پخش زنده
امروز: -
دولت تدبیر و امید بر آن شده با ترسیم نقشه راه ، استان فارس را در مسیر توسعه پایدار قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، اوایل مهرماه بود که وزیر کشور با هدف شتاببخشی به اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و بررسی مسائل و مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی استان فارس به شیراز سفر کرد و در نهمین جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی با حضور مسولان دستگاههای اجرایی و نمایندگان فارس در مجلس شورای اسلامی از سند پیشران توسعه فارس رونمایی کرد.
در این جلسه عبدالرضا رحمانی فضلی با اشاره به این که از سوی معاون اول رییس جمهور به عنوان معین استان فارس در حوزه اقتصاد مقاومتی انتخاب شده تاکید کرد از تمام اختیارات خود برای توسعه فارس استفاده میکند.
همه چیز برای یک هدف؛ توسعه
همه دست به دست هم دهند تا قطار فارس تندتر در ریل توسعه قرار گیرد. این عصاره کلام وزیر کشور در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی فارس در شیراز بود.
رحمانی فضلی میگوید برای اجرای هر چه بهتر طرحهای توسعه زا مقرر شده شورای عالی توسعه استان فارس با حضور ١١ نفر از بخش خصوصی، دولتی و علمیِ استان انتخاب شود تا در جلسات مربوط به توسعه استان در تهران در قالب شورای توسعه ملی شرکت کنند.
وزیر کشور خطاب به عنایت الله رحیمی استاندار فارس همچنین اظهار می دارد باید از ظرفیت نمایند گان استان در مجلس استفاده کند و با معرفی هر نماینده به عنوان معین ۳ تا ۵ طرح اقتصاد مقاومتی در مناطق مختلف برای توسعه شهرستانها آستین همت بالا زند.
به گفته رحمانی فضلی همچنین با هدف بررسی روند پیشرفت سند توسعه فارس قرار است بابک دین پرست معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای وزارت کشور هر ۴۵ روز به استان فارس سفر کند.
علاوه بر این وزیر کشور از استاندار فارس خواسته دبیرخانه دائمی با حضور نمایندگانی از تمام دستگاههای اجرایی برای عملیاتی کردن سند توسعه فارس راه اندازی کند.
سند پیشران توسعه فارس
با هدف اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و تأمین رشد پویا و بهبود وضع تولید در استان فارس، سند پیشران توسعه استان تهیه و تدوین شد.
این سند در بخشهای مجزا شامل «راهبردها و سیاستهای عمومی» و «پروژههای عمرانی، طرحهای اقتصادی و سرمایهگذاری منتخب در ۲۹ شهرستان فارس» است که به منظور مستندسازی، امکان پیگیری و نظارت بیوقفه بر روند اجرای مصوبات و تکالیف معین شده برای دستگاههای اجرایی، مدیران واحدهای تولیدی و طرحهای سرمایهگذاری تهیه شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای وزارت کشور در نهمین جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان با بیان این که بندهای عمومی این سند بر اجرای اولویتهای وزارت کشور، طرحهای اقتصاد مقاومتی و هفت تکلیف برای فرمانداران تاکید دارد، اظهار داشته سند پیشران توسعه فارس شامل ۲۳ طرح ابلاغی فرامین رهبری و ۷۶ طرح مهم ملی توسعه استان است که در دستور کار قرار دارد.
به گفته دین پرست، برطرف کردن مشکلات واحدهای تولیدی تملک شده، واحدهای تولیدی راکد، واحدهای تولیدی مشکلدار و بحرانی، واحدهایی که بیش از ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند و واحدهایی که قابلیت واگذاری به بخش خصوصی دارند، ۷ تکلیف فرمانداران است که در این سند گنجانده شده است.
از مهمترین طرحهای اولویت دار اقتصاد مقاومتی در فارس میتوان به اجرای مرحله نخست صنایع آلومینیوم جنوب برای تولید شمش آلومینیوم در لامرد، ساخت واحد صنعتی شرکت کاغذ زاگرس، اجرای مرحله دوم کارخانه سیمان خاکستری نیریز، ساخت واحد صنعتی و بستهبندی عسل و تولید ملکه در کازرون و ساخت شرکت پالایش سپهر پارسیان برای تولید اتان و استحصال گازهای مخلوط صنعتی اشاره کرد.
