گزارش مکتوب؛
شمیم عطر طلای سرخ در آذربایجان غربی
با برداشت زعفران در آذربایجان غربی، شمیم عطر طلای سرخ در مزارع این استان پیچیده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی ،ایران بزرگترین تولید کننده زعفران در جهان میباشد و خراسان رضوی به عنوان بزرگترین تولید کننده زعفران در دنیا شناخته میشود.
طلای سرخ در بیش از ۱۰ استان کشور کشت میشود که استان آذربایجان غربی رتبههای برتر کشت این محصول با ارزشتر قرار گرفته است.
نیاز آبی کم و درآمدزایی بالا باعث شده در سالهای اخیر کشت این محصول سال به سال افزایش یابد.
آذربایجان غربی که خود قطب اصلی کشاورزی در کشور به شمار میرود، زعفران ظرفیت مغفول مانده در کشاورزی این استان است که با توجه به کم آب بر بودن و اهمیت کشت آن در حوزه آبریز دریاچه ارومیه نیاز یک برنامه ریزی اصولی برای توسعه کشت مزرعهای و گلخانهای این محصول پرسود و فایده در آذربایجان غربی دیده میشود.
اما این بار به همت کشاورزان و تولیدگنندگان این طلای سرخ با عیار بالا در این استان کشت میشود.
با کشت طلای سرخ در آذربایجان غربی به طور قطع میتوان علاوه بر ثروت، رونق اقتصادی و اشتغال زایی، نرخ کسب و کار را نیز افزایش داد.
سازگاری این گیاه با شرایط آب و هوایی استان، میتواند باعث شود تا طلای سرخ نیز وارد بازار پر طرفدار مصرف داخلی و خارجی شود.
برداشت ۴۲ کیلوگرم زعفران از مزارع ارغوانی استان
کرامتی معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان تا سال ۹۷ در آذربایجان غربی ۲۷ هکتار از اراضی کشاورزی زیر کشت زعفران رفته است که بیش از ۴۲ کیلوگرم زعفران از این مزارع تولید شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان افزود: شهرستانهای ارومیه، میاندواب، شوط، پیرانشهر و سلماس بیشترین سطح زیر کشت این محصول در استان را به خود اختصاص داده اند.
کشت طلای سرخ در آذربایجان غربی بلامانع است
رسول جلیلی رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز با بیان اینکه زعفران یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران است که با تولید و صدور آن همه ساله ارز قابل توجهی وارد کشور میشود، گفت: با توجه به میکرو کلیمای موجود در این استان که شباهت زیادی به آب و هوای خراسان جنوبی (بیرجند و قائن) دارد و از سوی دیگر به دلیل نیاز کم این گیاه به آب و آبیاری در طول فصل تابستان، توسعه کشت این محصول در استان شروع شده و رو به افزایش است.
جلیلی افزود: در طی چند سال اخیرسطح زیر کشت این محصول در استان به حدود ۴۵ هکتار و عملکرد آن به حدود ۵ کیلو گرم در هر هکتار افزایش یافته است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ادامه داد:زعفران جزو گیاهان دارویی محسوب میشود و توسعه کشت گیاهان دارویی کم آب بر نیز جزو اولویتهای سازمان جهاد کشاورزی میباشد و کشت زعفران در مناطقی که از سوی محققان مرکز تحقیقات کشاورزی و منایع طبیعی استان بلامانع اعلام شده است، ممنوعیتی ندارد.
جلیلی بیان کرد: کشت و ترویج گیاهان کم آب بر یکی از الویتهای مهم سازمان جهاد کشاورزی است چرا که توسعه گیاهان دارویی مثل «زعفران» و احداث محصولات باغی با نیاز آبی کم نظیر «پسته» میتواند در مدیریت بهینه مصرف آب، پایداری تولید، افزایش درآمد کشاورزان و رونق اقتصادی بخش کشاورزی شهرستان مفید واقع شود.
حبیبی استاد دانشگاه و کارشناس گیاهان دارویی نیز میگوید: پیاز زعفران در موقع کشت، همه ساله توسط شرکتهای خصوصی که در این زمینه فعالیت دارند عرضه میشود و متقاضیانی که در سطح انبوه نسبت به کشت زعفران اقدام مینمایند، به استان خراسان جنوبی جهت خرید و حمل قانونی پیاز معرفی میشوند.
این استاد دانشگاه ادامه داد:گل این گیاه در مصارف دارویی و غذایی استفاده میشود و در مناطقی که دارای زمستانهای ملایم و تابستانهای گرم و خشک میباشد، به خوبی رشد میکند.
حبیبی تصریح کرد: مقاومت این گیاه در مقابل سرما زیاد بوده، ولی، چون دوران رشد آن مصادف با پاییز و زمستان و اوایل بهار است طبعاً در این ایام به هوای مناسب و معتدلی نیاز دارد. در دوره خواب یا استراحت گیاه (تابستان) بارندگی یاآبیاری برای آن مضر است بنابر این کشت و کار در مناطق پر باران (شمال) و مناطق گرم جنوب کشور معمول نیست. اراضی آفتاب گیر و بدون درخت که ضمناً در معرض بادهای سرد نیز نباشد برای رشد زعفران مناسب است.
کارشناس گیاهان دارویی میگوید:حداکثر دمای این گیاه بین ۴۰- ۳۵ درجه سانتگراد و در ارتفاع بین ۱۳۰۰ تا ۲۳۰۰ متر از سطح دریا عملکرد خوبی را از خود نشان میدهد.
بسیج صنعتی سپاه شهدای آذربایجان غربی نیز از مراحل مختلف کاشت داشت و برداشت این محصول با برگزاری کلاسهای مختلف آموزشی و تهیه پیاز زعفران و از طرفی بازاریابی برای فروش این محصولات حمایت میکند.
اما در پایان...
از سطح ۱۰۰ هزار هکتاری مزارع ارغوانی سالانه بیش از ۴۰۰ تن زعفران در کشورمان برداشت میشود که در بازار کیلویی بین ۹ میلیون تا ۱۰ میلیون به فروش میرسد.
با اینکه بیش از ۸ میلیارد دلار گردش مالی زعفران در بازارهای جهانی است، اما سهم کشوری که خود خاستگاه زعفران است، ناچیز است.
تنها ۱۰ درصد زعفران ایران به دلیل کمبود کارخانه فرآوری، نبود بسته بندی مناسب و سودجویی دلالان به نام ایرانی به کشورهایی اروپایی، کشورهای حاشیه خلیج فارس، چین و روسیه صادر میشود.
سالانه تا ۳۵۰ میلیون دلار زعفران ایرانی به خارج از کشور صادر میشود ارزشی که با جلوگیری از خام فروشی قابل افزایش است.