههای ورود منابع را به کشور مسدود کند باید ببینیم چگونه میتوانیم با روشهای جدید از منابع خارجی استفاده کنیم، البته سرمایه گذاری خارجی در ۷ ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد رشد داشته، اما نیاز ما بیش از این است، بنابراین شما نخبگان جوان اقتصادی پیشنهاد بدهید که چگونه میتوانیم سرمایه گذاری خارجی را جذب کنیم.
وی با بیان این که در دایره هم اندیشی نمیخواهیم راهکارها در مقطع زمانی و مکانی بوده و مربوط به موضوع خاص باشد افزود: ایده اگر مطرح شود و به جریان بیافتد سرانجام نتیجه خواهد داد، اما اگر دستگاهها مقاومت میکنند شما نخبگان اقتصادی باید راههای شکستن مقاومت دستگاهها را ارایه کنید؛ به نظر من یکی از راههای شکستن مقاومت دستگاهها و به حداقل رساندن فساد اقتصاد، هوشمند کردن اقتصاد است.
آقای دژپسند درباره حذف مقررات زائد از تولید اقتصاد کشور گفت: هر دو هفته یکبار در هیئت مقررات زدایی وزارت اقتصاد، مقررات زائد را حذف میکنیم که این بخش قابل توجهی از موانع را رفع میکند، اما باید توجه کرد اگر مجوز و مقرره زائدی از در بیرون انداخته شد از پنجره ورود نکند.
وزیر اقتصاد همچنین افزود: هدف ما از ایجاد شبکه تعاملی با نخبگان اقتصادی جوان، کادر پروری، کادر سازی و کادریابی برای اداره امور اقتصادی کشور است.
تاکید وزیر اقتصاد بر نقش آفرینی نخبگان جوان در موضوعات اقتصادی
دژپسند در دومین نشست هم اندیشی با اقتصاددانان جوان گفت: دیدگاه های بخبگان جوان اقتصادی پس از دریافت، تکمیل و به منظور اجرایی شدن در طرح های این وزارتخانه به کارگیری می شود.
وی افزود: برای استفاده از ایده ها و راهکارهای نخبگان جوان اقتصادی از طریق شبکه تعاملی ایجاد شده، به صورت برخط پیشنهادها و دیدگاه های این نخبگان را دریافت و در هسته های هم اندیشی مطرح و استفاده خواهیم کرد.
همچنین آقای علی فیروزی رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد در این نشست با بیان این که به هم ریختگی نظام مجوزدهی کشور یکی از عوامل اصلی پایین بودن رتبه کسب و کار ماست، گفت: این به هم ریختگی نظام مجوزدهی به جایی رسیده که مجوز نانوایی 800 میلیون تومان و مجوز کافه رستوران 650 میلیون تومان خرید و فروش می شود.
وی افزود: سال گذشته بیش از 400 مجوز در حوزه تجارت فرامرزی صادر شده که این میزان مجوز صادره، تجارت فرامرزی کشور را دچار اختلال کرد.
آقای فیروزی گفت: یکی از راهکارها برای جلوگیری از بروکراسی اداری طولانی در کشور، الکترونیکی کردن مجوزهاست به طور نمونه با حذف یکی از مجوزها، فقط برای حذف شدن مراجعات حضوری برای دریافت مجوز، 15 میلیارد تومان صرفه جویی ایجاد شد، این زمانی جالب می شود که بدانیم 10 هزار و 600 مجوز از این دست وجود دارد.
در ادامه نشست امروز، 12 نفر از نخبگان اقتصادی، دیدگاه ها، ایده ها و راهکارهای خود را درباره ورود بخش خصوصی برای هدایت منابع به سمت تولید و امکان سرمایه گذاری در داخل، تأمین مالی و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، ایجاد ثبات در سیاست ها و قوانین ناظر در کسب و کار، اخذ مالیات از بخش های اقتصادی معاف از مالیات و خانه های خالی، واگذاری زیر مجموعه های بانکی، هدایت دارایی های منجمد به چرخه اقتصاد، محدود کردن واردات ماشین آلات به بهانه تولید داخل و ایجاد بخش های پیشران توسعه علاوه بر شناسایی بخش های موجود بیان کردند.
استفاده از نظر اقتصاددانان جوان در خزانه داری الکترونیکی
وزیراقتصاد: ایده اقتصاددانان جوان را درباره اقتصاد هوشمند، خزانه داری الکترونیکی و تامین مالی در این وزارتخانه به جریان انداختیم و در تعریف فرآیند کار، از آن استفاده کردیم.
آقای فرهاد دژپسند در حاشیه دومین نشست خود با اقتصاددانان جوان در جمع خبرنگاران افزود: برای تعامل بیشتر و بهتر با نخبگان جوان اقتصادی، شبکه تعاملی وزارت اقتصاد با این نخبگان را راه اندازی کردیم و برای اداره این شبکه نیز اقتصاددانان جوان را مشارکت دادیم و در این باره، شش هسته مطالعاتی را در حال فعالیت داریم.
وی اضافه کرد: بنا داریم به استفاده از دیدگاههای نخبگان جوان اقتصادی به صورت جدی توجه کنیم و میخواهیم نیازمندیهای خود را از طریق شبکه تعاملی با این نخبگان، تامین کنیم ضمن اینکه یکی از منابع جذب نیرو برای ما نیز همین شبکه تعاملی است که امروز یکی از این اقتصاددانان جوان برای همکاری با معاونتهای وزارت اقتصاد، دعوت شد.