ساخت اقامتگاه سنتی، هتل، اجرای برخی طرحهای پزشکی و ورزشی و توسعه محورهای ارتباطی در جنوب فارس نیز از دیگر پروژههای اولویت دار اقتصاد مقاومتی دراستان است.
یدالله رحمانی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس میگوید تمام مراحل اجرایی و عملیاتی شدن این سند که زمینهساز بهبود شاخصهای فضای کسب و کار و و ایجاد اشتغال در استان است از سوی مجموعه مدیریت ارشد استان و دستگاههای اجرایی با جدیت پی گیری میشود.
به گفته رحمانی، ۲۲۰ ردیف به عنوان برنامه و فعالیت در این سند که دارای دو بخش عمومی و طرحهای عمرانی، طرحهای اقتصادی و سرمایهگذاری است پیشبینی شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس ویژگی سند پیشران توسعه فارس را پویایی و سیالیت ذکر میکند و میگوید چنان چه نیاز باشد میتوان برخی بندهای آنرا کاهش یا افزایش داد.
رحمانی تصریح میکند به منظور اجرای هر چه بهتر سند، با همکاری دستگاههای اجرایی، مسائل و مشکلات پیش روی طرحها بررسی و تصمیمات لازم برای رفع آنها اتخاذ میشود.
در سند پیشران توسعه استان فارس، سازمان مدیریت و برنامهریزی استان مسئول پیگیری مستمر روند اجرای کامل ۲۳ طرح اولویت دار اقتصاد مقاومتی تا حصول نتیجه انتخاب شده است.
نیپا جایی برای پایش طرحها
به منظور اجرای هر چه بهترطرحهای اقتصاد مقاومتی، نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی (نیپا) راه اندازی شده که در آن، اهداف کمی و طرحهای عملیاتی هر شش ماه، روزآمد و درصد تحقق این اهداف و اقدام راهبردی برای اجرای آنها به صورت سه ماهه ارزیابی میشود. ساسان تاجگردون که هنگام تهیه این گزارش رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی فارس بود و به تازگی تغییر کرده و معاون وزیر گردشگری شده میگوید سامانه نیپا از قابلیت ثبت طرحهای اقتصاد مقاومتی برخوردار است و پیشرفت فیزیکی، عملکرد و پیش بینی منابع و میزان اشتغال زایی طرحهای اقتصاد مقاومتی در آن ثبت میشود.
رییس سابق سازمان مدیریت و برنامهریزی فارس تاکید میکند همه دستگاهها که اجرای طرحی بر عهده آن هاست موظف هستند گزارش دورهای از عملکرد طرح و یا برنامههای مصوب ستاد اقتصاد مقاومتی استان را به دبیرخانه ستاد مستقر در سازمان مدیریت و برنامه ریزی ارسال کنند.
به گفته تاجگردون در خصوص ۲۳ طرح اولویت دار در سند پیشران توسعه نیز همه دستگاههای متولی، طرحها و روند اجرای آنها را در سامانه نیپا ثبت کرده اند و به طور مستمر مراحل پیشرفت آنها رصد میشود که میبایست عمده این طرحها تا پایان امسال به بهره برداری برسند.
وی همچنین درباره ۷۶ طرح ملی مصوب که در سند پیشران توسعه فارس به آن اشاره شده میگوید برش استانی طرحها باید به استانها اعلام شود که پس از ابلاغ و مشخص شدن طرحهای استانی، اجرای آنها توسط دستگاهها پی گیری میشود.
مناطق محروم هدف اصلی توسعه
اجرای طرحهای اقتصاد مقاومتی از جمله طرحهای اولویت دار سند پیشران توسعه فارس بیشتر در مناطق محروم لحاظ شده است تا این مناطق نیز از رنگ و بوی محرومیت خارج شوند و فضای کسب و کار و تولید در آنها رونق بگیرد.
