گزارش مکتوب
خام فروشی طلای سرخ ، دغدغه زعفران کاران شاهرودی
روزهای آخر آبان ، روزهای پر کار کشاورزان شاهرودی است ، بخصوص که امسال با هشدار یخبندان ، آنهایی که زعفران کاشته اند ، به سرعت در حال برداشت طلای سرخ از زمین سرد هستند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای استان سمنان ، استفاده 87 درصدی آب تولیدی سمنان در بخش کشاورزی از یک سو و کاهش منابع آبی در این استان کویری ، توجه ها را به سوی افزایش کشت محصولات کم آب بری نظیر زعفران سوق داده است .
بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان ، در حدود 300 هکتار از اراضی کشاورزی این استان زعفران کشت می شود که بیشتر این سطح زیر کشت در شهرستان شاهرود است .
برداشت طلای سرخ در شاهرودامسال 150 هکتار از زمین های کشاورزی شاهرود به کشت زعفران اختصاص یافته و میانگین برداشت از آن هم چهار تن در هر هکتار است .
اسماعیل قربانیان، کارشناس زراعت جهاد کشاورزی شاهرود می گوید : در برخی از مزارع پر تراکم زعفران ، میزان برداشت به 10 کیلوگرم در هکتار هم می رسد.
قربانیان پیش بینی کرد : امسال 600 کیلوگرم زعفران در شاهرود برداشت شود.
ابر و سعد آباد ؛ روستاهای پر محصول زعفرانعلیرضا عرب یارمحمدی یکی از زعفران کاران روستای سعدآباد شاهرود است که از سال 92 کشت زعفران را در 2 هزار متر مربع از زمین های کشاورزی خود آغاز کرده است.
او امسال این سطح زیر کشت را بخاطر کم آب بر بودن و درآمدزایی زعفران کاری ، به 4 هزار و 500 متر افزایش داده است.
این کشاورز زعفران کار ، قیمت هر کیلوگرم گل زعفران پاک نکرده را 70 تا 100 هزار تومان و قیمت هر کیلو زعفران را 8 تا 9 میلیون تومان بیان می کند.
به گفته عرب یارمحمدی ، از هر 75 کیلوگرم گل زعفران بعد از جدا کردن گلبرگ و ساقه ، یک کیلوگرم زعفران به دست می آید.
پایه گذار کشاورزی قراردادی در روستای ابر هم ، زعفران کار نمونه استان سمنان ، علی اکبر پور ابری است .
کشاورزی که توانسته در حالیکه متوسط برداشت زعفران از هر هکتار 3 کیلوگرم است ، به رکورد 10 کیلو و 600 گرم برسد و زعفران دسترنج خود و 300 کشاورز منطقه را با نشان " شاه زر" به ثبت ملی برساند.
علی اکبر پورابری 30 سال پیش به صورت آزمایشی کشت زعفران را شروع کرد و با توجه به زمین حاصلخیز و آب و هوای خوب روستای ابر ، بهترین زعفران استان سمنان را برداشت و در طول این سال ها بیش از 500 شغل در روستا ایجاد کرد.
این کشت نه تنها از مهاجرت سه هزار نفر از روستای ابر جلوگیری کرد بلکه زعفران را به محصول اول این روستا تبدیل و راه را برای توسعه کشت قراردادی باز کرد.
شاهرود ؛ بهترین مکان برای کشت زعفرانزمین کشت زعفران باید سبک و غنی از مواد غذایی باشد و برای کشت ، پیاز زعفرانی انتخاب شود که بیش از هشت گرم وزن دارد.
زعفران می تواند حداکثر دمای 40 درجه و حداقل دمای 22 درجه زیر صفر را تحمل کند برای همین شاهرود که دارای شب های سرد و روزهای گرم است بهترین مکان برای کشت این محصول است .
کلاس های ترویج زعفران کاری به طور مستمر در روستای سعدآباد شاهرود برگزار می شود.
عباسعلی نهاردانی رییس اداره ترویج و آموزش کشاورزی جهاد کشاورزی می گوید : کاشت، داشت و برداشت زعفران ، آماده سازی بستر خاک، زمان آبیاری، ویژگی های پیاز سالم زعفران، کنترل علف های هرز و آفات، چگونگی خشک کردن و بسته بندی محصول در این دوره ها به کشاورزان آموزش داده می شود.
خام فروشی ؛ دغدغه زعفران کاران
زعفران شاهرود به رغم کیفیت عالی و درجه یک هنوز هم به صورت گل به فروش می رسد .
محمد حسن قاسمی، رییس مرکز خدمات جهاد کشاورزی بخش مرکزی شاهرود علت این موضوع را نبود زیرساخت های بسته بندی و بازار می داند.
وی می گوید : بهترین راه برای کمک به زعفران کاران راه اندازی یک کارگاه بسته بندی است.
البته زعفران کاران در سال های اخیر یک تعاونی تشکیل داده اند که 100 عضو دارد .
محمدی، مدیرعامل این تعاونی است که نیاز زعفران کاران به بذر و فرآوری گل و نهاده ها را تامین می کند.
محمدی هدف اصلی تشکیل این تعاونی را تلاش برای راه اندازی کارخانه فرآوری و عصاره گیری زعفران عنوان می کند ، هدفی که با گذشت سه سال از تشکیل تعاونی به دلیل مشکلات مالی هنوز محقق نشده است .
تلاش برای توسعه کشت اشتغال زا زعفران کاری ، علاوه بر عواید مالی مناسب و محصول کم آب بر بودن ، اشتغالزاست .
برداشت زعفران حدود یک ماه طول می کشد و در همین مدت به ازای هر هکتار به صورت مستقیم برای 80 نفر شغل ایجاد می شود.
زعفران کاران علاوه بر خود زعفران ،ساقه زرد رنگ داخل گل زعفران را هم می فروشند و برایشان عایدی مالی دارد .
از این روست که علیرغم به سرانجام نرسیدن راه اندازی کارخانه فرآوری و عصاره گیری زعفران، برای توسعه کشت ،مجوز نخستین زنجیره یکپارچه زعفران استان سمنان در شاهرود صادر شده تا مراحل کاشت، داشت، برداشت تا فرآوری ، بسته بندی، خرید وفروش از طریق زنجیره صورت گیرد.
این زنجیره تلاشی است برای توسعه کشت زعفران ؛ به گونه ای که سطح زیر کشت این محصول از 243 هکتار پارسال ، امسال به حدود 300 هکتار رسیده و پیش بینی می شود امسال 750 تن زعفران در استان سمنان برداشت شود.