وزیر اقتصاد درباره لایحه بودجه سال آینده گفت: اهتمام دولت بر این است منابعی که در بودجه پیش بینی میشود هم در زمینه نفت و هم در سایر زمینه ها، واقع بینانه باشد و از این فرصت باید به سمت حذف نفت از بودجه حرکت کنیم.
آقای دژپسند افزود: تا جایی که به صورت غیررسمی اطلاع دارم اقدامات خوبی در لایحه بودجه در حال انجام است که از جمله آن افزایش سهم مالیات در بودجه است البته به دنبال آن نیستیم که با افزایش نرخ مالیات، فعالان اقتصادی خوش حساب را جریمه کنیم بلکه برنامه اصلی ما تعریف پایههای جدید مالیاتی که مخل تولید نباشد همچنین به دام انداختن فراریان مالیاتی برای افزایش سهم مالیات در بودجه است.
محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران
ارایه به موقع اطلاعات ۹۰ درصد شرکتها به بورس
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران گفـت: هم اکنون ۹۰ درصد از شرکت ها، اطلاعات خود را به موقع به بورس ارایه میکنند، ۸ درصد در ارایه اطلاعات تاخیر دارند و ۲ درصد هم اطلاعات خود را ارایه نمیکنند که ما آنها را افشاء میکنیم.
آقای شاپور محمدی در دومین نشست هم اندیشی وزیر اقتصاد با اقتصاددانان جوان افزود: این در حالی است زمانی که بنده این مسئولیت را برعهده گرفتم تنها ۴۲ درصد از شرکت ها، اطلاعات خود را به موقع به بورس عرضه میکردند، ۲۳ درصد از شرکتها اطلاعات خود را به بورس نمیدادند و بقیه هم با تاخیر اطلاعات خود را عرضه میکردند.
وی اضافه کرد: در ۴ سال گذشته اوراق بدهی از ۱۴ هزار میلیارد تومان به ۱۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته و ارزش صندوقهای سرمایه گذاری بازار سرمایه، به بیش از ۱۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
رئیس سازمان بورس با بیان این که محدودیتهای ایجاد شده توسط بانک مرکزی برای زیرمجموعههای بانکی فعال در بورس، صحت دارد گفت: با بانک مرکزی نامه نگاری داریم و امیدواریم با به نتیجه رسیدن مکاتبات مان با بانک مرکزی بتوانیم بخشی از تامین مالیهای تولید را از طریق زیرمجموعههای بانکی در بورس انجام دهیم.
معمارنژاد، معاون بانکی وزیر امور اقتصادی و دارایی
سهم ۸۰ درصدی تسهیلات از سپردههای بانکی
معاون بانکی وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: نسبت تسهیلات به سپردههای بانکی، ۸۰ درصد است ضمن اینکه ۱۸ درصد از سپردههای بانکی، سپرده قانونی بانکی نزد بانک مرکزی است.
آقای عباس معمارنژاد در دومین نشست هم اندیشی وزیر اقتصاد با اقتصاددانان جوان افزود: از آنجایی که پول بانکها که به بانک مرکزی داده میشود برنمی گردد تا صرف تسهیلات دهی شود، نظام بانکی همیشه در اعطای تسهیلات، مقصر شناخته میشود.
وی اضافه کرد: به طور متوسط، نرخ موثر تسهیلات حدود ۱۴ درصد است که با توجه به نرخ متوسط ۱۸ درصدی برای سپرده ها، عموم بانکها زیان ده میشوند از این رو باید قیمت تمام شده را با مواردی از جمله اصلاح سود بانکی، کاهش داد.
آقای معمارنژاد همچنین گفت: دولت ۳۸۰ شرکت دارد که مدیریت بیش از ۵۰ درصد آن، دولتی است ضمن اینکه در مواردی دولت ناگزیر از شرکت داری است بنابراین اقتصاددانان جوان اگر ایدهای درباره نحوه اداره شرکتهای دولتی یا بنگاهداری نوین توسط دولت دارند ارائه کنند تا از این ایدهها استفاده کنیم.
آغاز دومین نشست هم اندیشی وزیر اقتصاد با اقتصاددانان جوان
دومین نشست هم اندیشی وزیر امور اقتصادی و دارایی با صاحبنظران جوان اقتصادی در موضوع بهبود فضای کسب و کار و رونق تولید آغاز شد.
در این نشست موضوعات مرتبط با بهبود فضای کسب و کار، موانع و راهکارها همچنین دیدگاههای اقتصاددانان جوان مطرح و با حضور وزیر اقتصاد و معاونان وی بررسیهای لازم صورت میگیرد.
به گفته مسئولان وزارت اقتصاد از آنجا که امکان استفاده حضوری از دیدگاههای اقتصاددانان و نخبگان جوان خیلی میسر نبود شبکه تعاملی اقتصاددانان جوان و صاحبنظران جوان اقتصادی شکل گرفت تا با استفاده از این بستر، تعامل با نخبگان اقتصادی در حوزههای اقتصاد هوشمند، مدیریت بدهیهای دولت، اصلاح شرکت داری دولت و اصلاح ساختار بانکی برقرار شود.
یکی از موضوعاتی که در نشست امروز وزیر اقتصاد با اقتصاددانان جوان مطرح شده به هم ریختگی نظام مجوزدهی کشور است که نقش اساسی در فضای کسب و کار و رونق تولید ایفا میکند.
هم اکنون ۹ جوان فرهیخته و نخبه دانشگاهی در هستههای اندیشه ورزی وزارت اقتصاد، حضور و مشارکت دارند.