از جمله مناطق محرومی که در سند پیشران توسعه به آن توجه شده خرامه در شمال شرق استان فارس است.
رحمانی فضلی وزیر کشور در جلسه رونمایی از سند پیشران توسعه اجرایی شدن طرح مثلث توسعه را در استان فارس خواستار شد. طرحی که بر اساس آن ۳۱ شهرستان کم توسعه کشور به عنوان الگو انتخاب شده اند تا با اجرای طرحهای پر ظرفیت در مسیر توسعه قرار گیرند. بر اساس این طرح در فارس هم خرامه به عنوان پایلوت انتخاب شده است
به گفته وزیر کشور، مثلث توسعه یک ضلعش دولت، یک ضلع قوه قضائیه و یک ضلع هم نماینده مجلس است و در محور اصلی هم امام جمعه قرار دارد.
به سراغ فرهاد جهان خواه فرماندار خرامه میروم میگوید این شهرستان یکی از محرومترین مناطق فارس است که برخی طرحهای اقتصاد مقاومتی در آن اجرا میشود. ساخت کارخانه گندلهسازی فولاد شهرستان (گندله، گلوله کوچک تولید شده از سنگ آهن و دیگر مواد افزودنی است که سخت یا پخته میشود و برای تولید فولاد کاربرد دارد)، ساخت واحد صنعتی شرکت کاغذ سبز خرامه، راه اندازی کارخانه سیمان، آسفالت بولوار امام رضا (ع)، طرح انتقال آب از سد درودزن به خرامه، تبدیل محور روستایی خرامه – مرودشت به راه اصلی و ترمیم و روکش آسفالت این مسیر از جمله طرحهایی است که در سند پیشران توسعه فارس برای محرومیت زدایی در شهرستان خرامه در نظر گرفته شده است.
جهان خواه میگوید با توجه به تکالیفی که در سند پیشران توسعه بر عهده فرمانداران گذاشته شده تمام همت خود را به کار گرفته ایم تا با همکاری مجموعه مدیریت ارشد استان، مشکلات و موانع اجرای این طرحها را رفع کنیم تا مسیر توسعه خرامه هموار شود.
تلاش فرماندار خرامه برای اجرای طرحهای توسعه زا در این شهرستان در حالی صورت میگیرد که مقرر شده عملکرد فرمانداران در اجرای سند پیشران توسعه در پایان سال بررسی و از سه فرماندار برتر تقدیر شود.
عنایت الله رحیمی استاندار فارس هم میگوید با شناختی که از توانمندیها و محدودیتهای استان و همچنین نیازمندیها و ارزشهای مورد نظر داشتیم سعی کردیم با توجه به اسناد بالادستی همچون سند چشمانداز کشور و همچنین طرح آمایش سرزمین، برنامههای پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی، برنامههای سنواتی و بودجه سالیانه تدوین کنیم.
رحیمی با بیان این که هر یک از دستگاههای اجرایی از ابتدای سال برنامه ریزی مشخصی در سه سطح کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تدوین کرده اند، تصریح میکند بر همین مبنا ارزیابی عملکرد مدیران و دستگاههای اجرایی نیز صورت میگیرد.
ناهمواریهایِ مسیر توسعه
همین پارسال بود که در قالب گزارش مکتوبی به وضع طرحهای نیمه تمام استانی و ملی فارس که برخی از آنها در فهرست سند پیشران توسعه نیز آورده شده پرداختم. طرحهایی که قرار بود با افتتاح آنها چهره شهرها و روستاهای فارس رنگ دیگری به خود گیرد، اما سال هاست که در گیر و دارِ مسایل مالی گرهای شدند در مسیر توسعه فارس. این طرحها که بین ۱۵ تا ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند بیشتر در بخشهای صنعتی، عمرانی، فرهنگی، آموزشی، ورزشی، بهداشتی، درمانی و کشاورزی کلنگ زنی شده اند.
