افتتاح بنیاد ملی توسعه فناوری
آیندهای پرخطر با بیتوجهی به فناوریهای نو
وزیر کار: اگر به فناوریهای نو از جمله اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و بلاکچین بی توجه باشیم، آینده پرخطری خواهیم داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ محمد شریعتمداری در مراسم افتتاح بنیاد ملی توسعه فناوری گفت: سالهای قبل به راحتی به حقوق طبیعت دست درازی میکردیم و متجاوزانه خانهای در کنار رودخانه میساختیم، اما سیل بنیان کنی آمد و ریشه خانه غلطی را که ساخته بودیم، برد و به ما یاد داد باید با طبیعت تعامل کنیم.
وی گفت: تجاوز به حریم خصوصی و حوزه اجتماعی هم کاری غلط است و اگرچه آثار مقدماتی آن لذت است، اما آثار بلندمدت آن نفرت خواهد بود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: در عربستان و امارات صد میلیارد دلار در بحث فناوریهای نو سرمایه گذاری شده است و ما وقتی صحبت از رقابت میکنیم، باید وارد عمل شویم چرا که امارات به عنوان کشوری کوچک در کنار ما هم اکنون وزیر هوش مصنوعی دارد و عرصه فناوریهای نو را درک کرده است.
آقای شریعتمداری گفت: چین ۱۷۰ میلیارد دلار در این حوزهها سرمایه گذاری کرده و به کشوری مطرح در فناوریهای نو تبدیل شده است و مجموعه حجم اقتصاد این فناوریها در سال ۲۰۲۵ حدود هزار و ۷۵۰ میلیارد دلار خواهد بود که ۳ برابر سال ۲۰۱۸ است.
وی افزود: امروز فناوریهای نو در رشد اقتصادی و مباحث تورم تأثیرگذار است و نمیتوان به آن بی توجه بود و اشتغال تحت تأثیر فناوریهای نو حرکت عجیبی را طی میکند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: قطعاً در سالهای آینده خیلیها به دلیل نداشتن مهارت، کارهایشان را از دست میدهند و ۴۰۰ تا ۸۰۰ میلیون نفر که مهارتی ندارند با ورود فناوریهای نو بیکار میشوند و باید به دنبال شغل جدید باشند.
آقای شریعتمداری افزود: ما هم اگر به این مقوله بی توجه باشیم آینده پرخطری خواهیم داشت و دیگر ما نباید به دنبال حمایت از یک رسته شغلی یا بنگاه اقتصادی باشیم و باید از یک گروه و رسته صنعتی با مشارکت بخش عمومی، خصوصی و بین المللی حمایت کنیم و در ۲۲ ماه باقیمانده از دولت باید این اقدامات را محقق کنیم.
وی گفت: پژوهشهای بنیادی را نیز باید به بخش خصوصی واگذار کنیم و در بخش توسعه بازار و تجاری سازی باید تسهیل گر و مشوق بخش خصوصی باشیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تأسیس بنیاد ملی توسعه فناوری را با تکیه بر هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و بلاکچین امری مبارک خواند و افزود: اینگونه تأسیسها همچنان تا پایان این دولت ادامه خواهد داشت.
فناوریهای نو خطاها را کم میکند
محمد شریعتمداری گفت: دچار کم شنوایی و کم بینایی سیستماتیک هستیم و باید با فناوریهای نو این نقیصه را جبران کنیم.
وی به سخنان اخیر مقام معظم رهبری در جمع فعالان اقتصادی در خصوص اینکه "خوب شنیدن مسئولان یک هنر است"، افزود: به همکارانمان در دولت و سایر قوا توصیه میکنیم که از روحیه مقام معظم رهبری درس بگیریم، چرا که عمده خطاها به سبب خوب نشنیدن و خوب ندیدن است.
وزیر تعاون با اشاره به اینکه حامی و مشوق توسعه فناوریهای نو خواهیم بود، گفت: دیگر زمان بحثهای فلسفی درباره فناوریهای نو گذشته است و فرصتها را از دست داده ایم.
وی گفت: برخی این اشکال را وارد میکنند که فناوریها فرهنگ را با خود میآورند، اما ما از این موضوع نمیهراسیم چرا که ملتی صاحب فرهنگ هستیم.
وی گفت: مگر این ملت، اسلام را به عنوان ایدئولوژی با آغوش باز نپذیرفت؟ هر موضوع نویی که به این ملت برسد اگر در تطابق با فرهنگ و هنجارهایش باشد از آن استفاده میکند.
منصوری، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار
در حوزه تولید محتوا و فناوری اطلاعات نباید پسینی عمل کرد
عیسی منصوری در مراسم افتتاح بنیاد ملی توسعه فناوری گفت: این روند باید تغییر کند و نباید اینگونه باشد که بخش خصوصی فعالیتی را انجام دهد و بعد سیستم اجرایی افتتاح کند.
وی افزود: تا سال ۲۰۲۲ ارزش کسب و کارهای حوزه آی سی تی به حدود ۹ هزار میلیارد دلار میرسد که در سال ۲۰۱۵ حدود ۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد دلار بوده است.
منصوری با اشاره به اینکه تحول دیجیتال به مثابه قلب انقلاب چهارم صنعتی است، گفت: در حوزه فناوری اطلاعات اگر سهم مان از این بازار یک درصد هم باشد، باید ۲۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کنیم.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: یکی از اقدامهای مهم در این بخش توجه به زیرساخت است و اکنون حوزه زیرساخت ۳۰ درصد ارزش افزوده را به خود اختصاص میدهد و ۷۰ درصد ارزش افزوده در حوزه تولید محتواست، اما در کشور ما این موضوع برعکس است.
منصوری گفت: ورود ما در حوزه تولید محتوا و فناوری اطلاعات نباید اینگونه باشد که دولت از بخش خصوصی عقب بماند و باید بستر و فرصتی ایجاد کرد تا توسعه تولید محتوا تحقق پیدا کند.
وی راه اندازی استارتاپها و شتاب دهندهها را از وظایف بخش خصوصی خواند و افزود: وظیفه دولت نیست که مثلاً در کارخانههای قدیمی کارخانهای نوآوری ایجاد کند و باید دولت این موارد را به بخش خصوصی واگذار کند.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: وظیفه دولت مدیریت پلتفرم سازی است و باید توسعه اکوسیستم را مدیریت کرد و اگر پلتفرمهای ناظر به بلاکچین را ایجاد کنیم، بسترهای استارتاپ هم ایجاد میشود.
وطندوست، مدیر عامل بنیاد ملی توسعه فناوری
ایجاد دو و نیم میلیون شغل در زمینه هوش مصنوعی در جهان
مدیر عامل بنیاد ملی توسعه فناوری گفت: تا سال آینده دو و نیم میلیون شغل در زمینه هوش مصنوعی در جهان ایجاد میشود که ایران جایگاه خوبی ندارد.
سهیل وطن دوست در مراسم افتتاح بنیاد ملی توسعه فناوری که با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد، افزود: میانگین عمر فناوریها ۱۰ سال است و کسب و کارهای بدون فناوری را نمیتوان تا زمانهای طولانی حفظ کرد و هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و بلاکچین نمونههایی از فناوریهای روز است که در خیلی از مناطق جهان استفاده میشود و برخی کشورها تا ۱۷ میلیارد دلار از هوش مصنوعی درآمد دارند.
وی گفت: در همسایگی ما برخی کشورها ۴۷ درصد از بازار هوش مصنوعی را به خودشان اختصاص داده اند و ۴۷ درصد درآمد این فناوری در شمال آفریقا و خاورمیانه متعلق به سه کشور همسایه ماست و در ۱۰ سال آینده این سه کشور به گونهای برنامه ریزی کرده اند که ۱۲ و نیم درصد درآمد ناخالص ملی شان در حوزه فناوریهای نو خواهد بود.
وطن دوست افزود: سهم ما از این فناوریها آن قدر کم است که امکان مقایسه وجود ندارد و کندی و لختی سازمانهای دولتی در شناسایی فرصتها، وضع نشدن به موقع قوانین، فاصله توان فارغ التحصیلان با نیازهای بازار و مهاجرت نخبگان از دلایل این موضوع است
مدیر عامل بنیاد ملی توسعه فناوری با اشاره به اینکه نهادهای دولتی و خصوصی باید به مسئولیت شان در خصوص فناوری بپردازند، گفت: این بنیاد ماموریت دارد از طریق آموزش، پژوهش و تجاری سازی به این امر بپردازد.
وی افزود: در برخی کشورها اتاقی به عنوان اتاق شنیدن وجود دارد و ما در این بنیاد قصد تاسیس این اتاق را داریم و مسئولان با حضور در این اتاق ۵۰ دقیقه وقت خود را در اختیار ما میگذارند.