طرحهایی که اگر تامین اعتبار میشدند علاوه بر توسعه زیرساخت ها، تحول مثبتی در اشتغال و توسعه اقتصادی فارس ایجاد میکردند. حال که در وضعیت تحریمها و مشکلات اقتصادی قرار گرفته ایم به نظر میرسد در بین انبوه طرحهای نیمه تمام برخی طرحهای اولویت دار که قابلیت اجرا دارند فهرست شده اند و همه دستگاههای متولی برای به ثمر رساندن آنها کمر همت بسته اند.
یکی از رویکردهای اصلی در اقتصاد مقاومتی، استفاده حداکثری از ظرفیتهای بخش غیر دولتی در اقتصاد کشور و مردمی کردن اقتصاد است؛ این موضوع به خصوص در طرحهای عمرانی به دلیل اهمیت آنها در توسعه کشور اهمیت زیادی دارد از این رو دولت عزم خود را جزم کرده تا با مشارکت بخش خصوصی طرحهای نیمه تمام را به سرانجام برساند.
اما بخش خصوصی حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
رییس اتاق بازرگانی فارس میگوید مهمترین موانع در مسیر ورود بخش خصوصی برای رونق تولید نظام بانکی و مالیاتی است.
جمال رازقی بر اصلاح زمان بر نظام بانکی نیز تاکید میکند و میگوید بانک مرکزی و دیگر بانکها توضیح دهند برای رونق تولید چه کاری کرده اند و اصولا چه برنامهای دارند؟
رییس اتاق بازرگانی فارس ادامه میدهد در سالی که به نام رونق تولید نام گذاری شده میبایست از بخش تولید و تولیدکنندگان که در خط مقدم نبرد با مستکبران هستند حمایت ویژه شود و سازمان امور مالیاتی استان باید نورافکنهای مالیاتی خود را به مکانهایی بتاباند که تا امروز کمتر به آن توجه شده است. رازقی تصریح میکند اگر چه مالیات یکی از راههای اداره کشور است متاسفانه عدالت مالیاتی در کشور وجود ندارد و مشخص نیست سهم مالیات براساس چه معیار و سنجشی مشخص میشود.
رییس اتاق بازرگانی فارس ادامه میدهد در روند مالیات ستانی در کشور به جای حمایت از تولید بیشترین فشار بر این بخش وارد میشود.
وی در عین حال میافزاید اتاق بازرگانی آمادگی دارد برای شناسایی زمینههای مغفول مانده مالیاتی با سازمان امور مالیاتی استان همکاری کند..
آقای هاشمی مدیر کل امور مالیاتی استان فارس هم با تایید این که بیشتری بار مالیاتی بردوش بخش تولید است میگوید عمده اشتغال و تولید ثروت کشور را ه بخش تولید بر عهده دارد و ما خدمت به این بخش را رسالت خود میدانیم و به همین دلیل مقرر شده از آبان ماه جلسههای کمیته ویژه بررسی مالیاتی و مشکلات بخش تولید به طور منظم هر دو هفته برگزار شود تا بتوانیم راهکارهای عملیاتی و موثرتری برای کاهش مشکلات فعالان اقتصادی استان ارایه دهیم.
توسعه پایدار با تعامل
کارشناسان معتقدند در شرایطی که اقتصاد کشور دچار نوسان، تورم و رکود شده است؛ حضور بخش خصوصی در کارزار اقتصادی میتواند برگ برندهای برای پیشبرد اهداف دولت در کنار رونق بخشی به اقتصاد و توسعه عمرانی کشور باشد برنامهای که در سند توسعه پیشران توسعه فارس نیز لحاظ شده است.
در این بین، اما همان طور که رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر خود با فعالان اقتصادی بیان داشتند "باید قوانین مربوط به مسائل مالی، پولی، بانکی، گمرکی، بودجه و تأمین اجتماعی به نفع تولید تغییر پیدا کنند" چرا که ارایه امتیازها به بخش خصوصی و فعالان عرصه تولید و رفع تشویشها و نگرانی های آنها به ویژه در حوزههای بانکی و مالیاتی میتواند نوید بخش توسعه و شکوفایی اقتصاد کشور و استان باشد.
***گزارش از سیده نصرت شجاعی