وطن دوست گفت: در فعالیتهای آموزشی بنیاد ملی توسعه فناوری مدارسی چهارگانه ایجاد خواهد شد که از طریق آن دورههای کاربردی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی گذاشته میشود تا کسب و کارهای نو ایجاد شود و در بخش تجاری سازی نیز کمک میکنیم شرکتهایی تشکیل شود و در بازارهای جهانی محصول شان را عرضه کنند.
امضای چند تفاهمنامه در حاشیه مراسم تاسیس بنیاد ملی توسعه فناوری
در حاشیه این مراسم چندین تفاهم نامه میان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، بنیاد ملی توسعه فناوری، جهاد دانشگاهی و منطقه ویژه اقتصادی پیام به امضا رسید.
در این مراسم از تمبر تاسیس بنیاد توسعه فناوری نیز رونمایی شد.
از اکوسیستم کارآفرینی تا هوش مصنوعی
بنیاد ملی توسعه فناوری با هدف توسعه کسب و کارهای مبتنی بر فناوری به ویژه در سه حوزه اصلی بلاکچین، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء و همچنین ایجاد اشتغال پایدار از طریق توسعه اکوسیستم کارآفرینی و توانمندسازی افراد فعالیت خود را آغاز کرد که در نهایت به ایجاد و پیشبرد کسب و کارهای نوپا فناورانه منجر خواهد شد.
این نهاد ملی پشتیبان کسب و کار با عنوان بنیاد ملی توسعه فناوری ایجاد شده است تا در قالب مدل عمومی – خصوصی و با حمایت سایر سازمانهای دولتی، به توسعه اشتغال در حوزه تخصصی در کشور کمک کند.
بخشی از ماموریت این بنیاد از طریق یک اکوسیستم کارآفرینی به نام کارنینه انجام خواهد شد که به تامین زیرساختها و منابع مورد نیاز آموزشی و غیرآموزشی و طراحی فرآیندهای کارا برای ایجاد و رشد شرکتهای دانش بنیان میپردازد.
این اکوسیستم با مدل استارتاپ استودیو به فعالیت خواهد پرداخت.
در مدل استارتاپ استودیو با توجه به وجود پروژهها و ایدههای حاضر، به پرورش نیروی انسانی و تیمهای لازم در جهت پیاده سازی ایدهها و انجام پروژهها پرداخته میشود.
بلاکچین نوع جدیدی از شبکه اینترنتی است که در آن اطلاعات مختلف به صورت بلوکهای هم شکل طبقه بندی میشود و تفاوت اصلی و عمده این نوع خاص از شبکه بهم پیوسته با شبکه اینترنت عادی به نحوه ذخیره سازی اطلاعات بر میگردد.
فناوری هوش مصنوعی نیز در زندگی روزمره ما استفاده بسیاری دارد و این موضوع را میتوان در گوشیهای هوشمند، ماشینهای خودران، مدیریت و کنترل شبکههای اجتماعی و بسیاری از رشتهها مانند پزشکی مشاهده کرد.
هدف هوش مصنوعی عموما تقلید رفتار و استنتاج عملکرد انسان است.
اینترنت اشیاء نیز مفهوم جدیدی در دنیای فناوری و ارتباطات است و فناوری مدرنی محسوب میشود که در آن برای هر موجودی (انسان، حیوان یا اشیاء) قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی اعم از اینترنت یا اینترانت فراهم میشود.
شناسایی فرصتها و ظرفیتهای فناوریهای نوظهور، پژوهشهای بنیادی و تطبیقی برای پیاده سازی آن در کشور، آینده پژوهی و امکان سنجی برای بهره برداری از این فناوریها در کشور، تعیین استاندارد و آیین نامههای اجرایی برای ارائه به سازمانها، برنامه ریزی برای شناسایی ظرفیتها و استعدادهای داخلی متناسب با بازار جهانی فناوری و تلاش برای برخورداری از سهم مناسبی از این بازار؛ از اهداف و فعالیتهای کلیدی بنیاد ملی توسعه فناوری محسوب میشود.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، صندوق کارآفرینی امید، سازمان صنعتی ملل متحد (یونیدو)، منطقه ویژه اقتصادی پیام، جهاد دانشگاهی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از نهادهای همکار در بنیاد ملی توسعه فناوری هستند.
همچنین با منطقه ویژه اقتصادی پیام، جهاد دانشگاهی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، جهاد دانشگاهی و... به عنوان سازمانهای همکار، در توسعه مولفههای زیست بوم فناوریهای نوین به ارائه خدمات ویژهای در این عرصه، اقدام خواهد شد.